Dodaj do ulubionych

Nadżerka po Porodzie:(((((((

14.11.06, 17:15
jestem załamana chciała bym sie dowiedziec czy moze ktoras z was miała
wypalaną nadrzerke o co w tym chodzi i oczywiscie czy to boli ile trwa ten
zabieg
Obserwuj wątek
    • olensia Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 17:24
      Jesli planujesz jeszcze kiedys miec dziecko to nie polecam wypalanki. Moja
      znaojoma miala i pozniej miala straszne problemy z znajsciem w cize. Poczekaj
      troche az hromony przestana szalec i moze nadzerka zniknie czasami tak jest ze
      pojawia sie w czasie ciazy pod wplywem hormonow a ozniej powloli znika. Ja tez
      mialam to cholerstwo ale nic z tym nie robilam bo nie mialam zadnych
      niepokojacych objawoaw. Zreszta lekarz mi powiedzial ze jesli nic sie nie dzieje
      to nie ma co panikowac. Poza tym czemu odrazu wypalanka przeciez sa tez globulki
      ktore moga to wyleczyc...
      • karolcia9931 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 17:31
        niewiem tak mi ginekolog powiedział zebym od razu wypaliła zrobiłam sobie
        cytologie i wyszła 2 w ciązy też tak było ale jeśli mam miec kłopoty z
        zajsciem w ciąze to jednak rezygnuje bo mam zamiar miec jeszcze 2 dzieci
        • benignusia Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 15.11.06, 10:46
          kurcze to tak jak ja...a ginekolog mi powiedziaol ze mam przyjsc na mrozenie bo
          to trzeba zrobic...
    • atkahc Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 17:42
      Tak to prawda wypalanka niszczy gruczoły(nie wiem czy to tak się fachowo
      nazywa), które wytwarzają śluz płodny, więc jeśli wypali Ci nadżerkę to również
      te gruczoły produkujące śluz przez to można mieć problem z zapłodnieniem.
      Właśnie w tym śluzie dojrzewają plemniki, więc skoro go nie będzie to trudniej
      im będzie dostać się do jajeczka. Z tego co wiem jakieś pigułki dopochwowe,
      które leczą nadżerkę a wypalanka to ostateczność. Popytaj ginekologa o inną
      możliwość leczenia.

pzdr. A.H.
    • jola427 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 17:48
      Odradzam Ci wypalanie nadżerki. Mój lekarz po porodzie powiedział, że tak jakby
      zaczynała się robić nadżerka, zrobił mi cytologię i wynik ok, II grupa.
      Powiedział mi że dopóki nic złego nie dzieje się, żadnych stanów zapalnych,
      żadnego pieczenia, swędzenia nie będzie to nie ma potrzeby wogóle się tym
      zajmować. A jeżeli byłby taki problem, to są różne globulki i inne sposoby na
      pozbycie się. Powiedział też, że często po zajściu w kolejną ciążę i porodzie
      nadżerka ginie. Teraz 17 mies po porodzie miałam badanie, cytologia ok, a
      nadżerki nie ma żadnej.
      Wejdź na forum Zdrowie kobiety i poczytaj o nadżerkach i o ich wypalaniu i
      wymrażaniu. Albo zadaj tam pytanie.
      W każdym razie zmień lekarza. I potwierdzam, że jak chcesz mieć jeszcze dzieci,
      to nie zgadzaj się na żadne wypalania. No chyba, że to bardzo poważne zmiany, a
      inne leczenie nie będzie dawało efektu.
      Pzdr. Jola
      • ciociajadzia1 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 17:56
        Ja jestem 2,5 miesiaca po porodzie i na wizycie kontrolnej lekarz stwierdził u
        mnie nadzerke.Powiedzial ze bedziemy z tym cos robic wtedy kiedy pojawi sie
        okres. Wiec czekam cierpliwie bo narazie ani widu ani słychu ,karmie mała
        piersia.
        • olensia Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 18:03
          2 grupa to jest normalka u kobiet ktore juz urodzily. Moj lekarz zawsze mi
          powtarzal ze po urodzeniu dziecka najczesciej kobiety maja 2 grupe. Poza tym 2
          grupa to jeszcze nic strasznego.
    • 30mama Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 18:09
      Miałam wypalankę niecały rok po 1 porodzie. Pózniej urodziłam drugie dziecko,
      teraz również jestem w ciąży. Moj gin uważał, że trzeba leczyć nadżerkę jak
      najszybciej-jak jest niewielka. Niewskazana jest wypalanka gdy się nie ma dzieci
    • mika99 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 18:19
      nie wiem duzo o wypalaniu nadżerki ale juz się tego odchodzi, jest takie
      specjalne lekarstwo nakłada je gin na szyjke czeka pare minut i juz potem pare
      tyg nie mozna współtzyć, metoda mało inwazyjna mialam bez problemu zaszłam w
      ciąże, ale niestety nie wiem jak to lekarstwo sie nazywa. pozdr./zapytaj gina/
      • chrumpsowa Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 18:34
        Po co wypalac nie wiadomo co? Bo tak naprawde bez kolposkopii i innych badan nie
        wiadomo co tam jest. Najprawdopodbniej nablonek plaski zostal uszkodzony podczas
        porodu i zastapiony nablonkiem walcowatym - najnormalniejsza sprawa po porodzie.
        Nadzerka to pojecie z XIX w. szkoda, ze zamiast wlaczyc nowoeczesne metody
        leczenia (cytologia w skali Bethesda, kolposkopia, wymazy) nasi lekarze ida po
        najnizszej linii oporu i wymrazaja lub co gorsza wypala ektopie (bo to
        prawidlowa nazwa nadzerki) straszac przy tym rakiem macicy...

Do autorki watku - nie wypalaj! Jesli nadzerka da Ci sie we znaki - tzn. zacznie
        krwawic po stosunku, czy bedziesz miala dodatkowe dolegliwosci mozesz wymrozic.
        Pamietaj jednak, by regularnie robic cytologie. Pozdrawiam.
        • karolcia9931 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 21:03
          dzieki dziewczyny za wszystkie rady
          skorzystam napewnosmile))
    • sennen22 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 21:49
      Ja mialam nadrezke III st i odrazu lekarz kazał mi ja zamrozić, odradzał
      wypalanie, zreszta on juz tej metody nie stosował, nie bolalo, ale nie bylo za
      przyjemne, szczegolnie po zabiegu, kiedy wylatywała ze mnie "woda". Po 2 latach
      bez problemu zaszlam w 1 ciąże...Nie wiem natomiast co by było, gdybym nico
      dłuzej pochodziła z ta nadżerką.. uncertain
      Moim zdaniem najlepiej wyleczyć to odrazu.
      • chrumpsowa Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 22:06
        Ale to nie jest choroba!!! Po prostu stan, gdy z roznych przyczyn nablonek
        plaski zostanie zastapiony nablonkiem walcowatym. Moze to byc spowodowane
        infekcja i wtedy przede wszystkim trzeba zwlaczyc infekcje np. zrobic wymazy i
        wytluc bakterie, rzesistka czy co tam sie przyplatlo. Moze byc spowodowane
        uszkodzeniem nablonka plaskiego podczas porodu. Moze tez byc spowodowane
        infekcja HPV i wtedy to juz grubsza sprawa, bo to HPV jest odpowiedzialny za
        raka szyjki. Dlatego wiedza wg mnie jest niezbedna. ja mialam wymrazana
        nadzerke, ale to nic nie dalo, bo mialam infekcje bakteryjna, a bakterie sie
        "nie wymrozily". Gdyby lekarce przyszlo do glowy zrobic wymazy to
        zaoszczedzilabym 300 zl za wymrozenie... Nie twierdze, ze nadzerke trzeba
        lekcewazyc, tylko dowiedziec sie CO dokladnie ja spowodowalo - warto zrobic
        badanie kolposkopowe, zainwestowac w nowoczesna cytologie, ew. jesli sa
        dodatkowe dolegliwosci typu krwawienie mozna wymrozic. Nadzerka nie rowna sie
        rakowi. Jest to po prostu INNY nablonek niz powinien byc i w obrazie
        kolposkopowym taki nablonek jest taki bardzo czerowny, przekrwiony i wyglada
        nieciekawie, ale nie trzeba panikowac jak lekarz mowi o nadzerce i nie traktowac
        jej jako choroby. To moze byc objaw choroby (np. infekcji), ale nie musi.
      • olensia Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 14.11.06, 22:07
        No tak ale Ty mialas 3 grupe a to juz jest powazna sprawa. Poza tym jak ktos
        wczesniej wspomnial wazne jest badanie ktre sie nazywa kolposkopia. To badanie
        daje bardzo dokladne wyniki. Polecam ja sobie zrobilam tak dla switego spokoju.
        Jesli nie masz dolegliwosci typu plamienia, swedzenie itp. to nic Ci nie grozi...
    • karolah2 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 15.11.06, 11:24
      MOja mam miała 3 razy wypalaną nadżerkę.Mówiła,ze nic nie bolało tylko po
      wszystkim trochę kręciło jej się w głowie.Zabieg trwał kilka minut.
    • jolas77 Re: Nadżerka po Porodzie:((((((( 15.11.06, 11:50
      U mni także po porodzie powstała nadżerka. Była leczona farmakologicznie, ale
      niestety po 3 latach cytologia wyszła w 3 grupie, Po kolposkopii oraz biopsji,
      których wyniki nie były zadowalające, lekarka zadecydowała o wypaleniu
      nadżerki. Wypalanie jest niebolesne i trwa kilka miniut. 3 miesiące po
      wypaleniu cytologia wyszła ok, a miesiąc póżniej byłam już w ciąży. Od tego
      czsu minęły 4 lata, a ja teraz jestem w trzeciej ciązy, cytologia cały czas
      poprawna.Druga jak i obecna ciążą przebiegają prawdidłowo , z szyjką nic się
      nie dzieje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka