Dodaj do ulubionych

Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla dzieci

24.11.06, 22:27
Z mojego dzieciństwa pamiętam "Dziecko dawnej Warszawy" Jadwigi Kopeć -
znałam ją prawie na pamięć.
Chyba nadal mogłabym chodzić po Warszawie po śladach tej autorki:-)
Obserwuj wątek
    • i2h2 O Kochanowskim 24.11.06, 22:31
      "Kto mi dał skrzydła" Janiny Porazińskiej. Pamiętam, że zaczynała
      się:"Czerwcowe dni" ;-)
    • i2h2 O Koperniku 24.11.06, 22:35
      No właśnie, nie pamiętam tytułu :-(
      Miała ciemnoniebieską okładkę, a w tytule gwiazdy(?) i coś z rzeką(?).
      Historia jego życia, miłości. Ciekawe, zy teraz by mi się podobała...
      Może ktoś pamięta albo nawet zachował - czekam pomocy.
      • fraaszka Re: O Koperniku 02.12.06, 14:28
        ja nie pamiętam
        ale wczoraj rozmawiałyśmy z koleżanką, która wspominała zbeletryzowaną książkę o
        Koperniku - "Gdy dobijamy do portu" Miry Jaworczakowej
        wyszukiwarka allegrowa zawzięła się i milczy, a google wypluwają niewiele
        ale może to ta?
        co prawda gwiazd w tytule jakby mało ale za to woda jest z całą pewnościa ;-)
        • i2h2 Re: O Koperniku 02.12.06, 15:04
          Jesteście wielkie - Ty i Twoja koleżanka :-))))
          Wyszukiwarka milczy, bo tytuł jest niejako "odwrotny" - "Gdy odbijamy od
          portu", ale jestem w stu procentach pewna, że to ta książka, nawet udało mi się
          znaleźć w necie fotkę wydania, które miałam. Tytuł pochodzi z rozmowy, którą
          mały Mikołaj z kimś w ksiażce odbył: gdy odbija się od portu, to wydaje się, że
          to port się porusza, a nie łódź...
          • fraaszka Re: O Koperniku 02.12.06, 16:17
            no to teraz narobiłyście mi apetytu
            skoro już trzy osoby wspominają ją tak ciepło, to znaczy, że też muszę, ale to
            muszę jej poszukać

trzecia!
            (zaklepałam sobie trzeci egzemplarz, który będzie wystawiony na allegro)
            ;-)
        • formaprzetrwalnikowa To TA!!!! 02.12.06, 15:28
          Fraszko, bardzo, bardzo dziękuję :))
          gwiazd w tytule nie ma, ale tytuł poetycki ;-)
          • i2h2 Re: To TA!!!! 02.12.06, 15:36
            Forma(...) a czy to przypadkiem nie ty pytałaś jeszcze w wakację o tę ksiażkę
            na forum Książki? Pamiętałam ciemnoniebieską okładkę z Kopernikiem (takim jak
            na warszawskim pomniku) i opowieść o warkoczu Bereniki. I szlag mnie trafiał,
            bo nic więcej :-)
            Jeśli to byłaś ty, to poniekąd przyczyniłaś się do powstania tego wątku ;-)))
          • fraaszka Re: To TA!!!! 02.12.06, 16:27
            i to baaardzo poetycki ;-)

a z biografii jeszcze przypomniałam sobie dwa tytuły
            "Duet" - E.Kyle - o Klarze i Robercie Schumannach (to chyba moja ulubiona z tego
            gatunku
            i "Elizabeth" E.Kertesz o życiu angielskiej pisarki literatury dzieciecej
            Elizabeth Barrett-Browning
            takie z romantycznymi panienkami na okładkach, trochę staroświeckie, miłe.. ;-)
    • zuza_k Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 25.11.06, 01:14
      "Darowane kreski" Joanny Papuzińskiej. Szczęśliwe, pełne miłości i ciepła
      dzieciństwo, mimo dramatycznych przeżyć w czasie wojny.
      Zuza
    • zawsze_wolna_nilka Maria Skłodowska- Curie 25.11.06, 17:16
      "Maniusia" Wanda Żółkiewska
      • i2h2 Re: Maria Skłodowska- Curie 25.11.06, 18:00
        Jeszcze "Maria Curie" Ewy Curie mi się przypomniała.
    • zawsze_wolna_nilka o Chopinie 25.11.06, 17:23
      Teodor Goździkiewicz FRYCKOWE LATO
      • pesteczka5 Mickiewicz, Poraińska 25.11.06, 18:12
        "Cięższą podajcie mi zbroję" - dobrze się czytająca, obiektywizująca powieść
        dla starszych raczej dzieci.

"I w sto koni nie dogoni" J. Porazińska - o, to zdecydowanie dla dzieci, do
        dziś pamiętam "w pufajcie? W szklance?:)
    • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 25.11.06, 18:18
      W moich oczach mistrz, jeśli chodzi o reportaże - Wańkowicz i jego "Szczenięce
      lata", "Na tropach Smętka" i moje ukochane "Ziele na kraterze".
      Oraz wszystkie jego zbiory o życiu za oceanem. Zaczytywałam się w nich, gdy
      miałam jakies 12-14 lat.
    • mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 26.11.06, 22:47
      W dzieciństwie miałam dwie wspaniałe antologie. Niestety, nie pamiętam tytułów
      :( Jedna - to był wybór wspomnień rozmaitych dziewczynek i młodych kobiet z
      dawnych lat, Polek (m.in. córki Fredry oraz Zofii Czartoryskiej, i wiele
      innych). Niektóre były poważne, inne bardzo zabawne. Oraz - wybór pamiętników
      dzieci i wspomnień z dzieciństwa, tym razem Anglików. Coś niesamowitego.
      Niektóre naprawdę szokujące - np. o okresie głodu w Anglii, gdy całe rodziny
      zsyłano do przytułków, albo do przymusowej pracy. Były tam też wspomnienia
      Ernesta Sheparda, ilustratora Kubusia Puchatka.
      • nchyb antologie... 27.11.06, 15:20
        ale mnie zaciekawiłaś. Teraz spać nie będę mogła, czy ktoś kojarzy tytuły?...
        • i2h2 Re: antologie... 27.11.06, 15:30
          Witaj w klubie :-/ Od wczoraj się zastanawiam, zwłaszcza nad tymi wspomnieniami
          Anglików. Też poproszę jak najwięcej informacji (wsio, nawet kolor okładki albo
          wzorek), to będę molestować antykwariusza.
          • nchyb Re: antologie... 27.11.06, 15:44
            > wzorek), to będę molestować antykwariusza.
            ojojoj, to już podchodzi pod groźby karalne... ;-)

Ale przyznaję, ja jestem ostatnio na etapie biografii, wspomnień i pamiętników
            (mam Sekretarzyk babuni Okęckiej teraz na tapecie) i też olestować za
            ciekawostki gotowam... :-)
      • zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:44
        Miałam taką antologię wspomnień i pamiętników dziewczęcych, i chociaż wspomnień córki Fredry
        akurat nie pamiętam, sądzę, że to mogło być to. Był to opasły tom pod tytułem "Kufer Kasyldy".
        Niestety, ktoś to ode mnie pożyczył i nie oddał, ale w zeszłym tygodniu widziałam to w bibliotece - już,
        już chciały na tym spocząć me dłonie, lecz zorientowałam się, że to dodatkowe 2 kg i zostawiłam sobie
        na następny raz:-)
        Natomiast wspomnienia małych Anglików podekscytowały mnie w najwyższym stopniu. Czekam na
        jakieś dalsze ujawnienia...
        • mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 28.11.06, 00:27
          Hurra! Jestem Ci dozgonnie wdzieczna. To byl na pewno "Kufer Kasyldy". Bardzo
          gruby tom w twardej okładce, jasnej obwolucie, może kremowej? Na niej chyba
          pojawial się motyw pisma odręcznego? Takie coś delikatne i dziewczęce właśnie.
          Natomiast co do antologii angielskich dzieci - na pewno twarda okładka, niezbyt
          gruba książka. Błyszcząca obwoluta z przewagą ciemnej zieleni. Ale co dalej, u
          licha??? Grzebię w pamięci dalej.
          • nchyb Kufer Kasyldy... 28.11.06, 06:51
            Donoszę, że Kufer Kasyldy jest teraz na Allegro. Były dwa, w tym jeden w opcji
            kup teraz, ale już nie ma i nie powiem Wam dlaczego... ;-)
            www.allegro.pl/item145057766_kufer_kasyldy_czyli_wspomnienia_z_lat_dziewczecyc.html
    • gopio1 o Kossakach, choc nie tylko 27.11.06, 11:19
      Może nie tyle dla dzieci co młodzieży.
      Mnie sie bardzo, ale to bardzo podobala "Maria i Magdalena" Magdy Samozwaniec.
      Niezywkla powiesc obyczajowa dotyczaca rodziny Kossakow napisane przez mlodsza
      córkę - a więc siostrę Marii Pawlikowskiej- Jasnorzewskiej. Pełna anegdot,
      humoru, choć też i smutku, bo to przeciez czasy II wojny światowej. Czyta się
      lekko i przyjemnie, przenikając do świata artystycznego pierwszej połowy XX w.
      Oprócz Kossaków mozna też tam spotkać Tuwima, Witkiewicza, Słonimskiego i wielu
      innych znanych i podziwianych. Polecam.
      • uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 15:07
        Nie wiem czy mi się za wczśnie wysłało,czy nie wysyłąm raz jeszcze z małym
        dopiskiem.

O! też bardzo lubię Marię i Magdalenę, czytałam zachwycona będąc nastolatką.
        A "Na ustach grzechu" Samozwaniec, czyli Mniszkówny, nieodmiennie doprowadza
        mnie do KWIKU ze śmiechu. Maleńka próbka, dla tych co jeszcze nie znają:
        oto główna bohaterka Stefania jedzie konno, uwaga:
        "...Rusałczany woal obłoczył się nad głowami obojga. Włosy jej w pędzie
        szumiały. Siedziała wygodnie jak w krześle, giętkie, młode piersi usunąwszy ku
        tyłowi. W jednej ręce igrała cuglami, w drugiej trzymała ledwą rozkwitłą różę,
        którą opędzała się od zapachu końskiego. - Dzięki Ci, Stwórco, że jestem młodą
        i piękną kobietą- szepnęła, po czym wytoczyła okrągłe , bujne biodro naprzód i
        przygarnęła je jakimś dziewiczym, wstydliwym ruchem białą ręką ku siodłu.
        Patrzyła dużymi dziecięcymi oczami, w których bujał błękit czerwieniejącego
        nieba, gdzieś w dal nieznaną."
        I tak przez niemal 100 stron.

Nie polecam podróży sentymentalnej do krakowskiej Kossakówki. W miejscu
        czarownego ogrodu mamy Dom Handlowy Jubilat, betonowy parking i Aleję Trzech
        Wieszczów.
        • uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 15:13
          w pośpiechu zrobiłam parę głupich błędów, literówki to pies, zdażają się
          każdemu ,ale uciekło mi całe słowo:
          "Na ustach grzechu" Samozwaniec, czyli PARODIA Mniszkówny
          • uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 19:39
            ZdaRZają się i błędy ortograficzne, ale to już tylko niektórym.
            Kończę, zanim pogrążę się na amen.

-Wasz Uccello z rumieńcem
    • anndelumester Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 11:48
      a ja oprócz Kochanowskiego Skłodowskiej i czegoś o Chopinie
      pamietam "Przez stulecia", bardzo mi sie te opowiadania podobały i potem
      podbierałam ojcu biografie juz te dorosłe.
    • mmc2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:33
      "Linnea w ogrodzie Moneta" Christina Björk.
      Mala dziewczynka podrozuje sladami slawnego malarza.
      Dzieki tej ksiazeczce(w wersji niemieckiej) tez podrozowalam z moimi
      dziewczynkami sladami Moneta:))
      • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:41
        mmc2 napisała:
        > "Linnea w ogrodzie Moneta" Christina Björk.

A tak o niej pisała abepe:
        www.bromba.pl/monet.html
    • mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 28.11.06, 00:35
      Przypomniały mi się kolejne zaczytane książki, chociaż nie jestem pewna, czy
      podpadają pod kategorię. Christophera Milne'a "Zaczarowane miejsca" -
      wspomnienia idyllicznego dzieciństwa Krzysia z książek o Puchatku, a zarazem
      próba rozrachunku z ojcem, Alexandrem. Ja to czytałam jako starsze trochę
      dziecko, chociaż nie jestem pewna, czy wszystko rozumiałam wtedy. Oraz
      wspomnienia Geralda Durrela "Moje ptaki, zwierzaki i krewni", ale to na pewno
      wszyscy znacie. Aha - jeszcze Marka Twaina "Życie na Mississipi", oparte na
      wspomnieniach z młodości, kiedy Mark jako 15 latek pracowal na parowcu.
      • kawka50 mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 19:50
        Witam. Książka, której poszukujecie, to prawdopodobnie " Echo dawnych lat. "
        Gillian Avery . Podtytuł : "Wspomnienia z młodości w okresie regencji i
        panowania królowej Wiktorii". Wydane przez IW Nasza księgarnia w 1079 r.,
        ilustracje zaczerpniete z wydania angielskiego, urokliwe, czarno-białe,"z
        epoki". Obwoluta - lśniąca, ciemnozielona, z barwnymi portrecikami dzieci w
        stylowych ubiorach.
        Autorzy- podpisani pseudonimami( np. "Dick Goguś', Bob, samuel, Henrietta ,
        Rookes i Evelyn i in.).

Spis treści
        Cale stulecie
        w cieniu wojen napoleońskich
        Maly muzykant w orkiestrze wojskowej
        Ubogi irlandzki student
        Królestwo w górach Szkockich
        Romantyczny wędrowiec
        Obdarty radykał, który uciekł z domu
        Młody budowniczy linii kolejowych
        Rozruchy i przytułki
        Mały rozbitek
        Osadnicy w Ohio
        Dyliżanse i pociągi
        Dwaj kadeci marynarki pod Sewastopolem
        Wielkie wydarzenia w małym miasteczku
        Syn Lorda Namiestnika
        Dziewczyna nowoczesna
        Jubileusz królowej Wiktorii
        Śpiewacy królowej.

Pozdrawiam.
        Aha, mam te ksiazkę na własność!
        • kawka50 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 20:05
          Ernest Shepard jest autorem opowiadania "Jubileusz królowej Wiktorii"
          • mera73 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 20:24
            Yes, yes, yes!!! O to wlasnie chodzilo!! Uratowalas mnie najprawdopodobniej
            przed kolejna bezsenna noca :) , bo wychodzilam ze skory, nie mogac tego sobie
            przypomniec... Dziekuje.
        • kawka50 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 21:25
          Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście chodzi o 1979 rok. Pozdr.
          • nchyb Do Kawki! 29.11.06, 10:09
            Kawko, jedyne co mogę napisać - jesteś wielka!!!
            I po raz ostatni obiecuję ze skruchą, lada moment na pewno odpiszę, bo nie mogę
            sę cągle zebrać, przepraszam i pozdrawiam
    • zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 02.12.06, 17:33
      Właśnie przypomniały mi się książki Hanny Muszyńskiej - Hoffmanowej, autorki wyspecjalizowanej w
      książkach o życiu różnych znanych albo trochę mniej znanych Polaków. Miałam bodajże "Panny z
      kamienicy Pod Fortuną", "Kwitnące floksy" i "O paniach z krainy szczęścia", a wiem, że było tej produkcji
      dużo więcej. Wszystko na podobnym schemacie: stara panna/wychowanica/uboga krewna opowiada o
      życiu kilku pokoleń zasłużonej dla Polski rodziny. Trochę staroświeckie, ale jako pensjonarka to
      lubiłam:)
    • marian_na48 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 03.12.06, 19:11
      wydawnictwo Media rodzina rozpoczyna serie "Nazywam sie..." juz jest Antoine de
      Saint-Exupery i Albert Einstein, będzie Leonardo i jeszcze coś. Dla 10 latków.
      • uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 12:16
        "Historia żółtej ciżemki" Antoniny Domańskiej
        Co prawda, nie są to ani wspomnienia:), ani biografia Wita Stwosza, ale postać
        Mistrza jest osią całej fabuły ksiązki. Mały czytelnik (na moje oko 7+), może
        czytać o mrożących krew w żyłach przygodach Wawrzusia, a Wita wchłania niejako
        przy okazji.
        Jak już doszedł do głosu mój krakowski patriotyzm lokalny, to chcę polecić Wam
        gorąco, wydawane przez nasze Muzeum Narodowe zeszyty- przewodniki dla dzieci.
        Są ładnie wydane- na grubej matowej kredzie, ZNAKOMICIE opracowane graficznie i
        kosztują po 8zł. Oprócz tekstu strawnego dla +/-10 dziesięciolatków, są zabawy
        dla dzieci młodszych. Żeby zostać już przy Wicie Stwoszu : na zreprodukowanej
        mapie z 1550 roku dziecko ma zaznaczyć trasę wędrówek Stwosza po Europie, ze
        zbliżeń detali, może dowiedzieć się czego symbolem był kur i łabędź i dlaczego
        umieszczone są razem na płaskorzeźbie , odnaleźć ukryty w fałdach wyrzeźbionej
        postaci podpis STVOS, rozwiązać krzyżówkę, na polichromii sprzed 500 lat
        odnaleźć, rosnące pospolicie i dziś kwiaty i zioła.
        Słowem solidna piguła wiedzy, ukryta w bardzo smacznej otoczce.
        • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 12:31
          Elu, a czy te przewodniki są dostępne gdzieś dla nie-krakusów? Na stronie
          muzeum, albo w jakiejś księgarni netowej? Na targach szukałam stoiska MN, ale
          nie znalazłam, a chętnie bym też nabyła (i pewnie nie ja jedna).
          • uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 13:38
            Zadzwoniłam do Muzeum i dowiedziałam się, że budują nową stronę ( ma działać od
            nowego roku), gdzie będzie internetowy sklepik. Teraz można w
            sprawie "przewodników dla dzieci" mailować:

dystrybucja.wydawnictw@muz-nar.krakow.pl

albo dzwonić: 012 295-555-93 lub ...-94

Okładki z tytułami serii można zobaczyć na stronie Muzeum w dziale EDUKACJA.
            Dokładnego adresu Muzeum nie pamiętam, ale wystarczy wklepać "muzeum narodowe
            krakow".
            • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 13:46
              Kurczę, weszłam na stronę i zazdroszczę ;-) Przewodniki zresztą też znalazłam:
              www.muz-nar.krakow.pl/prawe/ksiazeczki.htm
              Ale te niedzielne warsztaty dla dzieci, achhhhhhh.
              JA CHCĘ DO KRAKOWA !!!!!!!!!!
              • uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 14:41
                W stroju krakowskim, podparta pod boki, drobię zachęcająco czerwonymi butkami,
                wianeczek poprawiam i śpiewam cieniuśko:

PIEKNIE ZAPRASZAMY!!!
              • abepe Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 19:49
                i2h2 napisała:

> Kurczę, weszłam na stronę i zazdroszczę ;-) Przewodniki zresztą też znalazłam:
                > www.muz-nar.krakow.pl/prawe/ksiazeczki.htm
                > Ale te niedzielne warsztaty dla dzieci, achhhhhhh.
                > JA CHCĘ DO KRAKOWA !!!!!!!!!!

Tralala. Iwonko, to te przewodniki, o których Ci mówiłam:)) Wybieram się małe
                zakupy. Bilet do Krakowa już mam:)) I zamówienie na nie od pewnej koleżanki zza
                oceanu:))
              • natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 06.12.06, 20:00
                jakiś czas temu przeglądając strone Zamku Królewskiego w Warszawie widziałam,
                że mają w planach przewodnik dla dzieci. Teraz coś strona nie działa, a mi na
                starówke nie po drodze, może któraś z Was miała w rekach (jeśli sie już ukazał)?
                • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 16:33
                  natalajj napisała:
                  > jakiś czas temu przeglądając strone Zamku Królewskiego w Warszawie widziałam,
                  > że mają w planach przewodnik dla dzieci.

A nie wiesz, kto miał temu patronować? Zamek Królewski czy ktoś inny?
                  • natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 17:27
                    Tak do końca to nie wiem, bo informacje znalazłam na stronie o przetargach ...
                    Otóz zamek szukał drukarni, która wydrukowałaby dla nich różne książki, w
                    spisie był również przewodnik dla dzieci.
                    • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 17:32
                      To by znaczyło, że sami sie tym zajmują, bez pośrednictwa jakiegoś wydawnictwa
                      itp. Hmm, zakrzątnąć się trzeba będzie po nowym roku;-)
                      • natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 19:31
                        Za to Pałac w Wilanowie wydał pomoce do zwiedzania pałacu i ogrodów:
                        wilanow-palac.pl/file/spacerkiem/
                        Ale też nie miałam w reku
                        • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 19:40
                          Faaajne :-)Wygląda na to, że pierwsza jest dla młodszych dzieci, a pozostałe
                          dwie dla nieco starszych. Szkoda, że jesienią tego nie wiedziałam - teraz do
                          Wilanowa pojedziemy pewnie dopiero wiosną :-)
        • zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 14:55
          "Historia żółtej ciżemki" przydaje się również znacznie starszym czytelnikom. Opierając się niemal
          wyłącznie na wiadomościach zaczerpniętych z tej lektury napisałam ongiś na 4+ próbną maturę z historii
          na temat "Życie polityczne, gospodarcze i kulturalne Polski w czasach Kazimierza Jagiellończyka":)
      • i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 08.12.06, 11:42
        marian_na48 napisała:

> wydawnictwo Media rodzina rozpoczyna serie "Nazywam sie..." juz jest Antoine
        >de Saint-Exupery i Albert Einstein, będzie Leonardo i jeszcze coś. Dla 10
        >latków.

Właśnie leżą przede mną "da Vinci" i "Einstein". O ile w pierwszej nie podobaja
        mi się ilustracje (wiadomości są ciekawie podane, choć jest to "równanie w
        górę" - sporo terminów z zakresu historii i historii sztuki), to druga jest
        świetna pod kazdym względem. Teraz wędrują na biurko syna - zobaczę, co on
        powie.
    • mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 06.12.06, 23:48
      A "Jadwiga i Jagienka"? O ile pamiętam, to historia młodej dziewczyny, która
      trafia na dwór równie młodej królowej Jadwigi?? Pamiętam też, że bohaterka
      pięknie haftowała... reszta ginie w zakamarkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka