Dodaj do ulubionych

African Tours - nie dajcie się oszukać

IP: *.acn.waw.pl 11.08.03, 01:19
Nie dajcie się wrobić w African Tours tak bardzo reklamowanego przez Iwonę.

Poniżej pozwolę sobie opisać cała prawdę na temat African Tours.

Po pierwsze: nie istnieje możliwość skontaktowania się z biurem – biuro nie
ma ani komputera, ani faksu, ani telefonu. Jedyna forma kontaktu, to
kosztowne połączenie na komórkę Ashrafa (szefa biura).

Po drugie: Ashraf proponuje zakup kilku wycieczek jednocześnie. Jeżeli ktoś z
was się rozchoruje (zemsta faraona jest prawie pewna) i zechce dokonać
jakiejś zmiany, to pieniążki przepadły. No, od biedy wielce obrażony Ashraf
da zniżkę kilka dolców przy zakupie kolejnej wycieczki. Tu warto zaznaczyć,
że większość polskich biur podróży działających w Egipcie w sytuacji
zrezygnowania z wycieczki potrąca tylko 10%.

Po trzecie: jeżeli chcecie mieć Kair lub Luxor z polskim przewodnikiem, to
kupcie sobie wycieczki u waszych rezydentów. Polski przewodnik w African
Tours to jedna wielka kpina – Arab bełkoczący po polsku, który nie ma niczego
do powiedzenia. Lepiej kupcie sobie przewodnik Pascala, bo od Araba niczego
konkretnego się nie dowiecie.
Istnieje możliwość, że trafi się wam polska przewodniczka z Orbit Tours
prowadząca inną wycieczkę jadącą innym autokarem.. Oby tylko nie okazało się,
że po przywitaniu się, gdzieś ona zniknie. Praktycznie nie ma możliwości by
jedna przewodniczka obsługiwała dwie wycieczki, które w dodatku mają obiad w
dwóch różnych restauracjach.

Po czwarte: brudne autobusy African Tours mają zagęszczone siedzenia, tak że
osoby powyżej 180 cm muszą głowy trzymać między kolanami.

Po piąte: jak sobie kupicie jakąś dwudniową wycieczkę to nie wierzcie, że
dostaniecie czterogwiazdkowy hotel. To co wam da African Tours to syf i
malaria.

Po szóste: na jednodniowej wyciecze do Luxoru nie pojedziecie zobaczyć
świątyni Hatszepsut, która jest w programie wszystkich biur podróży. W zamian
za to dostaniecie wyspę bananową za 40 funtów od głowy. A jak nie będzie
chętnych, to poczekacie sobie godzinkę w autokarze. Oby tylko klimatyzację
zechcieli włączyć, bo inaczej wyzioniecie ducha.

Po siódme: obsługa wycieczki jest chamska. Na prośbę o podjechanie do
świątyni Hatszepsut organizator każe się odwalić i ewentualne reklamacje
złożyć w African Tours po powrocie do Hurghady.

Po ósme: jeżeli będziecie pierwszymi wchodzącymi do autokaru, to nie liczcie,
że będziecie mogli sobie wybrać miejsce siedzące. Organizator powie wam,
gdzie wolno wam usiąść.

Po dziewiąte: jak sobie pojedziecie na safari, to się przygotujcie na
kilkukrotną przesiadkę z samochodu do samochodu. African Tours sprzedaje tyle
miejsc ile się da. Dopiero w dniu wycieczki kombinuje jak upchnąć tłum
chętnych. A jak będzie problem, to zabiorą was na pustynię samochodem bez
otwieranych okien.

Tyle na dzisiaj. Jak sobie przypomnę coś jeszcze co spotkało mnie lub moich
znajomych, to nie omieszkam opisać.

Pozdrowienia dla Iwony – rzeczniczki African Tours.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: 89.0.1.* 11.08.03, 08:23
      Dziekuje za pozdrowienie i powiem szczerze, że jestem zdziwiona Twoimi
      przykrymi doświadczeniami, sama korzystałam z ich usług (wycieczek) i nic
      podobnego nie miało miejsca. Jak widać w szczycie sezonu wszystkie
      biura "nawalają". Pozdrawiam
      • Gość: Tobi Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.tkb.net.pl 11.08.03, 10:55
        Przed 2 tygodniami korzystałem z usług tego biura i wszystko było w porządku.
        Jest tak dużo Polaków na wycieczkach fakultatywnych, że przewodnik mówiący po
        polsku nie jest potrzebny. I tak przewodnicy z biura tłumaczą w kilku
        językach. Cena jest o niebo niższa niż u rezydenta. Wycieczka z Kairu z
        polskim biurem podróży odbywała się w rozwalajacym się autobusie, ze źle
        działającą klimatyzacją, śmierdzącym kibelkiem i złapaną gumą po drodze.
        A wycieczki Afrikan Tours można wykupić na mieście i nie ma potrzeby
        dzwonienia na komórkę.
        • Gość: Maged Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.08.03, 13:12
          Prosię sie mi powiedziec gdzie i s którego biura w Polsce kupiłeś podróże do
          Egiptu !
          Pozdrawiam.
          • Gość: Patrycja Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.ofi.pl 11.08.03, 15:21
            Ja także wykupiłam wycieczki w African Tours i byłam bardzo zadowolona.
            Poza tym za tą cenę nie ma co narzekać.
            Pozdrawiam
          • Gość: Tobi Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.tkb.net.pl 11.08.03, 17:47
            Gość portalu: Maged napisał(a):

> Prosię sie mi powiedziec gdzie i s którego biura w Polsce kupiłeś podróże do
            > Egiptu !
            > Pozdrawiam.

Byłem na objazdówce z Eximem i takim właśnie rozwalającym się autobusem
            przewozili nas z Kairu do Hurghady. Koszmar!
    • Gość: zz Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.03, 15:31
      ja tez z nimi byłam w maju i nie narzekam,kazdy z nas miał do dyspozycji 2
      fotele i to bez zadnego gadania,autokary wcale nie były ciasne,nie miały w
      srodku toalety(i bardzo dobrze....)przewodnik fakt-słabo mowił po polsku ,ale i
      tak kazdy go rozumiał,bo sie starał i wszyscy starali się mu pomoc
      było to dodatkową atrakcją
      i wcale nie załatwiałm tego z Ashrafem tylko jakims drugim małym kolesiem,który
      za Kair i Luxor dał mi nam gratis łodz ze szklamym dnem
      poza tym dlaczego piszesz w imieniu swoich znajomych-nie przezyłes czegos sam
      to nie opisuj

• Gość: darek Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.acn.waw.pl 11.08.03, 20:49
        Wszystko co opisałem przeżyłem osobiście. Część przeżyłem z moją rodziną, a
        część wspólnie z moimi znajomymi, którzy dzielili się ze mną swoimi
        spostrzeżeniami.

To, że ktoś był na wycieczce z African Tours i był zadowolony, wcale nie musi
        oznaczać, że wysoka jakość usług jest standardem tego biura.

W moim jeszcze nie tak długim życiu miałem okazję zwiedzić pół Europy i
        przyznam sie szczerze, że nikt nigdy nie zaserwował mi tak fatalnej obsługi.

A jeżeli chodzi o pozytywne strony African Tours, to jedyne czego nie udało im
        się zepsuć, to wycieczki po rafach koralowych, na których byłem trzykrotnie.

Kilka lat temu byłem w Egipcie z jednym z renomowanych zagranicznych biur
        podróży i wycieczki kupowałem u rezydenta. Być może od tamtego czasu jakość
        usług turystycznych w Egipcie wszędzie się pogorszyła. Ja jednak jestem skłonny
        twierdzić, że wy wszyscy, którzy mnie krytykujecie, po prostu nie wiecie co to
        jest usługa turystyczna na normalnym, europejskim poziomie.

Pozwolę sobie dodać jeszcze, że jadąc na wycieczkę do Luxoru miałem nadzieję
        zobaczyć światynię Hatszepsut, która to była w programie. Jadąc do Luxoru lub
        Kairu nie byłem zainteresowany zabawnymi rozmowami z niedouczonymi
        przewodnikami, tylko posłuchaniem kompetentnych znawców historii Egiptu.

Niestety, ale skusiła mnie niska cena wycieczek w African Tours. Teraz, żeby
        pokazać mojej rodzinie świątynię Hatszepsut będę musiał dopłacić kilka tysięcy
        złotych na kolejną wycieczkę do Egiptu.
        • Gość: mm Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: 80.48.65.* 12.08.03, 08:59
          "Wy wszyscy, którzy mnie krytykujecie?" Nie zauważyłem tu krytyki ciebie, tylko
          pozytywne opinie nt. African Tours. Nie bądź taki wrażliwy. Ja też z nimi byłem
          i nie miałem zastrzeżeń. U nich Luksor 25usd, u rezydenta... 65. No bez
          przegięć.
        • Gość: zz Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 09:03
          Gość portalu: darek napisał(a):

> Wszystko co opisałem przeżyłem osobiście. Część przeżyłem z moją rodziną, a
          > część wspólnie z moimi znajomymi, którzy dzielili się ze mną swoimi
          > spostrzeżeniami.
          >
          > To, że ktoś był na wycieczce z African Tours i był zadowolony, wcale nie musi
          > oznaczać, że wysoka jakość usług jest standardem tego biura.
          DLA MNIE ICH STANDARD JEST OK-CZEGO WYMAGAC ZA 25$?TO SAMO BYŁO U REZYDENTA
          TYLE ZA ZA 75$
          >
          > W moim jeszcze nie tak długim życiu miałem okazję zwiedzić pół Europy i
          > przyznam sie szczerze, że nikt nigdy nie zaserwował mi tak fatalnej obsługi.
          >
          > A jeżeli chodzi o pozytywne strony African Tours, to jedyne czego nie udało
          im
          > się zepsuć, to wycieczki po rafach koralowych, na których byłem trzykrotnie.
          >
          > Kilka lat temu byłem w Egipcie z jednym z renomowanych zagranicznych biur
          > podróży i wycieczki kupowałem u rezydenta. Być może od tamtego czasu jakość
          > usług turystycznych w Egipcie wszędzie się pogorszyła. Ja jednak jestem
          skłonny
          >
          > twierdzić, że wy wszyscy, którzy mnie krytykujecie, po prostu nie wiecie co
          to
          > jest usługa turystyczna na normalnym, europejskim poziomie.
          NIE ZAPOMINAJ,ZE JESZCZE NIE ZARABIAMY JAK PRZECIĘTNY EUROPEJCZYK I TAKA PODRÓZ
          JEST CZASEM OKUPIONA WIELOMIESIĘCZYMI WYRZECZENIAMI
          TAKA JEST PRAWDA
          I WOBEC TEGO JESTESMY ZADOWOLENI Z SERWISU AFRICAN TOUR
          TOBIE PROPONUJĘ WSZELKIE WYJAZDY Z TUI LUB CLUB MED,TAM NA PEWNO BĘDZIE
          EUROPEJSKI POZIOM(I Z PEWNOSCIA SWIATOWA CENA)
          >
          > Pozwolę sobie dodać jeszcze, że jadąc na wycieczkę do Luxoru miałem nadzieję
          > zobaczyć światynię Hatszepsut, która to była w programie. Jadąc do Luxoru lub
          > Kairu nie byłem zainteresowany zabawnymi rozmowami z niedouczonymi
          > przewodnikami, tylko posłuchaniem kompetentnych znawców historii Egiptu.
          PROPONUJĘ ZACZĄC STUDIA NA ARABISTYCE ALBO ORIENTALISTYCE TO TAM SPOTKASZ
          ZNAWCOW TEGO REGIONU
          MNIE WYSTARCZYŁY PODSTAWOWE,FAJNIE PRZEKAZYWANE INFORAMCJE NA TEMAT TEGO,CO
          AKURAT ZWIEDZAŁAM
          >
          > Niestety, ale skusiła mnie niska cena wycieczek w African Tours. Teraz, żeby
          > pokazać mojej rodzinie świątynię Hatszepsut będę musiał dopłacić kilka
          tysięcy
          > złotych na kolejną wycieczkę do Egiptu.
          POZDRAWIAM PODRÓZNIKA SERDECZNIE
          MAM NADZIEJE,ZE NIE SPOTKAMY SIE W JEDNYM AUTOKARZE,BO BYC MI ZATRUŁ CAŁĄ
          WYCIECZKĘ
    • Gość: no i co? Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 16:40
    • Gość: krowek Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: 62.135.24.* 12.08.03, 17:08
      African Tours jest firmą z kategorii "krzak", czyli bez biura, bez telefonu,
      bez kompetnecji i ubezpieczeń. To czyni ceny wycieczek bardzo niskimi, ale -
      jak wiadomo - im taniej tym mniej ciekawiej, szczególnie w Egipcie. Duże firmy
      (a więc wycieczki u rezydentów) zapewniają polskojęzycznego przewodnika i robią
      szopki w postaci wpakowania do jednego autobusu pięciu narodowości, co AT się
      regularnia zdarza. Po Kairze oprowadza dla AT Egipcjanin, ponieważ polscy
      przewodnicy musza mieć specjalne pozwolenia, których AT nie wyrabia, ponieważ
      jedzie po najmniejszych kosztach. Stąd afery z wejsciem do Hatszepsut, ledwo
      zjadliwym obiadem w jakieś podejrzenej dziurze, hotelem trzeciej kategorii
      (lecz w poblizu piramid) itp. Zdarza się jednak, że nawet poważne biuro i
      rezydent sprzedaje wycieczkę-bubla za większe pieniądze, ale przynajmniej wtedy
      jest się gdzie poskarżyć oraz wiadomo, kto jest za co odpowiedzialny. AT działa
      podobnie jak kilka innych firm-krzków w Hurghadzie i Szarm, żerując na
      Polakach, skapiących 30 dolarów więcej na normalną wycieczkę. Osobiście,
      polecam samodzielne podróże po Egipcie zwykłymi środkami transportu. Wystarczy
      nieco się przygotować, poczytać, popytać i można samemu sobie zrobić wycieczkę
      do Kairu czy Luksoru. W konieczność konwoju, o której mówią ciągle rezydenci
      nie wierzcie. Powodzenia!
      • Gość: gosc Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.toya.net.pl / 10.0.224.* 12.08.03, 20:12
        No nie !!! Co zdanie to bzdura. Nawet nie chce mi sie komentowac. Siedziba
        biura jest 30 m obok sklepu wolnoclowego niedaleko Royal Palace.Bylem i nie
        siedzialem na krzaku. Tel. kom. 0127957544 - Ashraf.Swiatynia Hatshepsut jest
        zamknieta i za 5$ mozna podjechac i z daleka zrobic zdjecia.
        Rezydent renomowanego biura jest tylko posrednikiem(pewny jest tylko polskoj.
        przewodnik) , a organizatorem jest miejscowe biuro.
        Ubezpieczenie ,ktore zaplacilesz w kraju, obejmuje wszystko co sie zdarzy w
        trakcie pobytu w Egipcie.
        Ale zeby bylo jasne:
        Nie polecam AT !!!!! . Ale nie z powodow opisanych przez krowka.
        Zaznaczam ,ze pisze o Luxorze. AT podlacza Polakow do Orbit Tours, ktory ma
        polska przewodniczke (Sonia).
        Ale moze tak byc jak ja trafilem, ze Orbit Tours ma pelny autokar Polakow i
        wtedy sa problemy.
        Dlatego dla wszystkich , ktorych interesuje Luksor radze skontaktowac sie z
        Sonia. Jest to Polka ,ktora wyszla za Araba i mieszka w Hurghadzie.
        Biuro miesci sie na wprost Hor Palace , obok Burger Kinga.
        Telefon kom. do jej meza-Sameha 0101560430
        Koszt 1 min. w Egipcie ok. 1 PLN.
        • Gość: An Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.net.milek.com.pl / 192.168.2.* 22.08.03, 15:29
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Swiatynia Hatshepsut jest
          > zamknieta i za 5$ mozna podjechac i z daleka zrobic zdjecia.
          >
          Z jakiego powodu jest zamknięta?!?!? W drugiej połowie lipca była otwarta i bez problemu można ją było zwiedzać... Pytam bo wybieram się znowu z inną ekipą i nie chciałabym takich niespodzianek...
      • Gość: darek Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.acn.waw.pl 12.08.03, 20:13
        Wielkie dzięki. A już myślałem, że jestem jedynym człowiekiem na świecie, który
        uważa, że robienie turystów w trąbę jest całkowicie normalne.
    • Gość: darek A może Temo Tours? IP: *.acn.waw.pl 21.08.03, 22:18
      Ponieważ znowu rozpoczyna się reklamowanie African Tours (Ashraf), to pozwalam
      sobie odświeżyć (mój)wątek dotyczący tego oszukańczego biura.
      Osobiście polecam Temo Tours: Office No 10, Ground floor, Sea Gull Mall B,
      Hurghada, tel.(+2065)440351 ext 1010 fax 440350, e-mail: temohurghada@yahoo.com.
      W biurze pracuje młoda Białorusinka Diana, z którą łatwo można porozumieć się
      zarówno po polsko-rosyjsku jak i po angielsku.
      Ceny są o 2-3 dolary wyższe niż u Ashrafa (African Tours). Jakość usług jest
      zdecydowanie wyższa.
      Nie jestem rzecznikiem Temo Tours. Jeśli nie chcecie, to nie korzystajcie z
      jego usług. Skorzystajcie z jakiegokolwiek innego biura. Ale miejcie się na
      baczności. Zawsze jest szansa, że wpadniecie w sidła African Tours.
      Pozdrowienia dla Iwony.
    • Gość: denko Re: African Tours - nie dajcie się oszukać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 11:32
      swoj post rozpocząłes wychwalaniem wycieczek organizowanych przez rezydenta-juz
      ci się zmienilo?juz chwalisz lokalne biura?cos nie tak Dariuszu
    • Gość: normalna Do An IP: *.luszowice.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 11:57
      Nie słuchaj , ja byłam w zeszłym tygodniu w Luksorze i byłam w świątyni
      Hatshepsut , nikt z poznanych tam przeze mnie ludzi nie słyszał o jej
      zamknięciu!
      • Gość: An Re: Do An IP: *.net.milek.com.pl / 192.168.2.* 25.08.03, 09:57
        Gość portalu: normalna napisał(a):

> Nie słuchaj , ja byłam w zeszłym tygodniu w Luksorze i byłam w świątyni
        > Hatshepsut , nikt z poznanych tam przeze mnie ludzi nie słyszał o jej
        > zamknięciu!

Bardzo dziekuję.Pocieszyłaś mnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka