chiara76 21.11.05, 16:23 to jest właśnie ten wątek, w którym prosiłabym o informowanie o wszelakich imprezach, koncertach, wystawach itd związanych z Japonią. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katajina Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 21.11.05, 19:57 www.emb-japan.pl/kultura/kronika/wyd2005/dkj2005.htm pozdrawiam Katajina Odpowiedz Link
molla7 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 21.11.05, 23:14 ale na cholerę ten program jak on juz niektualny i wlepiony po fakcie Odpowiedz Link
chiara76 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 21.11.05, 23:16 dlaczego Mówisz, że nieaktualny? W Warszawie część rzeczy ciągle trwa. Odpowiedz Link
molla7 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 13:04 a ja mieszkam w Łodzi. Przepraszam, ale trafilo mnie, bo czekalam az ktos sie zlituje i przedstawi program spotkan >dni kultury Japonii< w łódzkim M. etnograficznym przed a nie po fakcie. przez to je przegapilam bo myslalam ze beda sie odbywac w tygodniu biezacym a nie w miniony weekend. ale to moj problem, jakas niedoinformowana jestem Odpowiedz Link
mefs Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 13:40 hmmm... Molla, a te Dni nie mialy sie odbywac w okresie 22-26.11? Taka byla informacja zgloszona na forum Szczerze mowiac sam sie chcialem przejsc, by wiedziec, co robi 'konkurencja' Zasmucilas mnie tymi wiadomosciami... Ale na otarcie lez przypomne jedynie, ze doprowadzilas do sytuacji, w ktorej masz u mnie kawe... moze ta kawe odbierzesz podczas TKJ? )) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 13:49 mefs napisał: > hmmm... Molla, a te Dni nie mialy sie odbywac w okresie 22-26.11? Taka byla > informacja zgloszona na forum Szczerze mowiac sam sie chcialem przejsc, by > wiedziec, co robi 'konkurencja' Zasmucilas mnie tymi wiadomosciami... czyli co? To się w końcu nie odbyło? Oj, zaczyna mnie to wszystko denerwować... wdech, wydech...wdech, wydech... > > Ale na otarcie lez przypomne jedynie, ze doprowadzilas do sytuacji, w ktorej > masz u mnie kawe... moze ta kawe odbierzesz podczas TKJ? )) Odpowiedz Link
molla7 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 13:55 ktos tu namieszal, jeszcze nie wiem kto. to byla Impreza Yoshida-Sana czy bedzie, się pytam?? Odpowiedz Link
chiara76 Molla jeśli ktoś namieszał, to na pewno nie ja 22.11.05, 14:02 a jakoś zaczynam się czuć, jakbyście mieli do mnie pretensje. Sorry, może jestem podenerwowana, ale tak to postrzegam. Nie moja wina, że trafiają tu różni ludzie z nie wiem, czy zawsze prawdziwymi informacjami. Jednak ja za nich odpowiedzialności nie wezmę. Odpowiedz Link
molla7 Re: Molla jeśli ktoś namieszał, to na pewno nie j 22.11.05, 16:47 Chiarus kochana no co TY. Absolutnie mi na mysl nie przyszlas. Odpowiedz Link
mefs Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 14:04 wrrrrrrrrrrr... wiecie co, to juz jest BARDZO malo powazne... animozje animozjami, ale jak ktos podaje do prasy, ze impreza jest w dniach 22-26 XI, ale na stronie ambasady jest informacja, ze impreza juz byla... To oznacza, ze ktos tutaj sie bawi naszym kosztem. Zadzwonie do Muzeum i sprawdze, moze sie uda od reki. Odpowiedz Link
katajina Re: I o co tyle halasu... 22.11.05, 16:04 molla7 napisała: > > ale na cholerę ten program jak on juz niektualny i wlepiony po fakcie Droga Molla7, Wlepiony dlatego, ze wlasnie w tym celu Chiara zalozyla teraz ten watek. Jak rowniez slusznie zauwazono, czesc imprez jest jeszcze aktualnych. Strona Ambasady jest ogolnie dostepna i wydaje mi sie, ze jesli ktos sie interesuje tym krajem, to przegladanie tej strony jest dobrym sposobem na zasiegniecie informacji o imprezach kulturalnych zwiazanych z Japonia. Jesli ktoras z informacji jest nieaktualna to "sumimasen", ale ja tej strony nie tworze, tylko ja przegladam od czasu do czasu. pozdrawiam serdecznie katajina Odpowiedz Link
molla7 Re: I o co tyle halasu... 22.11.05, 16:46 Ja nie mam do Ciebie bezposrednio pretensji. Zrobilas/es dobry uczynek. ja zdenerwowalam sie na sytuacje, w ktorej o imprezie na ktora chcialam isc znalazlam dwie ze soba sprzeczne informacje. ale to drobiazg. sorry Winetou Odpowiedz Link
mefs Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.11.05, 13:45 I jest Tydzien Kultury Japonskiej w Lodzi w dniach 28.11-04.12 Bardzo dokladne informacje na temat TKJ sa tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12466&w=30809944 (co wszyscy wiedza, ale skoro ma byc porzadek, to bedzie) Odpowiedz Link
fundacjamadeinart WARSZTAT - JINEN BUTOH ORAZ BUTOH SOLO PREFORMANCE 05.08.11, 20:39 PROWADZĄCY: ATSUSHI TAKENOUCHI & HIROKO KOMIYA INFORMACJE DOTYCZĄCE KURSU DOSTĘPNE NA STRONIE WWW.MADEINART.PL ZAKŁADKA NEWS ZAPRASZAMY ! Fundacja Made In Art ------------------------------------------------- INFORMACJE O JINEN BUTOH Koncepcją projektu intensywnego warsztatu JINEN BUTOH oraz Solo Butoh Performance jest taniec Yin Yang; wyrażenie różnych elementów, które współistnieją w szeroko rozumianym cyklu Jinen - cyklu dnia i nocy, życia i śmierci. W pracy warsztatowej nacisk położony zostanie na wnętrzu. Podczas wspólnej i indywidualnej pracy podejmiemy próbę ponownego dotarcia do własnego wnętrza, duszy, w taki sposób, by odkryć ją na nowo, dotrzeć do niej i ją wytańczyć. Podczas tworzenia solo prezentacji Takenouchi przedstawi uczestnikom metody, które pomogą im zarówno w sensie fizycznym i duchowym zmierzyć się z tańcem Butoh w indywidualnej prezentacji. Warsztat sprowadza się do przekształcania siebie we wszystkie rodzaje i aspekty życia, oraz wytańczenia ich w tańcu Jing i Yang. Tancerze będą musieli ujawnić i odkryć swoją własną prawdziwą jaźń i zaprezentować ją w kończącym warsztaty - solo performance. Celem warsztatów jest przekazanie konkretnych wskazówek, które pomogą uczestnikom stworzyć ostateczną solową prezentację.Podczas intensywnej tygodniowej pracy uczestnicy nauczą się opracować własne wewnętrzne ruchy, w konkretny sposób, tak aby wyrazić je w przestrzeni sceny, oraz dopracować i połączyć je z muzyką i oświetleniem. Cały proces twórczy wymaga wielkiej emocjonalnej intensywności!!! www.jinen-butoh.com/ Odpowiedz Link
fundacjamadeinart WARSZTAT - JINEN BUTOH ORAZ BUTOH SOLO PERFORMANCE 05.08.11, 20:40 PROWADZĄCY: ATSUSHI TAKENOUCHI & HIROKO KOMIYA INFORMACJE DOTYCZĄCE KURSU DOSTĘPNE NA STRONIE WWW.MADEINART.PL ZAKŁADKA NEWS ZAPRASZAMY ! Fundacja Made In Art ------------------------------------------------- INFORMACJE O JINEN BUTOH Koncepcją projektu intensywnego warsztatu JINEN BUTOH oraz Solo Butoh Performance jest taniec Yin Yang; wyrażenie różnych elementów, które współistnieją w szeroko rozumianym cyklu Jinen - cyklu dnia i nocy, życia i śmierci. W pracy warsztatowej nacisk położony zostanie na wnętrzu. Podczas wspólnej i indywidualnej pracy podejmiemy próbę ponownego dotarcia do własnego wnętrza, duszy, w taki sposób, by odkryć ją na nowo, dotrzeć do niej i ją wytańczyć. Podczas tworzenia solo prezentacji Takenouchi przedstawi uczestnikom metody, które pomogą im zarówno w sensie fizycznym i duchowym zmierzyć się z tańcem Butoh w indywidualnej prezentacji. Warsztat sprowadza się do przekształcania siebie we wszystkie rodzaje i aspekty życia, oraz wytańczenia ich w tańcu Jing i Yang. Tancerze będą musieli ujawnić i odkryć swoją własną prawdziwą jaźń i zaprezentować ją w kończącym warsztaty - solo performance. Celem warsztatów jest przekazanie konkretnych wskazówek, które pomogą uczestnikom stworzyć ostateczną solową prezentację.Podczas intensywnej tygodniowej pracy uczestnicy nauczą się opracować własne wewnętrzne ruchy, w konkretny sposób, tak aby wyrazić je w przestrzeni sceny, oraz dopracować i połączyć je z muzyką i oświetleniem. Cały proces twórczy wymaga wielkiej emocjonalnej intensywności!!! www.jinen-butoh.com/ Odpowiedz Link
mefs Re: Mefsie... 22.11.05, 14:21 Juz mam - impreza konkurencyjna, a ja sie o szczegoly dopytuje... Czy nikt sie inny tym (poza molla) nie interesuje? Dzwonilem do Muzeum Archeologiczno-Etnograficznego, gdzie cala impreza dopiero sie zaczyna. Impreza jest w dniach 22 - 26.11, w dni robocze odczyty, etc. sa w godzinach 17.00 - 19.00, natomiast w sobote w godzinach 12.00 - 14.00. Pani z Muzeum chciala mi przeslac faxem cala rozpiske, niestety do faxu ja dostepu nie mam, natomiast pani nie miala dostepu do maila. Odpowiedz Link
mefs Re: Mefsie... 22.11.05, 14:25 Molla, bedziesz dzisiaj w Muzeum? Ja dzis sie nie wyrobie, jutro chyba tez nie za bardzo, ale moze zdaze na ostatnia godzine. ten tydzien mi zupelnie nie pasuje Odpowiedz Link
maclorcan Program dni kultury japońskiej 22.11.05, 15:39 Wklejam to co dostałem. Impreza zaczyna się dziś, więc nikt nic nie powinien przegapić 22 listopad 2005 - wtorek 17.00 Uroczystość otwarcia "Dni Kultury Japonii" 17.30 "Znaczenie Drogi dla Japończyków" - prelekcja Masakatsu Yoshida 18.30 Droga herbaty - "Poczęstunek zieloną herbatą" 19.00 Film "Ame Agaru", 1996 r., T. Koizumi 23 listopad 2005 - Środa 17.00 "Przestrzeń w architekturze Japonii" - spotkanie z architektami Dariuszem i Katarzyną Kruk 18.00 "Droga na Okinawę" - spotkanie z etnografem Aldoną Plucińską 19.00 Film "Między słowami", 2002 r., F. Coppola 24 listopad 2005 - czwartek 17.00 "Nasza droga do Japonii" - spotkanie z Ireną Domańską i Piotrem Anuszczykiem 18.00 "Międzynarodowy program młodzieży" - spotkanie z Lechem Sekyra 19.00 Film "Wasabi", 2001 r., G. Krawczyk 25 listopad - piątek 17.00 "Świat wachlarza" - spotkanie z Barbarą i Masakatsu Yoshida 18.00 "Japończycy w polskich rodzinach" - spotkanie z Wiesławą Jóźwiak 19.00 Film "Wakacje Kikujiro" 26 listopad - sobota 12.00 "Z japońskim komiksem w tle" - prelekcja i warsztaty Izumi Yoshida 12.45 "Awa odori" - Święto Zmarłych w Japonii - spotkanie z Martą Ikezoe 13.30 "Taniec Awa odori" - prowadzenie Marta Ikezoe i Izumi Yoshida 14.00 Tradycyjne gry i zabawy japońskie oraz film dla dzieci Wystawy towarzysz±ce: "W blasku animacji", ze zbiorów Izumi Yoshida, w MAiE "Japońska ceramika i sztuka kulinarna", Biblioteka Nr 9, ul. Tatrzańska 63 "Filozofia kwiatów", Zakład Azji Wschodu UŁ, ul. Składowa 43 pok. 205 "Japońska książka dla dzieci", Miejska Biblioteka w Pabianicach, ul. św. Jana 10 (otwarcie wystawy 28 wrze¶nia 2005 r.) "Święta w Japonii", fotografie Masakatsu Yoshida, w MAiE Odpowiedz Link
anpio Re: Program dni kultury japońskiej 23.11.05, 21:41 Na Łódzkie Dni Kultury Japonii trzeba przychodzić o wiele wcześniej, inaczej nie ma mowy o znalezieniu miejsca. Biorąc pod uwagę, wczorajsze obszerne relacje w Łódzkiej TVP oraz lokalnej telewizji Toya do końca imprezy ciężko będzie o miejsca siedzące. Odpowiedz Link
mefs Re: dni kultury Japonii_muzeum etno 24.11.05, 14:40 Niestety, nie dam rady wogole sie pojawic Jeden z kolegow zachorowal i mam za niego zastepstwa. Na uczelni siedze do 20, a w weekend do 15 (( Jestem co najmniej nie pocieszony Odpowiedz Link
seruppin Koncert młodych muzyków japońskich 23.11.05, 20:38 Jak co pół roku japońscy studenci Warszawskiej Akademii Muzycznej należący do Klubu Japońskiego organizują koncert muzyki klasycznej (jak zwykle z przewagą fortepianu). Data i miejsce: 26 listopada 2005, godz. 12:30 Dom Studencki Dziekanka, sala im. Józefa Elsnera ul. Krakowskie Przedmieście 58/60, Warszawa Jak kogoś interesuje to z mojej "strony" można ściągnać broszurkę: duch.mimuw.edu.pl/~ser/PROGRAM.pdf -- Z poważaniem Ser Odpowiedz Link
suichi Bliskie spotkanie z JAPONIĄ 24.11.05, 19:00 Warszawa, Empik Nowy Świat 15/17, 19 grudnia od 21.00 Bliskie spotkanie z JAPONIĄ - sushi - dedustacja, spotkanie z Marcinem Bruczkowskim Japonię zaprezentuje HANAMI .pl Hanami oferuje najszerszą w naszym kraju ofertę z dziedziny polsko-japońskich kontaktów kulturowo-ekonomicznych. Makijaże i fryzury w stylu japońskim zaprezentuje MAKE-upownia Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 16.12.05, 19:49 Jeśli chodzi o empik zamieszczam program wieczoru: EMPIK "Nowy Świat" MEGASTORE we współpracy z firmą Hanami (oferującą najszerszą w naszym kraju ofertę z dziedziny polsko-japońskich kontaktów kulturowo- ekonomicznych) serdecznie zaprasza na „Wieczór Kultury Japońskiej”. W programie między innymi: - spotkanie z Marcinem Bruczkowskim i promocja książki „Singapur czwarta rano”, - pokaz przygotowania i degustacja sushi, - degustacja oryginalnych japońskich herbat, - prezentacja makijażu w stylu japońskim, - nauka origami, - prelekcja na temat filmu japońskiego, - pisanie imion i życzeń świątecznych w języku japońskim, - konkursy. Start: 19 grudnia 2005 EMPIK "Nowy Świat" MEGASTORE ul. Nowy Świat 15/17 Współpraca: Hanami ( www.hanami.pl ) - najszersza w naszym kraju ofertę z dziedziny polsko-japońskich kontaktów kulturowo-ekonomicznych. Szkolenia. Nauka języka japońskiego. Konsulting. Projektowanie w stylu orientalnym. Kursy kuchni japońskiej. MAKE’UPownia ( www.makeupownia.pl ) – Makijaże i fryzury w stylu japońskim zaprezentuje MAKE-upownia Kuchnie Świata ( www.kuchnieswiata.com.pl ) – Delikatesy Kuchnie Świata - Warszawa C.H. „Arkadia”, Konstancin-Jeziorna, C.H. „Stara Papiernia”, Olsztyn, ul. Dąbrowszczaków 13/2, Kraków, SELGROS, ul. Nowohucka 52 Kokoro – ( www.kokoro.pl ) – importer oryginalnych japońskich zielonych herbat Odpowiedz Link
chiara76 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 16.12.05, 20:04 dzięki za obszerne informacje Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 17.12.05, 13:32 Kursy związne z kuchnią japońską: Kurs Scheller - www.schelleracademy.com.pl/ - Kurs sushi i sashimi Hanami- www.imprezy.hanami.pl - Sushi - Tōfu i miso.Wartościowe źródła białka i witamin, sekret długowieczności Japończyków. Prezentacja i degustacja japońskich potraw, których składnikami są tōfu i miso. - Desery z zielonej herbaty - Kazarizushi - Podstawowe informacje o kuchni japońskiej orez kurs aranżacji potraw i stołu japońskiego. Odpowiedz Link
gosica37 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.01.06, 13:10 Impreza wydarzy sie w Londynie,ale moze akurat ktos sie wybiera www.barbican.org.uk/music/event-detail.asp?ID=3378 Odpowiedz Link
gosica37 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 22.01.06, 13:22 Impreza organizowana przez moich znajomych w Londynie co pare miesiecy.Polecam! www.matsuri-uk.com/j/index.htm Odpowiedz Link
katajina Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 28.01.06, 12:32 www.emb-japan.pl/kultura/kronika/wyd2006/wyst01pl.htm Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 24.02.06, 23:53 Weekend japoński w „Kuchniach Świata” JAPAN EXTERNAL TRADE ORGANIZATION JETRO Przedstawicielstwo w Polsce we współpracy z Hanami i „Kuchniami Świata” zaprasza na „Weekend japoński”. Impreza odbywać się będzie w dniach 3 (w godzinach 11:00 – 19:00) i 4 marca (w godzinach 13:00 – 19:00) w „Kuchniach Świata” w C.H. „Arkadia”. W programie: - degustacja japońskich odmian jabłek ( Mutsu, Ōrin, Fuji) oraz nashi. - wypisywanie imion w języku japońskim - degustacja japońskich słodyczy i krakersów. - nauka origami - degustacja japońskich herbat Wszystkie osoby, które wypełnią ankietę dotyczącą owoców będą mogły dokonać zakupów w delikatesach „Kuchnie Świata” z 10 % zniżką. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 25.02.06, 14:35 brzmi ciekawie, dzięki za informację. Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 26.02.06, 15:42 Kurs Ikebany [ Moribana – kwiaty wiosenne] [Warszawa] Termin kursu 6.05.2006 i 13.05.2006 w godzinach 9:00-15:00 [ kurs 10 godzinny ] Kurs odbywać się będzie w Śródmieściu (miejsce zostanie podane w połowie kwietnia). Program: Kurs składa się z wprowadzenia i zajęć praktycznych, podczas, których kursanci wykonają 3-4 moribany z kwiatów wiosennych. Zajęcia poprowadzi Halina Pacwa. Każdy uczestnik otrzymuje skrypt oraz kenzan. Liczba miejsc 8 - 15. Zapisy trwają do 10 kwietnia 2006. Cena kursu 570 zł. Kurs organizuje Hanami www.imprezy.hanami.pl Odpowiedz Link
chiara76 21.04.2006, Warszawa 28.03.06, 19:32 Koncert Młodych Muzyków Japońskich wykonawcy: Yuma Segawa, Yuriko Ito, Naoko Morise, Rieko Nezu. w programie: Beethoven, Chopin, Liszt, Prokofiew, Szymanowski. 21 kwietnia 2006 Warszawa, Dom Studencki "Dziekanka" sala im Józefa Elsnera, ul. Krakowskie Przedmieście 58/60 Odpowiedz Link
seruppin Re: 21.04.2006, Warszawa 17.04.06, 21:22 To ja tradycyjnie podaje adres do programu koncertu duch.mimuw.edu.pl/~ser/program.pdf -- Z powazaniem Ser Odpowiedz Link
seruppin Koncert pianistki Japońskiej 20.04.06, 17:59 Wklejam info o koncercie mojej przyjaciółki. Z własnej strony też zapraszam (mimo strasznie wczesnej pory ) ----- Japońska pianistka Mamiko Ueyama zaprasza na recital fortepianowy, który odbędzie się w Pałacu Szustra przy ulicy Morskie Oko 2, w dniu 23 kwietnia w niedzielę o godz.11:00. W programie będą utwory z W.A.Mozarta i R.Shumanna. Jeśli ktoś się interesuje muzyką poważną i ma ochotę posłuchać to chętnie zapraszam!!! ----- Z poważaniem Ser Odpowiedz Link
graz.ka O-Getsu-Ryu 06.05.06, 21:09 wiadomosci.wp.pl/kat,1345,wid,8287850,wiadomosc.html? rfbawp=1146942411.132 Odpowiedz Link
graz.ka Re: O-Getsu-Ryu 06.05.06, 21:13 Z informacji na wp.pl "Podbili serca mieszkańców Nowego Yorku, Belgii, Holandii, Niemiec i wielu innych krajów, teraz czas na Polskę. O-Getsu-Ryu, zachwycająca grupa japońska ukaże nam fascynujący świat samurajów i zmysłowych gejsz. Dzięki nim poznamy tajemnice Kraju Kwitnącej Wiśni oraz moc płynącą z filozofii Wschodu. Znakomite show przeniesie nas w mityczne zakątki starożytnego świata i wciąż żywej kultury minionych epok. Harmonogram koncertów www.makroconcert.lt/index.php?kalba=pl Odpowiedz Link
zbigniewkowalewski Re: Imprezy, wydarzenia związane z Japonią. 16.05.06, 15:59 w sierpniu odbędzie się sesja naukowa z okazji 80 - rocznicy rajdu Bolesława Orlińskiego na trasie Warszawa - Tokyo - Warszawa. Powstaje również film dokumentalny, który będzie miał premierę w Muzeum Historii M.St. Warszawy. Odpowiedz Link
radaz 16-18 VI 2006 [Toruń] 16.05.06, 17:40 www.piernicon.prv.pl - II Torunski Konwent Milosnikow Kultury Japonskiej 'PierniCON SE'. :] Odpowiedz Link
chiara76 w czerwcu na koncercie DJ Krush 30.05.06, 23:38 muzyka.wp.pl/d,im,g,0,id,1302,dj_krush_na_festiwalu_nowamuzyka,imprezy.html Odpowiedz Link
molla7 Re: Wystawa origami-ŁÓDŹ 05.06.06, 12:28 Zapraszam na wystawę origami, szczegóły w watku poniżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=546&w=43011175 Odpowiedz Link
molla7 Re: Wystawa origami-ŁÓDŹ 14.06.06, 09:49 zamieszczam link do pokazu slajdów prezentujacych nasza wystawe w origami w Łodzi: www.origamisklep.pl/klub/10.html Odpowiedz Link
molla7 Re: Wystawa origami-ŁÓDŹ 14.06.06, 09:50 no to bardziej bezposredni link: www.flickr.com/photos/87647154@N00/show/ Odpowiedz Link
graz.ka Wystawa origami w Warszawie: 05.06.06, 19:26 "Pod skrzydłami papierowego żurawia" www.pl.emb-japan.go.jp/news/20060531.htm www.origamisklep.pl/klub/podskrzydlami/index.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16475&w=43087828 Odpowiedz Link
graz.ka Dzień Japoński w Bukowcu 2.07. 20.06.06, 08:20 Program i informacje tu: regis.sytes.net:48080/critt/phpBB2/viewtopic.php?p=1930#1930 Odpowiedz Link
graz.ka Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 27.06.06, 08:57 Ponieważ "padło" forum TPJ, zamieszczam tutaj informacje o organizatorach i programie imprezy: Stowarzyszenie ONJATY w Bukowcu Klub Yakumogoto w Łodzi Towarzystwo Polsko-Japońskie Oddział w Łodzi zapraszają na Dzień Kultury Japońskiej JAPONIA WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI ALL SENSES OF JAPAN 2 lipca 2006 w ośrodku ONJATY, ul. Dolna 135, 95-006 Bukowiec k. Łodzi ORGANIZATORZY: Stowarzyszenie ONJATY, Klub Yakumogoto, Towarzystwo Polsko-Japońskie Oddział w Łodzi WSPÓŁPRACA: Ambasada Japonii w Polsce Japońska Agencja Współpracy Międzynarodowej JICA, Polskie Centrum Origami Oddział w Łodzi, Pracownia ceramiki w Michałówku PROGRAM Wystapienie przedstawiciela Ambasady Japonii w Polsce RAKU - pokaz wypału ceramiki wraz z teoretycznym wstępem Marta Kędzierska, Jacek Tratkiewicz - pracownia ceramiki w Michałówku Piotr Borzęcki, Jolanta Różycka - Stowarzyszenie ONJATY KIMONO - prelekcja i pokaz Beata Sobierajska, Małgorzata Kurczewska - TPJ Oddział w Łodzi W ŚWIĄTYNI ZEN – życie mnichów buddyjskich Jolanta Młodawska - Klub Yakumogoto KALIGRAFIA - pokaz i miniwarsztaty Takuji Adachi - JICA CEREMONIA HERBATY - pokaz i degustacja Naoko Aisaka JAPOŃSKA MUZYKA – gitara i piosenki Takuji Adachi - JICA MIGAWKI Z JAPONII – wspomnienia z podróży Ewa Tobiańska - Klub Yakumogoto ORIGAMI – pokaz i nauka tradycyjnych prostych modeli Grażyna Karasińska- Kraszkiewicz, Mariola Warszewska - PCO Oddział w Łodzi SUSHI - poczęstunek Aleksandra Miller – Klub Yakumogoto WYSTAWY TOWARZYSZĄCE: CERAMIKA RAKU KSIĄŻKI O JAPONII ORIGAMI ZDJĘCIA Z PODRÓŻY PO JAPONII Odpowiedz Link
molla7 Re: Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 03.07.06, 08:50 a oto króciutki mini fotoreportaz z Dnia japonskiego w Bukowcu: www.flickr.com/photos/54222243@N00/show/ Odpowiedz Link
mefs Re: Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 03.07.06, 19:30 Molla, a ktore ze zdjec prezentuje twoja prace? Coraz bardziej zaluje, ze nie moglem pojechac Odpowiedz Link
molla7 Re: Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 03.07.06, 20:29 Pierwsze 12 zdjęć jest z Bukowca, nastepne to prace dzieci na konkurs. Moja jest para sówek i kusudamy Mefs, a czy byłeś na naszej wystawie w Bule??? Odpowiedz Link
mefs Re: Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 04.07.06, 10:43 Sowki bardzo mi sie podobaly ^^ Molla, ostatnio (czyli od ponad miesiaca) kursuje na trasie dom - uczelnia - dom (takie kursowanie ma swoje plusy, do domu wracam jedynie po to, by pasc na lozeczko, zero zuzycia wody, gazu czy pradu ^^); od tygodnia mamy stazystow z Francji, a ja sie "zglosilem na ochotnika" do prowadzenia kursow i przygotowania materialow... Nie mam czasu na nic, niestety... Odpowiedz Link
nekos Re: Dzień Japoński w Bukowcu 2.07.- informacje 05.07.06, 06:41 przed chwilka dostalem w prezencie takiego tsuru miniaturke. dziewczynka w gimnazjum pieknie sklada je z papieru o wymiarach 1.2x1.2 cm Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Dialogu 4 kultur-Łódź 03.09.06, 09:14 akcent japoński. Dzisiaj w Łódź Kaliska ul. Piortkowska 102 odbędzie się improwizacja baletowa Improbable Encounter japońskiego teatru Butoh w wykonaniu Naoko Maeshiba. Odpowiedz Link
molla7 Re: Festiwal Dialogu 4 kultur-Łódź 04.09.06, 00:18 byłam. to mój pierwszy kontakt z tancem Butoh. chyba nie zrozumiałam o co w tym chodzi, nie dociera do mnie ta estetka ruchu niemal delirycznego, potem zaś onirycznego. Takie wypełnienie organicznym ruchem przestrzeni dzwieku, muzyki. Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 15.09.06, 12:52 8. października 2006, w godzinach 12:00 – 20:00, w Klubie Kultury „Zastów” (Warszawa Wawer, Lucerny 13) odbędzie się impreza, której tematem przewodnim będzie kultura Kraju Kwitnącej Wiśni. Wśród przewidzianych atrakcji znajdą się pokazy sztuk walki, prezentacja filmów japońskich, wystawa malarstwa japońskiego oraz przygotowane przez firmę Hanami (partner wspierający imprezę) atrakcje, takie jak nauka orgiami, pokazy: ceremonia parzenia herbaty, zakładanie kimona, kaligrafia oraz ikebana – sztuka układania kwiatów. Podczas całego trwania festynu będzie można nie tylko zobaczyć z bliska prezentowane sztuki, ale również porozmawiać z osobami, które zajmują się ich kultywowaniem. Przez cały czas imprezy będzie dostępnym punkt gastronomiczny serwujący dania kuchni japońskiej. Patronat honorowy nad imprezą objęła Ambasada Japonii w Warszawie. Firma Hanami w imieniu swoim i organizatora imprezy Klubu Kultury „Zastów” zaprasza serdecznie na „Spotkanie z Japonią”. Klub Kultury Zastów - www.kkzastow.com Hanami - www.hanami.pl Odpowiedz Link
poziomka001 Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 17.09.06, 00:33 www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/20060921.htm niestety chyba biletów już bardzo malutko zostało przynajmniej tak mi pani w kasie powiedziała jak odbierałam swoje Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 17.09.06, 11:10 dziękujemy za wieści ,trzeba zapisać sobie w kalendarzu. Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i IV Japoński Październik - Pałac w Wilanowie 19.09.06, 18:50 W programie IV Japońskiego Października są: - Poezja Kamakury - fotografie Leszka Mądzika - Leszek Mądzik "Bruzda" na motywach muzyki Arvo Parta - Sushi - kulinarna wizytówka Japonii - Obraz zwierząt zodiaku japońskiego w mitach i legendach - Spotkania przybliżające tradycyjny japoński teatr, sztukę bonsai i sztukę ikebany Program (dokładne dni i godziny poszczególnych spotkań) można znaleźć na: www.japonia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=1184 Impreza pod honorowym patronatem Ambasady Japonii. Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Dni Kultury Japońskiej 2006 26.09.06, 19:52 Na stronie Ambasady Japonii można znaleźć informacje dotyczące imprez organizowanych w ramach Dni Kultury Japońskiej 2006. www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/documents/dkj2006.pdf Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 04.10.06, 14:31 przypominam o imprezie, to już ta niedziela! Odpowiedz Link
kugliczka Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 05.10.06, 11:57 wybiera się ktoś w tą niedzielę do Anina? www.kkzastow.com/pobierz/plakat2%20.jpg Odpowiedz Link
iokepine Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 05.10.06, 22:23 Ja z koleżanką Podczytuję to forum regularnie, bo jest bardzo fajne)) Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 05.10.06, 22:26 być może ja , ale nie jestem pewna w 100%... Odpowiedz Link
bliszej Re: "Spotkanie z Japonią" impreza otwarta 06.10.06, 17:30 zna ktoś harmonogram dnia? Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i MALARSTWO TUSZEM SUIBOKU-GA 14.10.06, 16:58 informacja ze strony Ambasady w Japonii www.pl.emb-japan.go.jp/kultura/20061018.htm MALARSTWO TUSZEM SUIBOKU-GA PREZENTACJA I WARSZTATY Prowadzenie – pani Kinsui KATORI, prezes International Bokuga Association 18 października 2006, godz. 10.00 i 15.00 Sala Wydziału Informacji i Kultury Ambasady Japonii w Warszawie, Al. Ujazdowskie 51, 4p. Wstęp wolny, ale prosimy o zgłoszenie uczestnictwa: 0-22-584-73-00 lub info- cul@emb-japan.pl Organizacja: International Bokuga Association, Ambasada Japonii Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i JAPOŃSKIE RESTAURACJE - spotkanie i pokaz zdjęć 14.11.06, 14:44 SPOTKANIE POŚWIĘCONE JAPOŃSKIEJ KULTURZE ŻYWIENIOWEJ 2 grudnia 2006, o godzinie 18:00, w Pałacu w Wilanowie, w Warszawie odbędzie się spotkanie poświęcone japońskiej kulturze żywieniowej połączone z promocją książki Tradycje kulinarne Japonii. Tematem przewodnim prelekcji połączonej z pokazem zdjęć będą japońskie restauracje. Spotkanie będzie połączone z degustacją japońskiej herbaty i słodyczy. WSTĘP WOLNY! Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: JAPOŃSKIE RESTAURACJE - spotkanie i pokaz zdj 23.11.06, 15:25 Przepraszam wkradł się drobny błąd. SPOTKANIE odbędzie się o godzinie 17:00. Informacje o bierzących spotkaniach otwartych związanych z japońską kulturą żywieniową znajdują się na stronie www.wydawnictwo.hanami.pl/wydarzenia.php Odpowiedz Link
seruppin Koncert młodych muzyków japońskich 16.11.06, 22:51 Jak co pół roku... 25 listopada 2006 (sobota), Dom Studencki Dziekanka, Krakowskie Przedmieście 58/60 godzina 18:00. Adres do programu jak zwykle: duch.mimuw.edu.pl/~ser/program.pdf Zapraszam!!! -- Z poważaniem Ser Odpowiedz Link
rudlis Re: Koncert młodych muzyków japońskich 17.11.06, 21:56 Mam pytanie: czy każdy może przyjść na koncert, czy może obowiązują jakieś zaproszenia lub coś w tym rodzaju? Będę w Krakowie 25/26 listopada i chętnie przyjdę )) Odpowiedz Link
seruppin Re: Koncert młodych muzyków japońskich 21.11.06, 20:31 Hmm, moze nie zaznaczylem (aczkolwiek w programie jest to napisane), Krakowskie jest Przedmiescie, ale w Warszawie.... -- Z powazaniem Ser Odpowiedz Link
rudlis Re: Koncert młodych muzyków japońskich 21.11.06, 22:48 No tak, gapa ze mnie....)) Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Charity Bazaar 10 grudnia 2006 Warszawa 23.11.06, 16:50 10 grudnia 2006 o godzinie 12:00 w Hotelu Marriott w Warszawie rozpocznie się 17 Charity Bazaar. Charity Bazaar jest to impreza podczas, której można zakupić po promocyjnych cenach produkty z różnych krajów świata (rok temu było ponad 40 różnych stoisk: Peru, Brazylia, Japonia, Malezja, Irak, Indie, Tajlandia, Chiny, Kanada, Liban). Dochód z imprezy przeznaczony jest na cele charytatywne. Pośród sprzedawanych produktów są nie tylko przedmioty użytkowe, ale również produkty spożywcze niedostępne w polskich sklepach. Na Charity Bazaar jest również kącik gastronomiczny, gdzie sprzedawane są tradycyjne potrawy z różnych regionów świata (Afryka, Azja, Europa). Odpowiedz Link
chiara76 jap. festyn kulturalny w W-wie, Blue City. 24.11.06, 11:21 www.fundacjafermata.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=36 Odpowiedz Link
chiara76 Wrocław, Muz. Etnograficzne do 18 lutego 11.01.07, 20:12 www.muzeumetnograficzne.pl/index.php?lang=pl§ion=wystawy_czasowe&page=wystawy_czasowe wystawa "Zanikająca tradycja Ise katagami i kimono". Odpowiedz Link
molla7 Re: Wrocław,dni polsko-japonskie 23.02.07, 20:07 www.yujin-wroclaw.org/program.html a na scianach ichniejszej miediateki bedą wisialy moje lalki Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschodu" 26.02.07, 16:14 22 marca 2007 roku odbędzie się konferencja „Jaką widzi mnie świat? Oblicza kobiet Dalekiego Wschodu” organizowana przez Dalekowschodnie Koło Naukowe, w Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej MANGGHA w Krakowie. Wstęp na konferencję jest wolny! Poniżej znajduje się odsyłacz, gdzie znajdują się informacje dotyczące wszystkich tematów, jakie będą poruszane podczas konferencji. www.hanami.pl/konferencja.php Odpowiedz Link
chiara76 Re: Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschod 26.02.07, 16:25 ależ fantastyczna sprawa...szkoda, że nie będę mogła tam być. Dziękujemy za news! Odpowiedz Link
sanyu Re: Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschod 26.02.07, 22:32 czy ktoś wie o imprezach związanych z Japonią w Warszawie? chodzi mi o wystawy, party itp. jest np cykliczne party dotyczace Indii, ale o japońskim nie słyszałam jak dotąd. Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschod 27.02.07, 12:26 W Warszawie odbywa się chyba najwięcej imprez związanych z Japonią - regularnie spotkania organizuje Ambasada Japonii - praktycznie raz w miesiącu jest jakieś spotkanie poświęcone kulturze Japonii w Muzeum Azji i Pacyfiku - corocznie odbywa się „Japoński Październik”, który tak naprawdę trwa od września do listopada. Odpowiedz Link
sanyu Re: Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschod 27.02.07, 17:55 no dobrze ale to są imprezy dla wtajemniczonych, ja np nie miałam o nich pojecia, a mi chodzi o coś komercyjnego jak "Bombay dreams" jako ukłon w stronę Indii, czy jest coś w tym stylu w tematyce Japonii? Odpowiedz Link
h_a_n_a_m_i Re: Konferencja " Oblicza kobiet Dalekiego Wschod 28.02.07, 14:33 Ciężko mi powiedziec czy są to imprezy dla wtajemniczonych czy nie, ale w 90% są to imprezy, na które wstęp jest bezpłatny. Informacje o imprezach są często umieszczane na portalach internetowych poświęconych kulturze i pop kulturze japońskiej typu: www.japonia.org.pl manga.gildia.pl Jeśli chodzi o imprezy komercyjne w Warszawie, czyli (imprezy, na które wstęp jest płatny) to zdarzają się rzadziej. Czasem są to koncerty artystów japońskich: typu taiko (grupa Yamato), jakieś koncerty grup muzycznych japońskich (np. Papaya Paranoia – w tym roku koncert w Toruniu - Czwartek, 29.03.2007, 20:00, Piwnica Pod Aniołem, Rynek Staromiejski 1, cena biletu 15 zł) czy kursy przygotowywania dań kuchni japońskiej, kursy ikebany www.imprezy.hanami.pl (kursy częściowo dotowane). Odpowiedz Link