Dodaj do ulubionych

Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu

07.10.06, 04:52
"Ojciec wyrzuca swoje dzieci przez okno i dusi swoja zone do nieprzytomnosci;
kobieta zamordowana przez swojego meza; kobieta zabija nozem swojego
przyjaciela - tak wyglada Izraelska dzienna rutyna na poczatku Nowego Roku."

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3309637,00.html
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Osobiste tragedie 07.10.06, 07:54
      sa wszedzie.

Bez przesady. Zydzi nie wynalezli jeszcze szczepionki na szczescie osobiste ani
      na brak domowych awantur. Inni tez nie.

PF
      • xmirex Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 08:27
        Oczywiscie ze to sa osobiste tragedie i sa wszedzie...Zadales sobie jednak
        odrobine trudu zeby zrozumiec co pani Irit Rosenblum ma na mysli?
        • polski_francuz Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 08:52
          Ona:

"bi-national partnerships, difficulties faced by immigrants, weapons found in
          the hands of every family, poverty and oppression."

Ja:

Mlody kraj to i sie lomoca. I bron w domu temu sprzyja. A wkoncu dostaja szalu
          na Nasrallah'a, ktorego nie dopadli. I sie frustracje nie wyladowaly.

Podobnie Saddam dostal w morde za niewyladowane frustracje (9/11) Amerykancow.

A propos, ide wyladowac moje frustracje przy koszeniu trawy:)

Wybacz, ale i tak juz przekroczylem dzienna norme wpisow na watkach polsko-
          zydowski. Jutro bede kontynuowal.

Pozdro

PF
          • xmirex Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 09:06
            Nie przejmuj sie... kazdemu zdaza sie zablablablabmowanie:)
      • oscar62 Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 09:35
        PF, DZIS WSTALES RANO Z FALA OBIEKTYWIZMU. TRZYMAJ TAK DALEJ...
        • oscar62 Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 09:50
          oscar62 napisał:

> PF, DZIS WSTALES RANO Z FALA OBIEKTYWIZMU. TRZYMAJ TAK DALEJ...
          ==========================
          JA MIALEM NA MYSLI TWOJ CYTOWANY NIZEJ POST:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=49929795
          POZNIEJ UMYLES SWOJE OCZY I POPRAWILES TROCHE SWE DALSZE WYPOWIEDZENIA. WIDAC,
          ZE ZACZELES SIE SZYBKO WSTYDZIC KRYSTKOW, RACHELEK I CALEJ RESZTY...
          • xmirex Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 10:05
            hallo kropka? mamy tu terroryste z WIELKIMI LITERAMI...mozesz cos zaradzic?
            • xmirex Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 10:09
              nie ignoruj tego!!!! ja sie czuje zagrozony !!!! on ma jakies zle zamiary do
              mnie...prosze pomoz:(
            • oscar62 Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 10:12
              xmirex napisał:

> hallo kropka? mamy tu terroryste z WIELKIMI LITERAMI...mozesz cos zaradzic?

JESTES CHODZACA OHYDA. DLA HIGIENY TEGO FORUM BYLOBY DOBRZE GDYBYS BEZPOSREDNIO
              ZACZAL PISAC NA OSLEJ LAWCE. TAM JEST PELNO TAKICH JAK TY I BEDZIESZ W
              ODPOWIEDNIM TOWARZYSTWIE...
              • xmirex Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 10:20
                oscar62 napisał:

> JESTES CHODZACA OHYDA. DLA HIGIENY TEGO FORUM BYLOBY DOBRZE GDYBYS BEZPOSREDNIO
                > ZACZAL PISAC NA OSLEJ LAWCE. TAM JEST PELNO TAKICH JAK TY I BEDZIESZ W
                > ODPOWIEDNIM TOWARZYSTWIE...

no popatrz Kropka moja boziu :) facet nie dosc ze osobiscie mnie atakuje to
                wrzystko z duzej litery pisze:((( jesli ty sie za mna nie ujmiesz to list do
                samego pana boga wysle:)
                • oscar62 Re: Osobiste tragedie 07.10.06, 10:24
                  xmirex napisał:

> oscar62 napisał:
                  >
                  > > JESTES CHODZACA OHYDA. DLA HIGIENY TEGO FORUM BYLOBY DOBRZE GDYBYS BEZPOS
                  > REDNIO
                  > > ZACZAL PISAC NA OSLEJ LAWCE. TAM JEST PELNO TAKICH JAK TY I BEDZIESZ W
                  > > ODPOWIEDNIM TOWARZYSTWIE...
                  >
                  > no popatrz Kropka moja boziu :) facet nie dosc ze osobiscie mnie atakuje to
                  > wrzystko z duzej litery pisze:((( jesli ty sie za mna nie ujmiesz to list do
                  > samego pana boga wysle:)

JEDNAK CZASAMI MASZ RACJE: TYLKO PAN BOG MOZE CI POMOC...
    • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 07:55
      Nauczyli sie od polakow i ruskow
      • gdotb Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 08:14
        raczej od swoich psow amerykanow (strzelaniny w szkolach i itp)

i tutaj takie male sumarum slash pytanie:
        skoro ameryka to psy-na-smyczy hutzpalandu, kto kogo nauczyl takich numerow?
        bo jeszcze nie slyszalem, zeby 'pan' adoptowal sie do psa.

end der ju goł.
        • dana33 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 08:42
          nu, xmirex...... co z "tragediami" osobistymi w polsce???? mamusia zabija swoje
          dzieci i chowa je w beczce, tatus spity dzien w dzien wali mamusie, wyrzuca sie
          dziewczyne z jadacego pociagu...... trzeba tylko wejsc w dzial policji w
          gazecie polskiej i wlosy staja na glowie... od kogo sie to polacy nauczyli? od
          mordercow jedwabienskich?
          • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 08:45
            dana33 napisała:

> xmirex..... manipulowanie to dla mnie koniec gadania.
            ;)
            • dana33 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 00:53
              nu, gadania na temat w ktorym manipulowales..... ty przeciez rozumiesz, ze w
              zyciu nie bede sie milczaco przygladac, jak zaczynasz tutaj nastepny idiotyczny
              atak, nie???? :))))
              • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 01:25
                dana33 napisała:

> nu, gadania na temat w ktorym manipulowales..... ty przeciez rozumiesz, ze w
                > zyciu nie bede sie milczaco przygladac, jak zaczynasz tutaj nastepny idiotyczny
                >
                > atak, nie???? :))))

Szanowna dana33, :))) ...mozesz mi w kilku slowach, bez manipulacjii, opisac na
                czym polega ten muj "nastepny idiotyczny atak" ? :)))
                Jak do tej pory to ja jestem tu atakowany za to co napisala pani mieszkajaca w
                Izraelu :))))
                • dana33 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 02:13
                  alez z przyjemnoscia, szanowny xmirexie, jesli sam nie rozumiesz:
                  normalny czlowiek, bez specjalnych nawet sympatii do israela i zydow, ale
                  rowniez bez specjalnej nienawisci i ochoty dokopania israelowi i zydom, nigdy
                  by nie zamiescil takiego text, wlasnego czy tez cudzego. normalny czlowiek,
                  ktory interesuje sie przestepczoscia, jak ty to ewidentnie robisz, albo by
                  wiedzial, ze takie historie zdarzaja sie wszedzie na swiecie, rowniez i w jego
                  kraju i nie rzucalby czegos takiego wilkom na pozarcie, albo normalnie
                  zainteresowany czlowiek zadalby np takie pytanie: przeczytalem dzisiaj taki a
                  taki artykul mowiacy o przestepczosci w israelu. czy to prawda? w jakim
                  procencie? w jakich grupach spolecznych? etc etc.
                  to co ty zrobiles, to byla zwykla prowokacja w "celu wiadomo jakim" jak pisze
                  tutaj idiotka wiadomo skad, chec dokopania, pokazania israela jako kraju w
                  ktorym nic tylko jeden morduje drugiego. teraz zrozumiales? git... :)))
                  • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 03:17
                    oj dana dana:)))
                    zagmatwalas sie w swoich manipulacjach...:)

Mozesz zarzucic mi jakies niescislosci w tlumaczeniu slow pani Irit Rosenblum.
                    ang.
                    "Something very bad happening in Israel"
                    pl.
                    "Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu"

ang.
                    "A father throws his children out of the window and strangles his wife until she
                    losses consciousness; a woman is murdered by her husband; a woman stabs her
                    boyfriend to death – this is what Israel's daily routine looks like at the
                    beginning of the New Year."
                    pl.
                    "Ojciec wyrzuca swoje dzieci przez okno i dusi swoja zone do nieprzytomnosci;
                    kobieta zamordowana przez swojego meza; kobieta zabija nozem swojego
                    przyjaciela - tak wyglada Izraelska dzienna rutyna na poczatku Nowego Roku."

To, o oczym ty piszesz, to twoje insynuacje bez jakichkolwiek podstaw.
                    Jesli przeczytalas ten artykul to sie dowiedzialas ze Rosenblumowa zauwaza w
                    Izraelu "skyrocketing violence" i to jest tematem jej artykulu. Rozpoczelem ten
                    watek bez rzadnych wlasnych komentarzy. To jak ktos regauje, swiadczy o jego
                    poziomie IQ, uprzedzeniach czy kompleksach :) Przeczytalas artykul? Skomentuj.

Don't Shoot the Messenger!!! :)
                    • oscar62 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 10.10.06, 00:23
                      JAK JUZ BARDZO NALEGASZ TO CI POWIEM JESZCZE COS CO INNI NIE POWIEDZIELI: W
                      MOICH OCZACH NIE JESTES ZBYTNIO SZKODLIWY DLA ZYDOW - COS MI SIE WYDAJE, ZE NIE
                      WIDZIALES ZYDA NA WLASNE OCZY - ALE CZYTAJAC ANTYZYDOWSKA FERAJNE NA FS,
                      ULEGASZ ICH WPLYWU I CHCESZ POKAZAC ZE TY TEZ NIE JESTES PASYWNY
                      WOBEC "ZYDOWSKICH GRZECHOW" I TAK CI SPADL Z NIEBA ARTYKUL PANI IRIT, JAK JEJ
                      TAM? CZY MYSLISZ, ZE OSOBISCIE MI SIE PODOBA TA DRAMA, KIEDY TO MEZCZYZNA,
                      KTORY SIE ZLOSCI NA ZONE, JA DUSI (ONA ZOSTALA URATOWANA W SZPITALU), WYRZUCA Z
                      OKNA SWOJE DZIECI I PO TYM WSZYSTKIM PALI SOBIE KULE W LEB. GDY TO SAMODZIELNIE
                      CZYTALEM W JAKIEJS GAZECIE, BYLEM WSCIEKLY PRZEZ WIELE GODZIN. Z DRUGIEJ STRONY
                      WIEM ZE ZBRODNICZA PRZEMOC W PEWNYCH RODZINACH ISTNIEJE WE WSZYSTKICH ZAKATKACH
                      SWIATA. W LATACH TRZYDZIESTYCH ZYL U NAS I TWORZYL WYBITNY POETA CH. N. BIALIK.
                      OTOZ TEN WLASNIE POETA, KTORY BYL UWAZANY ZA NARODOWY DOROBEK, MARZYL O TYM
                      ZEBYSMY BYLI NARODEM JAK KAZDY INNY NAROD. "JA CHCE ZYDOWSKICH ZLODZIEJI; JA
                      CHCE ZYDOWSKIE KURTYZANY", POWIEDZIAL. BYLY TO CZASY KIEDY LUDZIE NIE ZAMYKALI
                      SWOICH DOMOW NA KLUCZ I NIE BYLO NA ULICACH ZYWEGO TOWARU NA SPRZEDAZ. GDYBY
                      BYL DZIS PRZY ZYCIU, BYL BY BARDZO ZADOWOLONY... DZIS MAMY WSZYSTKO CO MAJA
                      INNE PANSTWA NA SWIECIE, W TYM RZEDZIE W POLSCE, I MAMY TEGO ZA DUZO, ALE TEZ
                      NIE WIECEJ OD INNYCH. DOSZLO? JESLI NIE TO SZKODA.
                      • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 10.10.06, 02:07
                        oscar62 napisał:

>...DZIS MAMY WSZYSTKO CO MAJA INNE PANSTWA NA SWIECIE, W TYM RZEDZIE W POLSCE,
                        >I MAMY TEGO ZA DUZO, ALE TEZ NIE WIECEJ OD INNYCH.

Z tego co napisala autorka; "Stricter enforcement, punishment needed to combat
                        skyrocketing violence", wynika ze nie tylko macie tego za duzo ale nadzwyczaj
                        gwaltownie wzrasta przestepczosc i ze wladze nie nadazaja w walce z ta epidemia.
                        Nie ma skutku bez przyczyny, niekturzy dopatruja sie we wszechobecnej korupcji
                        podstawowego zrodla, dodajac do tego wzrastajace ubustwo. Z tego co dalej pisze
                        Irit Rosenblum, przemoc w rodzinie wydaje sie byc czyms co sie poprostu dzieje a
                        nikogo powaznie nie interesuja zadne zmiany.

• xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 11:07
        polani napisał:

> Nauczyli sie od polakow i ruskow

Nie podejzewalem cie o takje mozliwosci. Bardzo celna uwaga:)
        Brawo polani!!!
    • sempiasty Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 10:12
      xmirex napisał:

> "Ojciec wyrzuca swoje dzieci przez okno i dusi swoja zone do nieprzytomnosci;
      > kobieta zamordowana przez swojego meza; kobieta zabija nozem swojego
      > przyjaciela - tak wyglada Izraelska dzienna rutyna na poczatku Nowego Roku."

bredzisz mój drogi
      przypisując podobne zdarzenia
      do konkretnego kraju czy miejsca
      tak wygląda rzeczywistość
      na całym swiecie, niestety
      a najczęściej okrucieństwo wobec rodziny
      żony i dzieci
      zdarza się w krajach
      gdzie kobiety traktuje się jako istoty niższe:
      czytaj w krajach islamskich
      • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 07.10.06, 11:31
        sempiasty napisał:

> bredzisz mój drogi

ja nie mam nic z tym wspulnego, tyle ze przelozylem z angielskiego na polski
        kilka slow pani Rosenblum, jesli ona bredzi to kieruj swoje pretensje do niej,
        nie do mnie :)
    • lechu112 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie na forum--kabluje 07.10.06, 10:50
      caly czas
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=49928433
    • 1ja Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu+ 07.10.06, 15:06
      Izrael?
      W samym sercu Polski?
      • 1ja Re: P.S+ 07.10.06, 15:07
        Albo Polacy w sercu Izraela rozrabiaja?
        • polani Re: P.S+ 07.10.06, 22:39
          a moze to sa polacy nielagalni.
          Byl taki wypadek ze polskie katolickie malzestwo zostawili swoja corke i
          uciekli do polski.a kto ma placic jwreje z polakie oczkodowane dziecko
          • gdotb Re: P.S+ 08.10.06, 06:28
            polani wybełkotał:

> a moze to sa polacy nielagalni.
            > Byl taki wypadek ze polskie katolickie malzestwo zostawili swoja corke i
            > uciekli do polski.a kto ma placic jwreje z polakie oczkodowane dziecko

no, wypadek sie zdarzyl, to na sto procent. a po tym wypadku oszolom POLANI sie
            urodzil.
    • frau_blada Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 00:28
      > Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu

A to nowosc!
      he, he, he
      • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 07:07
        Prosze mi poznac polaka
        co nie pije i zone nie bije
        prowadzi wlasny samochod nie ukradziony
        i taki co pracuje i nie kradnie
        • xmirex Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 07:16
          polani napisał:

> Prosze mi poznac polaka
          Miales na mysli"Prosze mi pokazac polaka"?
          > co nie pije i zone nie bije
          > prowadzi wlasny samochod nie ukradziony
          > i taki co pracuje i nie kradnie

polanii mam przyjemnosc przedstawic ci sie... xmirex :))))
          • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 07:21
            Podaj swiatkow i atesta od Notariusza , ale nie polskiego
            • sasanka2411 Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 17:08
              Notariusza nie polskiego
              Dlaczego?
              • 1ja Re: ?+ 08.10.06, 19:15
                Przecie wiesz jak czesto historie w Polsce i Rosji zmieniano?
              • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 08.10.06, 19:23
                bo klamja i obkradli nasze nieruchomosci
    • xmirex Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:31
      www.google.ca/search?hl=en&q=LOL&btnG=Google+Search&meta=
      • oscar62 Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:36
        xmirex napisał:

> www.google.ca/search?hl=en&q=LOL&btnG=Google+Search&meta=

JEST TAM TYLE DEFINICJI... JAK TO SIE MOWI? PRZEZ TYLE DRZEW SIE NIE WIDZI
        LAS...
    • oscar62 Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:41
      xmirex napisał:

> www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3309637,00.html

COS NIE WYCHODZI. POSLIJ JESZCZE RAZ.
      • xmirex Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:42
        • oscar62 Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:48
          xmirex napisał:

> www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3309637,00.html

NO KTO SIE TU POWTARZA? PRZEZ TA IRIT MIALEM PRZECIEZ ZASZCZYT CIE POZNAC...
          • xmirex Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 00:51
            To moze czas zebys zdradzil co sadzisz o Irit artykule?
            • oscar62 Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 01:05
              xmirex napisał:

> To moze czas zebys zdradzil co sadzisz o Irit artykule?

TY JESTES NOCNYM PTASZKIEM? ZOSTAWMY COS NA JUTRO, DOBRA?
              • xmirex Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 10:17
                :)
                • oscar62 Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 14:46
                  xmirex napisał:

> :)

PO CO CI MOJ KOMENTARZ JESLI JUZ MASZ TEN NASTEPNY:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=49968691
                  POD TYM POSTEM MOGLBYM SIE PODPISAC. NIE BYLO NAIWNOSCI W TWOIM WATKU, NIE
                  BYLO...
                  • xmirex Re: Osobiste tragedie 09.10.06, 22:35
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=49969042
                    • oscar62 Re: Osobiste tragedie 10.10.06, 00:30
                      xmirex napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=49969042

MOJA ODPOWIEDZ UTKNELA NIE W WLASIWYM MIEJSCU (PATRZ WYZEJ). TU MASZ JEJ
                      KOPIOWANIE:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=50066550
                      • xmirex Re: Osobiste tragedie 10.10.06, 02:24
                        oscar62 napisał:

>...DZIS MAMY WSZYSTKO CO MAJA INNE PANSTWA NA SWIECIE, W TYM RZEDZIE W POLSCE,
                        >I MAMY TEGO ZA DUZO, ALE TEZ NIE WIECEJ OD INNYCH.

Z tego co napisala autorka; "Stricter enforcement, punishment needed to combat
                        skyrocketing violence", wynika ze nie tylko macie tego za duzo ale nadzwyczaj
                        gwaltownie wzrasta przestepczosc i ze wladze nie nadazaja w walce z ta epidemia.
                        Nie ma skutku bez przyczyny, niekturzy dopatruja sie we wszechobecnej korupcji
                        podstawowego zrodla, dodajac do tego wzrastajace ubustwo. Z tego co dalej pisze
                        Irit Rosenblum, przemoc w rodzinie wydaje sie byc czyms co sie poprostu dzieje a
                        nikogo powaznie nie interesuja zadne zmiany.
                        • polani Re: Osobiste tragedie 10.10.06, 03:00
                          www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3312973,00.html
                          • polani Re: Osobiste tragedie 10.10.06, 03:00
                            Binyamin Ben-Ari who came from Pheonix, USA, told the PM: "My entire family
                            served in the US Marines, my brother is serving in the Marines in Iraq today
                            but I chose to come here and serve in the IDF."

Mamy gojow w nosie
                        • oscar62 Re: Osobiste tragedie 10.10.06, 22:36
                          PYTALEM CIE, XMIREX, CZY TO CO CI PISALEM DOSZLO. WIDAC, ZE NIE. CHCESZ ZEBYM
                          ZACZAL NOTOWAC KRONIKE PRZEMOCY W POLSKICH RODZINACH? JESLI ZACZNE, ZOBACZYSZ
                          ZE TO CO SIE DZIEJE W IZRAELU TO PESTKA W PROWNANIU Z POLSKA.
                          • xmirex Re: Osobiste tragedie 11.10.06, 03:59
                            Powiedz, czytales napewno ten artykul? Cos z niego zrozumiales? Nie zauwazasz ze
                            to co klepiesz nie ma z nim zadnego zwiazku?
                            • oscar62 Re: Osobiste tragedie 11.10.06, 15:24
                              SLABO KAPIACY JESTES, XMIREX, I NIC NA TO NIE PORADZE...
                              • xmirex Re: Osobiste tragedie 12.10.06, 08:33
                                oscar62 napisał:

> SLABO KAPIACY JESTES, XMIREX, I NIC NA TO NIE PORADZE...

Oskarynko, habibi, nie masz zadnych szans zebys cos wniosl bym mocno
                                "kapał":)...nigdy nie jest za puzno zeby troszke sie przyjzec sobie samemu,
                                krytycznym okiem. Caly swiat patrzy na was i nic nie moze poradzic. Moze jednak
                                jest cos w was, widzialne dla reszty, czego wy niezauwazacie?
                                • oscar62 Re: Osobiste tragedie 12.10.06, 20:51
                                  xmirex napisał:

> oscar62 napisał:
                                  >
                                  > > SLABO KAPIACY JESTES, XMIREX, I NIC NA TO NIE PORADZE...
                                  >
                                  > Oskarynko, habibi, nie masz zadnych szans zebys cos wniosl bym mocno
                                  > "kapał":)...nigdy nie jest za puzno zeby troszke sie przyjzec sobie samemu,
                                  > krytycznym okiem. Caly swiat patrzy na was i nic nie moze poradzic. Moze
                                  jednak
                                  > jest cos w was, widzialne dla reszty, czego wy niezauwazacie?

ZDAJE MI SIE, ZE MUSZE ZNOW WROCIC DO MEGO WPISU - PATRZ NIZEJ - BO TAM
                                  PRZECIEZ JUZ WSZYSTKO POWIEDZIALEM NA TEMAT. NIE WIEM DLACZEGO WCIAZ DODAJESZ
                                  DREWNA DO TEGO OGNISKA. PRZEKONALES MNIE, ZE SKAKASZ Z CHECIA NA ANTYIZRAELSKI
                                  POWOZ. PRZECIEZ KRYSTIAN WROCIL NA FS. ON JEST LEPSZY OD CIEBIE W TEJ MATERII.
                                  ZOSTAW MU TA ARENE I SLEDZ ZA JEGO WPISAMI. CHYBA ZE CHCESZ SAMODZIELNIE
                                  CWICZYC, ALE NA TO SIE NADAJE TEZ MONOLOG...
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=49928809&a=50066550
                                  ZYCZE CI DOBREJ NOCY.
                                  • xmirex Re: Osobiste tragedie 13.10.06, 03:55
                                    "we all know that domistic violence against Israli women are product (caused)of
                                    troops serving in the west bank and Gaza ...just take a look at other examples
                                    from history ...great study done by Yale back in the 80's concering US troops
                                    who served in Vietnam showed high percentage of domistic violence and to some
                                    degree suicide and murder by returning American troops who served in Virtnam ......"
                                    Haleem
                                  • oscar62 Re: Osobiste tragedie 17.10.06, 23:56
                                    XMIREX, NIE TYLKO W IZRAELU DZIEJA SIE ZLE RZECZY -
                                    www.polskieradio.pl/iar/news.aspx?iID=2564209&p=
                                    • xmirex Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 08:01
                                      oscar62 napisał:

> XMIREX, NIE TYLKO W IZRAELU DZIEJA SIE ZLE RZECZY

Calkowicie sie z toba zagdzam, ze nie tylko w Izraelu dzieja sie zle rzeczy.
                                      Zebys sie lepiej poczul to dodam ze Rosenblumowa to idiotka, a co pisze to
                                      bzdury i manipulacje, nie oparte na rzadnych faktach, a wogole ten brukowiec
                                      ynetnews powinno sie zamknac za szerzenie nieodpowiedzialnych opini o Izraelu:)
                                      • z_daleka Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 08:13
                                        A co bys wtedy robil gdyby ten brukowiec ynetnews zamknieto za szerzenie nieodpowiedzialnych opini
                                        o Izraelu:)?.... Nie pomyslales, ze ktos sie stara, zebys mial wciaz swiezy pokarm?...docen te starania...
                                        • xmirex Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 08:33
                                          z_daleka napisał:

> A co bys wtedy robil gdyby ten brukowiec ynetnews zamknieto za szerzenie nieodp
                                          > owiedzialnych opini
                                          > o Izraelu:)?.... Nie pomyslales, ze ktos sie stara, zebys mial wciaz swiezy pok
                                          > arm?...docen te starania...

I tu mni dolozyles... po smierci ynetnews chyba bym plakal tak jak po Stalinie:)
                                          Wtedy tylko Prawda zostaje:)
                                          • z_daleka Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 08:37
                                            wiec ciesz sie poki zyje...
                                            ps. Mysli Stalina tez tak lapczywie pochlaniales jak ynetnews...?
                                            • xmirex Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 08:46
                                              z_daleka napisał:

> wiec ciesz sie poki zyje...
                                              > ps. Mysli Stalina tez tak lapczywie pochlaniales jak ynetnews...?

Ciesze sie ze zyjesz :)
                                              Wiesz... Stalin to nie byla gazeta:) Chodzi ci o Prawde? :)
                                              • z_daleka Re: Osobiste tragedie 18.10.06, 09:49
                                                tys wspomnial Stalina i twoja zalobe po nim, tys tez wspomnial o Prawdzie...gazecie...wiec nie lap mnie
                                                za slowka i nie pouczaj...pomysl wczesniej, zanim piszesz, co wlasciwie masz do przekazania...:-)
                                                Ps. Ja sie tez ciesze, ze zyje:-)
                                                • xmirex Re: Osobiste tragedie 19.10.06, 03:12
                                                  z_daleka napisał:

> tys wspomnial Stalina i twoja zalobe po nim, tys tez wspomnial o Prawdzie...ga
                                                  > zecie...wiec nie lap mnie
                                                  > za slowka i nie pouczaj...pomysl wczesniej, zanim piszesz, co wlasciwie masz do
                                                  > przekazania...:-)
                                                  > Ps. Ja sie tez ciesze, ze zyje:-)

I bardzo dobrze, ciesz sie zyciem jaknajdluzej:) a mozliwe ze kiedys, (jednak
                                                  nad tym trzeba samemu popracowac) z czytania pobiezno-rozrywkowego wzniesiesz
                                                  sie na poziom czytania z pelnym zrozumieniem. Trzymam za ciebie kciuki:)
    • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 10.10.06, 03:12
      dlaczego polaczki sa frajerzy
      Dlaczego wykorzystują naszych rodaków?

--------------------------------------------------------------------------------

Czy ktoś kiedyś zadawał sobie pytanie jak wielu studentów z Polski przyjeżdża
      do USA w ramach programów Work & Travel czy po to aby pracować na campach? O
      ile odpowiedź znaleźć dość łatwo podpierając się odpowiednimi statystykami, to
      informacji o warunkach w jakich im przychodzi pracować... nie poznamy już tak
      łatwo - pisze Tomasz Słowiński w tekście nadesłanym nam przez Sylwestra
      Szczygła z Truepolu.com

Niestety często, zbyt często są to warunku kompletnie niehumanitarne – część
      pracodawców nie próbuje nawet stwarzać pozorów, że zatrudniając Polaka nie
      nastawiają się na wyzysk na wszelkie możliwe sposoby.

Cały proces odbywa się wg utartego schematu: potencjalny pracodawca przyjeżdża
      do Polski na targi pracy organizowane przez agencję i wybiera potencjalnych
      pracowników.

Poczynione zostają oczywiście pewne ustalenia pomiędzy pracownikiem i
      pracodawcą tyczące się charakteru pracy, jej warunków i płacy, niestety
      fikcyjne. Student przyjeżdżając z Polski do USA po raz pierwszy zastaje
      zupełnie nową rzeczywistość, a niepewność i uczucie zagubienia to pierwszy krok
      do zostania ofiarą.

Zwykle jeśli dochodzi do nieprawidłowości to zaczyna się od mobbingu i
      segregacji ze względu na miejsce pochodzenia pracownika, czemu zwykle
      towarzyszą znaczne rozbieżności między płacą zapisaną w kontrakcie a
      rzeczywistymi wypłatami oraz znaczne opóźnienia w płatnościach w wypadku
      protestów połączonych z wypowiedzeniem umowy o pracę. Mało kto jednak
      protestuje – przywykli do polskich realiów rynku pracy polscy studenci
      obciążeni pożyczkami na wyjazd wolą zarobić mniej niż ryzykować zmianę pracy,
      szczególnie że fundusze jakimi dysponują zaraz po przyjeździe nie pozwolą im na
      komfortowe szukanie pracy przez dłużej niż kilka-kilkanaście dni.

Dodatkowym straszakiem jest groźba zwolnienia. Wydawać by się mogło, że skoro
      pracownik i tak chce uciec od wyzyskiwacza to jest to żaden argument – nic
      jednak bardziej mylnego! Nie chodzi bowiem o zwykłe rozwiązanie umowy o prace,
      a swoisty wilczy bilet – pracodawca podaje w agencji wyimaginowany powód
      zwolnienia stawiający pracownika w jak najgorszym świetle, co skutkuje brakiem
      możliwości zatrudnienia i anulowaniem wizy – wraca on do kraju z pustymi
      kieszeniami i bagażem złych doświadczeń.

Jestem pewien, że wielu czytelników spotkało osoby z Polski, które wręcz
      uciekły z campu gdyż warunki, w jakich przyszło im pracować były tragiczne.
      Czasem pracodawcy posuwają się tak daleko, że zamiast obiecanego własnego
      pokoju studenci gnieżdżą się w pomieszczeniach o standardzie zbliżonym bardziej
      do stodoły czy komórki niż do miejsca nadającego się do zamieszkania.

Ze względu na skalę zjawiska należy zastanowić się jak pomóc najbardziej
      ambitnym i pracowitym Polakom, którzy padają ofiarą perfidnego wyzysku. Jako
      Polonia Amerykańska mamy moralny obowiązek coś z tym zrobić. Najprostszym
      rozwiązaniem wydaje się być zmiana prawa regulującego program Work&Travel, aby
      zapewnić ochronę pracownika w równym stopniu co pracodawcy, w przeciwieństwie
      do obecnej nienaturalnej asymetrii w tym względzie – nie ma żadnych
      konsekwencji dla pracodawcy.

Reasumując z roku na rok problem będzie narastał, w miarę jak rosnąć będzie
      świadomość bezkarności, naszym obowiązkiem jest więc lobbowanie na rzecz zmiany
      tego chorego układu – nikt inny nie będzie za nas walczył za naszych rodaków!

Tekst: Tomasz Słowiński

Nadesłał Sylwester Szczygieł, USA, 28 września 2006 r.

Source: PAP

• j-k W Rosji dzieje sie to na kazdym kroku 12.10.06, 12:51
      i kazdego dnia.
      dlaczego to cie nie martwi, islamusku?
    • polani Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu 19.10.06, 05:17
      Mamy w Erec Israel gojow gnojow gajow Radio maraiji w dubie....Jestemy potega
      i ja juz widze jak Iran sie pali i gojstwo placi z Galon 30$
      • marouder A Izraelczycy placa za galon 50 $...acha i placa 19.10.06, 05:20
        ...sami, bez amerykanskiego gwaranta energetycznego bezpieczenstwa Izraela:)
        Jak widzisz ja tez mam duza wyobraznie:)
    • banme1 Milo ze polaka yto porusza 19.10.06, 05:25
      dowod , ze Zydow stawia sie na wyzszym poziomie i wiecej wymaga w polsce niz
      od swoich swin tepych i pijanych dziecio izonobojcow. u was to normalka,
      polaki , male smieci? Rozumiemy wasz szacunek dla naszej cywilizacjim, gnojki
      polkskie.
      • polani Re: Milo ze polaka yto porusza 19.10.06, 05:42
        Am Dafuk kaoegen
        ziemienja soujuznikow jak francuz kochanek
        • gdotb booyaaa 28.10.06, 10:14
          o matko z corka...

toz to az milo poczytac, kiedy dwa debile sobie probuja DOBRZE slowami zrobic.
          i co, fredek i banek? orgazmy zalatwione?

to teraz pojdzta i pokiwajta sie pod sciana, moze znowu wam w spodnie trysnie,
          kto wie...
    • 1ja Re: smutne+ 28.10.06, 10:25
      bardzo:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3707932.html
      • 1ja Re: Bardzo smutne+ 28.10.06, 10:29
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3707992.html
    • 1ja Re: Cos bardzo zlego dzieje sie w Izraelu?+ 30.10.06, 20:22
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3710710.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka