Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka

17.06.07, 21:46
    wlasciwie tytul postu sam mowi za siebie. kto jezdzi rowerem ten wie, jak
    wygląda asfalt szczegolnie pomiedzy mostem gdanskim a spojnią. ostatnio w tym
    miejscu pojawili sie stroze bezprawia i wlepiaja mandaty tym którzy zamiast
    po wertapach zwanymi sciezką, jezdzą promenadą....
    A gdzie jest słynna rowerzystka Hania Bania od Walcowania ??????
    Obserwuj wątek
      • czarny357 Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 17.06.07, 23:07
        Wlepiają mandaty, bo zbierają na nowy asfalt :-P

A na poważnie: ścieżka od lat nie była już remontowana. Zęby można stracić już
        zaraz przy zjeździe z dawnego objazdu Wisłostrady, gdy tunel budowano. Położona
        jakiś czas temu kostka jest już powybijana korzeniami. Dalszy kawałek do Mostu
        Śląsko-Dąbrowskiego da się jeszcze jechać. Potem znowuż na wysokości przystanku
        Tramwajów Wodnych jest to samo. Im dalej, tym gorzej, zaś za Mostem Gdańskim to
        juz brak słów.
        Dlatego większość ludzi zjeżdża na Bulwary, by jazda rowerem rzeczywiście
        przypominała jazdę rowerem, a nie rowerową ścieżkę zdrowia. Mandaty nic tu nie
        pomogą, ludzie dalej będą jeździć tam, gdzie jest równiejsza nawierzchnia
        • schwefel Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 00:47
          Serio z tymi mandatami? Mnie jeszcze nikt nie zatrzymał a jeżdżę tamtędy często.
          Swoją drogą to jestem bardzo ciekawy jak straż m(w)iejska zatrzymuje
          rowerzystów, bo bynajmniej do Schumacherów rowerowych nie należą.
          • xun_vixx Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 01:39
            Moze warto by podeslac pare pism do HGW do urzedu miasta z postulatami generalnego remontu tamtego odcinka drogi dla rowerow uwzgledniajacego przeglad planow, modernizacje nawierzchni i pelne odnowienie oznakowania pionowego i poziomego... A jak by sie postaral to mozna by to rozciagnac na cala droge rowerowa przy wislostradzie...
      • roweroraffi Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 10:15
        xeroca napisała:

> ostatnio w tym
        > miejscu pojawili sie stroze bezprawia i wlepiaja mandaty tym którzy zamiast
        > po wertapach zwanymi sciezką, jezdzą promenadą....

A to zaiste ciekawe na jakiej podstawie prawnej to czynią. Przecież tam to i
        samochodów nie brakuje, ale za to znaków zakazu jazdy rowerem nie widziałem.
        • sebeqx Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 12:33
          Witam!

Policjanci mają swoje własne "podstawy prawne", które często mijają się nawet z
          w miarę logiczną interpretacją przepisów... że o bezpieczeństwie, które jest
          podstawą tych wszystkich zapisów nie wspomnę...
          • rano1 Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 15:54
            "Sfoje potstafy prafne POLICJI" to chyba w tym przypadku chęć łatwego zarobku
            na zdezorientowanych normalnych ludzikach. Ja też tam zakazu żadnego nie
            widziałem. Gdyby mi zaproponowali mandat to bym odmówił. Niech se skierują
            sprawę do sądu grodzkiego i udowodnią, że tam jest zakaz.

"Milicja przyszła, chodźmy już
            Choć inni kradną, ale cóż"

Te słowa z piosenki Perfectu, choć z lat 80tych są dalej aktualne. Tzw. stróże
            prawa zamiast ścigać przestępców gnębią czasem normalnych ludzi i niekiedy nie
            wiadomo dlaczego.
            Niech zajmą się np. "mandatowaniem" właścicieli spuszczonych psów - obowiązuje
            przecież wyprowadzanie psa na smyczy a 80% ludzi na to po prostu leje.

A PROPOS rowerostrady nadwiślańskiej - o gierkowskim asfalcie już wiele razy
            pisaliśmy. Jeszcze trochę i WYDEPCZEMY SOBIE ŚCIEŻKĘ na trawniku (takie odcinki
            już powstają).
            • roweroraffi Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 18:59
              rano1 napisał:

> Niech zajmą się np. "mandatowaniem" właścicieli spuszczonych psów - obowiązuje
              > przecież wyprowadzanie psa na smyczy a 80% ludzi na to po prostu leje.

Mandatowaniu włascicieli psów też jestem przeciwny, zwłaszcza, że nie ma w
              miescie miejsc, gdzie moznaby z psem iść by pobiegał. Do lasu się nie powinno,
              bo się zwierzaki płoszy, pozostaja więc tylko parki. A w większości psy to
              jednak stworzenia przyjazne i niegroźne.

Natomiast jestem fanem sprzątania po pupilu i za gówna na chodniku karałbym surowo.

> A PROPOS rowerostrady nadwiślańskiej - o gierkowskim asfalcie już wiele razy
              > pisaliśmy.

A ciekawe ile osób z Was pisało do urzedów odpowiedzialnych za stan tej ścieżki
              (ZDM, ZTP...)?
              • rano1 Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 23:53
                roweroraffi napisał:

> A w większości psy to jednak stworzenia przyjazne i niegroźne.

Tak, o ile nie wejdą Ci pod koło lub nie capną w łydke (np.).

> Natomiast jestem fanem sprzątania po pupilu i za gówna na chodniku karałbym
                surowo.

Po śmierdzącym śladzie trudno jednak zidentyfikować owego producenta :-)

> > A PROPOS rowerostrady nadwiślańskiej - o gierkowskim asfalcie już wiele r
                > azy
                > > pisaliśmy.
                >
                > A ciekawe ile osób z Was pisało do urzedów odpowiedzialnych za stan tej ścieżki
                > (ZDM, ZTP...)?

Jak już pisałem na forum, dobrze byłoby wykorzystać istnienie Pełnomocnika, do
                integrowania tych działań. Pojedyńcze listy mogą być traktowane równo - ciepłym
                żółtym płynem - przez ZTM, trafiając kolejno do segregatorów. Raczej mało
                postulatów było realizowanych. Na pewno konieczna jest koordynacja na szczeblu
                planowania przyszłych prac remontowych - a to już bliżej Ratusza niż naszych
                kartek (także potrzebnych).
                • roweroraffi Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 19.06.07, 09:46
                  rano1 napisał:

> roweroraffi napisał:
                  > > A w większości psy to jednak stworzenia przyjazne i niegroźne.
                  > Tak, o ile nie wejdą Ci pod koło lub nie capną w łydke (np.).

Jak długo żyje żaden pies mnie nie ugryzł podczas jazdy rowerem. A pod koła
                  wchodzą... cóż, one nie znają PoRD i trzeba na to brać poprawkę, zwłaszcza, gdy
                  własciciela nie ma w okolicy i nie ma kogo op@#$%^&* ;-)

> > A ciekawe ile osób z Was pisało do urzedów odpowiedzialnych za stan tej ś
                  > cieżki
                  > > (ZDM, ZTP...)?
                  >
                  > Jak już pisałem na forum

Musze Cię rozczarować, od pisania na forum najzupełniej nic się nie zmienia.
                  Organami własciwymi w tego typu sprawach są: Urząd Miasta, Pełnomocnik, ZDM,
                  ZTP, ZOM.
                  • rano1 Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 22.06.07, 11:40
                    > > > A ciekawe ile osób z Was pisało do urzedów odpowiedzialnych za stan
                    > tej ś
                    > > cieżki
                    > > > (ZDM, ZTP...)?
                    > >
                    > > Jak już pisałem na forum

To akurat cytat z ...Rowerorafiego :-)
                • marcin.jackowski Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 19.06.07, 11:02
                  rano1 napisał:

> Jak już pisałem na forum, dobrze byłoby wykorzystać istnienie Pełnomocnika, do
                  > integrowania tych działań.

To znaczy - czego oczekujesz? Że pan Plewako przeczyta tu na forum Twoje
                  postulaty i wykona resztę?
                  Łatwo sie rzuca propozycje i czeka, że inni je wykonają...

• rano1 Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 22.06.07, 11:42
                    marcin.jackowski napisał:

> rano1 napisał:
                    >
                    > > Jak już pisałem na forum, dobrze byłoby wykorzystać istnienie Pełnomocnik
                    > a, do
                    > > integrowania tych działań.
                    >
                    > To znaczy - czego oczekujesz? Że pan Plewako przeczyta tu na forum Twoje
                    > postulaty i wykona resztę?
                    > Łatwo sie rzuca propozycje i czeka, że inni je wykonają...

Nie. Wyrwałeś zdanie z kontekstu. Prześledź wcześniejsze wpisy.
          • roweroraffi Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 18.06.07, 17:55
            sebeqx napisał:

> Policjanci mają swoje własne "podstawy prawne", które często mijają się nawet z
            > w miarę logiczną interpretacją przepisów...

Wtedy nie przyjmujesz mandatu.

> że o bezpieczeństwie, które jest
            > podstawą tych wszystkich zapisów nie wspomnę...

Ahaaaaaa... to w PoRD chodzi o bepzieczeństwo.... kurde, szczerze mówiąc to
            czytając niektóre zapisy, raczej miałem odwrotne wrażenie.
            • sebeqx Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 22.06.07, 09:16
              Witam!

>> że o bezpieczeństwie, które jest
              >> podstawą tych wszystkich zapisów nie wspomnę...

> Ahaaaaaa... to w PoRD chodzi o bezpieczeństwo.... kurde, szczerze mówiąc to
              > czytając niektóre zapisy, raczej miałem odwrotne wrażenie.

Spoko :) mój błąd, powinienem napisać: "chodzi o bezpieczeństwo, które powinno
              być podstawą tych wszystkich zapisków", ale jak widać, nie umieją nawet tego
              prostego zapisu ująć w przepisach... a my chcemy jeszcze dróg rowerowych
              buhahaha...
              • kryso_mago Re: sciezka rowerowa wzdluz wisly - porazka 24.06.07, 22:42
                ROZUMIEM ŻE TĄ PORAŻKA JEST hgw ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka