Dodaj do ulubionych

Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady

IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.03, 23:50
Mam 24 lata, czy mozliwe jest aby moja przerwa miedzy zebami (niczym u
madonny) zostala skorygowana poprzez noszenie aparatu ? Kto z Was wogole
nosil jakis aparat, czy to bolesne, jakie to wogole uczucie ? Czy w moim
wieku nie jest wogole za pozno na taka korekcje ? Bardzo mi zalezy i prosze o
opinie.
Obserwuj wątek
    • kate_b Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady 07.05.03, 00:23
      Ja mam 22 lata, noszę aparat od 5 miesiecy, na gornej szczęce. Chcę skorygować
      zgryz.
      Jesli o mnie chodzi to wiecej naczytalam się na temat bólu i niedogodnosci niż
      naprawdę odczuwam. Fakt, bolalo na poczatku przez moze tydzien, boli po kazdej
      wizycie przez kilka dni. A poza tym... prawie mi nie przeszkadza. Trzeba
      niestety zapomniec o orzechach i o gryzieniu np jabłka lub innych twardych
      rzeczy, no chyba ze są w kawalkach. Poza tym trzeba czesto myc zeby, po
      pierwsze dla zdrowia i higieny a po drugie dla wygody, bo jak cos wejdzie
      pomiedzy...
      Nie zdecydowalam sie na aparat metalowy, tylko na taki mniej widoczny, wiec
      niestety staram sie nie pic kawy czy herbaty ani innych specjalow, ktore
      moglyby go przebarwic.
      Przepraszam ze tak dlugo, ale chcialam wszystko opisac jak najpelniej.
      Generalnie proponuje pojsc do ortodonty i wypytac go o szczegóły medyczne. Ja
      moge pomoc jedynie ze strony "uzytkownika"....
    • Gość: elka Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: 80.51.246.* 07.05.03, 00:26
      do niedawna nosiłam aparat. co prawda lat mam dopiero 16, ale aparaty stałe
      dają bardzo dobre efekty niezależnie od wieku (tak więc w zasadzie nigdy nie
      jest za póżno)
      u mnie są wspaniałe rezultaty i nie spotkałam się z nikim, kto z takiego
      leczenia nie był zadowolony.
      jedyna wada to wydatek. założenie aparatu i wizyty nie są tanie, choć ja
      trafiłam na wspaniałą ortodontkę - na wizytach kontrolnych, kiedy nic nie
      musiała poprawiać, ja nie musiałam nic płacić. (a nie jak u mojej koleżanki, za
      powiedzenie "wszystko w najleprzym porządku" za każdym razem 50zł)
      a wizyt wychodzi sporo. nawet teraz po zakończeniu leczenia, raz na 3 miesiące
      muszę się zjawiać na wizytach.
      nie da się ukryć, że jest to nieco nieprzyjemne. ale boli jedynie tuż po
      założeniu aparatu. później jest w porządku :)
      aparat to naprawdę świetna sprawa, gorąco polecam bo efekty są świetne.

• Gość: Basia Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 00:28
      A możecie polecić dobrego ortodontę w Warszawie?
      • Gość: dolores Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.16.* 07.05.03, 07:47
        ja też nosiłam aparat z powodu szpary między zębami. Samo noszenie trwało rok i
        osiem miesięcy ale potem trzeba jeszcze stosować aparat retencyjny(zwykle
        zdejmowany) na noc i w domu. Tak czy owak, gorąco polecam. Aha, ja miałam 25
        lat kiedy zdecydowałam sie na leczenie.
    • Gość: Blondynka Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.clinternal / 10.2.8.* 07.05.03, 08:06
      Gdy założyłam aparat miałam 25 lat i tez mi sie wydawało ze Boze taka stara bab
      z aparatem na zebach to bedzie koszmar..ale...... Po pierwsze zdecydowałam sie
      na ten mniej widoczny; i wbrew temu co napisala jedna z forumowiczek pije kawe
      herbate i inne "ciemne" napoje i aparta nie uległ przebarwieniu; barwia sie
      jedynie elemnty dodatkowe tzw łańcuszki czy też gumki; co do bolesnosci..na
      poczatku a i owszem ale pozniej przestajesz na to zwracac uwage;
      obecnie - po 2.5 roku - nie mam juz aparatu na gorze ( został mi tylko na
      dolnej szczece)i WIEM ŻE WARTO BYŁO!!
      • Gość: kropeczka Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.03, 12:22
        jeej.. dziewczyny !! Gorace dzieki !! A wiec decyduje sie na aparat !! Bardzo
        podnioslyscie mnie na duchu, bo bylam przekonana, ze taki aparat tylko nosza
        nastolatki. Jej.. poczulam sie dzis szczesliwa, lece jeszcze w tym tygodniu do
        dentysty, jako, ze mieszkam w Niemczech, mam nadzieje, ze koszta mnie nie
        zrujnuja, ze moze ubezpieczenie pokryje czesc kosztow. Jej... jestem nie do
        opisania szczesliwa, ze jest jakas szansa, a powiedzcie, czy ta szpara miedzy
        zebami po takim roku noszenia, bedzie zupelnie niewidoczna, tzn czy sie
        zmniejszy a zeby beda przylegaly do siebie tak jak powinny ?
        • Gość: ula Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 12:39
          Napiszcie proszę jaki to koszt taki aparacik, szczególnie interesuje mnie ten
          mnie widoczny, a może mogę nosić aparat "zdejmowany" tylko na parę godzin
          dziennie i na noc? I przy okazji może jakieś namiary na specjalistę w
          Katowicach?
          • Gość: madzia76 Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 13:27
            A mozecie polecic ortodontę ze Szczecina?
          • kate_b Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady 07.05.03, 14:17
            Na poczatek male sprostowanie, oczywiscie ze od kawy czy herbaty barwi sie nie
            aparat, tylko elementy mocujace, czyli np. gumki, ale jesli chcemy miec zawsze
            jak najmniej widoczny, to kolor tych elementow jest wazny...

A teraz koszt, w zaleznosci od tego z czego jest wykonany, kosztuje od 1000-
            2000 za szczeke. Najtanszy oczywiscie ten najbardziej widoczny, a pozniej cena
            rosnie w zaleznosci od trwalosci. Do tego dochodza wizyty co miesiac po jakies
            50 zl.
        • Gość: Ada Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: 212.244.37.* 07.05.03, 12:50

a powiedzcie, czy ta szpara miedzy
          > zebami po takim roku noszenia, bedzie zupelnie niewidoczna, tzn czy sie
          > zmniejszy a zeby beda przylegaly do siebie tak jak powinny ?

Tak, zapewniam. Tzn w moim przypadku ladnie sie poschodzilo, wprost nie do
          uwierzenia.
          Pozdrawiam i zycze rownie doskonalych efektow (napewno i wyczekiwanych - wiem
          cos o tym)
          Ada
    • Gość: orto Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: 80.55.144.* 07.05.03, 14:21
      Gość portalu: kropeczka napisał(a):

> Mam 24 lata, czy mozliwe jest aby moja przerwa miedzy zebami (niczym u
      > madonny) zostala skorygowana poprzez noszenie aparatu ? Kto z Was wogole
      > nosil jakis aparat, czy to bolesne, jakie to wogole uczucie ? Czy w moim
      > wieku nie jest wogole za pozno na taka korekcje ? Bardzo mi zalezy i prosze o
      > opinie.

Jeżeli jedyną nieprawidłową cechą twojego zgryzu jest szpara między jedynkami
      (diastema), to sprawa jest prosta i trudna zarazem. Taką szparę jest bardzo
      łatwo zamknąć (kwestia tygodni), natomiast większym problemem jest utrzymanie
      wyników leczenia. Często, mimo pozornie prostych zębów w żuchwie, należy
      założyć dolny aparat, aby spłycic nagryz. Często również nie można tak poprostu
      zamknąć diastemy, tylko należy pozostawić mniejsze szpary za i/lub przed
      dwójkami, a potem poszerzyć je np kompozytem. Po zakończeniu leczenia konieczny
      jest aparat retencyjny, powinien być to staly retainer (drucik od strony
      podniebiennej przyklejony kompozytem). Retainer ruchomy (płyta retencyjna)
      niesie ryzyyko nawrotu diastemy. Często należy po leczeniu (nigdy przed!!!)
      wyciąć wędzidło wargi górnej.
      Jak widzisz, powodzenie zależy od przejrzystego planu leczenia. Żądaj go od
      swojego lekarza!!!
      • Gość: kropeczka Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.03, 14:25
        Gość portalu: orto napisał(a):
        >
        > Jeżeli jedyną nieprawidłową cechą twojego zgryzu jest szpara między jedynkami
        > (diastema), to sprawa jest prosta i trudna zarazem. Taką szparę jest bardzo
        > łatwo zamknąć (kwestia tygodni), natomiast większym problemem jest utrzymanie
        > wyników leczenia. Często, mimo pozornie prostych zębów w żuchwie, należy
        > założyć dolny aparat, aby spłycic nagryz. Często również nie można tak
        poprostu
        >
        > zamknąć diastemy, tylko należy pozostawić mniejsze szpary za i/lub przed
        > dwójkami, a potem poszerzyć je np kompozytem. Po zakończeniu leczenia
        konieczny
        >
        > jest aparat retencyjny, powinien być to staly retainer (drucik od strony
        > podniebiennej przyklejony kompozytem). Retainer ruchomy (płyta retencyjna)
        > niesie ryzyyko nawrotu diastemy. Często należy po leczeniu (nigdy przed!!!)
        > wyciąć wędzidło wargi górnej.
        > Jak widzisz, powodzenie zależy od przejrzystego planu leczenia. Żądaj go od
        > swojego lekarza!!!

ojj.. :-((( Wyciac wedzidlo ust..?? A czy to boli, jak to wyglada i czy jest to
        konieczne ? A jesli lekarz pomyli sie, jakie sa konsekwencje ?
        Jeszcze raz bardzo dziekuje !!
    • Gość: Ania Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 15:32
      je dopiero bede zakładała aparacik, tez mam 25 lat. Zanim sie zdecydowałam
      byłam na konsultacjach u kilku dentystów, kazdy mówił co innego, przede
      wszystkim jesli chodzi o usuwanie zębów. W końcu będę zakładać w gabinecie w
      Lublinie. Muszę usunąć pod kontem aparatu czwórki, mam duże ścieśnienia i ząbki
      muszą miec gdzie się rozejśc. Byłam też na dwóch konsultacjach w Warszawie,
      jakies dziwne rzeczy opowiadali mi dentyści tutejsi, poza tym jest dużo drożej.
    • Gość: Kika Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 23:41
      Ania - napisz, gdzie byłaś na konsultacjach, będę wiedziała, gdzie nie iść ...
    • Gość: Oleńka Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: 157.25.119.* 08.05.03, 08:36
      Orto,

Operujesz lekarskim językiem. Czy jestes ortodontą ?
      Jeśli jesteś z Warszawy to podaj swoje namiary (jeśli możesz)!

• Gość: Ania Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 09:06
      Byłam w Binder medica na ul. Króżańskiej, dr. Mazur jest tam ortodontą, ten
      właśnie pan doktor chciał mi łamać splot na podniebieniu, powiedział
      że"oczywiście będzie miała przy okazji pani zmiany w kształcie twarzy,
      wyszczupli sie nos ale czasami jest to korzystne" i do tego był głupi śmiech z
      każdego mojego pytania. wiec czym prędzej podziękowałam za wizytę i poszłam.
      na dodatek na koniec wizyty, kiedy ja nawet nie byłam zdecydowana do końca, czy
      będę rzeczywiście robic aparat, padło stwierdzenie:"pantomograf prosze
      zostawić, będzie na miejscu, żeby u pani się nie zgubił."Taka jest praktyka u
      stałych pacjentów, kiedy powiedziałm że ja nie jestem stałą pacjentką, pan
      doktor zrobił głupia mine i tyle było.
    • Gość: Ania Re: Aparat na ZEBY - prosze o jakies porady IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 09:08
      Przepraszam, zamysliłam się i pomyliłam nazwe kliniki, na Króżańskiej jest
      PRIMA DENT, Bonder Medica to przychodnia lekarska do której chodzę.
      Jeszcze raz sorry za zamieszanie
    • Gość: orto diastema- nie taka prosta sprawa IP: 80.55.144.* 08.05.03, 12:25
      ku przestrodze:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=5927836
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka