Gość: ziagazeta IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.07, 20:49 jak zrobic biszkopot zeby wyrósł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: renia Re: prosze przepis na dobry biszkopt IP: *.astra-net.com 09.02.07, 12:50 6 jaj, 2o dag maki tortowej, 20 dag ziemniaczanej, 40 dag cukru (ja daje mniej), 8 lyzek zimnej wody, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny Do cukru dodajemy zoltka wode i miksujemy az zrobi sie biale, do tego wsypac make proszek. na koncu sok z cytryny i piane z bialejk - delikatnie wymieszac(ja mieszam mikserem na wolnych obrotach) piec ok godziny w 185 C zawsze wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.li Re: prosze przepis na dobry biszkopt 09.02.07, 14:21 6 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka pr do piecz. oddzielić żółtka od białek ubić białka na sztywną pianę dodac stopniowo cukier i po jednym żółtku na przemian z mąkąwymieszaną z pr do pieczenia piec w tem 160 st w piek z termoob ok 30min jeśli bez termoob to ok 180 st.mi ten biszkopt zawsze się udaje piekę go na torty i inne ciasta z bita śmietaną lub masami czekol.Można dodać 2 łyżki kakao(pod koniec ubijania jak wsypiemy mąke) i będzie ciemna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julita419 Re: prosze przepis na dobry biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:46 moje zdanie jest takie: biszkopt urośnie zawsze wtedy, gdy nie będziesz już uzywac miksera dodajac mąkę, tylko delikatnie wymieszasz, po prostu nie uda się ,jezeli nie będziesz się z nim obchodzić delikatnie( np. otrzepując trzepaczki miksera o miskę itp), dodam jeszcze, że ten przepis, który podała Jagoda.li jest najlepszy (chodzi o składniki)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś