Gość: polka Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.fastres.net 10.07.03, 11:35 zagadza sie, ale tylko jesli wjedziesz na paszporcie polskim. jesli wjezdzasz na paszporcie obcym,. to na takim samym wyjezdzasz. mialam przygode w zeszlym roku z moim synem(owczesnie trzymiesiecznym). konsul wloski wydakl tymczasowy paszport polski mojemu synowi, mimo, ze mial juz jeden - wloski. tymczasowy na okeciu zabrali i kazali wyrobic polski - co trwa miesiace (trzeba wyrobic pesel, zameldowac itd) - kompletna bzdura, dziecko nigdy nie bedzie mieszkalo w 0polsce, mieszkamy na stale we wloszech!!! skonczylo sie tak, ze cale wakacje spedzilam biegajac po urzedach blagajac panie urzedniczki o przyspieszenie sprawy, a gdy sie okazalo, ze musimy wyjechac pare dni wczesniej, maz dostal szalu (jest wlochem), poszedl do ambasady wloskiej i powiedzial, ze to porwanie, ale oni tez nic nie mogli zrobic, bo takie sa przepisy. musielismy czekac na paszport. od tej pory zawsze woze obydwa, ale ostatnio sprawdzilam, ze wjezdzajac na poaszporcie wloskim, mozna tez na nim wyjechac. jednak nie radzilabym ryzykowac, bo przepisy sa kretynskie, a urzednicy musz sie ich trzymac. w polsce paszport polski, we wloszech wloski, a w chinach?!? pozdrawiam cala polonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafiti I do tego bardzo trudno zrzec sie Polskiego obywat IP: 216.167.186.* 10.07.03, 18:38 -elstwa. To jest uwiezienie przez Polskie prawa i przepisy paszportowe i obywatelskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALNY Re: I do tego bardzo trudno zrzec sie Polskiego o IP: *.vc.shawcable.net 11.07.03, 07:07 BUJAJ sie GRAFITI z JAJAM.-REALNY- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.spurgeons.ac.uk 10.07.03, 22:20 A ja jestem cwanszy,bo synka wpisalem do swojego polskiego,pojechalem do Polski na Wielkanoc,zlozylem papiery na polski dla synka,babcia to odebrala juz po 30dniach z urzedu i wyslala poczta do nas,tylko moj maly potrzebowal wize angielska przy wjezdzie tutaj(w moim polskim paszporcie).Teraz waznosc mojego PL paszportu sie skonczyla,syn ma swoj,drugi syn tylko angielski,ja wjezdzam na angielskim i bedzie wesolo na granicy,chyba zatrudnia caly oddzial strazy granicznej do rozpracowania tematu!? Teraz nawet dzieci od 1.01.2003 musza placic za paszporty(chyba 30PLN),a w ambasadzie w Londynie ze £20.Ja do Polski jezdze z ciekawosci,jakie jeszcze idiotyzmy wymysla,chociaz uwazam ze to urzednicy licza na cos!Dwa lata temu latem,przewozilem auto na mienie przesiedlenia i stalem na granicy 6 godzin(z moim dzieckiem).Dobrze ze byla klimatyzacja w samochodzie,bo byl to bardzo goracy dzien,i dalo sie wytrzymac,ale ludzi traktuje sie jak zwierzatka i moze w Polsce wszyscy sa do tego przyzwyczajeni i sie z tym pogodzili,a dla nas "wygnancow"to dziwne.No coz,pozdrawiam Polonie Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Italia a Polska 11.07.03, 15:49 Gość portalu: polka napisał(a): > ze wjezdzajac na poaszporcie wloskim, mozna tez na nim wyjechac. jednak nie > radzilabym ryzykowac, bo przepisy sa kretynskie, a urzednicy musz sie ich > trzymac. w polsce paszport polski, we wloszech wloski, a w chinach?!? > pozdrawiam cala polonie Przepisy wloskie sa bardziej surowe niz polskie. Poinformuj meza ze obywatel wloski przebywajacy ponad 3 miesiace zagranica nie tylko musi miec paszport i dokumenty w porzadku. Musi byc rowniez ZAMELDOWANY zagranica w urzedzie meldunkowym ostatniego miejsca pobytu w kraju. Maz moze ci przeczytac odpowiednie prawo: Si richiamano qui di seguito alcuni punti di particolare importanza concernenti l’iscrizione AIRE dettati dalla legge 27.10.1988, n. 470 (Anagrafe e Censimento degli Italiani all’Estero) e dal DPR 6.10.1989 n. 323 (Regolamento di esecuzione della legge n.470) Odpowiedz Link Zgłoś
komentator Amerykanskie Grafitti 11.07.03, 15:40 Polskie przepisy paszportowe sa takie same jak przepisy USA. Obywatel USA musi miec dokumenty USA przy przekraczaniu granicy. Ambasada USA w Warszawie zwraca na to uwage podwojnym obywatelom: www.usinfo.pl/consular/chronicles/december_02/page1.htm If You Are a Dual National, You Need a Polish Passport! If you are (or can be considered) both an American and Polish citizen, you must enter and leave Poland on a Polish passport (just as you must enter and leave the U.S. on an American passport). If you have a Polish passport, check its validity. If you don’t, check if you need one. So, IT IS JUST AS YOU MUST ENTER AND LEAVE THE U.S. ON AN AMERICAN PASSPORT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka-Francuska Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 14.07.03, 20:00 Ale smedzicie z tymi paszportami! Mam podwojne ob., mieszkam we fr., mam lokum w pl., jezdze tam i z powrotem, pokazuje paszport fr. , bo polski stracil waznosc i nikt o nic sie do mnie przyczepia; Na granicy spogladaja tylko na fotografie w paszporcie czy sie zgadza ogolnie z moim look. Nikt nie szykanuje polonii , to jakies wymyslone oszolomastwo!! W Polsce spotykam sie z gocinnoscia, wiec przestan graffiti, bo przykro sie robi jak sie czyta . Odpowiedz Link Zgłoś