Dodaj do ulubionych

przy którym hotelu rafy w Sharmie?

30.08.06, 22:16
Pomóżcie nam wybrać... Chcemy spędzić tydzień w przyszłym roku w maju, na
snurkowaniu, w którym hotelu zatrzymać się aby było najbliżej raf? Które
biuro ma przystępne ceny w Sharmie ( nie możemy się zrujnować , bo to tylko
przedsmak wakacji ::) Dzięki za bezcenne wskazówki i pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • gingery Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 30.08.06, 22:23
      osobiście polecam hotel Rehana Prima Life, za pośrednictwem biura Exim Tours.
      Własnie dziś wróciłam i jestem zauroczona. Rafa przy plazy tego hotelu
      niewątpliwie przepiękna. Poza tym dośc tanio, a naprawdę luksusowo. Rewelacja!
    • koza17 Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 07:38
      Club Faraana,Iberotel Fanara,Reef Oasis-najpiekniejsza rafa oraz klif w calym Sharm.:))
      • dalenne Club Faraana, Iberotel Fanara, Reef Oasis... 31.08.06, 11:34
        ...wszystkie trzy obok siebie z faktycznie najładniejszą rafą.
        Nawet ustrojstwo zwane łodzią podwodną przypływa tam za 40 dolców aby turysty
        mogły obejrzeć ryby bez zanurzania się w wodzie.

• alikatena Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 09:36
      Hotele ktore sa w pierwszej lini przy brzegu i w poblizu klifu. Jest ich sporo,
      ale trzeba konkretnie dowiadywac sie od osob ktore tam byly i rzeczywiascie
      rafy zobaczyly. Duzo hoteli, ktore dowoza turystow busikami do plazy oferuje
      piaszczysta plaze z rafkami jakies 50-200 m od brzegu. Holiday Inn Amphora
      podobno ma plaze od razu z uskokiem i sa rafy.
      • scorpio1956 Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 12:54
        Do tej pory myślałem,że najładniejsze rafy są właśnie na Ras Um Sid.
        W tym roku jednak zmieniłem miejsce i byłem w zatoce Ras Nasrani w hotelu Coral
        Beach Montazah.I byłem wręcz zaszokowany nieskazitelną rafą.I przede wszystkim
        nie ma tam cumujących statków ,jak na przeciw Faarany.Cisza ,spokój i dziewicza
        rafa.I jeszcze jedna różnica .Na Ras Nasrani są plaże jak u nas na Bałtyku.Z
        naturalnym piaskiem.Nie ma tam,jak np. w Amphorze klifu.
        W tej zatoce oprócz Corala Beach Montazah sa jeszcze hotele : Melia
        Sinai,Conrad i Baron.Wzdłuż tych wszystkich hoteli ciągnie się bulwar,przy
        którym są knajpki,sklepy,wyporzyczalnie różnej maści sprzętu.
        Już we wtorek(05.09) znowu lecę do Corala z Krakowa!!!!!!!!!!!!!!(hura!!!!!!!!)
        Kto jeszcze?????????
        Bo kilka osób już namówiłem.
        • joanna_poz Re: Scorpio 01.09.06, 10:01
          Z jakiego biura wykupiłes ten hotel?
          Czy przy hotelu jest plaza z łagodnym zejsciem?

pytam bo musze pogodzic "interesy" 2-latka, ktory chciałby sobie pogrzebać
          łopatką w piasku i jego taty, który chce ponurkowac?

Dzieki i pozdrawiam,
          Joanna
    • trevally Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 13:07
      Przepiekna, niezniszczona rafa jest przy hotelach w Nabq Bay (np. Tropicana
      Grand Azure), jednakże są dwa minusy - przy silnym wietrze wejście na rafy jest
      zabronione (duże fale uniemozliwiają bezpieczny snorkeling), drugi minus to
      konieczność przejścia 600-800 metrów (najpierw pomostem, potem po grzbiecie
      rafy) by się wydostać na "pełne morze"

Polecane powyżej rafy przy Ras El Om Sid są cudowne ale ... czasami jest na
      nich taki tłok że nie ma gdzie pływać bez ryzyka oberwania cudzą płetwą w pysk.
      Prawdziwy ich urok można poznać albo wczesnym rankiem, albo po godzinie 17:00
      gdy wszystkie stateczki nurkowo-snurkowe wrócą do portu
    • barrrbarrra Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 22:27
      Fanara Club, Farana, Mexicana, Sun Rise, Aida, Amar Sina, Tivoli - i zapewne
      kilka innych, - te znam, sa piękne i kolorowe i niezmiennie piękne
      • andrzejlitwicki Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 31.08.06, 23:29
        a ja zamiast opowiadać wkleję link do mojej strony.
        zdjęcia zrobiłem we wrześniu 2005 przy Faraanie.
        w tym roku powtórki nie będzie ze względu na narodziny potomka, ale w przyszłym
        koniecznie wracamy do Sharmu i chyba dam się namówić Scorpio na Coral Beach
        Montazah, tym bardziej, że w jednym hotelu tej sieci już wypoczywaliśmy i było
        cudownie...
        www.asiaiandrzej.com/rybki.html
        • trevally Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 01.09.06, 13:58
          to i ja dam link do fotek, mniej więcej połowa z nich robiona przy Iberotel
          Club Fanara, rzeszta na Tiranie i Ras Mohammed : www.super-
          sylwetka.pl/redsea/index.html
          • trevally Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 01.09.06, 14:31
            jeszcze raz link : super-sylwetka.pl/redsea/
            • annie2003 Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 01.09.06, 14:44
              piękne zdjęcia! jaki to aparat?
              ja znam rafki tylko przy Amphoras Holiday i Blue Hole. nie znam się, ale mi się
              bardzo podobają :)))
              • ptyss Blue Hole 01.09.06, 14:57
                Annie2003 tez znam rafę przy Amphoras'ie :) niestety do Blue Hola nie
                dotarłam...opisz swoje wrażenia na ptyss@gazeta.pl /wiele nie znalazłam na
                necie/ Lece do SS ale z dzieckiem i nie wiem czy ryzykować i zaliczyć.. A
                wydaje mi się że warto. Taki wyjazd to chyba z miejscowym biurem?
                • annie2003 Re: Blue Hole 01.09.06, 15:24
                  zależy w jakim wieku jest dziecko.. wycieczka z biura lokalnego oczywiście -
                  Aaba Sharm (polecam), łączona z jeep safari, jazdą na wielbłądach,
                  snurkowaniem, lunchem u Beduinów i krótkim zwiedzaniu Dahab. wycieczka zaczyna
                  się rano, do hotelu wróciłyśmy około 14:00. snurkowaliśmy dwa razy po drodze,
                  między innymi przy Blue Hole. żeby w pełni docenić Blue Hole, trzeba tam
                  nurkować, w końcu to miejsce, gdzie nurkowie dotarli najgłębiej.. wrażenia z
                  wycieczki bardzo pozytywne, aczkolwiek pod koniec byliśmy już tak zmęczeni
                  naszą aktywnością, że posnęliśmy w busie w drodze powrotnej, ale organizacja
                  bardzo dobra, kliknij sobie na link Aaba, który jest tu na forum i sprawdź
                  aktualne ceny. ja bym chętnie powtórzyła taki wypadzik :))
              • trevally Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 01.09.06, 15:24
                anne2003, zajrzyj tu :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=47700903&a=47710384
                • annie2003 Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 01.09.06, 15:27
                  dzięki za linka! :) ja mam canona powershota a620, ale jeszcze nie znalazłam
                  obudowy do niego.. w tym roku robiłam zdjęcia vivitarem, są nieco lepsze od
                  jednorazówek kodaka, ale jakość w dalszym ciągu mnie nie poraża.. mam chyba za
                  duże wymagania, canon mnie rozpieścił :)))
    • yogobella Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 02.09.06, 11:40
      Polecam ci hotel Tropicana Grand Oasis 4* w Sharm w zatoce Shark's Bay. Ładny duzy hotel z plaża "tarasową" (spora, piękne widoki!) wyciętą w klifie i z piękną rafą dostępną z plazy z krótkiego pomostu. Można pływać w kazdej chwili - rano przed śniadaniem,w południe, przy zachodzie słońca. Jak popłyniesz w prawą stronę od pomostu to dopopłyniesz do pomostów następnych hoteli, można tam sobie odpocząć i wygrzać się na słoneczku i spowrotem. Rafa bardzo ładna, ryby też.
      Polecam.
    • synaj2 Re: przy którym hotelu rafy w Sharmie? 03.09.06, 15:39
      Mogę polecić rafy przy Baronie /Nasrani/ i okolice Movenpeack-a
      Zdjęcia rybek
      i rafy umieściłem na
      www.synaj.com/rafa.htm
      Zapraszam
      Jurek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka