Gość: babeczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:21 ....i nie jakieś tłustej tylko takiej chudziutkiej?dostałam to cudo w prezencie i nie mam pojęcia jak do tego podejść,plisss, dziękuje z góry,pozdro Babeczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:28 marynata a potem upiec. Szkoda, ze chudziutka, bo kaczki sa kosciste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:36 to źle, że chuda? a ja już sie cieszyłam bo niezbyt mi się podoba ten żółty tłuszczy,buuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 17:46 Kaczkę oczyść umyj, mam nadzieję, że jest oskubana i wypatroszona. Kaczkę natrzyj (również w środku) solą, pieprzem i majerankiem, do środka wpakuj pokrojone na ósemki kwaśne jabłka (renety, antonówki) bez skórki (ok.6 szt). Kaczkę oprósz wiórkami masła i podlej czerwonym winem. Piecze się w temp. 180 st jakieś 1.5 h. podaje się z żurawinami i pieczonymi ziemniakami. Przed pieczeniem możesz ją umieścić na noc w marynacie z 2/3 szkl. octu winnego, 1/3 szklanki czerwonego wina, majeranek, ząbek czosnku, 2 liśćie laurowe, 10 ziaren ziela ang, 1 średnia marchew, 1 średnia cebula, 1 średnia pietruszka, 1 średni seler (ja warzywa szatkuję w cieniutkie plastry). Potem się ją wyjmuje, oczyszcza z ziół i warzyw ale nie płucze. Marynatę się wylewa, nie można jej używać do pieczenia. Zamiast majeranku może być tymianek lub rozmaryn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:51 wydaje się proste...tylko co do tej marynaty to może byćbez wina? szczerze moiąc wolę je wypić,pozdro...hurra jutro będzie kaczka na obadek...dziękue.... A może macie inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 17:51 sorki, troche niewyraźnie napisałam poprzedni post ale juz mi ślinka cieknie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 17:54 Lepiej z winem, ja do tego celu kupuję najtańszą czerwoną półwytrawną Sophię w Tesco lub w Biedronce. I tak musisz ją dodatkowo podlać winem. Traci wtedy taki charakterystyczny "smrodek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desperada Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.solcon.nl 18.09.03, 17:29 Dzieki Tangerines jestes jak zwykle wspaniala!!!! desperada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.pop.e-wro.net.pl 10.09.03, 18:01 Jeżeli dziś nie masz wina albo octu winnego, to zrób marynatę z octu z wodą gotowaną w równych porcjach i reszty składników. Kaczka ma taki charakterystyczny smak jak dziczyzna i trzeba to trochę zabić. Najlepsza jest podana marynata winno-octowa. Możesz ją też w ostateczności włożyć do maślanki na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Re: co zrobić z kaczki, dodam tylko, że z wiejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 18:04 ok,jakoś to przeżyję, masz racje mozna kupić zwykła Zośkę i podlać, zobaczymy co mi wyjdzie, dzięki,pozdro Babeczka Odpowiedz Link Zgłoś