Dodaj do ulubionych

szkoła podstawowa

16.03.06, 14:12
Jeżeli macie swoje opinie o szkołach podstawowych prywatnych lub nie w
Warszawie PISZCIE. Jestem mamą 5-latka i od września chcę go posłać do
zerówki przy dobrej szkole niepaństwowej w okolicach Mokotowa, Ursynowa lub
Centrum.
Obserwuj wątek
    • kgbx2 Re: szkoła podstawowa 04.04.06, 11:43
      jak na razie nikt nic nie napisał sad(( a mam podobny problem
      • basia-bma Re: szkoła podstawowa 21.08.06, 14:25
        Podciągam wątek, to też jestem na etapie szukania szkoły dla obecnej 5-latki -
        najlepiej na Ursynowie lub w okolicach (również tych podwarszawskich od strony
        Ursynowa).
        Zastanawiam się też czy posłać małą do szkolnej zerówki (ułatwiony start do I
        klasy, ale nowe środowisko, gorsze warunki lokalowe i opieka - jak myślę, ale
        może lepsze przygotowanie do szkoły ?), czy zostawić ją w przedszkolnej
        (przedszkole niezłe, nastawione na edukację - dzieci są dobrze przygotowane do
        I klasy, dużo ciekawych zajęć dodatkowych, ogródek pod lasem, 4 posiłki podane
        do stołu - w szkole tylko obiad i śniadanie zabrane z domu).

Jak na razie najbardziej podoba mi się szkoła prywatna poza Warszawą, dość
        daleko, dojazd zajmie pewnie ze 45 minut - próbuję sobie wybić ją z głowy i
        znaleźć coś podobnego ale bliżej. Na razie bez skutku, chociaż myślę też o
        Primusie na Ursynowie ....

Na tym forum tyle można przeczytać o dobrych i złych przedszkolach, a o
        szkołach nie ma prawie nic sad

A jak tam Wasze poszukiwania ?

Pozdrawiam
        Basia
        • iskra14 Re: szkoła podstawowa 21.08.06, 16:53
          Szkoły Ci nie doradzę, bo moje dziecko pókdzie do państwowej, więc nie szukam.
          Jeśli chodzi o zerówkę - swojego malucha zostawiam w przedszkolu, bo jestem z
          niego zadowolona, a w I klasie panie i tak muszą od początku wprowadzać litery
          itp. łatwiej jest nauczycilce, bo jeśli obejmuje w klasie I dzieci z zerówki
          szkolnej, to sa one po prostu obeznane z funkcjonowaniem szkoły. Uczę w szkole
          podstawowej i takie sa moje spostrzeżenia.
        • annab11 Re: szkoła podstawowa 22.08.06, 18:00
          Przepraszam, że trochę nie na temat. Do jakiego przedszkola chodzi Twoje
          dziecko? Zainteresowałam się, bo masz na jego temat bardzo dobre zdanie, a ja
          właśnie zaczynam szukać przedszkola dla mojej córci.

Niestety w kwestii szkoły Ci nie pomogę sad

Pozdrawiam,
          Anna
        • mami7 Re: szkoła podstawowa 22.08.06, 20:18
          Dołączę do kółka zainteresowanych wink Jaką szkołę poza Warszawą bierzesz pod uwagę?
          Mnie tez gryzie ta zerówka, ale chyba zostanę przy tej przedszkolnej.
          • odnowiona Re: szkoła podstawowa 22.08.06, 22:20
            polecam ssp26 na Puławskiej (www.ssp26.pl).
            Bardzo dobra szkoła. Bardzo.
            codziennie wf, codziennie angielski. małe klasy. masa zajęć pozalekcyjnych.
            (i mogłabym tak długo)
            • basia-bma Re: szkoła podstawowa 23.08.06, 14:24
              Fajnie że się odezwałyście, bo wątek był bardzo długo martwy, a myślę że opinie
              o podstwówkach będą dla wielu osób bardzo przydatne.

Natalia chodzi obecnie do Zielonej Ciuchci na Ursynowie, a prywatna szkoła
              która mi się spodobała mieści się w Jazgarzewszczyźnie (PSP nr 72, gm. Zalesie
              Dolne). Na razie rozważam 2 placówki - Primusa na Kabatach i Jazgarzewszczyznę
              (chociaż odległość jes tu dużym minusem i jeszcze to zrywanie się rankiem, aby
              zdażyć na 8.00 do szkoły - nie wiem czy realne - mieszkamy na Ursynowie).

Chciałabym aby szkoła miała dobry poziom, była przyjazna dziecku i rodzicom,
              umiała rozbudzić chęć do nauki i zainteresować nią, pozwalała na rozwój
              własnych zainteresowań, zapewniała opiekę minimum do 17.00, w tym po lekcjach
              proponowała różnorodne zajęcia dodatkowe, tak aby czas spędzony w szkole był
              sensownie wykorzystany (a nie przechowalnia w świetlicy i dopiero potem wożenie
              na zajęcia dodatkowe).

Proszę piszcie jak znajdziecie coś ciekawego albo jeśli Wasze dziecko chodzi do
              dobrej szkoły i możecie ją polecić.

Pozdrawiam
              Basia
              • basia-bma Re: szkoła podstawowa - do odnowionej 23.08.06, 16:47
                Mogłabyś napisać więcej o tej szkole na Puławskiej ? Czy chodzi tam Twoje
                dziecko ? Dlaczego wybrałaś właśnie tę szkołę i dlaczego ją polecasz ? Stronę
                www obejrzałam smile, ale jestem ciekawa opinii ze strony rodziców dzieci tam
                chodzących.

Pozdrawiam
                Basia
                • kgbx2 Re: szkoła podstawowa - do odnowionej 25.08.06, 18:32
                  ja też zostawiam córkę w przedszkolnej zerówce. Gdyby ktoś mógł polecić dobrą
                  szkołę państwową w okolicy Ursynowa i Mokotowa to będę wdzięczna. Społeczne u
                  nas odpadają ze względu na wysokie opłaty ....
                  • basia-bma Re: szkoła podstawowa - do odnowionej 18.09.06, 12:46
                    I jak tam Wasze poszukiwania ?
                    Jednak ciągle jest dużo więcej poszukujących niż tych, co moga podzielić się
                    doświadczeniem - szkoda ...
                    A jak wyglądają państwowe szkoły na Mokotowie ? Są chyba mniej tłoczne, niż
                    ursynowskie, gdzie dzieci czasami uczą się nawet na 3 zmiany.
                    Czy ktoś ma dziecko w szkole i jest z niej zadowolony (dlaczego jest
                    zadowolony) - proszę piszcie.

A może znacie szkoły społeczne / prywatne, które tylko pięknie się reklamują, a
                    tak naprawdę wcale nie są lepsze od tych państwowych (jak nie gorsze).

Pozdrawiam
                    Basia
              • malila Re: szkoła podstawowa 26.09.06, 13:05
                Sześć lat temu też rozważałam 72. I całe szczęście zrezygnowałam. Moje dzieci
                chodzą do szkoły niepublicznej w Mysiadle. To jedyna rzecz, której będzie mi
                naprawdę szkoda, kiedy się stąd wyprowadzę.
                • na4 Re: do malilii 02.10.06, 12:20
                  dlaczego całe szczęście, że zrezygnowałaś czy znasz złe opinnie o tej szkole ?
                  Czy poprostu ta w Mysiadle jest taka dobra ?
    • mami7 Re: szkoła podstawowa 19.09.06, 13:55
      Zaczyna mi się nie podobać przedszkole dziecka, na tyle, że chyba będziemy chcieli zapisac synka juz od września do szkolnej zerówki. Ale do tego musimy znaleźć szkołę.
      Również bardzo proszę o wszelkie opinie.

Pozdrawiam
    • meggg Re: szkoła podstawowa 19.09.06, 19:53
      ja rowniez wkrotce stane przed dylematem wyboru zerowki, potem szkoly. Bylabym
      wdzieczna za typy w okolicach blizszych i troche dalszych Grochowa

pozdrawiam
      • basia-bma Re: szkoła podstawowa - do Malili 26.09.06, 13:27
        Malila napisała:
        Sześć lat temu też rozważałam 72. I całe szczęście zrezygnowałam. Moje dzieci
        chodzą do szkoły niepublicznej w Mysiadle. To jedyna rzecz, której będzie mi
        naprawdę szkoda, kiedy się stąd wyprowadzę.

Malila, mogłabyś napisać dlaczego "całe szczeście", że zrezygnowałaś z 72.
        Blisko połowa grupy przedszkolnej mojej córki się tam wybiera. Nie widziałam
        szkoły na żywo, ale z opisu w necie bardzo mi się podoba (lokalizacja w lesie
        poza miastem, niezły poziom, program 2-języczny, ciekawe zajęcia dodatkowe, 2-
        godzinna przerwa na pobyt na świeżym powietrzu - tego ostatniego nie oferuje
        żadna inna szkoła) i ubolewam, że jest tak daleko.
        Czy piszesz o tej szkole w Mysiadle www.szkolawmysiadle.pl/domek.php ?
        Możesz rozwinąć temat - dlaczego jesteś zadowolona ze szkoły ? Może być na
        priva - basia-bma@o2.pl.

Pozdrawiam
        Basia
        • arbuzek2 Re: szkoła podstawowa - do Malili 26.09.06, 22:19
          Syn od tego roku jest uczniem szkoły społecznej nr 9 przy ulicy Wiolinowej
          (stacja metra Ursynów). Od przyszłego roku szkolnego rusza zerówka. Jak
          będziesz miała jakieś pytania to pisz na priv.
          • algebra1 Re: szkoła podstawowa - do Malili 10.04.07, 11:03
            Witam
            Czy mogłabyś napisać mi więcej o szkole na Wiolinowej. Jesteśmy nią bardzo
            zainteresowani, ale doszły nas wieści o jakimś kolosalnym konflikcie między
            rodzicami i dyrektorką. Podobno bardzo wielu rodziców wręcz zabrało dzieci z
            tej szkoły. Czy Twój syn nadal tam chodzi, czy jesteście zadowoleni, jak
            wyglądają zajęcia dodatkowe i nauka języka angielskiego itd, itd...
            Mam nadzieję, że zaglądasz na ten swój adres...
            Ag.
        • malila Re: szkoła podstawowa - do Malili 28.09.06, 13:13
          O rany, bardzo Cię, Basiu, przepraszam. Przy komputerze siadam właściwie w
          przelocie i zwykle udaje mi się przejrzeć tylko jedno forum.
          Do rzeczy. Szkołą nr 72 interesowałam się dawno, bo 5, 6 lat temu. Ona wtedy
          jeszcze się mieściła w Piasecznie. Po przeczytaniu kilku reklam tej szkoły,
          byłam przekonana, ze szkoła jest super i moje dziecko na pewno tam pójdzie. Ale
          kiedy zaczęłam się bliżej szkole przyglądać... Fatalne wrażenie robiło na mnie
          wszystko: począwszy od pani w sekretariacie, przez dyrektorkę, po opinię mojej
          koleżanki, która sprawdzała tam poziom angielskiego czy coś takiego.
          Zrezygnowałam. Od przyjaciółki dowiedziałam się o szkole w Mysiadle. To jest
          właśnie ta szkoła, do której link znalazłaś. Właściwie nie wiem, co Ci o niej
          napisać. Jeśli chodzi o poziom, to z tego, co się orientuję, każdy
          szóstoklasista dostał się do tego gimnazjum, do którego chciał się dostać. W
          szkole mam dwóch synów: w piątej i drugiej klasie. Spacery na świeżym powietrzu
          są codziennie dla uczniów klas młodszych. Starsze klasy mają dwie dodatkowe
          godziny wuefu i wydłużone niektóre przerwy. Basen jest obowiązkowy w ramach wf-
          u dla klas starszych, dla młodszych - jako zajęcia dodatkowe. Zajęć dodatkowych
          na stronie nie widzę, więc Ci podaję: kółko angielskiego, matematyczne,
          informatyczne, szachowe, teatralne, język migowy, k. historyczne, osobno
          starożytność, k.kulinarne, tenis, piłka nożna, muzyka, k.fletowe. Zajecia są w
          cenie czesnego, z wyjątkiem tenisa, gdzie trzeba dopłacać za wynajęcie kortu.
          I jeszcze jedno. W szkole w Mysiadle spotkałam rodziców, którzy przenieśli
          swoje dziecko właśnie z 72. Jedna z historii, jakie mi opowiedzieli to taka, że
          kiedy dziecko czegoś nie wiedziało, nauczycielka pokazywała kciuk w dół niczym
          Cezar , a klasa razem z nią wydawała jęk zawodu jak w tokszołach.
          Chociaż z drugiej strony, ja Cię tak zrażam do 72, a być może szkoła w ciągu
          tych kilku lat bardzo się zmieniła...
    • mami7 Re: szkoła podstawowa 28.09.06, 08:29
      mam wrażenie, że tutaj mało kto zagląda niestety

• patyk.od.zosi Re: szkoła podstawowa 28.09.06, 12:45
        na pewno malo z wieku szkolnego smile

trzeba bedzie jednak (za rok) cos wybrac...
        • malgosia.w Re: szkoła podstawowa 28.09.06, 14:12
          z autopsji tematu nie znam, ale mój młodszy brat chodzi do gimnazjum na
          Lokajskiego i pierwszy raz chce chodzić do szkoły, fakt że jest w klasie
          integracyjnej, 15 dzieciaków i 2 nauczycieli na każdej lekcji, ale z tego co
          słyszę to ta szkoła ma dobre notowania wsród rodziców na Ursynowie, podstawówka
          jest w tym samym budynku.
          • sdomitrz Re: szkoła podstawowa 30.09.06, 09:37
            Małgosiu, z wiesz może z jakimi dolegliwościami dzieci są w takiej klasie
            integracyjnej? Z jednej strony bym chciała, żeby synek chodził do takiej klasy,
            a z drugiej strony boję się bardzo, że dzieciaki problemowi mogą zepsuć start w
            szkole (mój jest baaardzo podatny na wpływy, łatwo go wyprowadzić z siebie i
            sprowokować i niestety za szybko chwyta wszystko czego sobie rodzice nie życzą)
            • malgosia.w Re: szkoła podstawowa 02.10.06, 10:47
              Z tego co wiem jest jedno dziecko które ma problemy z poruszaniem się, i chyba
              dwoje dzieci które są w jakiś sposób lekko upośledzone (straszne słowo - ale
              nie wiem jak to określić) psychicznie, wolniej myślą po prostu. Ale lekcje
              odbywają się normalnie, dzięki temu że klasa jest mała a nauczycieli dwóch mają
              czas dla każdego dzieciaka.
              Mój brat w podstawówce miał problemy z komunikacją z rówieśnikami, niewyraźnie
              mówi, jest nieśmiały. Po dwóch latach na Lokajskiego ja (mimo że nie jestem z
              nim na codzień) widzę zmiany na plus. Poczuł się pewniejszy, nie boi się
              rówieśników. Myślę że to kwestia podejścia nauczycieli, że dzięki nim brat nie
              czuje się już gorszy. Dal niego ta klasa intergacyjna jest zdecydowaie na plus,
              z tego co wiem nie ma tam u niego dzieci jakoś mocna nadpobudliwych (ADHD itp)
              Jak chcesz mogę podpytać mamę o więcej szczegółów.
              • basia-bma Re: szkoła podstawowa 10.10.06, 12:26
                A ktoś może wie coś o SZP 49 fundacji Varsovia, na Bacha 2 ?

Pozdr
                Basia
                • jakenobi Re: szkoła podstawowa 22.10.06, 17:14
                  Basiu, niestety nic nie wiem o tej fundacji, ale zbieram informacje o Szkole
                  Marzeń w Zalesiu Dolnym - chyba o niej właśnie pisałaś wcześniej. Czy mogłabyś
                  podzielić sie ze mną informacjami? Będę bardzo wdzięczna. Mieszkam w
                  Józefosławiu i przeraża mnie wizja codziennych dojazdów do którejś ze szkół na
                  Ursynowie.Czeka mnie to za 2 lata.

pozdr
                  monika
                • patyk.od.zosi Re: szkoła podstawowa 22.10.06, 20:57
                  Szkole Fundacji Varsovia konczyla mlodsza siostra mojej kolezanki - bardzo zadowolona.
                  A kolezanka ta za rok posyla tam swoja corke. Uwaza to za dobry wybor na Mokotowie.
                  • basia-bma Re: szkoła podstawowa 23.10.06, 10:26
                    O szkole w Zalesiu, wiem tylko tyle co w necie, więc dużo nie pomogę. Gdybym
                    mieszkała w okolicach Piaseczna, wybrałabym właśnie tę placówkę, ale dojazd z
                    Ursynowa w jedną stronę zajmie pewnie ponad godzinę ... szkoda mi dziecka, jak
                    dobra by ta szkoła nie była, te korki na Puławskiej ...

Varsovia ... słyszałam w sumie dobre opinie, ale trochę odstrasza mnie budynek,
                    w którym szkoła się mieści (stary biurowiec).

A może ktoś słyszał o jakiejś dobrej szkole z programem dwujęzycznym ?

Pozdrawiam
                    Basia
                    • kongo_raz Re: szkoła podstawowa 03.11.06, 16:38
                      o szkole marzeń w zalesiu od pewnego czasu próbuje się czegoś dowiedzieć-
                      niestety bezskutecznie. Interesuje mnie ta szkoła, ale chciałabym coś
                      konkretnego o niej usłyszeń dobrego bądź złego.
      • lujoel Re: szkoła podstawowa Bielany/Bemowo 04.12.06, 12:06
        Czy ktoś mógłby mi polecić podstawówkę na Bielanach lub Bemowie (okolice
        Carefourea). Wiem że tam jest Sz.Podst. na Oławskiej, ale nic nie udało mi się
        o niej dowiedzieć, ponad to że jest i ma obok basen.
        Prośba o informacje, doświadczenia z tej i innych szkół (np. nr 293 przy
        Kochanowskiego).

Z góry dziękuję

M
    • karolina999911 Re: baza firm dziecięcych na www.czasdzieci.pl 03.11.06, 18:25
      w nowym portalu warszawa.czasdzieci.pl/as,katalog,dzi,1-edukacja.html
      spora baza szkół i nie tylko: wydarzenia, repertuary kin, teatrów dla dzieci,
      zajęcia, warsztaty...przepisy, polecam
      • lujoel Re: baza firm dziecięcych na www.czasdzieci.pl 04.12.06, 12:08
        czemu tam nie założą forum???????????//

tam jest tylko spis placówek, nic więcej się nie dowiecie, a taką bazę można
        znaleźć w wielu miejscach, więc jaka korzyść? tylko dla reklamodawcówsmile

• mami7 Re: szkoła podstawowa 14.12.06, 14:34
      Czy mógłby ktoś coś napisać o szkołach na Ursynowie? Mogą byc prywatne, jak również te państwowe.

Pozdrawiam
    • monaza1 Szukam dobrej podstawówki na Bielanach / Żoliborzu 03.01.07, 19:48
      Szukam dobrej szkoły podstawowej na Bielanach. Wszystko jedno czy będzie to
      państwowa czy społeczna. Proszę o wszelkie informacje o szkołach w tym rejonie.
      Muszę coś wybrać, a nie mam zielonego pojęcia które są dobre, wiem tylko że
      rejonowa podstawówka jest tragiczna! Czekam na Wasze opinie i z góry za
      wszystkie dziękuję. Monika
      • magda_zet Re: Szukam dobrej podstawówki na Bielanach / Żoli 04.01.07, 13:54
        A która to ta tragiczna?
        Z tego co ja się zorientowałam to najlepsza społeczna na Wolumenie. Z
        państwowych podobno całkiem dobra na Szegedyńskiej ale ona jest sportowa, ktoś
        sobie chwalił 223 na Kasprowicza. Tyle co ja wiem. Magda
        • monaza1 Re: Szukam dobrej podstawówki na Bielanach / Żoli 04.01.07, 15:07
          Ta kiepska to na Fontany sad
          • basia-bma Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów ... 17.01.07, 10:08
            Czy ktoś może się wypowiedzieć jak wygląda aktualne porównanie
            szkół:
            - SSP 26 - na Puławskiej 97B - z tego co do tej pory przeczytałam podoba mi
            się - jest trochę daleko (dojazd w korkach, wcześniejsze wstawanie rano), ale
            może warto
            - SP na Obrzeźnej 12a - jaki poziom, warunki lokalowe, nauka języków obcych,
            zajęcia dodatkowe, atmosfera w szkole (wydaje mi się, że dla młodszych klas
            jest uboższa oferta)
            - SP STO na Wiolinowej 6 - szkoła zachwalana jakiś czas temu, ale podobno
            poziom się obniżył i nowa dyrekcja jest gorsza ?
            - SP fundacji Varsovia na Bacha 2 - jak wygląda tam zaplecze, poziom nauczania,
            języki obce, zajęcia dodatkowe, atmosfera, dyscyplina - sekretarka powiedziała,
            że nie ma problemów z dostaniem się - zastanawia mnie jak to się przekłada na
            poziom szkoły - jeśli szkoła jest dobra, to dlaczego nie jest oblegana jak np.
            ursynowski Primus ?
            - SP na Polinezyjskiej 10a - w necie bardzo niewiele, słyszałam, że szkoła
            zajmuje parę budynków - trochę mnie to odstrasza, w ogóle takie zbyt kameralne
            szkoły wydają mi się niestabilne, sytuacja może się w nich zmienić z roku na rok

W/w szkoły rozważam jako alternatywą do Primusa, który pasuje mi najbardziej
            (również lokalizacyjnie), ale do którego jest bardzo dużo chętnych, to chyba
            jedna z bardziej obleganych szkół w Warszawie - ciekawe czy zasadnie, bo złe
            opinie o tej szkole też słyszałam ...
            Wszystkie info na stronach www i dyskusje na forach czytałam już po 10 razy -
            wciąż wiem za mało, najlepsza byłaby opinia rodziców, których dzieci AKTUALNIE
            chodzą do młodszych klas w/w szkół ...
            Bardzo odstraszają mnie kiepskie warunki lokalowe i łączenie w jednym budynku
            SZP, gimnazjum i LO.

Może JESZCZE JAKIEŚ INNE szkoły warto wziąć pod uwagę (dobry dojazd z
            Ursynowa) ?
            Nie biorę pod uwagę szkół, gdzie trzeba dziecko zapisać zaraz po urodzeniu,
            albo jeszcze wcześniej - Bachmacką, Pijarów na Siekierkach - tam dziecko nie
            zapisane odpowiednio wcześnie nie ma szans - szkoda.

Zależy mi na wysokim poziomie nauczania, również języków obcych, przyjaznej
            uczniom atmosferze, ciekawych zajęciach dodatkowych, bezpieczeństwie, dobrych
            warunkach lokalowych (boisko / ogródek, sala gimnasytczna, świetlica, stołówka
            itp). Zresztą o swoich preferencjach odnośnie szkoły pisałam na początku wątku -
            nie chcę się powtarzać.

A może znacie jakąś szkołę z PROGRAMEM DWUJĘZYCZNYM i czesnym poniżej 1500 pln
            (poza tą na Abramowskiego - warunki lokalowe dla mnie nie do przyjęcia) ?

A może jakaś PAŃSTWOWA jest godna uwagi (język obcy od I klasy, bogata oferta
            zajęć dodatkowych, przyjazna atmosfera, dobrzy, zaangażowani w swoją pracę
            nauczyciele) - sprawdziłam parę ursynowskich (z tytułem "szkoła z klasą"), ale
            we wszystkich język obcy jest od 4 klasy w wymiarze 2 godz tygodniowo (ja bym
            chciała min. 4 razy w tygodniu, a lepiej 5 razy - do tego efektywnie
            prowadzony, od klasy "0" / 1), zajęcia dodatkowe to gł koła zainteresowań dla
            starszych klas.
            Moja córka w młodszych klasach będzie w szkole do godziny 17.00 (nie ma innej
            opcji) i chciałabym, aby ten czas był sensownie i ciekawie wykorzystany, a nie
            przesiedziany w świetlicy.

Pozdr
            Basia
            • malila Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 17.01.07, 23:09
              Witaj, Basiusmile
              Mogę Ci pomóc tylko odnośnie jednej szkoły - tej przy Puławskiej, gdzie
              dyrektorem jest Jacek Chmiel. On swego czasu był dyrektorem w szkole w Mysiadle
              i ja mogę się o nim wypowiadać w samych superlatywach. Do swojej szkoły
              ściągnął też wychowawczynię mojego starszego syna. Z tego, co wiem, to w szkole
              dobrze się dzieje. Ale wiadomo: jaki pan, taki kramsmile
              • sdomitrz Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 18.01.07, 10:51
                Tak, oferta szkoły przy Puławskiej jest ciekawa. Szkoda tylko, że robią wstępną
                selekcję dzieci... Rozmawiałam wstępnie i wyszło, że dzieci będą miały nie
                tylko rozmowę z psychologiem, ale też badane pod względem sportowym (wydolności
                fizycznej) i sądzę że tego drugiego egzaminu mój synuś nie przejdzie sad
              • basia-bma Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 18.01.07, 10:56
                Dzięki Malila smile - nie byłam jeszcze w tej szkole, ale to, co czytam o niej w
                necie robi dobre wrażenie, jak na razie minusem wydaje się tylko dojazd. Mimo
                to chcę mieć w odwodzie ze 4 szkoły, na wypadek gdyby córka nie dostała się do
                tej wybranej.

Pozdrawiam i bardzo liczę n dalsze wypowiedzi
                Basia
            • nooleczka Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 22.01.07, 22:32
              basia-bma napisała:

> A może jakaś PAŃSTWOWA jest godna uwagi (język obcy od I klasy, bogata oferta
              > zajęć dodatkowych, przyjazna atmosfera, dobrzy, zaangażowani w swoją pracę
              > nauczyciele) - sprawdziłam parę ursynowskich (z tytułem "szkoła z klasą"),
              ale
              > we wszystkich język obcy jest od 4 klasy w wymiarze 2 godz tygodniowo

Oj, cos chyba kiepsko sprawdzalas. Moj syn chodzil do szkoly z klasa nr 303 prz
              Koncertowej i mial niemiecki od pierwszej klasy po 2 godz. tygodniowo. Szkola
              byla super i bylam z niej b zadowolona, ale przeprowadzilismy sie i teraz syn
              chodzi do innej szkoly z klasa, nr 340 i w tej szkole rowniez kontynuuje
              niemiecki w wymiarze 2 godz tygodniowo.

• basia-bma Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 25.01.07, 16:24
                Nooleczka, czy możesz coś więcej napisać o szkole na Koncertowej - jaka kadra,
                atmosfera, poziom nauczania, zajęcia dodatkowe ?
                Dlaczego byłaś zadowolona ?
                Gdzie mieści sie szkoła 340 ?
                Czy obie szkoły mają strony www ? Nie mogę znaleźć ...
                Myślałam o nauce języka obcego min. 4 godz tygodniowo ...
                Nauczanie języków obcych sprawdziłam w szkole na Lokajskiego, Mandarynki i
                Warchałowskiego - stwierdziłam, że pewnie reszta ursynowskich szkół ma podobną
                ofertę.

Pozdr
                Basia
                • mami7 Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 19.03.07, 13:03
                  Ciekawi mnie, dlaczego w publicznych szkołach, dzieci muszą się uczyć, o ile w
                  ogóle, niemieckiego w pierwszych klasach?
                  Chyba wszystkie przedszkola uczą angielskiego, dzieci cokolwiek juz potrafią w
                  tym języku, z całą pewnością są już osłuchane z językiem. Po co mieszać dieciom
                  tym niemieckim.

A swoją drogą, Wasze dzieci już zapisane do szkół?

Pozdrawiam
                  • kkokos Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 19.03.07, 14:43
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25976
                    • pasjanna Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 10.04.07, 16:16
                      kkokos napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25976

No tak stronka z założenia fajna, szkoda tylko, że na tym forum tak niewiele
                      się dzieje;-/
                      • kkokos Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 11.04.07, 12:23
                        no cóż, skoro ludzie wolą wpisywać takie wątki jak ten na fora tak ogólne, jak
                        Warszawa, to nic dziwnego, że się niewiele dzieje. Zamiast na to narzekać smile)
                        rozreklamuj tamto forum, będzie żywsze smile
                        nie jestem jego założycielką, ale tez wydawało mi się na tyle fajnym pomysłem,
                        że reklamuję, jak jest okazja smile
                        • fortek1 Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 17.04.07, 09:33
                          jak tam rektrutacja czy dzieci dostały się do wymarzonych szkół ?
            • jedzie Re: Szukam dobrej podstawówki Ursynów, Mokotów .. 17.04.07, 23:01
              > Nie biorę pod uwagę szkół, gdzie trzeba dziecko zapisać zaraz po urodzeniu,
              > albo jeszcze wcześniej - Bachmacką, Pijarów na Siekierkach - tam dziecko nie
              > zapisane odpowiednio wcześnie nie ma szans - szkoda.

Termin zapisania dziecka jest u Pijarow brany pod uwage, ale nie decydujacy.
              Kazdy ma szanse, nawet ten zapisany w ostatniej chwili.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka