Dodaj do ulubionych

Boje sie jechac do Polski

• Gość: up Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.lu.dl.cox.net 06.07.03, 21:31
    • Gość: up Re: Boje sie jechac do Polski IP: 216.167.186.* 07.07.03, 17:52
    • Gość: up Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.lu.dl.cox.net 09.07.03, 19:38
    • Gość: polka Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.fastres.net 10.07.03, 11:35
      zagadza sie, ale tylko jesli wjedziesz na paszporcie polskim. jesli wjezdzasz
      na paszporcie obcym,. to na takim samym wyjezdzasz. mialam przygode w zeszlym
      roku z moim synem(owczesnie trzymiesiecznym). konsul wloski wydakl tymczasowy
      paszport polski mojemu synowi, mimo, ze mial juz jeden - wloski. tymczasowy na
      okeciu zabrali i kazali wyrobic polski - co trwa miesiace (trzeba wyrobic
      pesel, zameldowac itd) - kompletna bzdura, dziecko nigdy nie bedzie mieszkalo w
      0polsce, mieszkamy na stale we wloszech!!! skonczylo sie tak, ze cale wakacje
      spedzilam biegajac po urzedach blagajac panie urzedniczki o przyspieszenie
      sprawy, a gdy sie okazalo, ze musimy wyjechac pare dni wczesniej, maz dostal
      szalu (jest wlochem), poszedl do ambasady wloskiej i powiedzial, ze to
      porwanie, ale oni tez nic nie mogli zrobic, bo takie sa przepisy. musielismy
      czekac na paszport. od tej pory zawsze woze obydwa, ale ostatnio sprawdzilam,
      ze wjezdzajac na poaszporcie wloskim, mozna tez na nim wyjechac. jednak nie
      radzilabym ryzykowac, bo przepisy sa kretynskie, a urzednicy musz sie ich
      trzymac. w polsce paszport polski, we wloszech wloski, a w chinach?!?
      pozdrawiam cala polonie
      • Gość: grafiti I do tego bardzo trudno zrzec sie Polskiego obywat IP: 216.167.186.* 10.07.03, 18:38
        -elstwa. To jest uwiezienie przez Polskie prawa i przepisy paszportowe i
        obywatelskie!
        • Gość: REALNY Re: I do tego bardzo trudno zrzec sie Polskiego o IP: *.vc.shawcable.net 11.07.03, 07:07
          BUJAJ sie GRAFITI z JAJAM.-REALNY-
      • Gość: smyk Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.spurgeons.ac.uk 10.07.03, 22:20
        A ja jestem cwanszy,bo synka wpisalem do swojego polskiego,pojechalem do Polski
        na Wielkanoc,zlozylem papiery na polski dla synka,babcia to odebrala juz po
        30dniach z urzedu i wyslala poczta do nas,tylko moj maly potrzebowal wize
        angielska przy wjezdzie tutaj(w moim polskim paszporcie).Teraz waznosc mojego
        PL paszportu sie skonczyla,syn ma swoj,drugi syn tylko angielski,ja wjezdzam na
        angielskim i bedzie wesolo na granicy,chyba zatrudnia caly oddzial strazy
        granicznej do rozpracowania tematu!?
        Teraz nawet dzieci od 1.01.2003 musza placic za paszporty(chyba 30PLN),a w
        ambasadzie w Londynie ze £20.Ja do Polski jezdze z ciekawosci,jakie jeszcze
        idiotyzmy wymysla,chociaz uwazam ze to urzednicy licza na cos!Dwa lata temu
        latem,przewozilem auto na mienie przesiedlenia i stalem na granicy 6 godzin(z
        moim dzieckiem).Dobrze ze byla klimatyzacja w samochodzie,bo byl to bardzo
        goracy dzien,i dalo sie wytrzymac,ale ludzi traktuje sie jak zwierzatka i moze
        w Polsce wszyscy sa do tego przyzwyczajeni i sie z tym pogodzili,a dla nas
        "wygnancow"to dziwne.No coz,pozdrawiam Polonie
      • komentator Italia a Polska 11.07.03, 15:49
        Gość portalu: polka napisał(a):

> ze wjezdzajac na poaszporcie wloskim, mozna tez na nim wyjechac. jednak nie
        > radzilabym ryzykowac, bo przepisy sa kretynskie, a urzednicy musz sie ich
        > trzymac. w polsce paszport polski, we wloszech wloski, a w chinach?!?
        > pozdrawiam cala polonie

Przepisy wloskie sa bardziej surowe niz polskie. Poinformuj meza ze obywatel
        wloski przebywajacy ponad 3 miesiace zagranica nie tylko musi miec paszport i
        dokumenty w porzadku. Musi byc rowniez ZAMELDOWANY zagranica w urzedzie
        meldunkowym ostatniego miejsca pobytu w kraju.

Maz moze ci przeczytac odpowiednie prawo:

Si richiamano qui di seguito alcuni punti di particolare importanza
        concernenti l’iscrizione AIRE dettati dalla legge 27.10.1988, n. 470
        (Anagrafe e Censimento degli Italiani all’Estero) e dal DPR 6.10.1989 n. 323
        (Regolamento di esecuzione della legge n.470)
    • komentator Amerykanskie Grafitti 11.07.03, 15:40
      Polskie przepisy paszportowe sa takie same jak przepisy USA.
      Obywatel USA musi miec dokumenty USA przy przekraczaniu granicy.

Ambasada USA w Warszawie zwraca na to uwage podwojnym obywatelom:

www.usinfo.pl/consular/chronicles/december_02/page1.htm
      If You Are a Dual National, You Need a Polish Passport! If you are (or can be
      considered) both an American and Polish citizen, you must enter and leave
      Poland on a Polish passport (just as you must enter and leave the U.S. on an
      American passport). If you have a Polish passport, check its validity. If you
      don’t, check if you need one.

So, IT IS JUST AS YOU MUST ENTER AND LEAVE THE U.S. ON AN AMERICAN PASSPORT.

• Gość: up Re: Boje sie jechac do Polski IP: 216.167.186.* 14.07.03, 19:27
      • Gość: Polka-Francuska Re: Boje sie jechac do Polski IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 14.07.03, 20:00
        Ale smedzicie z tymi paszportami!
        Mam podwojne ob., mieszkam we fr., mam lokum w pl., jezdze tam i z powrotem,
        pokazuje paszport fr. , bo polski stracil waznosc i nikt o nic sie do mnie
        przyczepia; Na granicy spogladaja tylko na fotografie w paszporcie czy sie
        zgadza ogolnie z moim look. Nikt nie szykanuje polonii , to jakies wymyslone
        oszolomastwo!! W Polsce spotykam sie z gocinnoscia, wiec przestan graffiti,
        bo przykro sie robi jak sie czyta .
    • grafiti Re: Boje sie jechac do Polski 16.07.03, 03:42
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka