kari311 16.04.08, 20:42 Odebrałam dzis wyniki badania moczu mojej 5 miesiecznej corki. Czy te wyniki sa dobre.. ciężar moczu 1.005 ph 6.5 oraz wykryto liczne krysztaly szczawianu wapnia.. Proszę o rade... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Jaki prawidłowy ciężar moczu? 16.04.08, 21:04 zum.org.pl/2.2.5.html - niby od 1008, ale wystarczy ze dziecko wiecej pije i juz masz bardziej rozcienczony mocz... Bardziej przejelabym sie tymi krysztalami wapnia, bo w tym wieku to nie za bardzo mi sie one podobaja, chyba, ze dziekco ma bardzo urozmaicona diete, ale patrzac na wiek to chyba nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kari311 Re: Jaki prawidłowy ciężar moczu? 16.04.08, 21:27 Dziecko jest tylko na piersi... A o czym te krysztaly mogaswiadczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Jaki prawidłowy ciężar moczu? 16.04.08, 22:04 Teoretycznie powinno byc tak, ze szczawiany sa po zwiekszonym spozyciu pokarmow bogatych w kwas szczawiowy, czyli szczawiu, rabarbaru, pomaranczy, bananow, podrobow, watrobki, duzych dawek wit. C (zwlaszcza po podaniu dozylny,). Jesli to nei wystepuje nalezy liczyc sie z kamica nerkowa, czyli trzeba mimo wszystko robic badania i obserwowac. Ja przynajmniej tak bym robila. Ale nie strasze, bo jako dziekco wciaz mialam szczawiany,a teraz nic nie mam z nerkami (problem, ze choroby nerek sa dziedziczne, co widac po moim dziecku). Odpowiedz Link Zgłoś