Dodaj do ulubionych

Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mial;( ?

IP: 213.17.144.* 09.01.07, 15:12
Witam!
Czy ktos mial zabieg usuwania polipa z jamy macicy??.Wlasnie czeka mnie cos
takiego,jak wyglada taki zabieg?Ile trwa? Bede wdzieczna za odpowiedz!

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • alex05012000 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 09.01.07, 15:18
      z mojego doświadczenia: zabieg jest w znieczuleniu ogólnym, trwa ok 45 minut +
      usypianie i wybudzanie, potem można troche posiedzieć/odczekać, może być
      przeprowadzony ambulatoryjnie -ja tak miałam, po zabiegu miałam lekkie
      plamienie, poza tym nie ma przecież na zewnątrz rany i szwów itd, więc na drugi
      dzień można normalnie egzystować (ja poszłam do pracy)... powodzenia
      • Gość: punisherka Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: 213.17.144.* 09.01.07, 15:34
        huh, troche sie uspokoilam,chyba nie taki diabel straszny.. mam nadzieje, ze
        pojdzie tak szybko i gladko jak u Ciebie!
        Dzieki za odp. Pozdrawiam!
        • Gość: punisherka Re: Usuniecie polipa z jamy macicy..czy ktos mial? IP: 213.17.144.* 12.01.07, 14:56
          podtrzumuje watek, moze ktos jeszcze mial taki zabieg?

Pozdrawiam!
    • Gość: magaa Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.attu.pl 12.01.07, 16:12
      a ile ma Twój polip? bo mam w jamie macicy coś co prawopodobnie jest polipem,
      ma około centymetra i mogłabym go od razu usunąć (ale nie wiem jak wygląda taki
      zabieg) albo poczekać - tę opcję wybrałam i za pół roku poddać się znów usg
      dopochwowemu, żeby zobaczyć co i jak.
      moja ginka powiedziała, że on może się sam usunąć (cud?wink, z tym, że w zasadzie
      w karcie mam napisane - polip, ale ze znakiem zapytania hm.
      więc chętnie tez się dowiem czegoś więcej o polipach.
    • Gość: magaa Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.attu.pl 12.01.07, 16:18
      to jeszcze raz ja - po fakcie wpadłam na to, że mogę wpisać w wyszukiwarkę
      słowo "polip", jest przecież sporo już o tym (ech). pozdrawiam heh
      • j2334 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 12.01.07, 18:58
        Ja mialam usuwanego polipa metoda histeroskopowa przez pochwe w znieczuleniu do
        kregoslupa.Dwa dni pobytu w szpitalu.Pozniej moze utrzymywac sie krwawienie
        przez kilka dni,ale to jest normalne.
        Radzilabym Ci jednak skonsultowac to z jeszcze jednym lekarzem.Czy to
        rzeczywiscie jest polip? Polipy nawet malutkie trzeba usuwac,bo moga ulec
        zezlosliwieniu.
        A moze to nie pilip ,tylko miesniak? Jezeli miesniak maly ,to nie ma
        pospichu,raczej narazie obserwowac w Usg.
        Taka moja rada,oparta na moim przykladzie.
        • Gość: punisherka Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: 213.17.144.* 12.01.07, 19:45
          Witam!

Ja tez czytalam sporo w necie na temat polipow, aczkolwiek to sucha teoria,
          chcialam jeszcze zasiegnac rady wlasnie na forum od osob, ktore czekaja na taki
          zabieg, badz go przeszly.Moj polip-(gin,ogladala go pol godziny) ma 6 mm.(Choc
          nie byla w 100% pewna, skonczylo sie na takiej diagnozie .Tak czy siak kazala
          to usunac..Zabieg czeka mnie za miesiac(po badaniach hormonalnych-gdyz mam
          niezly rozpierdziel po pigulkach anty;/).Wiec z tego co sie dowiedzialam po
          diagnozie sa 2 sposoby na usuniecie: lyzeczkowania i histeroskopia.Przy czym sa
          2 rozne metody znieczulenia...? Gin powiedziala mi, ze zabieg bedzie trwal 1
          dzien, tzn usuna mi polipa i do domu. Nie wiem wiec jaka to metoda bedzie..;/
          qrde ehhh
          • j2334 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 12.01.07, 21:53
            W zasadzie kazdy szpital ma swoje metody.Moge Cie tylko zapewnic ,ze bardzo
            szybko ,po tym zabiegu dochodzi sie do siebie.Nie masz sie czego
            obawiac.Powodzenia i pozdrawiam
        • Gość: Jola Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.jmdi.pl 04.11.17, 22:26
          j2334 gdzie miałaś usuwanego polipa bez usypiania?
    • Gość: Ona Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 07.02.07, 09:29
      Ten zabieg jest takze przede mna- moj gin. nie ma 100 % pewnosci czy ta zmiana
      to polip- ma ok 7 mm. I najprawdopodobniej skutecznie mi utrudnia zajscie w
      ciaze- to polip endometrium. Prosze napiszcie czy robicie ten zabieg prywatnie
      czy panstwowo. Czy lepiej zrobic wylyzeczkowanie czy usunac za pomoca
      histeroskopu i na czym to dokladnie polega. Bede wdzieczna za info.
    • kalimera8 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 07.02.07, 10:07
      Kobitki , a nie miałyście z powodu tego polipa zadnych objawów?bóli itd.Bo ja
      mam 8 mm i strasznie mnie boli, ale moze to w zaawansowanym stadium, sama nie
      wiem.pozdrawiam.ja mam tylko nadzieje, ze te bole od kilku miesiecy to od
      polipa, bo inaczej sie zalamie!
      • Gość: Ona Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 07.02.07, 11:28
        ja tez odczuwam bole i mam nadzieje,ze to nie rak. Bardzo sie boje
    • Gość: L Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 07.02.07, 11:33
      Czy szczepionka HPV chroni przed rakiem endometrium?
    • kalimera8 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 07.02.07, 14:13
      Ja tez się boje.A czy ktos wie jak sprawdza sie czy to rak?
      czy tylko pobierajac podczas histeroskopii wycinek?
      ja napewno mam polipa juz dlugo, ale dopiero teraz go ktos zobaczyl, wiec sie
      naprawde boje!
      ONA a czesto masz te bole?po stosunku?zalezne od cyklu?
      Z gory dzieki za odp.
      • Gość: Ona Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 08.02.07, 10:51
        nie czesto- najczesciej w czasie miesiaczki, przed lub po. Zeby sprawdzic czy
        to rak trzeba chyba wyslac wycinek do badania. Nie wiem czy sa w stanie
        powiedziec to podczas histeroskopii.
    • Gość: L Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 09.02.07, 09:13
      czy znieczulenie ogolne nie jest zbyt niebezpieczne ? Na czym polega
      lyzeczkowanie polipa? Ktora metode wybrac? Aha-czy jest mozliwosc histeroskopii
      w znieczuleniu miejscowym?
    • Gość: L Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 09.02.07, 09:13
      czy znieczulenie ogolne nie jest zbyt niebezpieczne ? Na czym polega
      lyzeczkowanie polipa? Ktora metode wybrac? Aha-czy jest mozliwosc histeroskopii
      w znieczuleniu miejscowym?
      • bunkowa Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 09.02.07, 11:03
        Miałam polipa i też najadłam się strachu ale teraz z perspektywy czasu wiem że
        usuwanie go nie jest wcale aż tak straszne. U mnie zrobiono to w czasie
        histeroskopi - tj. w znieczuleniu ogólnym trwało to ok. 0,5 godziny, jak to
        podczas histero - obejrzano sobie go za pomocą wprowadzonej kamerki i
        wyłyżeczkowano. Po zabiegu kilka godzin leżenia tak na wszelki wypadek: żeby
        się wybudzić, nie nadwerężać, poleżeć spokojnie. Potem zazwyczaj dają kilka dni
        zwolnienia ale ja np. czułam się dobrze i mogłam normalnie funkcjonować
        oczywiście nie szarżując smile. Wiem, że boicie się zabiegu i narkozy - ja miałam
        tak samo. Byłam jednak już 3 razy usypiana i za każdym razem czułam się bardzo
        dobrze. Poczytajcie sobie o histeroskopii i znieczulaniu - materiałów w
        internecie jest sporo bo to pomoże trochę oswoić strach smile
        • Gość: Pola Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.infoplus.com.pl 09.02.07, 13:58
          DO Bunkowa: Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz - i to tak optymistyczna. Gdzie
          mialas polipa? Jak duzego? Czy probowalas potem zajsc w ciaze? Gdzie go
          usuwalas? Prywatnie czy panstwowo?
    • kalimera8 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 09.02.07, 17:09
      Dzięki za odpowiedzi!
      Bunkowo, duzego mialas tego polipa?bolal?
      • bunkowa Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 13.02.07, 10:50
        u mnie polip nie dawał objawów i został wykryty przypadkowo podczas usg.
        usuwany był w państwowym szpitalu (spsk am w Białymstoku). Skierowanie na
        zabieg dostałam na prywatnej wizycie od lekarza tam pracującego, który zresztą
        później przeprowadzał zabieg. Przy usypianiu mnie śpiewał mi kołysankę smile
        • Gość: ja szpital Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 21:08
          A na czym dokładnie polega to usuwanie?
          Który szpital w Wawie poleciłybyście? Dzięki.
    • Gość: mkmkm polip jamy macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.15, 11:02
      Witam,ja również za trzy tygodnie będę miała usuwany polip jamy macicy,który ma ok 7 mm, boję się zabiegu jak i narkozy,zastanawiam się czy trzeba zaszczepić się na żółtaczkę
      • Gość: Asia Re: polip jamy macicy IP: 194.33.77.* 09.02.15, 16:56
        Nie ma się czego bać. Ja miałam usuwanego polipa i czyszczenie macicy podczas histeroskopii, w znieczuleniu dożylnym. Zabieg trwał 15-20 minut. Musiałam mieć ze sobą komplet badań, takich jak grupa krwi, morfologia krwi, INR, APTT, HBS (to ostatnie to informacja nt. przeciwciał przeciw żółtaczce). Prawdopodobnie należy być zaszczepionym na żółtaczkę, ale pewności nie mam. Ja byłam. Dobrze też mieć wymaz z szyjki macicy. Pani pielęgniarka założyła wenflon i zostałam posadzona na fotelu ginekologicznym. Anestezjolog coś pogmerał przy wenflonie i obudziłam się już z powrotem na łóżku szpitalnym. Praktycznie od razu po narkozie doszłam do siebie i mogłam swobodnie mówić. Nic mnie nie bolało. W domu byłam po 4 godzinach. Do końca dnia miałam leżeć w łóżku, ale nie byłam jakoś przesadnie słaba. Do domu dostałam antybiotyk i lek przeciwbólowo-przeciwzapalny. Jestem obecnie 3. dzień po zabiegu i mam lekkie plamienia, ale nic mnie nie boli (pani doktor ostrzegała jednak, że można być w złej formie, mieć mocne bóle brzucha i leżeć cały weekend, więc różnie może być). Ja na następny dzień już byłam na imprezie. Ogólnie zabieg wspominam zupełnie bezboleśnie i bezstresowo.
        • agrafkaa79 Re: polip jamy macicy 15.03.15, 11:38
          Witam. Ja będę miała przeprowadzony zabieg histeroskopi jutro o 19 w prywatnej klinice. Zabieg przeprowadzi Dr. Doniec. Mam polipa endometrialnego 21mm na 11mm. Obecnie jestem na lekach przeciwkrwotocznych, bo przez tego polipa dostałam krwotoku. Mimio iż czytałam sporo na temat tego zabiegu, to strasznie sie denerwuje... Mam nadzieje , ze wszystko skończy sie dobrze, bez żadnych komplikacji. Pózniej planujemy z mężem starania o dziecko. O pierwsze dziecko.
          • aganna89 Re: polip jamy macicy 14.05.23, 18:10
            Witam , widzę że post na forum jest stary , ale może bywa Pani jeszcze na forum jeśli tak to czy może Pani coś więcej opowiedzieć na temat polipa i objawów ja też mam tak dużego polipa i dostałam krwotoku strasznie się denerwuję aż nie śpię i nie jem z nerwów że to rak
        • m33 Re: polip jamy macicy 18.02.19, 22:58
          Witam a ja mam takie pytanie, ile razy można przeprowadzać zabieg histeroskopi? Mnie w cigu niecałych 2 lat 4marca br. czeka trzeci zabieg. Boję się, że jak w takim tempie będą się polipy pojawiać to zachwile usuną mi macice. Czy ktoś ma jakąś większą wiedzę na ten temat, pozdrawiam.
    • paulinav0 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 29.11.16, 22:48
      Witam, dzisiaj miałam usuwanego polipa wielkosc ok.10mm na 5mm.. Sam zabieg trwał ok 5 minut bez żadnych znieczuleń w gabinecie mojej pani ginekolog. W skali 1-10 jeśli chodzi o ból daję 3 a to tylko przez urządzenie rozszerzające dojście do szyjki macicy. Podczas zabiegu lekki dyskomfort, szybko i sprawnie(dziękuję pani doktor), po zabiegu lekkie plamienie ale to norma. Może to zależy od wielkości polipa ale nie trzeba żadnych znieczuleń. powodzenia
      • ksiksi Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 30.11.16, 15:04
        zależy, czy to polip szyjki czy jamy macicy. W pierwszym przypadku jak najbardziej do załatwienia w gabinecie, drugi przypadek to już mikrochirurgia ze znieczuleniem. Miałam w zeszły piątek, nic strasznego choć trzeba się przez kilka dni oszczędzać.
      • Gość: Gość Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia IP: *.146.143.10.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.04.18, 19:15
        Polip szyjki macicy a w macicy to 2 różne sprawy. Usuniecie polipa z szyjki macicy można wykonać w warunkach ambulatoryjnych, ale polip wewnąrz macicy usuwa się pod narkozą i wyłącznie w szpitalu. Wiem, bo mialam obydwa.
        • ww.zz Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 26.02.19, 11:46
          Na polipy, grube endometrium bardzo skuteczne są zioła Klimuszki pite minimum 4 miesiące 3 razy dziennie. Żadne zabiegi nie są po tym potrzebne. Do mieszanki można dosypać mniszek lekarski. Polipy znikają i nie tworzą się ponownie jak po zabiegu.
          • miska80 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 01.03.19, 11:10
            Proszę o podpowiedź jakie to zioła Kli.uszki pomagają na endometrium i polipy
            • ww.zz Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 02.03.19, 12:48
              Zestaw ziół Klimuszki do kupienia w zielarni, składa się z kilkunastu ziół. Kupuję się kazde w opakowaniu po 50g i miesza razem. Zestaw ziół jest też rozpisany na zielarniach internetowych ja w tej chwili nie pamiętam wszystkich. Stosowanie jak napisane powyżej. Łyżkę ziół należy zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 2 godziny, nie wolno gotować. Po 4 miesiącach zrobić USG. Warto spróbować. Zabieg to nie jest żadne leczenie tylko usuwanie objawów, w krótkim czasie problem wraca i tak w kółko. Te zioła super oczyszczają organizm i regulują wydzielanie hormonów.
              • sawa234 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 06.03.19, 10:16
                Witam,
                jak długo można stosować te zioła?Czy po tych trzech turach z przerwami tak jak jest w opisie można zacząć kurację od nowa czy wymagana jest jakaś dłuższa przerwa?
                Pozdrawiam
                • ww.zz Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 06.03.19, 16:34
                  Pierwsza tura czyli aż wypijesz wszystkie wymieszane zioła, tydzień przerwy i od nowa to samo. Tak przez 4 miesiące. Po tym czasie robisz USG zaraz po miesiączce - to ważne. Jeżeli wszystko znikło to kolejne USG za ok. 3 mies. Jeżeli jest częściowa poprawa to trzeba pić dalej. Z doświadczenia po 4 miesiącach picia wszystko znika i nie wraca. Ważna jest jeszcze dieta, najważniejsze to zrezygnować z plastiku zawierającego bisfenol i z żywności przetworzonej również po kuracji.
                  • sawa234 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 12.03.19, 15:05
                    Witam ,
                    pierwsze 10 dni picia ziół za mną .
                    Mam delikatne bóle podbrzusza ,ale mam nadzieję że miną
                    Dodam jeszcze,że oprócz 2 polipów endometrialnych które utworzyły się po odstawieniu antykoncepcji mam małego mięśniaka
                    • ww.zz Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 12.03.19, 19:41
                      Mogą być różne dolegliwości w pierwszych 2, 3 tygodniach picia ziół. Szczególnie osłabienie, pocenie sie, senność, ból głowy, wysypka. Tzn., że organizm zaczął się oczyszczać i pozbywa się toksyn. Jest to dobry objaw.
                      • sawa234 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 20.03.19, 12:20
                        Witam,
                        pojawiła się pierwsza miesiączka podczas picia ziół .
                        Jest mniej obfita z mniejszą ilością skrzepów,ale za to trochę bolesna.
                        Mam nadzieję,że ziółka zrobią swoje.
                        ww.zz dziękuję za odpowiedzi
                        Pozdrawiam
                        • ww.zz Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 25.03.19, 11:47
                          Cieszę sie, że pomogłam. Organizm wyreguluje się hormonalnie, oczyści i wszystko wróci do normalności. Najgorsze jest to, że świadomość ludzi jest tak mała, że pozwalają wysyłać się na niepotrzebne zabiegi i tak przez całe życie beda ich lekarze leczyć ale nie wyleczą. A tu okazuje się, że w naturze jest wielką moc.
              • marzena8621 Re: Usuniecie polipa z jamy macicy.. czy ktos mia 09.03.22, 08:11
                Hej. Jakich ziół dokladnie uzywalas? Codzi mi o nazwe ogólną bo sa np. na miesniaki a bezpośrednio na polipy nie ma. Jak inna mieszanka wplywa na polipy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka