Dodaj do ulubionych

NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzów!

05.01.07, 20:44
rząd PiS planuje zbudować drogę ekspresową S3 Szczecin - GOrzów. . NIestety
nie wzięto pod uwagę, że droga ta mocno naruszy stukturę przyrodniczą tamtych
okolic, które przecież słyną z walorów turystycznych.

O wiele bardziej sensowne byłoby zbudowanie linii kolejowej Szczecin -
Pyrzyce - Myślibórz - Gorzów, bo wiadomo że kolej jest bardziej ekologiczna i
przyjazna środowisku.

Proszę o poparcie, jeżeli ludzi podobnie myślących znajdzie się więcej
będziemy mogli wystosować protest do Ministerstwa.

pozdrawiam serdecznie

Aron
Obserwuj wątek
    • Gość: jinks rozmawiajmy o konkretach IP: *.quakezero.de 05.01.07, 20:55
      prosze o wskazanie linkow do dokumentow analizujacych oddzialywanie na srodowisko wspomnianej inwestycji.

zanim zaczne protestowac chcialbym poznac jakies sensowne dane.
    • Gość: zmęczony co za głupota IP: 195.28.182.* 05.01.07, 20:57
      Przekonuj do tej idei rodziny tych wszyskich, którzy zgineli jeżdząc na tej trasie samochodami. W jakiej rzeczywistości człowieku Ty żyjesz?? Chcesz trasę między najbliższymi dużymi miastami pociągiem zastąpić?? Obudź się. Twój pomysł to mniej więcej jak propozycja zakazu jeżdzenia samochodami na tej trasie i założenia wypożyczalni rowerów...
    • Gość: reed Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.delta.furrynet.org 05.01.07, 21:18
      Pogieło Cię całkiem człowieku ???
      • Gość: KJ Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.smsnet.pl 06.01.07, 11:19
        Gość portalu: reed napisał(a):

> Pogieło Cię całkiem człowieku

Hehe dokładnie to samo chciałem napisać :P Ten pomysł to jakiś absurd !!!
    • Gość: smar Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:28
      nie reagujcie na posty tego trola - takie same posty napisał w portalach różnych
      miast... sieje zamieszanie - nic więcej!
      • mercin.brezan Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 00:34
        ostatnio pan aron2004 trolił we Wrocławiu, wczesniej trolił na forum Poznańskim
        ale
        pozdrawiamy Lublin mimo wszystko :)))))
      • Gość: Romek Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:45
        Aron to znany trol z forum zdrowie.
    • Gość: WitchKing Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.07, 01:53
      Aron, weź ty broń przyrody poza tym województwem, i weź ze sobą te żaby,
      motylki, ptaszki i inne robactwo.
      • Gość: H56 TAK ! dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzów IP: *.comnet.krakow.pl 06.01.07, 09:38
        ten Aron to jakiś psychol, ciekawe kto miałby jeździć tą koleją ?
        • Gość: aron Re: TAK ! dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - G IP: *.lublin.enterpol.pl 06.01.07, 11:09
          w państwach zachodnich wiele osób jeździ koleją. Gdyby była porządna linia
          kolejowa Szczecin - Gorzów to wiele osób zostawiłoby samochody w garażach.
    • Gość: Romek Lecz się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:43
      chłopie u znachora. Lekarzy przecież się boisz.
    • Gość: real Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 11:11
      Ta droga to szansa dla Szczecina, inaczej bedzie to coraz bardziej zapadła
      dziura bez perspektyw
    • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 11:16
      Kolej ma wiekszy sens w kontekscie budowy ogolnopolskiej sieci terminali kolejowych dla Tirow i wymuszenia korzystania z przewozenia tirow koleja na dluzszych trasach.

Dla osobowych - S3, dla Tirow - platformy kolejowe.

Prawdopodobnie akurat gdy skonczymy w Polsce siec autostrad, Europa przejdzie na powysza koncepcje.

Tak wiec - I S3 i Kolej.
      • alfredka1 Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 12:45
        A po co ja mam jeżdzić do Gorzowa pociągiem??? czy samochód mam załadować na
        platormę doczepioną do tegoż pociągu.. i dalej na południe już normalnie
        jechać samochodem porządną autostradą?
        • aron2004 Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 13:36
          jadąc do Gorzowa pociągiem chronisz środowisko
          • wodni.k Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 15:54
            aron2004 napisał:

> jadąc do Gorzowa pociągiem chronisz środowisko
            Trollu najlepiej, zebys pojechał tam gdzie nie ma dostepu do netu i został na
            zawsze.
        • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 14:56
          alfredka1 napisała:

> A po co ja mam jeżdzić do Gorzowa pociągiem??? czy samochód mam załadować na
          > platormę doczepioną do tegoż pociągu.. i dalej na południe już normalnie
          > jechać samochodem porządną autostradą?

Tiry na pociagi dla ochrony autostrad - te tylko na osobowe i dojazdy Tirow od najblizszego wezla kolejowego do miejsca docelowego. Ochrona srodowiska i zmniejszenie zuzycia paliwa rowniez jest istotne w tej kalkulacji.
          • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 18:50
            > Tiry na pociagi dla ochrony autostrad - te tylko na osobowe i dojazdy Tirow od
            > najblizszego wezla kolejowego do miejsca docelowego. Ochrona srodowiska i zmnie
            > jszenie zuzycia paliwa rowniez jest istotne w tej kalkulacji.

Ostatnio rozmawiałem sobie na temat właśnie przewozu tirów koleją. Jedna
            platforma kolejowa (wagon) do przewozu ciągnika siodłowego z naczepą kosztuje
            ok. 170 tys. euro. A przecież wymiary ciągników siodłowych nie są
            ustandaryzowane. Wygląda to tak, że np. ciężarowy Mercedes wejdzie a Scania już
            nie. No i kicha. To samo jest z naczepami, które też mają różne konstrukcje. A
            przecież nie będziemy uruchamiali pociągu tylko dla naczep niskopodwoziowych,
            albo tylko dla cystern.
            Dla porównania jedna platforma kolejowa (wagon) do przewozu kontenerów to już
            jest koszt 20 tys. euro. Wymiary kontenerów są standaryzowane. Ktoś widzi
            różnicę? Jeżeli ktoś tutaj zna się na transporcie może się wypowiedzieć, czy
            jest to opłacalny interes wożenie tirów pociągami. Bo ja jakoś nie przypominam
            sobie kraju, w którym tiry były by ładowane na dużą skalę na platformy. Nie
            liczmy Szwajcarii bo to naprawdę zupełnie inny kraj niż Polska. A jeżeli ktoś
            twierdzi, że można dopłacić do transportu tirów koleją z budżetu państwa to ja
            od razu dziękuję, bo z własnych pieniędzy (czyli podatków) nie mam zamiaru
            dopłacać do działalności prywatnego przedsiębiorstwa.
            Nie sprawdzałem ostatnio żadnych danych statystycznych ale wydaje mi się, że w
            naszym kraju na 1000 mieszkańców nie przypada więcej niż 300 samochodów. Mogę
            się mylić. W krajach zachodnich ta liczba dochodzi nawet do 600 samochodów na
            1000 mieszkańców. Ale też np. statystyczny Niemiec kilka lat temu odbywał 10
            podróży koleją rocznie, Polak zaledwie 2. A przecież więcej Niemców ma samochody.
            Było już wiele opracowań na temat opłacalności transportu kombinowanego czy też
            multimodalnego. A jeżeli mamy przewieźć ładunek drobnicowy (np. meble) na
            odległość 200 - 300 kilometrów, to nikt o zdrowych zmysłach nie puści tego
            ładunku koleją, bo ważny jest czas. 300 kilometrów to jest ok. 6 godzin
            transportu tirem. Koleją ładunek potrafi jechać 2 dni. GUS wyliczył (nie
            pamiętam tylko, czy są to dane za 2003 czy 2004 rok), że średnia odległość
            przewozu ładunku w transporcie samochodowym wyniosła ok. 69 kilometrów,
            natomiast w transporcie kolejowym było to ok. 270 kilometrów. Osobiście nie
            wysłałbym ładunku pociągiem, który musi dojechać natychmiast do celu. Kolej to
            jednak duże ładunki na długie odległości i kontenery. Samochody są o wiele
            bardziej elastyczne. Nie wyobrażam sobie by kolej przejęła transport żywności
            mrożonej, która jest wożona po całym kraju tirami Fresh Logistics czy
            Militzer&Muench.
            Co tu dużo gadać, ja też jestem zwolennikiem budowy S3. Nawet pomimo tego, że
            jestem miłośnikiem kolei :)
            • Gość: aron Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.lublin.enterpol.pl 07.01.07, 08:23
              nie myślałem, że w Szczecinie jest tylu zwolenników kaczego rządu.
              • chyba_normalny Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 07.01.07, 09:54
                Gość portalu: aron napisał(a):

> nie myślałem, że w Szczecinie jest tylu zwolenników kaczego rządu.

a co ma rząd do budowy drogi ?
                wydaje zgodę i daje kasę - a czy to będzie czarny czy czerwony czy zielony albo
                niebieski to jest nam w Szczecinie WSZYSTKO JEDNO
                • aron2004 Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 07.01.07, 10:25
                  poprzedni rząd nie planował budowy tylu dróg ekspresowych
                  • Gość: GrzegorzW doucz sie i wroc podyskutowac IP: 80.53.41.* 07.01.07, 14:31
                    tylko planowal budowe autostrad zreszta platnych mimo ze budowanych z naszych
                    podatkow...

Nalezy budowac dobre i bezpieczne drogi a takze rozwijac transport kolejowy -
                    nie mozna scedowac wszystkiego na transport kolejowy czy tylko drogowy bo sa
                    wzajemnie dopelniajace, dodac nalezy tez ze wskazane sa inwestycje w szlaki
                    wodne - sa ladunki wielkogabarytowe i specjalne ktore najefektywniej
                    transportowac droga wodna.

Jesli probujesz robic z spraw transportu sprawe swiatopoglodowa to juz twoj
                    klopot, a braku w argumentacji nie nadrabiaj inwektywami o charakterze
                    politycznym - takie postepowanie czyni cie niewiarygodnym.
                  • Gość: zmęczony gadanie z niedoukiem IP: 195.28.182.* 07.01.07, 15:01
                    Poprzedni rząd nie miał zaplanowanej tak ogromnej dotacji z UE na infrastrukturę.... obecny ma tyle kasy, że się pewnie niejedna firma na nich pożywi do syta.
            • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 07.01.07, 20:53
              Starenkie, bo udupione
              www.zm.org.pl/?a=tnt
              Tu nowsze nieco
              www.tirynatory.oai.pl/index.php?sid=65491f75b42f81294dcc407479b29260&r=1&cid=9
              A tu najnowsze

etransport.pl/informacje.php?kbor=3497&src=rss
              • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:48
                Dzięki za linki.
                O tym najnowszym projekcie rządowym rozmawiałem właśnie ze znajomym z jednej z
                firm kolejowych. No ale skoro polityka bierze górę nad ekonomią i rząd chce
                dotować z naszych pieniędzy coś, co się nie opłaca i nie przyniesie nam
                pożytku... Jeden pociąg - śmiech na sali. Co to jest 40 ciężarówek dziennie,
                kiedy po naszych drogach w ciągu dnia porusza się ich dobre kilka (naście?)
                tysięcy? Nikt tego nie zauważy na drogach, że 40 tirów jest wiezionych koleją. A
                wypadki i tak dalej będą powodować np. chłopaczki, którzy podebrali auto śpiącym
                rodzicom.

Najważniejsze jest jedno - o tym, czym pojedzie ładunek, decyduje rynek, a nie
                panie i panowie na Wiejskiej.
                • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 08.01.07, 07:20
                  Gość portalu: techno napisał(a):

> Najważniejsze jest jedno - o tym, czym pojedzie ładunek, decyduje rynek, a nie
                  > panie i panowie na Wiejskiej.

Mylisz sie.
                  Jesli zadecyduja w formie ustawy, to nie rynek bedzie o tym decydowal, a dopilnuje tego pan policjant z bloczkiem mandatowym. Zreszta mozna i rynkowo - jesli oplata za korzystanie z autostrady dla tira bedzie o wiele wyzsza niz przewiezienie go koleja...
                  Traktujac panstwo jako firme, to w skali wieloletniej, utrzymanie infrastruktury kolejowej jest tansze. Utostrady to swietna i konieczna sprawa, ale dla ruchu mniejszych pojazdow.
                  • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:06
                    Jestem przeciwny decydowaniu za mnie, czym mam wysłać swój ładunek. Opłaty za
                    korzystanie z autostrad już mamy, które zresztą i tak biją w posiadaczy
                    samochodów osobowych, bo samochody ciężarowe i tak muszą mieć wykupioną winietę
                    na przejazd drogami krajowymi i nie płacą za przejazd autostradami.
                    Nie traktujmy państwa jak firmy, państwo nie powinno prowadzić biznesu, tylko
                    umożliwiać to swoim obywatelom. Jeżeli mam pomysł na biznes i chcę go
                    zrealizować i się okaże, że państwo wpycha się na rynek z tym samym, tylko
                    dotowanym z moich pieniędzy (podatków), to ja dziękuję. A później w gazetach
                    będą pisali o kolejnych przekrętach w państwowych firmach...
                    • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 08.01.07, 10:15
                      Jesli masz droge jednokierunkowa i podkezdzasz z niewlasciwej strony, lyb droga dla samochodow do ilus tam ton czy wysokosci - to tez ktos decyduje za ciebie.

Odnosnie prowadzeniu "panstwowego" biznesu - w rozsadnie prowadzonym panstwie takie ruchy dlugofalowe powinny zaowocowac obnizeniem podatkow - czyli zmniejszeniem parcia finansowego na biznes.

Powtarzam - jestem zwolennikiem autostrad, natomiast jestem przeciwny ich takiemu eksploatowaniu, ktore owocuje blyskawiczna degradacja i koniecznoscia remontow.

Sadze, ze u nas jest potezne lobby za skierowaniem calego ruchu na autostrady z przyczyn tego, ze jest duzo firm, bedacych w stanie brac w tym udzial, natomiast w rozbudowie systemow kolejowych moglyby brac udzial nieliczne bardziej wyspecjalizowane firmy.

Sadze zreszta, ze to jest przyczyna kombinacji w szczecinie roznego rodzaju wersji projektu szybkiego tramwaju, polaczone z brakiem poparcia dal ideii busow szynowych na istniejacej trakcji kolejowej. Ktora z firm regionalnych bralaby w tym udzial?
                      • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:45
                        > Jesli masz droge jednokierunkowa i podkezdzasz z niewlasciwej strony, lyb droga
                        > dla samochodow do ilus tam ton czy wysokosci - to tez ktos decyduje za ciebie.

Przepisy ruchu drogowego są po to, by uporządkować ruch na drodze i mają służyć
                        bezpieczeństwu użytkowników dróg. Jeżeli ja wjeżdżam pod prąd na drogę
                        jednokierunkową - to ja decyduję. Ale nie wjadę, bo wiem jakie mogą być tego
                        konsekwencje.

> Odnosnie prowadzeniu "panstwowego" biznesu - w rozsadnie prowadzonym panstwie t
                        > akie ruchy dlugofalowe powinny zaowocowac obnizeniem podatkow - czyli zmniejsze
                        > niem parcia finansowego na biznes.

W rozsądnie prowadzonym państwie, jest co najwyżej partnerstwo
                        publiczno-prywatne, by jego obywatele mieli możliwość patrzenia państwu na ręce
                        jak wydaje ich pieniądze.

> Powtarzam - jestem zwolennikiem autostrad, natomiast jestem przeciwny ich takie
                        > mu eksploatowaniu, ktore owocuje blyskawiczna degradacja i koniecznoscia remont
                        > ow.

A ja jestem przeciwny budowaniu autostrady z wykorzystaniem nienajlepszych
                        materiałów i technologii. Trąbiło się, że nasi takie ładne autostrady budowali w
                        Iraku. A tam zimy nigdy nie było! My powinniśmy brać przykład z Niemców,
                        Austiaków czy Szwajcarów, jak oni to robią, że po dwóch latach od wybudowania
                        ich austostrady nie nadają się do generalnego remontu, tylko dalej są
                        eksploatowane. Jesteśmy zbyt biedni narodem i nie stać nas na fuszerkę, bo ta
                        kosztuje więcej niż dobra robota. Ale trzeba jeszcze zmienić tok myślenia
                        decydentów i Ustawę Prawo zamówień publicznych.

> Sadze, ze u nas jest potezne lobby za skierowaniem calego ruchu na autostrady z
                        > przyczyn tego, ze jest duzo firm, bedacych w stanie brac w tym udzial, natomia
                        > st w rozbudowie systemow kolejowych moglyby brac udzial nieliczne bardziej wysp
                        > ecjalizowane firmy.

Jesteśmy jednym z najbardziej liberalnych rynków towarowych przewozów kolewych w
                        Europie! Prywatni przewoźnicy zagarneli już prawie 20% rynku PKP Cargo i ich
                        udział dalej rośnie. Prywaciarzy jest u nas ok. 50. We Francji coś takiego
                        praktycznie nie istnieje, a w Niemczech udział prywatnych przewoźników jest
                        wręcz śladowy. Wszyscy chcemy dobrych torów, ale jest to niestety drogi biznes.
                        Trzeba jeszcze o jednym pamiętać, że wybór środka transportu należy do jednych z
                        podstawowych swobód obywatelskich. Dlatego jestem za tym, by ktoś zaproponował
                        coś, co będzie lepsze od samochodu. Wtedy przeliczę swoje koszty i przesiądę się
                        do pociągu, czy do tramwaju w mieście. Każdy myśli o swoich korzyściach i ja się
                        temu nie dziwię.

> Sadze zreszta, ze to jest przyczyna kombinacji w szczecinie roznego rodzaju wer
                        > sji projektu szybkiego tramwaju, polaczone z brakiem poparcia dal ideii busow s
                        > zynowych na istniejacej trakcji kolejowej. Ktora z firm regionalnych bralaby w
                        > tym udzial?

Aktualna koncepcja szybkiego tramwaju w Szczecinie nie ma ani studium
                        wykonalności, a nie było robionych na jej temat żadnych badań. Osobiście uważam,
                        że w tym kształcie nie jest to trafiony pomysł. Dlatego czekam, aż miasto zamówi
                        studium wykonalności. Oprócz miasta raczej nikt by w to nie wszedł. To samo jest
                        z koleją regionalną i szynobusami. To są drogie zabawki: nowoczesny tramwaj
                        kosztuje od 5 do 8 a nawet 11 mln złotych za sztukę, a autobus szynowy w
                        zależności od pojemności od 3-4 mln złotych za sztukę wzwyż (mam wrażenie, że
                        szynobusy są prostszymi pojazdami w konstrukcji i budowie niż tramwaje
                        niskopodłogowe). A ceny biletów za przejazd tramwajem narzuca przecież miasto
                        (odpowiednia uchwała Rady Miasta) oraz Centrala PKP Przewozy Regionalne za
                        przejazd pociągiem. Możesz jeszcze wyjaśnić o co chodzi z tymi busami? Czy
                        chcesz wykorzystać tory kolejowe w Szczecinie do komunikacji szynobusowej, czy
                        dobrze zrozumiałem?
                        • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 08.01.07, 11:13
                          Dalej jestenm zwolennikiem terminali kolejowych dla ciezkich wozow - nier przekonales mnie.

Odnosnie autostrad dodam jedynie, ze w Polsce kroluje przetarg skierowany wylacznie na cene - w efekcie wygrywa najtanszy, ktory albo uzyskuje to oszukujac na surowcach, albo kantuje podwykonawcow czy pracownikow, albo oszukuje wykonujac niezgodnie z zadeklarowanymi normami. A potem remonty, remonty, remonty.

Odnosnie szybkiego tramwaju.
                          Dam ci przyklad. Mieszkam na Pogodnie. I co dalej? mam jechac na Basen gorniczy i przesiadac sie w szybki tramwaj? czy tramwaj ktorym jade raptem przyspieszy i bedzie sei nazywalo, ze teraz jest to szybki tramwaj? A ja wloklem sie 40 minut....

Busy szynowe nalezaloby puscic od Polic do osiedli prawobrzeza . jest pelno nieczynnych dzis stacji, ktore stoja i czekaja. Wsiadam na stacji Pogodno i po 3 przystankach jestem na dworcu glownym a po jeszcze 2 czy 3 na slonecznym.

Obecnie jest to dla mnie dluga wyprawa z seria przesiadek. "szybki" tramwaj raczej nie rokuje specjalnej poprawy.
                          • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:54
                            > Dalej jestenm zwolennikiem terminali kolejowych dla ciezkich wozow - nier przek
                            > onales mnie.

Wadą tego rozwiązania jest jego koncentracja. Transport samochodowy jest bardzo
                            rozproszony i ciężko jest znaleźć grupę ładunków jadących w tym samym czasie na
                            takiej samej relacji. Spedytorzy by się najlepiej na ten temat wypowiedzieli, bo
                            mają z tym do czynienia na codzień. Oczywiście najłatwiej znaleźć takie
                            ładunki/samochody w międzynarodowych relacjach tranzytowych.

> Odnosnie autostrad dodam jedynie, ze w Polsce kroluje przetarg skierowany wyla
                            > cznie na cene - w efekcie wygrywa najtanszy, ktory albo uzyskuje to oszukujac n
                            > a surowcach, albo kantuje podwykonawcow czy pracownikow, albo oszukuje wykonuja
                            > c niezgodnie z zadeklarowanymi normami. A potem remonty, remonty, remonty.

No i jak już pisałem jest to wina decydentów organizujących przetargi oraz
                            Ustawy Prawo zamówień publicznych. A za kanty to pewna grupa osób powinna trafić
                            w zakratowane miejsce. Ale u nas ręka rękę myje...

> Odnosnie szybkiego tramwaju.
                            > Dam ci przyklad. Mieszkam na Pogodnie. I co dalej? mam jechac na Basen gorniczy
                            > i przesiadac sie w szybki tramwaj? czy tramwaj ktorym jade raptem przyspieszy
                            > i bedzie sei nazywalo, ze teraz jest to szybki tramwaj? A ja wloklem sie 40 min
                            > ut....

No i lekka korekta. Aktualna koncepcja szybkiego tramwaju nie zakłada przesiadek
                            na Basenie Górniczym, tylko wydłużenie linii 7 i 8 do pętli w Kijewie. Zresztą
                            przy takim ulokowaniu jego przebiegu nie pozbędziemy się przesiadek na autobus
                            by dojechać na Bukowe, bo SST minie je za bardzo z boku. Zresztą szybki to on
                            będzie dopiero od Basenu Górniczego. No chyba, że zlikwidujemy przystanki między
                            Wyszyńskiego a Basenem, a na to nawet ja bym się nie zgodził. Ale na dzień
                            dzisiejszy to on zawsze jest szybki jak coś tylko się stanie na Gdańskiej...

> Busy szynowe nalezaloby puscic od Polic do osiedli prawobrzeza . jest pelno nie
                            > czynnych dzis stacji, ktore stoja i czekaja. Wsiadam na stacji Pogodno i po 3 p
                            > rzystankach jestem na dworcu glownym a po jeszcze 2 czy 3 na slonecznym.

Tylko że ludzie nie oczekują wyprawy turystycznej dookoła Szczecina (nawet z
                            widokami, tylko dojazdu do centrum. Jeżeli mają spod domu autobus pospieszny w
                            godzinach szczytu co 5 minut (Bukowe) oraz co 2,5 minuty (Słoneczne) to raczej
                            propozycja puszczenia im pociągu, do którego muszą się jakoś dostać (nie liczę
                            okolicy pętli Słoneczne), kursującego najczęściej raz na 15 minut. Zresztą kolej
                            w przeciwieństwie do tramwajów wymaga o wiele większych odległości
                            międzyprzystankowych i taboru o specjalnej charakterystyce z ogromnym
                            przyspieszeniem oraz opóźnieniem hamowania. Szynobusy nie mają takich zdolności
                            w przeciwieństwie do nowoczesnych elektrycznych zespołów trakcyjnych. Do Polic
                            raczej pociąg nie przejdzie, bo największym generatorem ruchu tam jest Os.
                            Chemik. 107 jedzie do Rodła nie całe 40 minut i jest wiecznie przeciążone. Nie
                            zmusimy tych ludzi do przesiadki w coś, co będzie dla nich gorszą alternatywą
                            czyli przejazd autobusem do dworca w Policach (ok. 10 minut) i potem kolejne 40
                            minut pociągiem, który omija ścisłe centrum łukiem i zmusza do kolejnych przesiadek.

> Obecnie jest to dla mnie dluga wyprawa z seria przesiadek. "szybki" tramwaj rac
                            > zej nie rokuje specjalnej poprawy.

Właśnie dlatego wolę, aby najpierw studium wykonalności, poparte odpowiednimi
                            badaniami, wykazało, czy inwestycja jest nie tylko opłacalna, ale też przynosi
                            korzyści mieszkańcom. Sztuka dla sztuki to sobie może być w galeriach, a nie za
                            300 mln złotych z naszych podatków. Bo takie były szacunki odnośnie budowy SST.

A tak nawiasem. Jeżeli chodzi o połączenia komunikacją miejską, to jedynym
                            osiedlem, które wymaga więcej niż jedną przesiadkę liniami normalnymi z centrum
                            jest Kasztanowe (no i Załom oczywiście) czyli końcówka linii 77. W relacjach
                            międzyosiedlowych jest to nie więcej niż 3 przesiadki (liniami normalnymi /
                            Kasztanowe 4 przesiadki). Ale to są skrajne przypadki, jak ktoś jedzie np. z
                            Osowa do Kijewa 51 -> 2 -> 7,8 -> 54,84. Może zakończyć lepiej to miejsko
                            komunikacyjne gadanie, bo robi się OT. :)
                            • krzysztofsf Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 08.01.07, 12:04
                              > > Odnosnie szybkiego tramwaju.
                              > > Dam ci przyklad. Mieszkam na Pogodnie. I co dalej? mam jechac na Basen go
                              > rniczy
                              > > i przesiadac sie w szybki tramwaj? czy tramwaj ktorym jade raptem przyspi
                              > eszy
                              > > i bedzie sei nazywalo, ze teraz jest to szybki tramwaj? A ja wloklem sie
                              > 40 min
                              > > ut....
                              >
                              > No i lekka korekta. Aktualna koncepcja szybkiego tramwaju nie zakłada przesiade
                              > k
                              > na Basenie Górniczym, tylko wydłużenie linii 7 i 8 do pętli w Kijewie. Zresztą
                              > przy takim ulokowaniu jego przebiegu nie pozbędziemy się przesiadek na autobus
                              > by dojechać na Bukowe, bo SST minie je za bardzo z boku. Zresztą szybki to on
                              > będzie dopiero od Basenu Górniczego.

A co ja napisalem powyzej ? :)

Ok , konczymy OT.
                        • krzysztofsf Powoli decyduja za ciebie ;) 17.01.07, 20:29
                          Gość portalu: techno napisał(a):

> > Jesli masz droge jednokierunkowa i podkezdzasz z niewlasciwej strony, lyb
                          > droga
                          > > dla samochodow do ilus tam ton czy wysokosci - to tez ktos decyduje za ci
                          > ebie.
                          >
                          > Przepisy ruchu drogowego są po to, by uporządkować ruch na drodze i mają służyć
                          > bezpieczeństwu użytkowników dróg. Jeżeli ja wjeżdżam pod prąd na drogę
                          > jednokierunkową - to ja decyduję. Ale nie wjadę, bo wiem jakie mogą być tego
                          > konsekwencje.
                          >

Patrz na ponizsze.
                          Jeszcze kilka uregulowan i tiry same grzecznie podjada szukac terminali kolejowych.
                          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3854981.html
                          Unia zakaże tirom wyprzedzania na drogach IAR za "Życiem Warszawy" 2007-01-17, ostatnia aktualizacja 2007-01-17 08:31 Unia chce zakazać tirom wyprzedzania na drogach - czytamy w "Życiu Warszawy". Dziennik pisze, że ograniczenia dla ciężarówek i zero tolerancji dla młodych kierowców to tylko niektóre z pomysłów europarlamentu na zmniejszenie liczby wypadków na drogach Unii Europejskiej.
            • shp80 Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 07.01.07, 23:58
              > Bo ja jakoś nie przypominam
              > sobie kraju, w którym tiry były by ładowane na dużą skalę na platformy. Nie
              > liczmy Szwajcarii bo to naprawdę zupełnie inny kraj niż Polska. A jeżeli ktoś
              > twierdzi, że można dopłacić do transportu tirów koleją z budżetu państwa to ja
              > od razu dziękuję, bo z własnych pieniędzy (czyli podatków) nie mam zamiaru
              > dopłacać do działalności prywatnego przedsiębiorstwa.

Popatrz na to z drugiej strony: w chwili obecnej z podatków dopłacasz m.in. do remontów dróg, których eksploatacja w bardzo dużym stopniu zależy od masywności pojazdu. Dochodzi całe mnóstwo kosztów zewnętrznych, jak koszty leczenia ofiar wypadków, koszty chorób "cywilizacyjnych", nie wspominając o subiektywnym odczuciu spadku jakości życia w rejonie, gdzie przewalają się kawalkady tirów..

> Nie sprawdzałem ostatnio żadnych danych statystycznych ale wydaje mi się, że w
              > naszym kraju na 1000 mieszkańców nie przypada więcej niż 300 samochodów. ? Mogę
              > się mylić. W krajach zachodnich ta liczba dochodzi nawet do 600 samochodów na
              > 1000 mieszkańców.

Ze dwa lata temu wskaźnik ten wynosił u nas bodajże powyżej 300, co stanowi mniej więcej połowę tego, co w krajach Europy Zachodniej i 1/3, co w krajach amerykańskich.
              Podobno rocznie w Szczecinie rejestrowanych jest ok 10tys. samochodów.

> Ale też np. statystyczny Niemiec kilka lat temu odbywał 10
              > podróży koleją rocznie, Polak zaledwie 2. A przecież więcej Niemców ma samochod
              > y.

Najwyraźniej Polakom bliżej do amerykańskiego stylu życia, pełnego korków i (bez obrazy) grubasów.. :P

> Było już wiele opracowań na temat opłacalności transportu kombinowanego czy też
              > multimodalnego. A jeżeli mamy przewieźć ładunek drobnicowy (np. meble) na
              > odległość 200 - 300 kilometrów, to nikt o zdrowych zmysłach nie puści tego
              > ładunku koleją, bo ważny jest czas. 300 kilometrów to jest ok. 6 godzin
              > transportu tirem. Koleją ładunek potrafi jechać 2 dni. GUS wyliczył (nie
              > pamiętam tylko, czy są to dane za 2003 czy 2004 rok), że średnia odległość
              > przewozu ładunku w transporcie samochodowym wyniosła ok. 69 kilometrów,
              > natomiast w transporcie kolejowym było to ok. 270 kilometrów. Osobiście nie
              > wysłałbym ładunku pociągiem, który musi dojechać natychmiast do celu. Kolej to
              > jednak duże ładunki na długie odległości i kontenery. Samochody są o wiele
              > bardziej elastyczne. Nie wyobrażam sobie by kolej przejęła transport żywności
              > mrożonej, która jest wożona po całym kraju tirami Fresh Logistics czy
              > Militzer&Muench.

Prawda, jak zawsze, leży gdzieś po środku. Raz będzie opłacalne, innym razem mniej.

> Co tu dużo gadać, ja też jestem zwolennikiem budowy S3. Nawet pomimo tego, że
              > jestem miłośnikiem kolei :)

Mnie to w sumie rybka - pod warunkiem, że budową szybkich tras nie niszczyli innych form przemieszczania się i nie skazywali człowieka tylko na blachosmrody. Weź pod uwagę fakt, że robią ekspresówki, a przy okazji nie robią lub bardzo rzadko np. alternatywy dla ruchu rowerowego. A przecież rowerzyści stanowią u nas ok. 12% śmiertelnych ofiar, przy udziale w ruchu rzędu 2-3%.

Pozdro
              Tomek
              • Gość: techno Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:22
                > Popatrz na to z drugiej strony: w chwili obecnej z podatków dopłacasz m.in. do
                > remontów dróg, których eksploatacja w bardzo dużym stopniu zależy od masywności
                > pojazdu. Dochodzi całe mnóstwo kosztów zewnętrznych, jak koszty leczenia ofiar
                > wypadków, koszty chorób "cywilizacyjnych", nie wspominając o subiektywnym odcz
                > uciu spadku jakości życia w rejonie, gdzie przewalają się kawalkady tirów..

Dopłacam do remontów dróg, z których korzystam. Projektując drogę, czy to kołową
                czy to kolejową, zakłada się jej obciążenie w skali roku. Dla przykładu
                projektujemy dwie drogi o prędkości konstrukcyjnej 110 km/h ale dla jednej z
                nich obciążenie planowane będzie wynosić 10 mln ton w skali roku, a dla drugiej
                20 mln ton. Prędkość ta sama, a wykonanie będzie inne. O kosztach zewnętrznych
                ciężko jest mówić, bo nikt ich tak naprawdę nie wyliczył. Jak mądre głowy je
                kiedyś wyliczyły, to okazało się, że życie ludzkie warte jest ok. 41 tys.
                złotych. A jest tyle warte ?
                Drogi eskpresowe i autostrady są po to, by wyciągnąć poza miasto ciężarówki, aby
                poziom życia, w miejscu do tej pory niszczonym przez ruch ciężki, wzrósł.

[ciach]
                > Najwyraźniej Polakom bliżej do amerykańskiego stylu życia, pełnego korków i (be
                > z obrazy) grubasów.. :P

Po prostu jesteśmy narodem na dorobku i póki co samochód jest dla nas właśnie
                dowodem posiadanego statusu. Mam auto - jestem lepszy od Ciebie bo nie masz
                auta. I taki delikwent dumnie stoi w korku 15 minut a ja sobie spokojnie jadę
                tramwajem do pracy i słucham co się dzieje w mieście:)

> Mnie to w sumie rybka - pod warunkiem, że budową szybkich tras nie niszczyli in
                > nych form przemieszczania się i nie skazywali człowieka tylko na blachosmrody.
                > Weź pod uwagę fakt, że robią ekspresówki, a przy okazji nie robią lub bardzo rz
                > adko np. alternatywy dla ruchu rowerowego. A przecież rowerzyści stanowią u nas
                > ok. 12% śmiertelnych ofiar, przy udziale w ruchu rzędu 2-3%.

Wiesz, lepiej żeby była ekspresówka czy autostrada i ruch ciężki został na nie
                przegoniony, niż dalej męczylibyśmy się na obecnej krajowej trójce. Zauważ, że
                nie każdy u nas wybiera się rowerem na wyprawy do Gorzowa. Wolę, aby na
                przebiegu aktualnej krajowej 3, po wybudowaniu S3 dodali ścieżkę. Będzie
                bezpieczniej i to jest właśnie szansa. Ty na pewno częściej korzystasz z z
                takich dróg, mi się zdarzyło trójką jechać raz na rowerze w kierunku Szczecina -
                stwierdziłem nigdy więcej. Wolę sobie zrobić wycieczkę turystyczno-krajoznawczą
                wszystkimi podobcznymi drogami, niż stanąć (jechać?) w obliczu śmierci do
                Pyrzyc. Starałeś się coś wskurać w Radzie Miasta poprzedniej kadencji. Może czas
                zacząć męczyć Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, by pomyślała o
                rowerzystach ?

Pozdrawiam
              • Gość: zmęczony fanatyk - cyklista swoją gawędę prowadzi... IP: 195.28.182.* 08.01.07, 17:08
                O widzę, że oszołomiarskie tezy arona przyciągnęły znawcę czerwonego asfaltu - rowerowego Tomka :-))

Jak to niektórym trudno zrozumieć, że każdy środek komunikacji ma swoją specyfikę i swoje miejsce... nie asfalt dla cyklistów i nie pociągi towarowe dla TIRów na trasie 150 km...
      • Gość: zmęczony to może od razu na barki się przerzucić? IP: 195.28.182.* 06.01.07, 13:31
        To może od razu pływać tylko barkami? Najlepiej organizować 1000 osobowe transporty rzeczne... i tylko raz w tygodniu, żeby ptaszkom nad rzeczką nie zakłócać zabawy...
        • Gość: strasza Re: to może od razu na barki się przerzucić? IP: 83.14.23.* 06.01.07, 13:47
          a moze sciezke spacerowom zrobic polami zeby nie przeszkadzac przyrodzie i
          bedziemy chodzic na piechotke , hehehehehehehehehe jak najbardziej ,, TAK ,,
          S3 Szczecin-Gorzów
        • krzysztofsf Re: to może od razu na barki się przerzucić? 06.01.07, 14:57
          Gość portalu: zmęczony napisał(a):

> To może od razu pływać tylko barkami? Najlepiej organizować 1000 osobowe transp
          > orty rzeczne... i tylko raz w tygodniu, żeby ptaszkom nad rzeczką nie zakłócać
          > zabawy...

Barki swietna sprawa - w Niemczech bardzo duzo masy towarowej nimi woza.
          • Gość: krzysiek Re: to może od razu na barki się przerzucić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:35
            Aron, to "Gaja" i "Zielony Szczecin"
            to są takie dziecinno-szczeniackie towarzystwa
            od przyp...alania się do wszystkiego.
            Robią kretyńskie imprezy protestująco-pokazowe,
            żeby obrzydzić ludziom wszystko co służy ich wygodzie,
            bo nieekologiczne.
            To psychole i dewianici,ludzie, którzy niczym w swym popapranym
            życiorysie nie mogą się pochwalić, tylko - "ja protestuję!"
            Już niedługo będą protestować przeciwko budowm nowych oczyszczalni ścieków,
            bo to przemysł przecież i nieekologiczne budowle.
    • chyba_normalny Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 06.01.07, 17:53
      aron2004 napisał:
      > O wiele bardziej sensowne byłoby zbudowanie linii kolejowej Szczecin -
      > Pyrzyce - Myślibórz - Gorzów, bo wiadomo że kolej jest bardziej ekologiczna i
      > przyjazna środowisku.
      kolejka rodem z dzikiego zachodu - jej styl , prędkość - to tak , wtedy będziesz
      mógł podziwiać walory turystyczno-krajoznawcze a ludzi barkami - jakoś "Biała
      Flota "splajtowała - nie wiesz przypadkiem DLACZEGO ?
    • kresen TAK !!! dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó 07.01.07, 16:00
      Aron ! uciekaj do swego Lublina !! juz mieszałes w Zielonej Gorze i w całej Polsce
    • Gość: gryfita Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.stargard.mm.pl 07.01.07, 16:34
      Idź się leczyć człowieku!!! Ta droga to szanasa rozwoju naszego miasta i
      regionu. Cały czas narzekamy na brak inwestycji, walczyliśmy o autostrade, a
      gdy na otarcie łez dostaliśmy drogę ekspresową jakiś "DUPEK" (bez
      przeproszenia) próbuje to storpedować. Jeszcze raz powtarzam idź się leczyć
      człowieku, o ile nie jest już za późno.
      • Gość: aron ale co to za rozwój IP: *.lublin.enterpol.pl 07.01.07, 19:40
        ale co to za rozwój kosztem środowiska naturalnego to co zarobisz na firmach
        wydasz na leczenie ludzi, którzy będą chorzy z powodu zniszczonego przez
        samochody środowiska
        • Gość: zmęczony a pociąg to perpetum mobile IP: 195.28.182.* 08.01.07, 16:53
          Ćwoku fizyczny... a Ty myślisz, że na co jeździ pociąg? Na powietrze??

Jak zbudujesz dobrą trasę na której nowoczesne samochody będą mogły optymalnie jeździć to zminimalizujesz szkodliwe oddziaływanie na środowisko i w dodatku taka przemyślana trasa może pozwolić na chociaż częściową utylizację odpadów plastikowych i betonowych...

Boże chroń przed DURNYMI "ekologami"...
    • Gość: pipi Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:48
      człowieku masz chyba źle w główce !!!!
      stań przed lustrem i puknij sie w czółko grubym palcem lewej stopy
    • Gość: qqq Re: NIE dla drogi ekspresowej S3 Szczecin - Gorzó IP: *.PPPoE-779.sa.bih.net.ba 08.01.07, 10:57
      aaa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka