Dodaj do ulubionych

co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejskiej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:21
....i nie jakieś tłustej tylko takiej chudziutkiej?dostałam to cudo w
prezencie i nie mam pojęcia jak do tego podejść,plisss, dziękuje z
góry,pozdro
Babeczka
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:28
      marynata a potem upiec. Szkoda, ze chudziutka, bo kaczki sa kosciste.
      • Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:36
        to źle, że chuda? a ja już sie cieszyłam bo niezbyt mi się podoba ten żółty
        tłuszczy,buuu
      • Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 17:46
        Kaczkę oczyść umyj, mam nadzieję, że jest oskubana i wypatroszona. Kaczkę
        natrzyj (również w środku) solą, pieprzem i majerankiem, do środka wpakuj
        pokrojone na ósemki kwaśne jabłka (renety, antonówki) bez skórki (ok.6 szt).
        Kaczkę oprósz wiórkami masła i podlej czerwonym winem. Piecze się w temp. 180
        st jakieś 1.5 h. podaje się z żurawinami i pieczonymi ziemniakami.
        Przed pieczeniem możesz ją umieścić na noc w marynacie z 2/3 szkl. octu
        winnego, 1/3 szklanki czerwonego wina, majeranek, ząbek czosnku, 2 liśćie
        laurowe, 10 ziaren ziela ang, 1 średnia marchew, 1 średnia cebula, 1 średnia
        pietruszka, 1 średni seler (ja warzywa szatkuję w cieniutkie plastry). Potem
        się ją wyjmuje, oczyszcza z ziół i warzyw ale nie płucze. Marynatę się wylewa,
        nie można jej używać do pieczenia.
        Zamiast majeranku może być tymianek lub rozmaryn.
        • Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:51
          wydaje się proste...tylko co do tej marynaty to może byćbez wina? szczerze
          moiąc wolę je wypić,pozdro...hurra jutro będzie kaczka na obadek...dziękue....
          A może macie inne propozycje?
          • Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:51
            sorki, troche niewyraźnie napisałam poprzedni post ale juz mi ślinka
            cieknie :))
          • Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 17:54
            Lepiej z winem, ja do tego celu kupuję najtańszą czerwoną półwytrawną Sophię w
            Tesco lub w Biedronce. I tak musisz ją dodatkowo podlać winem. Traci wtedy taki
            charakterystyczny "smrodek".
        • Gość: Desperada Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.solcon.nl 18.09.03, 17:29
          Dzieki Tangerines jestes jak zwykle wspaniala!!!!
          desperada
    • Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 18:01
      Jeżeli dziś nie masz wina albo octu winnego, to zrób marynatę z octu z wodą
      gotowaną w równych porcjach i reszty składników. Kaczka ma taki
      charakterystyczny smak jak dziczyzna i trzeba to trochę zabić. Najlepsza jest
      podana marynata winno-octowa. Możesz ją też w ostateczności włożyć do maślanki
      na noc.
      • Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:04
        ok,jakoś to przeżyję, masz racje mozna kupić zwykła Zośkę i podlać, zobaczymy
        co mi wyjdzie, dzięki,pozdro
        Babeczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka