i2h2 24.11.06, 22:27 Z mojego dzieciństwa pamiętam "Dziecko dawnej Warszawy" Jadwigi Kopeć - znałam ją prawie na pamięć. Chyba nadal mogłabym chodzić po Warszawie po śladach tej autorki:-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 O Kochanowskim 24.11.06, 22:31 "Kto mi dał skrzydła" Janiny Porazińskiej. Pamiętam, że zaczynała się:"Czerwcowe dni" ;-) Odpowiedz Link
i2h2 O Koperniku 24.11.06, 22:35 No właśnie, nie pamiętam tytułu :-( Miała ciemnoniebieską okładkę, a w tytule gwiazdy(?) i coś z rzeką(?). Historia jego życia, miłości. Ciekawe, zy teraz by mi się podobała... Może ktoś pamięta albo nawet zachował - czekam pomocy. Odpowiedz Link
fraaszka Re: O Koperniku 02.12.06, 14:28 ja nie pamiętam ale wczoraj rozmawiałyśmy z koleżanką, która wspominała zbeletryzowaną książkę o Koperniku - "Gdy dobijamy do portu" Miry Jaworczakowej wyszukiwarka allegrowa zawzięła się i milczy, a google wypluwają niewiele ale może to ta? co prawda gwiazd w tytule jakby mało ale za to woda jest z całą pewnościa ;-) Odpowiedz Link
i2h2 Re: O Koperniku 02.12.06, 15:04 Jesteście wielkie - Ty i Twoja koleżanka :-)))) Wyszukiwarka milczy, bo tytuł jest niejako "odwrotny" - "Gdy odbijamy od portu", ale jestem w stu procentach pewna, że to ta książka, nawet udało mi się znaleźć w necie fotkę wydania, które miałam. Tytuł pochodzi z rozmowy, którą mały Mikołaj z kimś w ksiażce odbył: gdy odbija się od portu, to wydaje się, że to port się porusza, a nie łódź... Odpowiedz Link
fraaszka Re: O Koperniku 02.12.06, 16:17 no to teraz narobiłyście mi apetytu skoro już trzy osoby wspominają ją tak ciepło, to znaczy, że też muszę, ale to muszę jej poszukać trzecia! (zaklepałam sobie trzeci egzemplarz, który będzie wystawiony na allegro) ;-) Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa To TA!!!! 02.12.06, 15:28 Fraszko, bardzo, bardzo dziękuję :)) gwiazd w tytule nie ma, ale tytuł poetycki ;-) Odpowiedz Link
i2h2 Re: To TA!!!! 02.12.06, 15:36 Forma(...) a czy to przypadkiem nie ty pytałaś jeszcze w wakację o tę ksiażkę na forum Książki? Pamiętałam ciemnoniebieską okładkę z Kopernikiem (takim jak na warszawskim pomniku) i opowieść o warkoczu Bereniki. I szlag mnie trafiał, bo nic więcej :-) Jeśli to byłaś ty, to poniekąd przyczyniłaś się do powstania tego wątku ;-))) Odpowiedz Link
fraaszka Re: To TA!!!! 02.12.06, 16:27 i to baaardzo poetycki ;-) a z biografii jeszcze przypomniałam sobie dwa tytuły "Duet" - E.Kyle - o Klarze i Robercie Schumannach (to chyba moja ulubiona z tego gatunku i "Elizabeth" E.Kertesz o życiu angielskiej pisarki literatury dzieciecej Elizabeth Barrett-Browning takie z romantycznymi panienkami na okładkach, trochę staroświeckie, miłe.. ;-) Odpowiedz Link
zuza_k Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 25.11.06, 01:14 "Darowane kreski" Joanny Papuzińskiej. Szczęśliwe, pełne miłości i ciepła dzieciństwo, mimo dramatycznych przeżyć w czasie wojny. Zuza Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Maria Skłodowska- Curie 25.11.06, 17:16 "Maniusia" Wanda Żółkiewska Odpowiedz Link
i2h2 Re: Maria Skłodowska- Curie 25.11.06, 18:00 Jeszcze "Maria Curie" Ewy Curie mi się przypomniała. Odpowiedz Link
pesteczka5 Mickiewicz, Poraińska 25.11.06, 18:12 "Cięższą podajcie mi zbroję" - dobrze się czytająca, obiektywizująca powieść dla starszych raczej dzieci. "I w sto koni nie dogoni" J. Porazińska - o, to zdecydowanie dla dzieci, do dziś pamiętam "w pufajcie? W szklance?:) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 25.11.06, 18:18 W moich oczach mistrz, jeśli chodzi o reportaże - Wańkowicz i jego "Szczenięce lata", "Na tropach Smętka" i moje ukochane "Ziele na kraterze". Oraz wszystkie jego zbiory o życiu za oceanem. Zaczytywałam się w nich, gdy miałam jakies 12-14 lat. Odpowiedz Link
mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 26.11.06, 22:47 W dzieciństwie miałam dwie wspaniałe antologie. Niestety, nie pamiętam tytułów :( Jedna - to był wybór wspomnień rozmaitych dziewczynek i młodych kobiet z dawnych lat, Polek (m.in. córki Fredry oraz Zofii Czartoryskiej, i wiele innych). Niektóre były poważne, inne bardzo zabawne. Oraz - wybór pamiętników dzieci i wspomnień z dzieciństwa, tym razem Anglików. Coś niesamowitego. Niektóre naprawdę szokujące - np. o okresie głodu w Anglii, gdy całe rodziny zsyłano do przytułków, albo do przymusowej pracy. Były tam też wspomnienia Ernesta Sheparda, ilustratora Kubusia Puchatka. Odpowiedz Link
nchyb antologie... 27.11.06, 15:20 ale mnie zaciekawiłaś. Teraz spać nie będę mogła, czy ktoś kojarzy tytuły?... Odpowiedz Link
i2h2 Re: antologie... 27.11.06, 15:30 Witaj w klubie :-/ Od wczoraj się zastanawiam, zwłaszcza nad tymi wspomnieniami Anglików. Też poproszę jak najwięcej informacji (wsio, nawet kolor okładki albo wzorek), to będę molestować antykwariusza. Odpowiedz Link
nchyb Re: antologie... 27.11.06, 15:44 > wzorek), to będę molestować antykwariusza. ojojoj, to już podchodzi pod groźby karalne... ;-) Ale przyznaję, ja jestem ostatnio na etapie biografii, wspomnień i pamiętników (mam Sekretarzyk babuni Okęckiej teraz na tapecie) i też olestować za ciekawostki gotowam... :-) Odpowiedz Link
zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:44 Miałam taką antologię wspomnień i pamiętników dziewczęcych, i chociaż wspomnień córki Fredry akurat nie pamiętam, sądzę, że to mogło być to. Był to opasły tom pod tytułem "Kufer Kasyldy". Niestety, ktoś to ode mnie pożyczył i nie oddał, ale w zeszłym tygodniu widziałam to w bibliotece - już, już chciały na tym spocząć me dłonie, lecz zorientowałam się, że to dodatkowe 2 kg i zostawiłam sobie na następny raz:-) Natomiast wspomnienia małych Anglików podekscytowały mnie w najwyższym stopniu. Czekam na jakieś dalsze ujawnienia... Odpowiedz Link
mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 28.11.06, 00:27 Hurra! Jestem Ci dozgonnie wdzieczna. To byl na pewno "Kufer Kasyldy". Bardzo gruby tom w twardej okładce, jasnej obwolucie, może kremowej? Na niej chyba pojawial się motyw pisma odręcznego? Takie coś delikatne i dziewczęce właśnie. Natomiast co do antologii angielskich dzieci - na pewno twarda okładka, niezbyt gruba książka. Błyszcząca obwoluta z przewagą ciemnej zieleni. Ale co dalej, u licha??? Grzebię w pamięci dalej. Odpowiedz Link
nchyb Kufer Kasyldy... 28.11.06, 06:51 Donoszę, że Kufer Kasyldy jest teraz na Allegro. Były dwa, w tym jeden w opcji kup teraz, ale już nie ma i nie powiem Wam dlaczego... ;-) www.allegro.pl/item145057766_kufer_kasyldy_czyli_wspomnienia_z_lat_dziewczecyc.html Odpowiedz Link
gopio1 o Kossakach, choc nie tylko 27.11.06, 11:19 Może nie tyle dla dzieci co młodzieży. Mnie sie bardzo, ale to bardzo podobala "Maria i Magdalena" Magdy Samozwaniec. Niezywkla powiesc obyczajowa dotyczaca rodziny Kossakow napisane przez mlodsza córkę - a więc siostrę Marii Pawlikowskiej- Jasnorzewskiej. Pełna anegdot, humoru, choć też i smutku, bo to przeciez czasy II wojny światowej. Czyta się lekko i przyjemnie, przenikając do świata artystycznego pierwszej połowy XX w. Oprócz Kossaków mozna też tam spotkać Tuwima, Witkiewicza, Słonimskiego i wielu innych znanych i podziwianych. Polecam. Odpowiedz Link
uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 15:07 Nie wiem czy mi się za wczśnie wysłało,czy nie wysyłąm raz jeszcze z małym dopiskiem. O! też bardzo lubię Marię i Magdalenę, czytałam zachwycona będąc nastolatką. A "Na ustach grzechu" Samozwaniec, czyli Mniszkówny, nieodmiennie doprowadza mnie do KWIKU ze śmiechu. Maleńka próbka, dla tych co jeszcze nie znają: oto główna bohaterka Stefania jedzie konno, uwaga: "...Rusałczany woal obłoczył się nad głowami obojga. Włosy jej w pędzie szumiały. Siedziała wygodnie jak w krześle, giętkie, młode piersi usunąwszy ku tyłowi. W jednej ręce igrała cuglami, w drugiej trzymała ledwą rozkwitłą różę, którą opędzała się od zapachu końskiego. - Dzięki Ci, Stwórco, że jestem młodą i piękną kobietą- szepnęła, po czym wytoczyła okrągłe , bujne biodro naprzód i przygarnęła je jakimś dziewiczym, wstydliwym ruchem białą ręką ku siodłu. Patrzyła dużymi dziecięcymi oczami, w których bujał błękit czerwieniejącego nieba, gdzieś w dal nieznaną." I tak przez niemal 100 stron. Nie polecam podróży sentymentalnej do krakowskiej Kossakówki. W miejscu czarownego ogrodu mamy Dom Handlowy Jubilat, betonowy parking i Aleję Trzech Wieszczów. Odpowiedz Link
uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 15:13 w pośpiechu zrobiłam parę głupich błędów, literówki to pies, zdażają się każdemu ,ale uciekło mi całe słowo: "Na ustach grzechu" Samozwaniec, czyli PARODIA Mniszkówny Odpowiedz Link
uccello Re: o Kossakach, choc nie tylko 05.12.06, 19:39 ZdaRZają się i błędy ortograficzne, ale to już tylko niektórym. Kończę, zanim pogrążę się na amen. -Wasz Uccello z rumieńcem Odpowiedz Link
anndelumester Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 11:48 a ja oprócz Kochanowskiego Skłodowskiej i czegoś o Chopinie pamietam "Przez stulecia", bardzo mi sie te opowiadania podobały i potem podbierałam ojcu biografie juz te dorosłe. Odpowiedz Link
mmc2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:33 "Linnea w ogrodzie Moneta" Christina Björk. Mala dziewczynka podrozuje sladami slawnego malarza. Dzieki tej ksiazeczce(w wersji niemieckiej) tez podrozowalam z moimi dziewczynkami sladami Moneta:)) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 27.11.06, 17:41 mmc2 napisała: > "Linnea w ogrodzie Moneta" Christina Björk. A tak o niej pisała abepe: www.bromba.pl/monet.html Odpowiedz Link
mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 28.11.06, 00:35 Przypomniały mi się kolejne zaczytane książki, chociaż nie jestem pewna, czy podpadają pod kategorię. Christophera Milne'a "Zaczarowane miejsca" - wspomnienia idyllicznego dzieciństwa Krzysia z książek o Puchatku, a zarazem próba rozrachunku z ojcem, Alexandrem. Ja to czytałam jako starsze trochę dziecko, chociaż nie jestem pewna, czy wszystko rozumiałam wtedy. Oraz wspomnienia Geralda Durrela "Moje ptaki, zwierzaki i krewni", ale to na pewno wszyscy znacie. Aha - jeszcze Marka Twaina "Życie na Mississipi", oparte na wspomnieniach z młodości, kiedy Mark jako 15 latek pracowal na parowcu. Odpowiedz Link
kawka50 mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 19:50 Witam. Książka, której poszukujecie, to prawdopodobnie " Echo dawnych lat. " Gillian Avery . Podtytuł : "Wspomnienia z młodości w okresie regencji i panowania królowej Wiktorii". Wydane przez IW Nasza księgarnia w 1079 r., ilustracje zaczerpniete z wydania angielskiego, urokliwe, czarno-białe,"z epoki". Obwoluta - lśniąca, ciemnozielona, z barwnymi portrecikami dzieci w stylowych ubiorach. Autorzy- podpisani pseudonimami( np. "Dick Goguś', Bob, samuel, Henrietta , Rookes i Evelyn i in.). Spis treści Cale stulecie w cieniu wojen napoleońskich Maly muzykant w orkiestrze wojskowej Ubogi irlandzki student Królestwo w górach Szkockich Romantyczny wędrowiec Obdarty radykał, który uciekł z domu Młody budowniczy linii kolejowych Rozruchy i przytułki Mały rozbitek Osadnicy w Ohio Dyliżanse i pociągi Dwaj kadeci marynarki pod Sewastopolem Wielkie wydarzenia w małym miasteczku Syn Lorda Namiestnika Dziewczyna nowoczesna Jubileusz królowej Wiktorii Śpiewacy królowej. Pozdrawiam. Aha, mam te ksiazkę na własność! Odpowiedz Link
kawka50 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 20:05 Ernest Shepard jest autorem opowiadania "Jubileusz królowej Wiktorii" Odpowiedz Link
mera73 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 20:24 Yes, yes, yes!!! O to wlasnie chodzilo!! Uratowalas mnie najprawdopodobniej przed kolejna bezsenna noca :) , bo wychodzilam ze skory, nie mogac tego sobie przypomniec... Dziekuje. Odpowiedz Link
kawka50 Re: mera73, nchyb i inne ..PILNA WIADOMOŚĆ !!!! 28.11.06, 21:25 Przepraszam za pomyłkę. Oczywiście chodzi o 1979 rok. Pozdr. Odpowiedz Link
nchyb Do Kawki! 29.11.06, 10:09 Kawko, jedyne co mogę napisać - jesteś wielka!!! I po raz ostatni obiecuję ze skruchą, lada moment na pewno odpiszę, bo nie mogę sę cągle zebrać, przepraszam i pozdrawiam Odpowiedz Link
zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 02.12.06, 17:33 Właśnie przypomniały mi się książki Hanny Muszyńskiej - Hoffmanowej, autorki wyspecjalizowanej w książkach o życiu różnych znanych albo trochę mniej znanych Polaków. Miałam bodajże "Panny z kamienicy Pod Fortuną", "Kwitnące floksy" i "O paniach z krainy szczęścia", a wiem, że było tej produkcji dużo więcej. Wszystko na podobnym schemacie: stara panna/wychowanica/uboga krewna opowiada o życiu kilku pokoleń zasłużonej dla Polski rodziny. Trochę staroświeckie, ale jako pensjonarka to lubiłam:) Odpowiedz Link
marian_na48 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 03.12.06, 19:11 wydawnictwo Media rodzina rozpoczyna serie "Nazywam sie..." juz jest Antoine de Saint-Exupery i Albert Einstein, będzie Leonardo i jeszcze coś. Dla 10 latków. Odpowiedz Link
uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 12:16 "Historia żółtej ciżemki" Antoniny Domańskiej Co prawda, nie są to ani wspomnienia:), ani biografia Wita Stwosza, ale postać Mistrza jest osią całej fabuły ksiązki. Mały czytelnik (na moje oko 7+), może czytać o mrożących krew w żyłach przygodach Wawrzusia, a Wita wchłania niejako przy okazji. Jak już doszedł do głosu mój krakowski patriotyzm lokalny, to chcę polecić Wam gorąco, wydawane przez nasze Muzeum Narodowe zeszyty- przewodniki dla dzieci. Są ładnie wydane- na grubej matowej kredzie, ZNAKOMICIE opracowane graficznie i kosztują po 8zł. Oprócz tekstu strawnego dla +/-10 dziesięciolatków, są zabawy dla dzieci młodszych. Żeby zostać już przy Wicie Stwoszu : na zreprodukowanej mapie z 1550 roku dziecko ma zaznaczyć trasę wędrówek Stwosza po Europie, ze zbliżeń detali, może dowiedzieć się czego symbolem był kur i łabędź i dlaczego umieszczone są razem na płaskorzeźbie , odnaleźć ukryty w fałdach wyrzeźbionej postaci podpis STVOS, rozwiązać krzyżówkę, na polichromii sprzed 500 lat odnaleźć, rosnące pospolicie i dziś kwiaty i zioła. Słowem solidna piguła wiedzy, ukryta w bardzo smacznej otoczce. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 12:31 Elu, a czy te przewodniki są dostępne gdzieś dla nie-krakusów? Na stronie muzeum, albo w jakiejś księgarni netowej? Na targach szukałam stoiska MN, ale nie znalazłam, a chętnie bym też nabyła (i pewnie nie ja jedna). Odpowiedz Link
uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 13:38 Zadzwoniłam do Muzeum i dowiedziałam się, że budują nową stronę ( ma działać od nowego roku), gdzie będzie internetowy sklepik. Teraz można w sprawie "przewodników dla dzieci" mailować: dystrybucja.wydawnictw@muz-nar.krakow.pl albo dzwonić: 012 295-555-93 lub ...-94 Okładki z tytułami serii można zobaczyć na stronie Muzeum w dziale EDUKACJA. Dokładnego adresu Muzeum nie pamiętam, ale wystarczy wklepać "muzeum narodowe krakow". Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 13:46 Kurczę, weszłam na stronę i zazdroszczę ;-) Przewodniki zresztą też znalazłam: www.muz-nar.krakow.pl/prawe/ksiazeczki.htm Ale te niedzielne warsztaty dla dzieci, achhhhhhh. JA CHCĘ DO KRAKOWA !!!!!!!!!! Odpowiedz Link
uccello Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 14:41 W stroju krakowskim, podparta pod boki, drobię zachęcająco czerwonymi butkami, wianeczek poprawiam i śpiewam cieniuśko: PIEKNIE ZAPRASZAMY!!! Odpowiedz Link
abepe Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 19:49 i2h2 napisała: > Kurczę, weszłam na stronę i zazdroszczę ;-) Przewodniki zresztą też znalazłam: > www.muz-nar.krakow.pl/prawe/ksiazeczki.htm > Ale te niedzielne warsztaty dla dzieci, achhhhhhh. > JA CHCĘ DO KRAKOWA !!!!!!!!!! Tralala. Iwonko, to te przewodniki, o których Ci mówiłam:)) Wybieram się małe zakupy. Bilet do Krakowa już mam:)) I zamówienie na nie od pewnej koleżanki zza oceanu:)) Odpowiedz Link
natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 06.12.06, 20:00 jakiś czas temu przeglądając strone Zamku Królewskiego w Warszawie widziałam, że mają w planach przewodnik dla dzieci. Teraz coś strona nie działa, a mi na starówke nie po drodze, może któraś z Was miała w rekach (jeśli sie już ukazał)? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 16:33 natalajj napisała: > jakiś czas temu przeglądając strone Zamku Królewskiego w Warszawie widziałam, > że mają w planach przewodnik dla dzieci. A nie wiesz, kto miał temu patronować? Zamek Królewski czy ktoś inny? Odpowiedz Link
natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 17:27 Tak do końca to nie wiem, bo informacje znalazłam na stronie o przetargach ... Otóz zamek szukał drukarni, która wydrukowałaby dla nich różne książki, w spisie był również przewodnik dla dzieci. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 17:32 To by znaczyło, że sami sie tym zajmują, bez pośrednictwa jakiegoś wydawnictwa itp. Hmm, zakrzątnąć się trzeba będzie po nowym roku;-) Odpowiedz Link
natalajj Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 19:31 Za to Pałac w Wilanowie wydał pomoce do zwiedzania pałacu i ogrodów: wilanow-palac.pl/file/spacerkiem/ Ale też nie miałam w reku Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 18.12.06, 19:40 Faaajne :-)Wygląda na to, że pierwsza jest dla młodszych dzieci, a pozostałe dwie dla nieco starszych. Szkoda, że jesienią tego nie wiedziałam - teraz do Wilanowa pojedziemy pewnie dopiero wiosną :-) Odpowiedz Link
zuzannao Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 05.12.06, 14:55 "Historia żółtej ciżemki" przydaje się również znacznie starszym czytelnikom. Opierając się niemal wyłącznie na wiadomościach zaczerpniętych z tej lektury napisałam ongiś na 4+ próbną maturę z historii na temat "Życie polityczne, gospodarcze i kulturalne Polski w czasach Kazimierza Jagiellończyka":) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 08.12.06, 11:42 marian_na48 napisała: > wydawnictwo Media rodzina rozpoczyna serie "Nazywam sie..." juz jest Antoine >de Saint-Exupery i Albert Einstein, będzie Leonardo i jeszcze coś. Dla 10 >latków. Właśnie leżą przede mną "da Vinci" i "Einstein". O ile w pierwszej nie podobaja mi się ilustracje (wiadomości są ciekawie podane, choć jest to "równanie w górę" - sporo terminów z zakresu historii i historii sztuki), to druga jest świetna pod kazdym względem. Teraz wędrują na biurko syna - zobaczę, co on powie. Odpowiedz Link
mera73 Re: Wspomnienia, biografie sławnych ludzi - dla d 06.12.06, 23:48 A "Jadwiga i Jagienka"? O ile pamiętam, to historia młodej dziewczyny, która trafia na dwór równie młodej królowej Jadwigi?? Pamiętam też, że bohaterka pięknie haftowała... reszta ginie w zakamarkach. Odpowiedz Link