Dodaj do ulubionych

Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r???

05.07.06, 20:58
Słyszałyście coś o rozpoczęciu roku szkolnego 04.09.06r? Ja byłabym
zadowolona. Jaki jest sens rozpoczynać rok szkolny w piątek, potem weekend i
od poniedziałku znowu.
Obserwuj wątek
    • buba2000 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 05.07.06, 21:13
      prawdopodobnie 4 września ,też tak słyszałam myślę ,że to przejdzie
      • agawamala Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 05.07.06, 22:27
        Giertych i jego kompani działają mi na nerwy. Co jeden pomysł to lepszy. Jest
        sens zaczynać rok szkolny w piątek ( uroczystość), bo od poniedziałku zaczną
        się ( w miarę) normalne lekcje. A tak kolejny dzień stracony.
        • bratowa_press Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 05.07.06, 22:41
          jest sens zaczynac w piatek.A czemu nie? wkoncu to tylko akademia i tyle.

• iwonesik Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 08:27
            We Włoszech rozpoczęcie roku szkolnego jest 10 września, a zakończenie 10
            czerwca i dzieci nie są głupsze od naszych. Nie są tak obciążone nauka! A cóż
            takiego starcą w poniedziałek? Jak lekcje rozpoczną od wtorku. Nie jestem
            zwolenniczką Giertycha, ale ten pomysł podobnie jak zakończenie roku 23 czerwca
            uważam za udany. Ale jest to tylko moje zdanie.
            • agawamala Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 13:02
              Możemy rónać w dół, możemy w górę. Możemy porównywać się do mądrzejszych możemy
              do głupszych. I nie przesadzajmy z przeciążeniem nauką i brakiem czasu u
              dzieci. Jeżeli dobrze wykorzysta się czas w szkole ( nie na zabawę) to po
              południu nie ma aż tyle lekcji.
              Pamiętajcie, że tu dzień, tam dwa, tu wycieczka, tam akademia, to znowu długi
              weekend, potem drugi, ferie, Dzień Edukacji, Dzień Dziecka, Dzień Sportu,
              święta, wyjście do muzeum, wizyta Bardzo Ważnej Osoby i......realnej nauki mamy
              nie więcej niż pół roku. A, że 3/4 spoleczeństwa nie umie czytać ze
              zrozumieniem? To już inna kwestia.
            • judytak Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 18:15
              z czystej ciekawości: jakie są we włoszech ferie w trakcie roku szkolnego?

pozdrawiam
              Judyta
        • iwonesik Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 13:51
          Mój synek chodził do IV klasy SP, nie bawił się na lekcjach tylko słuchał.
          Natomiast zadanych lekcji do odrobienia w domu było bardzo dużo.
        • ibulka agawamala 30.07.06, 10:34
          agawamala napisała:

> Giertych i jego kompani działają mi na nerwy. Co jeden pomysł to lepszy. Jest
          > sens zaczynać rok szkolny w piątek ( uroczystość), bo od poniedziałku zaczną
          > się ( w miarę) normalne lekcje. A tak kolejny dzień stracony.

Powiedz to tysiącom gimnazjalistów i licealistów, którzy aż do listopada żyją
          wakacjami wink
    • nchyb chyba jednak 1 września... 06.07.06, 09:06
      Na stronach ministerstwa jest kalendarz szkolny i jak byk stoi - początek roku
      szkolnego 2006/2007 - 1 września 2006. r...

www.menis.gov.pl/oswiata/istotne/kal_06-07.php
    • kasiapfk Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 14:03
      u nas będzie 4.09.2006., argumantacja dyrekcji:
      - nie chcemy by tak ważne wy6darzenie odbyło isę bez tych, którzy będą jeszcze
      z rodzicami na wakacjach
      - z drugiej strony nie chcemy by trzeba było przedwcześnie kończyć wakacje
      Zgadzam się z powyższym i ciesze, że dyrekcja jest myśląca.
    • przygodaa Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 16:28
      Wprost rewelwcja, zwłaszcza dla pracujących rodziców. Nie dość że trzeba
      zapewnić opiekę w piątek to jeszcze w poniedziałek, bo to tylko rozpoczęcie
      roku i do domu WRRRRRR
      Dlaczego nikt nie pomyśli o rodzicach, co mają zrobić z dziećmi w te wszystkie
      wolne dni, dłuuuugie weekendy, ferie.....
      • alkop5 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 21:13
        przygodaa napisała:
        > Dlaczego nikt nie pomyśli o rodzicach, co mają zrobić z dziećmi w te wszystkie
        > wolne dni, dłuuuugie weekendy, ferie.....

Tzn, że obowiązkiem rodziców jest spłodzić i urodzić dzieci, a resztą to niech
        się zajmują inne instytucje, np. szkoła??? Kobieto, chyba nie zdajesz sobie
        sprawy z tego, co piszesz! Najlepiej zwalić wszystko na szkołę i umywać ręce od
        odpowiedzialności za swoje dzieci. Szkoła ma wychować dzieci, nauczyć, opiekować
        się dziećmi, bo rodzice pracują... i co jeszcze? A jak się zdarzy jakiś wybryk
        ucznia, to oczywiście winna jest szkoła, bo nie wychowuje, nie opiekuje się
        dziećmi, nie uczy, bo jest "za dużo wolnego, dłuuuugie weekendy, ferie....."
        Myślę, że rodzice, nawet ci pracujący, powinni więcej uwagi poświęcać swoim
        dzieciom, bo praca zawodowa i pieniądze to nie wszystko...
        • verdana Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 06.07.06, 23:02
          Czyli uwazasz, że osoby pracujące nie moga mieć dzieci? Zajmowanie sie
          starszymi dziećmi nie polega na tym, ze w kazdym momencie zycia trzeba miec dla
          nich czas i zadnych innych obowiazków.
          Nie jest chyba ani dobre, ani wskazane, aby matka aż do pełnoletnosci
          przebywała z dzieckiem 24 godziny na dobe.
          • agawamala Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 07.07.06, 08:28
            Nie to autorka miała na myśli ( dla jasności - ja na rozpoczęcie roku szkolnego
            nie chodzę, więc mnie to nie dotyczy), ale
            - dzieci nie od razu mają -naście lat. Są 6,7,8 latki, którym jest miło jak
            matka jest na inauguracji
            - na nowych osiedlach coraz częściej nie ma miejsca w szkołach i dzieci trzeba
            dowieść/doprowadzić. I trudno wymagać, aby 8 latek jechał przez pół miasta sam
            ( a często np. z Zielonki do Śródmieścia Warszawy pociągiem podmiejskim)
            - w dniu rozpoczęcia roku szkolnego świetlice są nieczynne, więc pozostaje
            problem - co dalej z dzieckiem - znów samo do domu czy może do pracy razem z
            mamą?
          • alkop5 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 07.07.06, 19:11
            verdana napisała:

> Czyli uwazasz, że osoby pracujące nie moga mieć dzieci?

Tego akurat nie powiedziałam. Sama jestem matką dwójki dzieci i pracujemy oboje
            z mężem zawodowo. Ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, aby to szkoła myślała o
            pracujących rodzicach, którzy nie wiedzą, co mają zrobić z dziećmi w te
            wszystkie wolne dni, dłuuuugie weekendy, ferie.....(przytaczam słowa, które
            napisała wyżej przygodaa). Takie stanowisko mnie zbulwersowało i stąd moja
            wypowiedź.
            • verdana Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 07.07.06, 19:56
              A szkoła powinna myśleć...
              Bo posyłajac dzieci do szkoły każdy dorosły, pracujący czlowiek ustawia sobie
              plan dnia, plan pracy, uwzględniając to, że dziecko będzie w szkole od... do...
              W czasie ferii i wakacji nieprzypadkowo organizuje się akcje "Zimy" czy "Lata"
              w mieście.
              Nie kazdy moze zwolnić sie z pracy - a wiec albo dziecko zostaje bez opieki,
              albo jedno z rodzicow powinno być stale gotowe zająć się dzieckiem - i to
              zdrowym dzieckiem, na które zwolnienia się nie dostanie.
              A wiec pracowac raczej nie może.
              • kasiapfk Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 07.07.06, 21:10
                Ja uważam za oznakę myslenia wybranie 4.09. Nie mam ochoty wracać we czwartek
                do domu, bo w piątek mój syn powinien stawić się do szkoły.
                Jak widać wszystko zalezy od punktu widzenia.
                I ja nie wymagam by szkoła myślała ZA MNIE co zrobić z dzieckiem. Równie dobrze
                mogłoby nie być 2 miesięcy wakacji! no bo przecież rodzice pracują, a ten 1
                dodatkowo wolny dzień to przecież strrrrrasssszzzzne obciążenie wobec 2 mies
                wakacji...
                • verdana Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 07.07.06, 21:47
                  Nie - wakacje są OK. Ferie są OK. Początek roku 4 jest super.
                  Bo to wszystko da się zaplanować. Rodzice mają rok, by zastanowić się, jak
                  zapewnic dzieciom opieke. Natomiast do furii doprowadzaja mnie niezapowiedziane
                  dni wolne, "pomosty" - gdzie wiekszość osób pracuje, a dzieci nie, dzień
                  nauczyciela, skrócone o trzy godziny lekcje - czyli niespodzianki. I w tym
                  wypadku uwazam, szkoła ma obowiązek w takie dni zapewnić opiekę.
                  • alkop5 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 12:14
                    Natomiast do furii doprowadzaja mnie niezapowiedziane
                    >
                    > dni wolne, "pomosty" - gdzie wiekszość osób pracuje, a dzieci nie, dzień
                    > nauczyciela,

Tu akurat nie masz racji, bo Dzień Nauczyciela jest już od kilku lat ustawowo
                    dniem wolnym od zajęć szkolnych.

skrócone o trzy godziny lekcje - czyli niespodzianki

W szkole, do której chodzą moje dzieci , nigdy nie skraca się niezapowiedzianie
                    lekcji, zawsze organizuje się zastepstwo, ewentualnie uprzedza się rodziców o
                    skróconych lekcjach. Nawet w czasie Rekolekcji Wielkopostnych, mimo, że
                    zaplanowano te dni jako wolne, szkoła była otwarta i jeśli jakieś dziecko
                    przyszło, miało zapewnioną opiekę. Ale prawda jest taka, że jak się chce do
                    czegoś przyczepić, zawsze znajdzie się jakiś pretekst.
                    • tygrysica2208 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 12.07.06, 21:51
                      alkop5 napisała:

> Tu akurat nie masz racji, bo Dzień Nauczyciela jest już od kilku lat ustawowo
                      > dniem wolnym od zajęć szkolnych.

Niestety, to ty nie masz racji, sorry wink

Święto Komisji Edukacji Narodowej, zwane potocznie Dniem Nuczyciela, jest dniem
                      wolnym od zajęć DYDAKTYCZNYCH, ale nie jest to dzień wolny od zajęć
                      opiekuńczych smile Szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę dzieciom rodziców
                      pracujących.
                  • kasiapfk Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 20:48
                    ok, niezapowiedziane "dni wolne" to też dla mnie byłaby wyjątkowa niedogodność.
                    Na szczęście w szkole mojego syna-opieka jest zapewniona. Ale faktycznie, tam
                    gdzie jej nie ma -skucha.
                    • aniab_24 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 21:11
                      Postuluję - znieść wakacje, ferie, przerwy świąteczne, dni wolne, długie
                      weekendy!!!!! Zajęcia od conajmniej 8.00 do 18.00, niech sobie rodzice
                      popracują!!!! Lekcje równiez w soboty - no bo przeciez rodzice muszą wypocząć po
                      cięzkim tygodniu pracy!!!!
                      Niech dzieciaki się zajadą, to niedzielę prześpią i rodzice też będą mieć święty
                      spokój!!!!
              • carlafehr Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 12.08.06, 07:50
                verdana napisała:

> A szkoła powinna myśleć...

Nie zgadzam się. To rodzice powinni myśleć a nie szkoła za rodziców. Szkoła jest
                od tego, żeby nauczać a nie zastępować w myśleniu rodziców.

> Bo posyłajac dzieci do szkoły każdy dorosły, pracujący czlowiek ustawia sobie
                > plan dnia, plan pracy, uwzględniając to, że dziecko będzie w szkole od... do...

Żaden argument. To raczej rodząc dziecko każdy dorosły pracujący myślący
                człowiek powinien ustawić sobie tak plan dnia, pracy, wolnych dni itp, żeby
                pogodzić jedno z drugim, albo z czegoś zrezygnować - jest to kwestia świadomych
                decyzji i wyborów. Jest mnóstwo możliwości zapewnienia dziecku opieki w dni
                wolne, wakacje i ferie, wystarczy pomyslec i przestac liczyć na instytucje.

> W czasie ferii i wakacji nieprzypadkowo organizuje się akcje "Zimy" czy "Lata"
                > w mieście.
                > Nie kazdy moze zwolnić sie z pracy - a wiec albo dziecko zostaje bez opieki,
                > albo jedno z rodzicow powinno być stale gotowe zająć się dzieckiem - i to
                > zdrowym dzieckiem, na które zwolnienia się nie dostanie.
                > A wiec pracowac raczej nie może.

Można wziąć 1 dzień urlopu, można wziąć 1 z dwóch dni opieki nad zdrowym
                dzieckiem, można poprosić ciocię/babcię/niepracującą sąsiadkę/matkę
                zaprzyjaźnionego dziecka itp.

Co nie znaczy, że jestem za przesuwaniem rozpoczęcia roku z 1 na 4 września -
                jestem przeciw smile
      • ibulka Re: przygodaa 30.07.06, 10:36
        przygodaa napisała:

> Wprost rewelwcja, zwłaszcza dla pracujących rodziców. Nie dość że trzeba
        > zapewnić opiekę w piątek to jeszcze w poniedziałek, bo to tylko rozpoczęcie
        > roku i do domu WRRRRRR
        > Dlaczego nikt nie pomyśli o rodzicach, co mają zrobić z dziećmi w te
        wszystkie
        > wolne dni, dłuuuugie weekendy, ferie.....

Najlepiej takiego delikwenta zaklajstrować i za ręce do słupa przywiązać.
        Po co ty se kobito dziecko robiłaś???
    • verdana Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 17:19
      W mojej szkole świetlica jest zapewniona tylko dla młodszych dzieci.
      Lekcje czasem są skracane, bo nauczyciel nie przyszedł. 11 latki wtedy przez
      dwie godziny sa w ogóle bez nadzoru - ida do domu, a rodzice nie maja o tym
      pojecia.
      Jesli to jest czepianie się - to tak, będę sie czepiala , że szkola nie
      zapewnia bezpieczeństwa dzieciom w godzinach lekcyjnych.
      • alkop5 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 19:49
        W takim razie powinnaś się czepiać dyrekcji, a nie szkoły jako instytucji. To
        dyrektor (lub jego zastępca) odpowiada za zapewnienie dzieciom opieki w
        przypadku nieobecności nauczyciela. Jeśli (nie daj Boże) zdarzyłby się dziecku
        jakiś wypadek w godzinach obowiązkowych zajęć szkolnych, wtedy w pierwszej
        kolejności pociągniętoby do odpowiedzialności dyrektora, a ten mógłby ścigać
        nauczyciela, który nie przyszedł na lekcje.

> Lekcje czasem są skracane, bo nauczyciel nie przyszedł. 11 latki wtedy przez
        > dwie godziny sa w ogóle bez nadzoru - ida do domu, a rodzice nie maja o tym
        > pojecia.

Takie sytuacje są niedopuszczalne, a jeśli się zdarzają, powtarzam - winę ponosi
        dyrekcja. Bronię szkoły jako instytucji, bo często na podstawie niekompetencji
        jednej osoby, źle oceniana jest praca całej szkoły jako instytucji (a co za tym
        idzie - wielu osób poprawnie wypełniających swoje obowiązki). Uwierz mi, nie we
        wszystkich szkołach jest tak, jak opisujesz.
        • iwonesik Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 09.07.06, 20:31
          Moje dziecko zdało teraz do V klasy. Przez cztery lata nauki, nie zdażyło się,
          aby lekcje były skracane, a nie wiedzieli o tym rodzice. Zawsze wcześniej miał
          informacje w dzienniczku, a jeżeli jakiś nauczyciel niespodziewanie zachorował,
          ktoś inny go zastępował. Jeżeli nie było takiej możliwości dzieci szły do
          świetlicy.
          • milka72 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 10.07.06, 14:47
            Co mi z tego, że zostanę poinformowana na 2 dni wcześniej, że dziecko kończy
            lekcje 3 godziny wcześniej? Nie zawsze mogę wziąć w ten dzień urlop i
            zaopiekować się dzieckiem. Swoją droga uważam, że tych "dodatkowych wolnych"
            dni jest w szkole za dużo: długie weekendy doprowadzają mnie do rozpaczy.
            Na szczęście moje dziecko stało się już na tyle samodzielne, że wraca samo do
            domu. I problem się rozwiązał.
            Natomiast uważam, że przeniesienie rozpoczęcia roku na 4.09. to dobry pomysł.
            akurat ten jeden dzień nikogo nie zbawi, a logistycznie jest wygodniej. tylko
            te korki na drogach w niedzielę wieczorem.....
            • zuzik30 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 12.07.06, 20:20
              Oboje z mężem pracujemy i powiem szczerze- nie starcza nam urlopu żeby zapewnić
              dziecku opiekę we wszystkie dni wolne. Musimy błagać dziadków o wzięcie urlopu
              w część dni wolnych(też pracują). Czy mam zatrudnić nianię?
              • kasiapfk Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 13.07.06, 12:29
                niekoniecznie nianię,ale może jednak kogoś do opieki smile np: jakś studentkę/-a
                Raz na jakiś czas to ani wielkie koszty ani niespecjalnei probelm. Warto mieć
                kilka takich osób na oku - wtedy łatwiej znależć akurat tę, która ma czas.
                • lola211 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 12.08.06, 08:12
                  Mam "miec na oku" kilka obcych mi osob, ktorym wspanialomyslnie zaproponuje
                  zarobienie paru groszy kilka razy w roku? I mam powierzyc dziecko osobie, ktora
                  widzialam raz na oczy? Czy w ramach poznania owej studentki mam sie kilkakrotnie
                  wczesniej z nia umowic na kawe, zeby za jakies pol roku zostala mi z dzieckiem,
                  gdy trafi sie wolny dzien?

Ja akurat nie mam problemu, bo mam babcie w dyspozycji, ale moje kolezanki musza
                  sie nieźle nagimnastykowac, by znaleźć rozwiazanie.2 dni w roku na opieke nad
                  dzieckiem, spoko.Ale juz o urlopie to zapomnij na te okolicznosc, chyba ze
                  chcesz sie pozegnac z etatem.

• ibulka Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 30.07.06, 10:44
                Gdybyś była 'dobrą, mądrą mamą', zatrudniłabyś nianię nawet do
                siedemnastolatka - w końcu to ty ponosisz za niego odpowiedzialność do 18-
                tki wink)

To żart oczywiście, nie bierz tego na serio wink
            • tygrysica2208 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 12.07.06, 21:55
              milka72 napisała:

> tylko te korki na drogach w niedzielę wieczorem.....

Proponuję wrócić w poniedziałe, wtorek, srodę... nie będzie korków wink

Tak źle i tak niedobrze ;P
      • ibulka Re: verdana 30.07.06, 10:42
        verdana napisała:

> W mojej szkole świetlica jest zapewniona tylko dla młodszych dzieci.
        > Lekcje czasem są skracane, bo nauczyciel nie przyszedł. 11 latki wtedy przez
        > dwie godziny sa w ogóle bez nadzoru - ida do domu, a rodzice nie maja o tym
        > pojecia.
        > Jesli to jest czepianie się - to tak, będę sie czepiala , że szkola nie
        > zapewnia bezpieczeństwa dzieciom w godzinach lekcyjnych.

I tu Cię popieram w 100 procentach!
        Mam w rodzinie Piętnastolatkę, która od września zaczyna 3 klasę gimnazjum.
        Bardzo często zdarza się, że lekcje skrócone są o jedną, dwie godziny, i wtedy
        młodzież zostaje zwalniana do domu. Jedyną informacją o tym dla rodziców jest
        wpis do indeksu z parafką jakieś belfra, albo jak któryś małolat ma dobrze w
        główce, to zadzwoni/wyśle rodzicom smsa.

Jednakże kiedy w/w Piętnastolatka dostała okresu i musiała iść do domu, w
        którym niestety nikogo nie było, musiała czekać aż przyjdzie po nią starszy
        przyjaciel, (pełnoletni) no bo nie można jej samej puścić do domu bez wiedzy
        rodziców... smile

PARANOJA.
    • mamaluna Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 13.07.06, 20:18
      ale przeciez jak sie komus nie podoba, ze rozpoczecie wypada w piatek, trzeba "specjalnie" wracac z wakacji, to chyba przymusu nigdy nie bylo, zeby isc na apel???
      na zakonczeniu roku u corki tez nie bylo kilku osob, bo sobie z kolei przyspieszyly wakacje.

no a jak 1 wrzesnia wypada w czwartek, to tez tak troche glupio isc na rozpoczecie roku w czwartek, a ten jeden dzien w piatek juz normalne lekcje - glupio tak, prawda?
      • jakw Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 14.07.06, 00:54
        mamaluna napisała:

>
        > no a jak 1 wrzesnia wypada w czwartek, to tez tak troche glupio isc na
        rozpocze
        > cie roku w czwartek, a ten jeden dzien w piatek juz normalne lekcje - glupio
        ta
        > k, prawda?
        Tak akurat w zeszłym roku było. Ale żeby w piątek były normalne lekcje to nie
        można powiedzieć.
      • tygrysica2208 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 15.07.06, 00:26
        mamaluna napisała:

> no a jak 1 wrzesnia wypada w czwartek, to tez tak troche glupio isc na
        > rozpoczecie roku w czwartek, a ten jeden dzien w piatek juz normalne lekcje -
        > glupio tak, prawda?

Hihihi
        A jak wypada w środę, to też tak głupio - tylko w czwartek i piątek iść,
        przecież to początek roku, nic się nie będzie działo, to się nie za bardzo
        opłaca wink
        Proponuję rozpoczęcie roku... w niedzielę tongue_out
    • 5_monika Re: Rozpoczecie 04.09.2006 n/t 27.07.06, 13:59
      • 5_monika Re: Rozpoczecie 04.09.2006 n/t 29.07.06, 12:54
        dokładnie na stronie int.szkoły pisze tak:

"Rozpoczęcie roku szkolnego 2006/07 odbędzie się w poniedziałek 4 września, a
        nie w piątek 1.
        Zgodnie z podpisanym w sobotę 16 lipca br. rozporządzeniem za każdym razem, gdy
        pierwszy dzień września będzie wypadał w piątek lub w sobotę zajęcia szkolne
        rozpoczną się w najbliższy poniedziałek po 1 września"

+ tłustym drukiem PIERWSZY DZWONEK 4 WRZEŚNIA !!!!!
        • jola_ep Re: Rozpoczecie 04.09.2006 n/t 29.07.06, 17:30
          > Zgodnie z podpisanym w sobotę 16 lipca br. rozporządzeniem za każdym razem,
          gdy
          >
          > pierwszy dzień września będzie wypadał w piątek lub w sobotę zajęcia szkolne
          > rozpoczną się w najbliższy poniedziałek po 1 września"

Czyli ministerstwo chce stanowczo zaprotestować przeciwko ludowym przesądom wink

(poniedziałek jest złym dniem do zaczyniania ważnych prac - np. żniw; najlepsze
          dni to piątek i sobota; dlatego często w piątek lub w sobotę wykopywano chociaż
          jeden koszyk ziemniaków czy ścinano z jeden snopek.)

Pozdrawiam
          Jola

(szkoda, że rozporządzenia nie wydano w czerwcu, ale to już zaczyna być typowe -
          późno i na ostatnią chwilę...)
    • aniab_24 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 28.07.06, 17:54
      www.menis.gov.pl/oswiata/istotne/kal_06-07.php
      • mamaluna Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 28.07.06, 18:26
        te tabele widzialam juz wczesniej, tzn przed decyzja ministra o zmianie terminu.
        Potem widzialam z prawej strony zakladke chyba pt. "4 wrzesnia 2006" i tam bylo napisane wyraznie, ze chyba decyzja z dnia bodajze 16 lipca zmienia sie termin - teraz nie widze juz tej zakladki.
        • aga_gol3 Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 29.07.06, 15:27
          Na stronie menis, w aktualnościach pisze, że zarządzenie zostało już podpisane i
          rok szkolny rozpoczyna się 4.09.br
    • mamaluna Re: Rok szkolny - rozpoczecie 04.09.06r??? 31.07.06, 21:23
      dzwonilam do szkoly dzisiaj - rozpoczecie jest 4 wrzesnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka