Dodaj do ulubionych

Szczeniak siusia na łózka.

26.03.06, 22:34
Mój mops (pies, 7 miesięcy), dotychczas grzeczny (w miare , jak to mops...)
zaczął obsikiwać tapczany (tzn. wskakuje na tapczan i robi siusiu). Na
skarcenie nie reaguje, kiedy dajemy mu w tyłek bardzo się cieszy, że ktoś
zechciał się z nim pobawić.
W dodatku, jako zwierzę przezorne nigdy nie robi tego na naszych oczach. Po
fakcie dosyć trudno psa ukarać.
Co robić - oprócz prania kap oczywiscie?
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Szczeniak siusia na łózka. 27.03.06, 09:21
      Witam.
      A jak długo to trwa?
      A czy początek tych problemów wiążecie z jakąś zmianą w domu?
      Może pies dłużej zostaje sam?
      A może poswięcacie mu teraz mniej czasu niz dotychczas?
      Jak czesto pies chodzi na spacery i na jak długie i czy o stałych porach?
      Czy posikuje tylko na tapczanach , czy także w innych miejscach w domu?
      Czy wczesniej nigdy mu sie to nie zdarzało?
      Czy cos Was niepokoi, poza tym posikiwaniem, w jego zachowaniu?
      Czy pies ma swoje legowisko i czy z niego korzysta?
      Jak się zachowuje w stosunku do innych ludzi, innych psów?
      Czy jest psem odważnym i trudno ustepuje, czy raczej troche bojaźliwym i nie
      upiera się przy swoim?
      Pozdrawiam serdecznie- Gagik
      • verdana Re: Szczeniak siusia na łózka. 27.03.06, 15:10
        Zaczęło się to jakieś 10 dni temu. Pies wychodzi teraz na dłużej (przedtem
        okropnie marzł). Pora jest w miarę stała, a pies umie także załatwiać sie do
        kuwety. Zdarza mu się zalać gazetę albo torbe , która lezy na podłodze. Nie
        opanował jeszcze do konca nauki czystosci, niestety mopsy sa pod tym względem
        baardzo powolne (przynajmniej te, ktore ja znam).
        Czasu mamy dla niego tyle samo. W domu nie zostaje sam, tylko z bardzo
        zaprzyjaźnionym kotem. Poza tym jest grzeczny i raczej posłuszny - nic sie nie
        zmieniło. Legowiska, jak to mops - nie ma (zreszta tak radzi i zaprzyjaźniony
        weterynarz i podręcznik hodowli mopsów) - tzn śpi z nami, tak jak i poprzednie
        mopsy (jak mamy dobry dzień, to nawet kawałek poduszki zostawi). Jest średnio
        odważny, własciwie tylko przed kotem czuje respekt, ale doskonale sie z nim
        bawi.
        • gagik.geworgian Re: Szczeniak siusia na łózka. 27.03.06, 20:05
          Witam ponownie.
          POsikiwanie nałożko, kanapę, dywan, posłanie zdarza się zwłaszcza u młodych
          psów, które są jeszce w trakcie nauki załatwiania się na dworze.
          Czasem takie zachowanie jest związane z chorobami układu moczowego, a czasem
          jest związane z przeżywanym przez psa stresem (psy po operacjach, w domu
          pojawiło się niemowle, domownicy się kłócą itd)
          Myślę, że w Waszym przypadku psiak posikuje na łóżko, gdyz nie nauczył się
          jescze , że nie do końca opanował jeszce naukę czystości. Mozliwe, że zdarzyło
          mu sie raz nasiusiać na łóżko, a potem sikał tam , bo czuł zapach moczu (pies
          może wyczuwać ten zapach mimo że dla czloieka jest niewyczuwalny) lub spodobało
          mu się wykorzystywanie łóżka w tym celu.
          To co warto zrobic moim zdaniem to skupic się na nauce psa czystości.
          A więc przede wszystkim częściej trzeba wychodzic na spacer.
          Z pewnością zauważacie , kiedy pies chce się załatwić - zwykle niedługo po
          jedzeniu, po napiciu się wody lub tym , jak się obudzi.
          Warto go więc wyprowadzać raczej częściej na krócej, niż rzadziej i na dłużej.
          A załatwienie potrzeb na dworze powinno być nagradzane jakąś wielką
          przyjemnością np smakołykiem, pieszczotą, ulubioną zabawą i dobrym słowem :-)
          Tak by pies kojarzył całą tą sytuację miło i by wręcz zależało mu na tym, by
          się załatwić na dworze.
          Jeśli nabrzudziw domu, a go na tym przyłapiecie w trakcie tej czynności, to
          nalezy go wówczas skarcić najlpiej zawsze tymi samymi słowami niezadowolenia
          powiedzianymi niskim nieprzyjemnym tonem.
          Jeśli pies nabrudzi nie przy Was, to nie zwracajcie na niego uwagi -
          zignorujcie to i tylko zajmijcie się posprzątaniem. Wszelkie poucznie po fakcie
          nie ma sensu.
          A w miejscach , gdzie pies się załatwił można oprócz prania zastosować
          specjalne środki neutralizujące zapach moczu lub jakiś nieprzyjemny dla psa
          zapach np olejek cytrynowy.
          Dodatkowo warto po prostu zamykać pokój , żeby pies nie mógł tam wchodzic pod
          Waszą nieobecność. A z czasem, gdy juz zrobi postępy w nauce czystości
          pozostawiać ten pokój otwarty.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia - Gagik

A ponieważ psa nalezy karcić tylko, gdy przyłapie się go w trakcie brudzenia w
          domu, a Wasz psiak robi to, gdy nie ma Was w poblizu , to trudno mu
          • verdana Re: Szczeniak siusia na łózka. 29.03.06, 14:59
            Dzięki! Postaram sie zastosować - prócz zamykania pokoi, bo we wszystkich są
            łóżka...
            • justyna9966 Re: Szczeniak siusia na łózka. 29.03.06, 16:31
              cześć,
              hehe, jak ja dobrze znam ten kłopot :)
              mam ratlerka miniaturkę i ten potffór, jak i Twój fafik powoli się uczył gdzie
              jest jego toaleta.
              Upatrzył sobie łóżko mojego taty, a że jakoś się złożyło, że tata wyjechał na
              kilka dni, nikt nie zauważył nic szczególnego.
              Przez ten czas byliśmy bardzo zadowoleni z mojego "szczurka", że opanował
              sztukę "trzymania" potrzeb do spaceru, do momentu gdy ktoś jakoś nie przejechał
              ręką po łóżku taty...
              Widzisz tapicerka jest jakaś taka, że nie widać na niej nic, a że jakoś ciepło
              było okno otwarte cały czas to nic się nie czuło..
              Ale po tym zaskakującym odkryciu mocno pilnowałam kroków mojego psa, jak tylko
              sam z siebie sobie wędrował po mieszkaniu szłam za nim, jak tylko namierzyłam,
              że zbliża się do łóżka, to zaraz go brałam pod pachę i na podwórko.
              Tak się nauczył. Łóżko zostawił w spokoju:)
              Może spróbuj go "pomonitorować" :)
              Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka