Dodaj do ulubionych

Bazylu Baranie (PO) załóż komitet obrony Jurczyka

21.06.08, 11:01
masz tu gotowy tekst:

„Zdecydowanie protestujemy przeciwko kampanii oczerniania JURCZYKA. Legendarny przywódca Solidarności (...) jest symbolem walki Polaków o niepodległość. (...) Nie może być naszej zgody na oczernianie [go] przez publiczne instytucje w imię tzw. »prawdy historycznej «. Solidaryzujemy się z nim w jego walce o godność osobistą”.

Radni, którzy spotkali się w Szczecinie, mówią, że ich oświadczenie powstało spontanicznie. - W czasie przerwy w obradach ktoś powiedział, że musimy zareagować na tę nagonkę - wyjaśnia szef rady Szczecina Bazyli Baran. - Dlatego powstało to pismo. Ja sam z Solidarnością związany byłem od początku i teraz czuję się, jakby mi ktoś w twarz napluł.
Obserwuj wątek
    • janek_reno Gotowiec dla Jurka Litwińskiego Jacyny i Kżysżstka 21.06.08, 11:06
      Mieczysław Jurek, przewodniczący zarządu regionu Solidarności
      Cieszy mnie, że ludzie stają w obronie JURCZYKA. To mój [były] szef i darzę go pełnym szacunkiem, tak jak każdy człowiek z Solidarności. A cała ta sytuacja z jednej strony mnie śmieszy i złości, z drugiej wzbudza we mnie zwykłą żałość. Bo oskarżono człowieka bez żadnych dowodów, gdy nie ma podpisu i deklaracji współpracy z SB. Najgorsze jest jednak to, że to co my, Polacy, potrafimy najlepiej, to wzajemne opluwanie się. Żadnych świętości, żadnych symboli. Jak będzie trzeba, my także staniemy w obronie JURCZYKA. Na razie on sam świetnie daje sobie radę i takiej pomocy nie potrzebuje.

Arkadiusz Litwiński, poseł PO

Jestem pewien, że JURCZYK nie wymaga takich form poparcia, ale to dobrze, że nawet wbrew niemu są one podejmowane. Uważam, że problem wywołało nieodpowiedzialne zachowanie kierownictwa IPN. Zgadzając się z potrzebą badań naukowych i ideą wolności słowa, nie sposób nie zauważyć, że zamiast zlecić tego typu badania, finansowane zresztą z naszych podatków, historykom bezstronnym, z autorytetem moralnym i zawodowym, wybrano ludzi, którzy jeszcze nie zapracowali sobie na miano tuzów historycznych. Jak tak dalej będą pracować, ich dzieła skończą na półce z publikacjami pana Bubla. Może [autorzy książki] poddali się urokowi starszych i zajadłych przeciwników JURCZYKA?

Małgorzata Jacyna-Witt, radna sejmiku (PiS)
      Pamiętam te lata 70. Ktoś o takiej konstrukcji psychicznej jak JURCZYK mógł dać się omotać agentom bezpieki. Dlatego nie wierzę jego zapewnieniom o własnej niewinności. Ale szkoda mi go, tak zwyczajnie po ludzku i po kobiecemu: jego, jego rodziny. I dlatego że nie wierzę Wałęsie, nie podpiszę się pod żadnymi oświadczeniami komitetów, które stają w jego obronie. Choć rozumiem tych ludzi. Buntują się, bo burzy się ich autorytet.

Piotr Krzystek, prezydent Szczecina
      NSZZ "Solidarność" i jej szczeciński przywódca JURCZYK odegrali ogromną rolę w walce o wolną Polskę i jedność w Europie. JURCZYK ma mój najwyższy szacunek i zaufanie. Wierzę, że cała dyskusja zakończy się pozytywnie i panu Wałęsie zostanie przywrócony należyty honor.
      • Gość: mikesz Re: Gotowiec dla Jurka Litwińskiego Jacyny i Kżys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 21:40
        jaki gotowiec?
    • Gość: remi Re: Bazylu Baranie (PO) załóż komitet obrony Jurc IP: *.chello.pl 21.06.08, 21:24
      dobre:)
      • Gość: pop Re: Bazylu Baranie (PO) załóż komitet obrony Jurc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 11:39
        www.blog.media.pl/content/wpis/Apel-w-obronie-swobody-badan-naukowych-i-wolnosci-slowa
        • lech.niedzielski To w "Solidarności" byli sami konfidenci UB ?!!! 22.06.08, 11:54
          To chyba jednak niemożliwe !!!
          • plazzek Re: To w "Solidarności" byli sami konfidenci UB ? 22.06.08, 18:23
            Sami nie! Ale im wyżej, tym więcej. Przecież SB musiało kontrolować
            wszystkie organizacje, gdzie mogła się wykluć jakaż niezależność od
            partii.

Może pamiętasz sprawę tzw. piątej komendy WiN kilka lat po wojnie?
            Całość jej składu to byli ubecy, chodziło w tym tylko o to, żeby
            wyłapać i unieszkodliwić chętnych do walki z komuną. Historia jest
            nauczycielką życia, nieprawdaż?
            • lech.niedzielski Re: To w "Solidarności" byli sami konfidenci UB ? 22.06.08, 18:47
              plazzek napisał:

> Sami nie! Ale im wyżej, tym więcej. Przecież SB musiało
              kontrolować
              > wszystkie organizacje, gdzie mogła się wykluć jakaż niezależność
              od
              > partii.
              >
              > Może pamiętasz sprawę tzw. piątej komendy WiN kilka lat po wojnie?
              > Całość jej składu to byli ubecy, chodziło w tym tylko o to, żeby
              > wyłapać i unieszkodliwić chętnych do walki z komuną. Historia jest
              > nauczycielką życia, nieprawdaż?
              >
              To nie byli ubecy tylko bohaterscy opozycjoniści pozyskani do
              wspólpracy przez UB.
              • Gość: gogo To w "Solidarności" byli konfidenci niedzielski SB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:26
                Jurczykiem tak nie grali jak marionetką i teraz go nie bronią
                • Gość: Basia nierówne Komitety, nierówne szanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 20:50
                  zniknął wpis i link gdzie moż na poprzeć lub nie IPN
                  oto demokracja kiedy jednym sie usta knebluje a innym nie wolno
                  takimi metodami tiny.pl/klrq chca wygrać w stylu bolka
                  • lech.niedzielski Re: To w "Solidarności" byli sami konfidenci UB ? 24.06.08, 08:19
                    Chyba jednak nie. Napewno musiało być tam paru uczciwych i
                    niezłomnych !
                    Jak np. pani prof. Senyszyn.
    • switonemsi Re: Bazylu Baranie (PO) załóż komitet obrony Jurc 24.06.08, 12:50
      A nie za dużo tych legendarnych przywódców?

Ja w ogóle nie wiem o jakie legendy i czemu oni przewodzili.
      • lech.niedzielski Re: Bazylu Baranie (PO) załóż komitet obrony Jurc 24.06.08, 15:28
        switonemsi napisał:

> A nie za dużo tych legendarnych przywódców?
        >
        > Ja w ogóle nie wiem o jakie legendy i czemu oni przewodzili.
        >
        To co z tego, że byli oni wszyscy albo nie byli konfidentami ?
    • andreas.007 pan Jurczyk podejmował dzialania mogace rozbic 25.06.08, 03:31
      pan Jurczyk, moim zdaniem, podejmował działania
      mogace rozbic Solidarnośc - nawet zalozył alternatywny zwiazek,
      takze samo wbrew ustaleniom dzien wczesniej podpisał ugode,
      co mogło doprowadzic do rozbicia siły protestu!

Dało to Szczecinowi przez to gorsza pozycje wobec Gdanska.
      Stawialo tez Szczecin w sytuacji podejrzanej!
      Jak by ktos sterował zwiazkiem z zewnatrz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka