aga330 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 11:56 po pierwsze w cenie bo za genet. np w krakowie placilam 150 zeta. a praktycznie nie ma wiekszych roznic natomiast teoretycznie jak sama nazwa wskazuje to badanie pozwala wykryc ew. wady ktorych zwykle usg nie wykryje.jezeli usg nasunie jakies watpliwosci to gen. je potwierdzi wszystkie najbardziej widoczne wady plodu powinny byc widoczne na zwyklym usg. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 12:18 Usg genetyczne to usg z dopplerem badającym przepływy pępowinowe.Pozwala to wykryć wady genetyczne płodu. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 12:56 co to jest "przeplyw pepowinowy" i co to ma z genetyka wspolnego ??? i moze napisz jaki ejst zwiazek pomiedzy "przeplywami pepowinowmymi" i wadami genetycznymi plodu ? sorry ale to jakeis brednie, doswiadczony operator USG wychwytuje ewentualne/mozliwe wady genetyczne na podstawie obeserwacji poszczegolnych narzadow malego czlowieka i roznych parametrow: Np. grubość fałdu potylicznego, długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i długość kości nosowej, małżowiny usznej, szerokość nosa itd) pozdr i zycze duzo zdrowego rozsadku acek Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 13:10 Taką informację uzyskałam od lekarza wykonującego to badanie.Bez dopplera usg genetyczne nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 13:31 Nie wiem, to jakaś bzdura, każde USG jest w stanie wykryć widoczne wady genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 14:39 Nowszej generacji aparaty USG umożliwiają również ocenę przepływu krwi (badanie dopplerowskie) przez różne naczynia płodu i matki, dostarczającą bardzo ważnych informacji o funkcji serca, łożyska i innych narządów i o dobrostanie płodu.Dzięki takiemu badaniu możliwe jest nie tylko uzyskanie pięknego obrazu dziecka zrozumiałego dla obserwującej badanie kobiety ciężarnej, ale również uzyskanie przekrojów anatomicznych niedostępnych w badaniu tradycyjnym ułatwiających rozpoznanie wad wrodzonych. Dzięki takiemu badaniu łatwiejsze jest uwidocznienie pewnych cech płodu, które mogą świadczyć o różnych chorobach, między innymi genetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 16:04 a co to ma wspolnego z genetyka ?? w ten sposob patrzac to kazde USG jest genetyczne , wiec to czyste sciemnianie i wprowadzanie w blad ciezarowek. Kazde USG ocenia informacje o sercu, lozysku itp. pozdr acek Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 16:48 Nie wiem,nie znam sie na tyle by sie kłócić.Uzyskałam taką informację,to samo wyczytałam w necie.Ale na ile ten doppler jest faktycznie niezbędny do pełnego badania w kierunku wad genetycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 17:50 Cóż jeśli ktoś uważa, że to ściema to niech nie idzie a różnica jest ogromna. Po pierwsze jak już poprzedniczka napisała ok.22 tc można zbadać dokładnie każdy narząd dziecka i wykryć ewentualne wady na zwykłym usg nie można tego zrobić ponieważ wiele wad serduszka np. jest nie widocznych. Bada sie półkule mózgowe, pęcherz, nerki i wiele innych nam zbadali maluszka bardzo dokładnie łącznie z kręgosłupem ponieważ coś się niemrawo ruszał. Bardzo dokładnie zbadano mózg i przepływy mózgowe czy wszystko jest ok. Nie da się tego zrobić na zwykłym usg. Badanie jest o tyle ważne że do 22-25 tc. wiele wad można leczyć jeszcze w wieku płodowym np. wspomniane wady serduszka co nie muszę tłumaczyć może dziecku uratować życie. Badane są przepływy pępowinowe. Które mają wiele funkcji pośrednich ale najważniejsza to odżywianie płodu. Np. mikroguz lub supeł na pępowinie nie będzie widoczny na usg ale podczas przepływów zobaczy lekarz, że coś jest nie tak, że dziecko jest źle odżywiane. Nie muszę tłumaczyć, że to też może uratować dziecku życie. Może niektóre z was mają złe doświadczenie bo trafiły na konowałów od usg, bo takie usg trzeba wiedzieć jak przeprowadzić i trwa ono dość długo. Jeśli lekarz używa tego urządzenia jak zwykłego usg to faktycznie różnicy nie będzie. Mój powiedział mi, że jest niewielu specjalistów od tego typu usg a niestety maszyny te są wszędzie. Wiec warto iść do sprawdzonego lekarza. W internecie też można znaleść listę co ma być na takim badaniu zbadane. Jest tego sporo ale warto wydrukować i kontrolować lekarza czy wyszysktie parametry bada bo w końcu my za to płacimy. Samo usg nie nazywa się usg genetycznym chodzi mi o urządzenie. Tak nazywa się badanie tym aparatem w 12tc, jest one głównie robione pod kątem wad genetycznych czyli przezierność karkowa, kość nosowa i jeszcze jakieś tam teraz nie pamiętam. Drugie usg w 22 tygodniu jest to już usg anatomiczne dlatego iż sprawdzany jest rozwój poszczególnych narządów maluszka. Ponoć zaleca sie trzecie przed porodem po 30 tc właśnie do sprawdzenia głównie przepływów pępowinowych no i potwierdzenia braku wad anatomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 31.08.06, 18:12 No w końcu ktoś z wiedzą na ten tematMiyoki zgadzam się z Tobą w 100%Fajnie opisałaś tą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 13:08 Wiekszosc osob wie , kiedy trzeba robic USG i nie o tym jest ten watek, spieramy sei co do tego, czy istnieje cos takeigo jak USG genetycznem ja uwazam ze to zwykal marketingowa sciema, a jakosc obrazu i jakosc badania zalezy tylko i wylacznie od: a) jakosci sprzetu b) doswiadczenia i wiedzy osoby robiacej badanie, stad wazny jest racjonalny i rozumny wybor miejsca gdzeo sei robi USG pozdr acek Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 13:59 ależ oczywiście, że zależy od sprzętu i wiedzy lekarza wiec o tym mowa sprzet do tak zwanego nawet marketingowo genetycznego usg jest dużo leprzy od zwykłego o czym pisałam w poprzednim poście wykazując różnicę. Usg genetyczne to nazwa badania jakie się przeprowadza w 12tc a nie sprzętu! Bada się głównie przezierność karkową która może świadczyć o zespole dawna, kość nosową, kość udową a to jak to będzie zbadane i czy dobrze czy źle zależy właśnie od sprzętu i od lekarza. Wiec można iść albo na zwykłe usg i wtedy powiedzią ci tylko o przyzierności albo na tak zwane leprze dopplerowske które zazwyczaj mają też obraz 3d/4d które pokaże jednak znacznie więcej. Wiec usg genetyczne to nie marketingowa ściema to po prostu nazwa badania za które wcale nie musisz płacić bo i na kase chorych ci sie w tym tygodniu należy badanie usg. Płaci się za leprzy bądź gorszy sprzęt i fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 14:28 No dobrze, ale przezierność karkowa, długość kości udowej czy obecność kości nosowej są to nadal "wartości" anatomiczne. Co to ma wspólnego z genetyką? Wady genetyczne (np. wady serca) wykryje też USG połówkowe. IMHO wymyślili to lekarze wykonujący badania USG żeby móc za "specjalność" tego badania specjalnie kasować pacjentki. Bo ja miałam robione normalne (tzn. nie nazwane GENETYCZNE USG) i tez miałam badanie przezierności karkowej, kość nosową itd. i wcale nie musiałam ekstra płacić. Zwróćcie uwagę, że o USG genetycznym mówią lekarze prywatni, którzy przeprowadzają je w swoich gabinetach. Jak się robi normalnie badanie z NFZ to się to po prostu nazywa badaniem USG między 11-14 tc a badane jest (przynajmniej powinno) to samo. Podobnie jest z USG 3D/4D - nie ma większej wartości diagnostycznej niż zwykłe USG, ale lekarze kręcą na tym niezły biznes... Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 14:44 W kółko mozna pisać o zanczeniu dopplera a i tak nie dociera.......W tym wątku już opisano na czym polega badanie dopplerowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 14:49 budzik11 napisała: > No dobrze, ale przezierność karkowa, długość kości udowej czy obecność kości > nosowej są to nadal "wartości" anatomiczne. Co to ma wspólnego z genetyką? Jak to co to ma wspólnego z genetyką?Właśnie na podstawie tych jak piszesz wartości anatomicznych możemy stwierdzić wady genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
patylda Re: jaka różnica pomiędzy "zwykłym" a genetycznym 01.09.06, 15:13 Zgadzam się z Acek. To bzdurna idiotyczna nazwa na dokładnie wykonane USG w 20 tygodniu. Jak ktoś ma pojęcie o genetyce to wie, że w USG nie widać RZADNYCH wad genetycznych, a jedynie zaburzenia budowy. Zespół pewnych cech może dopiero sugerować zaburzenioa genetyczne, a większość chorób genetycznych (chociażby mukowiscydoza, galaktozemia, mukopolisacharydozy, zespoły o rżnych nazwach- Alporta, Peuza-Jeghersa itp.) wogóle nie widać, więc przestańcie tu bredzić kobiety. W USG można ocenić naczynia pępowinowe (2 zdarzają się częściej w zesp. Downa), przezierność karkową (czasem poszerzona w zespole downa), budowę narządów itp. Jeśli ktoś nbie umie tego zrobić na normalnym USG to do niczego mu doppler. Odpowiedz Link Zgłoś