Dodaj do ulubionych

prosze przepis na dobry biszkopt

IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.07, 20:49
jak zrobic biszkopot zeby wyrósł
Obserwuj wątek
    • Gość: renia Re: prosze przepis na dobry biszkopt IP: *.astra-net.com 09.02.07, 12:50
      6 jaj, 2o dag maki tortowej, 20 dag ziemniaczanej, 40 dag cukru (ja daje mniej), 8 lyzek zimnej wody, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, sok z cytryny

Do cukru dodajemy zoltka wode i miksujemy az zrobi sie biale, do tego wsypac make proszek. na koncu sok z cytryny i piane z bialejk - delikatnie wymieszac(ja mieszam mikserem na wolnych obrotach)

piec ok godziny w 185 C

zawsze wychodzi
      • jagoda.li Re: prosze przepis na dobry biszkopt 09.02.07, 14:21
        6 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka pr do piecz. oddzielić żółtka od
        białek ubić białka na sztywną pianę dodac stopniowo cukier i po jednym żółtku
        na przemian z mąkąwymieszaną z pr do pieczenia piec w tem 160 st w piek z
        termoob ok 30min jeśli bez termoob to ok 180 st.mi ten biszkopt zawsze się
        udaje piekę go na torty i inne ciasta z bita śmietaną lub masami czekol.Można
        dodać 2 łyżki kakao(pod koniec ubijania jak wsypiemy mąke) i będzie ciemna
        wersja
    • Gość: julita419 Re: prosze przepis na dobry biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:46
      moje zdanie jest takie: biszkopt urośnie zawsze wtedy, gdy nie będziesz już
      uzywac miksera dodajac mąkę, tylko delikatnie wymieszasz, po prostu nie uda
      się ,jezeli nie będziesz się z nim obchodzić delikatnie( np. otrzepując
      trzepaczki miksera o miskę itp), dodam jeszcze, że ten przepis, który podała
      Jagoda.li jest najlepszy (chodzi o składniki)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka