dobirek 13.07.08, 16:14 Panie Profesorze, żegnam Pana z poczuciem ogromnej straty. To co Pan zrobił dla Polski jest nie do przecenienia. To olbrzymia strata dla Kraju i dla mnie osobiście. Do zobaczenia Panie Profesorze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcowsky Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:16 Wielka strata dla Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
part_of_the_game Podziękujmy tym co opóźniają budowę A2 13.07.08, 16:53 Można powiedzieć, że sami premierzy Kaczyński i Tusk przyłożyli się do śmierci tak wybitnego człowieka. Nie mówiąc już o niejakim Kulczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: (i) 13.07.08, 17:37 Naprawde wielka strata dla Polski. Jeden z niewielu inteligentnych polskich politykow odszedl na zawsze. Byl wielce wyrozniajaca sie i kulturalna osoba na tle tego calego politykierskiego oszolomstwa, krzykaczy i szubrawcow. RIP (Rest In Peace). What-ever, who-ever, when-ever, where-ever and finally how-ever: and all this in the middle of nowhere called Poland!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: (i) 13.07.08, 19:06 Kolego o imieniu shithead - RIP to nie skrot z angielskiego tylko z laciny - requiescat in pace. Pisze o tym bo gdybys to walnal przy Geremku to pewni by cie poprawil. A Geremek, dla niektorych Bronek - postac skomplikowana, jak Kuron. Dobrze by bylo przeczytac jakas zwarta analize jego dzialnosci. Niestety, mozna sie spodziewac dwoch skrajnosci - albo jakies antysemickie pomyje, albo bezkrytyczne laudacje. Jesli chodzi o mnie to Bronek Gieremek moim przyjacielem nie byl, a jego poglady byly mi przeciwne. Powiem wiecej, czulem sie przez niego oszukany tak jak przez TW Bolka i Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Pytanie niepolityczne i niepoprawne 13.07.08, 20:25 Widać o bezpieczeństwo narodowe łatwiej się dba niż o własne. Z jaką prędkością jechał Mercedes skoro tak wygląda? Dziwię się, że prof. Geremek był zmuszony poruszać się polskimi drogami, odważny człowiek. Powinien już dawno mieć jakiś własny nomen omen Eurocopter. www.eurocopter.com/site/FO/scripts/siteFO_accueil.php?lang=EN Prof. stał się niestety ofiarą swoich własnych socjalistycznych przekonań, które rocznie zabijają nam na drogach setki ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
slonce_popapranych Re: Pan Geremek dostal nagle wezwanie do najwyzsze 13.07.08, 21:59 j komisji sledczej Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Kto pozwala takim dziadkom prowadzic auto? 14.07.08, 21:39 Co by bylo gdyby nie Ducato a matiz z 4 osobowa rodzina jechal naprzeciw? wielki geremek zamordowalby ich. ktosw tu za nim placze? a kto zaplacze nad losem niewinnego kierowcy ducato ktory walczy o zycie, bo jakis dziad zamiast siedziec w fotelu z fajka nie mogl oderwac sie od koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Kim jest tajemnicza kobieta obok Geremka? 15.07.08, 13:46 Kim jest ta tajemnicza kobieta obok Geremka? Jaki byl jej udzial w wypadku? Czemu ukrywa sie ja? Moze wyjasnilaby powod wypadku! adamo64 napisał: > Co by bylo gdyby nie Ducato a matiz z 4 osobowa rodzina jechal > naprzeciw? wielki geremek zamordowalby ich. ktosw tu za nim placze? > a kto zaplacze nad losem niewinnego kierowcy ducato ktory walczy o > zycie, bo jakis dziad zamiast siedziec w fotelu z fajka nie mogl > oderwac sie od koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaspera Re: [X] 14.07.08, 00:37 Odszedł człowiek wielkiego formatu (*) In paradisum deducant te angeli. Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko1.1 Re: Podziękujmy tym co opóźniają budowę A2 13.07.08, 18:42 a dlaczego . a może też producent asfaltu ..jak nie wiesz to nie pleć dziwna smierc PROF pANKO TEŻ DZIWNIE ZGINĄŁ Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Podziękujmy tym co opóźniają budowę A2 13.07.08, 22:45 pewnie pieszego chcial ominac.. Odpowiedz Link Zgłoś
ok39 Re: Podziękujmy tym co opóźniają budowę A2 14.07.08, 00:18 jechałem dziś pół godziny wczesniej tą drogą, ogromny tłok, fatalne warunki pogodowe. każdego z nas w tym miejscu mogło to spotkać... Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:58 Ogromna strata! Dlaczego własnie teraz odszedł człowiek,który w tej chwili jest nam -Polsce bardzo potrzebny?Cześc Jego Pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
niemamsyfa robisz sobie zarty? nie wypada kolego! 13.07.08, 17:09 szkoda czlowieka, szkoda rodziny ale Polska sobie poradzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: robisz sobie zarty? nie wypada kolego! 13.07.08, 17:14 Nie chcę wlasnie dziś Tobie tłumaczyc,że nie robie z Tej Wielkiej Straty żartów.naprawde dziś byłby nam w Europarlamencie b.potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
niemamsyfa do czego bylby potrzebny w Europaprlamencie? 13.07.08, 17:21 naprawde nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: do czego bylby potrzebny w Europaprlamencie? 13.07.08, 18:27 niemamsyfa napisał: do czego bylby potrzebny w Europaprlamencie? > naprawde nie wiem... Nie wiesz? Szkoda. Należał do grupy kilku najwybitniejszych europarlamentarzystów. A ponieważ był równocześnie wielkim polskim patriotą, resztę już będziesz mógł sobie sam dopowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz [...] 13.07.08, 17:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: robisz sobie zarty? nie wypada kolego! 13.07.08, 18:31 swan_ganz napisał: > > naprawde dziś byłby nam w Europarlamencie b.potrzebny. > > Naprawdę? Twój żal po profesorze wydaje się być szczery (a nie > zwykłym małpowaniem za mediami) to pewnie znasz dobrze życiorys > profesora Geremka i będziesz w stani mi odpowiedzieć dlaczego śp. > Kuroń nazwał kiedyś Geremka "Hunwejbinem, który wzywał do rozprawy z > Solidarnością"? > I jaki cel miał Pan Profesor gdy niespełna dwa lata temu wzywał > Parlament Europejski do nałożenia sankcji na Polskę za ówczesny jej > kierunek polityczny? Może zacytujesz lub dasz link do jakichś źródeł. Bo wygląda mi to na typową bzdurę rodem z Naszego Dziennika lub publicystyki Michałkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz proszę bardzo Mareczku.... 13.07.08, 19:49 trochę prawdy nikomu jeszcze nie zaszkodziło :-) "fragment szyfrogramu wysłanego do Berlina przez warszawskiego ambasadora NRD, H. Neubauera, niedługo przed wprowadzeniem „stanu wojennego" (l981): „Miałem właśnie bulwersującą rozmowę z, szefem ekspertów «Solidarności», Geremkiem (ściśle związki z międzynarodówką socjaldemokratyczną). Nie wierzyłem własnym uszom. Geremek oświadczył, ze dalsza pokojowa koegzystencja «Solidarności» i realnego socjalizmu jest niemożliwa w takiej formie jak obecna, zatem nieunikniona jest konfrontacja siłowa. Wobec tego trzeba przesunąć wybory do rad narodowych. Organy władzy państwowej muszą zniszczyć solidarnościowy aparat. Po takiej rozprawie «Solidarność » mogłaby się reaktywować, ale już jako rzeczywisty związek zawodowy, bez Matki Boskiej w klapie marynarki, bez programu gdańskiego, bez ambicji politycznych. Geremek kontynuował: można byłoby zachować tylko siły umiarkowane (...) Nie mogę jeszcze ocenić, czy mówił tylko we własnym imieniu". Brzydko się pan bawił „tą Polską", panie profesorze! " całość tu; www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=74&aid=7104 tylko po lekturze weź się nie zabij przypadkiem z rozpaczy bo nie wybaczyłbym sobie tego Mareczku... Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft prawda? 13.07.08, 21:34 a co tobie daje ta gwarancje, ze to prawda? mnie np b. trudno uwierzyc, ze s.p. Geremek z ambasadorem honeckera (sic!) taka "sensacyjna rozmowe" odbyl? ale jezeli nawet wlasnie taka rozmowa sie odbyla, to jej sensu i celu nalezaloby szukac glebiej (a nie doslownie) ... przypuszczam, ze chodziloby o kompletne zdezorientowanie bylych panstw paktu wa-wskiego, ktorych generalicja i oddzialy desantowe (a szczegolnie te nrd-owskie) juz przebieraly nozkami, by wkraczac i zaprowadzac dawny socjalistyczny porzadek ... Prof. Geremek byl znany z politycznej przebieglosci dla dobra Polski - male komunistyczne i pisowskie mozdzki nie nadazaly i nie nadazaja za Prof. Geremkiem - no i cale szczescie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: prawda? 13.07.08, 22:49 Polska dzięki Bogu, nie dzieli się na "małe komunistyczne i pisowskie mozdzki" i "salon z autorytetami". Dla mnie ta wypowiedź wcale nie jest "sensacyjna" i składa się w logiczny obraz. Jeśli zrozumieć że trzon KORu i "ekspertów" stanowili byli komuniści którzy wystąpili z Partii, to strach elit nawet opozycyjnych przed rządami stoczniowego motłochu rodem jak z Nieboskiej Komedii, staje się całkiem zrozumiały. Polscy Trockiści musieli zwrócić się o pomoc Partii. A PiSowcem nie jestem bo bierna polityka urąga intelektowi, a czynna daje mniejsze zyski niż mądre obracanie pieniędzmi. I wymaga ogromnej ilości niemoralnych kompromisów które kłócą się z moim pojęciem przyzwoitości, i nie wywołują machiavelicznego dreszczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft dzieki bogu? 14.07.08, 01:23 to dzielenie to sobie sam slicznie wymysliles :-))) bo ja o dzieleniu ani nie pisalem i ani nie myslalem wzgl. sugerowalem. boleje nad tym (zreszta jak i SP Prof. Geremek), ze Polakow b. latwo i skutecznie daje sie dzielic - jak nie na katolikow i ateistow to na biednych i bogatych, jak nie na ofiary i oprawcow to na "dobrych" i "zlych" ... dzielenie to domena typowo polska - i dlatego zal mi, ze odchodza Polacy, ktorzy laczyli a zostaja ci co dziela ... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: proszę bardzo Mareczku.... 13.07.08, 23:20 swan_ganz napisał: > trochę prawdy nikomu jeszcze nie zaszkodziło :-) > > "fragment szyfrogramu wysłanego do Berlina przez warszawskiego > ambasadora NRD, H. Neubauera, niedługo przed wprowadzeniem „stanu > wojennego" (l981): „Miałem właśnie bulwersującą rozmowę z, szefem > ekspertów «Solidarności», Geremkiem (ściśle związki z > międzynarodówką socjaldemokratyczną). Nie wierzyłem własnym uszom. > Geremek oświadczył, ze dalsza pokojowa koegzystencja «Solidarności» > ; .....itp bzdury. poczciwy swan_ganzku. Na stronie Unii Polityki Realnej można wyczytać całe pęczki piramidalnych bzdur. Jeżeli w nie wierzysz - twoja strata. Człowiek jako tako inteligentny powinien poskromić drążącą go nienawiść i nie podpierać się idiotycznymi argumentami. Gdyby to była prawda inni bardziej zrównoważeni przeciwnicy Śp. Geremka wyciągnęli by to. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: proszę bardzo Mareczku.... 14.07.08, 00:24 > Na stronie Unii Polityki Realnej można wyczytać całe pęczki > piramidalnych bzdur. a przeczytałeś ten tekst czy też tak a priori przyjąć twoją opinię jako dogmat? Jeśli jednak przeczytałeś to może wolałbyś jakoś bardziej konkretnie (np; posługując się cytatami) zobrazować to co uważasz za te "piramidalne bzdury"? > Gdyby to była prawda inni bardziej zrównoważeni przeciwnicy Śp. > Geremka wyciągnęli by to. ależ wyciągali mu to już dawno (nie w wyborczej rzecz jasna) tyle, że p.Geremek nigdy nie raczył się odnieść do tych ich zarzutów... Ignorował wszelkie pytania a szczególnie te dotyczące początków jego kariery w Paryżu.... Jego już nie ma i nidgy już na te pytania nie odpowie ale bądź pewny Mareczku, że one nie umilkną i prędzej czy później znajdą swoją odpowiedź.. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft Re: proszę bardzo Mareczku.... 14.07.08, 02:01 > ależ wyciągali mu to już dawno (nie w wyborczej rzecz jasna) tyle, > że p.Geremek nigdy nie raczył się odnieść do tych ich zarzutów... a byly to prokuratorskie zarzuty czy tylko "zarzuty" dawnych kolegow, ktorym sie nie ulozylo? zawisc? dziwi mnie, ze "solidarnosc" i komunistyczna opozycja zadnych szkod nie poniosly - ale zarzuty padly? jak gowienko, ktore ma smrodkiem od danej osoby odstreczac ... > Ignorował wszelkie pytania a szczególnie te dotyczące początków jego > kariery w Paryżu.... a jakie mialoby to miec znaczenie na pozniejsza dzialalnosc? czy ma jakies znaczenie, ze na wszystkich studiach za komuny byly zajecia/zaliczenia z marksizmu a w liceach (obowiazkowo) byla nauka rosyjskiego? chyba tylko dla mlodych Polakow, ktorzy znaja komunistyczne realia z kiepskich (niestety) opowiesci, ma to jakies znaczenie ... > Jego już nie ma i nidgy już na te pytania nie odpowie ale bądź pewny > Mareczku, że one nie umilkną i prędzej czy później znajdą swoją > odpowiedź.. o tak - "psy goncze" juz ochoczo poszczekuja i merdaja ogonkami ... Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: swan_ganz 14.07.08, 23:48 swan_ganz napisał: >a przeczytałeś ten tekst czy też tak a priori przyjąć twoją opinię >jako dogmat? Jeśli jednak przeczytałeś to może wolałbyś jakoś >bardziej konkretnie (np; posługując się cytatami) zobrazować to co >uważasz za te "piramidalne bzdury"? Drogi swan_ganzeczku. Przeczytałem, przeczytałem i kolejny raz się zniesmaczyłem. Aby wytknąć wszystkie kłamstwa musiałbym napisać elaborat na temat publikacji Pawła Paliwody (blog jego został zablokowany ze względu na złamanie regulaminu więc tylko domyślam się, że on jest autorem). Tak dla przykładu z samego początku: „…człowiek, który (podczas gdy inni słuchają w latach 50-tych potajemnie zagranicznych radiostacji, a o paszporcie nie mogą nawet śnić) wyjeżdża na ... studia podyplomowe do Paryża - czy taki człowiek musi informować, czy był współpracownikiem komunistycznych służb specjalnych podległych PZPR?” Z wikipedii: „W 1954 ukończył studia na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego, w latach 1956-1958 odbył studia podyplomowe w École pratique des hautes études w Paryżu.” Czyżbyś nie słyszał o tzw. odwilży w 1956 roku? Dla wielu osób otworzyły się wtedy granice, nawet dla wojującego z system Herberta: „Sytuację Herberta zmienił rok 1956 – odwilż polityczna i koniec obowiązkowego socrealizmu w literaturze umożliwiły mu debiut,sukces literacki zaś przyczynił się do poprawy warunków życiowych. W 1957, dzięki poparciu Jerzego Zawieyskiego, otrzymał z puli ZLP przydział kawalerki (28 m²) przy ul. Świerczewskiego, a stypendium ZLP (100 USD) pozwoliło mu odbyć pierwszą zagraniczną podróż.….Pierwszą podróż zagraniczną rozpoczął w 1958 r. Udał się przez Wiedeń do Francji (maj 1958 – styczeń 1959), odwiedził Anglię (styczeń – marzec 1959), Włochy (czerwiec – lipiec 1959), po czym ponownie Francję. Do Polski powrócił w maju 1960. Plonem tej podróży był Barbarzyńca w ogrodzie. Jesienią 1963 r. wyjechał znowu, tym razem do Anglii i Szkocji. W grudniu 1963 roku przeniósł się do Paryża. W styczniu 1964 r. w Bibliotece Polskiej w Paryżu odebrał Nagrodę Kościelskich, co umożliwiło mu przedłużenie pobytu na Zachodzie. Wakacje 1964 r. spędził we Włoszech (lipiec – sierpień 1964) i Grecji (październik 1964), skąd powrócił do Francji, a pod koniec roku do Polski.” (z Wikipedii). Tak więc dałem ci przykład manipulacji i kłamstwa. Po 1956 roku wiele osób mogło zrealizować „sen o paszporcie” a wyjazdy służbowe ludzi nauki na Zachód stały się powszechne (stypendia, staże). W latach 1955 – 1960 studiowałem na Politechnice Warszawskiej i wierz mi, że wyjazdy asystentów i adiunktów nie mówiąc o samodzielnych pracownikach nauki były powszechne. Zachłystywaliśmy się wtedy otwarciem na Świat, jazzem, amerykańską literaturą itp. Jednak Gomułka szybko zaczął dociskać śrubę, ale stalinizm już nie wrócił. Odmowa poddaniu się lustracji po kilku poprzednich, z których każda uznała go za pokrzywdzonego, stanowiła tzw. nieposłuszeństwo obywatelskie przeciwko lustracyjnej paranoi. I chwała mu za to. Może nareszcie otworzą dala wszystkich teczki i ludzie nikczemni stracą swoją zabawkę. >ależ wyciągali mu to już dawno (nie w wyborczej rzecz jasna) tyle, >że p.Geremek nigdy nie raczył się odnieść do tych ich zarzutów... >Ignorował wszelkie pytania a szczególnie te dotyczące początków jego >kariery w Paryżu.... >Jego już nie ma i nidgy już na te pytania nie odpowie ale bądź pewny >Mareczku, że one nie umilkną i prędzej czy później znajdą swoją >odpowiedź.. Pytanie kto wyciągał. Esbecja dobrze wiedziała, że w społeczeństwie ludzie naiwni, zawistni, po prostu głupi a także cyniczni manipulatorzy stanowią znaczny procent. Fałszywki podrzucane w różny sposób były nagminnie stosowane do prób kompromitowania wybitnych przedstawicieli opozycji. I znając metody esbecji dziwne by było gdyby tak nie było. Kto wyciąga, kto z nich korzysta teraz? Np. Nasz Dziennik, Głos, Najwyższy Czas, Gazeta Polska i podobne szmatławce (dlatego, że tak postępują zasługują na taką nazwę). I tak przykładowo: Bujak ukrywał się pod osłoną SB, bohater AK, Jan Nowak Jeziorański był konfidentem gestapo, Geremek proponował spacyfikowanie Solidarności. Wyszkowski, Gwiazdowie, ty i tobie podobni maluczcy naiwniacy, wymienione wyżej gazety i pewnie jeszcze kilka innych, świadomie lub nieświadomie kontynuujecie dzieło SB. Zwróć uwagę, jak godnie normalni politycy, z różnych stron sceny politycznej, często skłóceni ze sobą do granic uczcili śmierć tego wybitnego dużo do myślenia, jeżeli jesteś zdolny do tej czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Re: swan_ganz 16.07.08, 08:33 marek99az1: Nie mówisz całej prawdy. Niestety w życiorysie profesora pomija się zupełnie lata do roku 1968, zwłaszcza jego aktywną działalność w PZPR. O ile wyjazd do Francji w roku 1956 (jak to nazywasz "na fali odwilży") można jakos wytłumaczyć, to objęcie posady w Pryżu w latach 1960-1964 w reżimowej instytucji już nie). Osrodek Kultury Polskiej w Paryżu był najważniejszą polska placówką zagraniczną! Chodziło o przeciwwagę dla Paryskiej Kultury (Giedroycia!). Dyrektorowanie temu ośeodkowi, to była czysta dywersja ideologiczna i zbieranie materiałów na ludzi (Polaków na Zachodzie). O tym, że ktoś zostałał dyrektorem takiej instytucji decydował sekretariat KC PZPR!!! (być może, że kandydaturę personalna na dyrektora tej placówki omawiało Biuro Polityczne KC PZPR?). Wyobraź sobie, że takie stanowisko zajmuje Geremek w wieku ... 28 lat!!! Musiał mieć w PZPR nie tylko załugi, ale też opinię czlowieka niezwykle lojalnego i wiarygodnego, który nie tylko dobrze wykona powierzone mu zadania w zakresie informacji i walki ideologicznej, ale również wróci do Polski a nie wybierze wolność na Zachodzie. Bronisław Geremek był tym dyrektorem bardzo długo (ponad 4 lata!), a to znaczy, że dobrze się spisywał i PZPR była z niego zadowolona. Po powrocie zrobił błyskawiczną i oszałamiającą karierę naukową, co w dziedzinie historii było ewenementem! Dla mnie jedyną ciekawą sprawą jest to, co naprawdę robił Geremek w Paryzu w latach 1960-1964 oraz jego kariera w PZPR (czy do PZPR wstąpił już jako uczeń, czy jako student i jakie funkcje pełnił?). Tego mi brakuje w jego "cukierkowym" życiorysie!? Powierzenie 28-letnienu historykowi posady dyrektora komunistycznej instytucji w Paryżu mającej na celu głównie walkę ideologiczną i kontrolowanie Polaków na Zachodzie, jest zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: mandfred211 17.07.08, 02:11 manfred211 napisał: > Nie mówisz całej prawdy. > Niestety w życiorysie profesora pomija się zupełnie lata do roku > 1968, zwłaszcza jego aktywną działalność w PZPR. > O ile wyjazd do Francji w roku 1956 (jak to nazywasz "na fali > odwilży") można jakos wytłumaczyć, to objęcie posady w Pryżu w > latach 1960-1964 w reżimowej instytucji już nie)..... Nie wiem o czym nie mówię prawdy. Po prostu o czymś nie napisałem a przecież to nie jest „nie mówieniem prawdy” Jak sam napisałeś do PZPR wstąpił jako 18-letni szczeniak. Takie to były czasy, że wielu pobłądziło (np. Sartre, Aragon, w Polsce wielu, także liczni obecni działacze PiS). A. Kryże jeszcze niedawno wydawał wyroki na opozycjonistów a jego tatuś skazywał naśmierć bohaterów AK. Także tatuś Kaczyńskich, żołnierz AK, w czasach terroru stalinowskiego otrzymał piękne mieszkanie na Żoliborzu i na szybkościowych kursach na PW z działaczy „co nie matura a chęć szczera…” robił inżynierów. Też mogę zapytać "nie było to dziwne?". Dlaczego o tym piszę? Bo gdy zapytać dlaczego człowiek o nieciekawej przeszłości ma się dobrze w PiS, słyszy się odpowiedź „bo odkupił swoje czyny" (np. Kryże w sprawie FOZ). Jest oczywiste, że Geremek swoje winy odkupił stukrotnie. Wydaje mi się, że rozgrzeszać trzeba sprawiedliwie a nie tylko swoich. Zresztą w przypadku Geremka widać, że hołd mu oddają wybitni i przeciętni ludzie niezależnie od opcji politycznej, nawet jego zagorzali polityczni wrogowie. Poniża go margines, ludzie zapiekli w nienawiści, etatowi krzykacze, ci co wytykają jego żydowskie pochodzenie, ci co akceptują np. sługusa systemu za czasów PRL, Jerzego Ryszard Nowaka i z wypiekami na twarzy słuchają jego „wykładów”. Z rozkoszą czytają nienawistne donosy NDz, Głosu, Najwyższego Czasu i innych podobnych piśmideł. Niestety w każdym społeczeństwie są zgorzkniali ludzie, którzy z zapamiętanim poniżają tych, którzy są kimś. Myślą, że wten spodób uwalnią się z kompleksów (np. J. Kaczyński). Niestety szczególnie widoczne to jest w naszym Kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Re: mandfred211 17.07.08, 04:35 Przyznaję ci rację. wolę Geremka, który kiedyś był umoczony w PZPR (być może, że była to mlodzieńcza lewicowość), a na starość został przyzwoitym człowiekiem (mój przyjaciel, profesor z RFN mawia: kto za młodu nie jest lewicowcem, ten na starość będzie świnią), niż np. Oleksego, Millera czy Napieralskiego. Oni podobno we wczesnej mlodości byli aktywnymi ... ministrantami!!! Jeyne, czego nie pochwalam w jego zachowaniu, to nie poddanie sie procedurze lustracyjnej! Albo znieważył prawo, które go do tego obligowało, albo rzeczywiście miał coś do ukrycia z lat 1960-1964, i nie chciał - jako intlektualista - publicznie kłamać na ten temat. Licze na to, że w przyszłości historycy rozstrzygnął ten problem? Archiwa sa bogate i zawsze wnikliwy badacz może znaleźć w przyszłości coś interesującego? Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: re: mandfred211 17.07.08, 10:58 manfred211 napisał: .....Jeyne, czego nie pochwalam w jego zachowaniu, to nie poddanie sie > procedurze lustracyjnej! > Albo znieważył prawo, które go do tego obligowało, albo rzeczywiście > miał coś do ukrycia z lat 1960-1964, i nie chciał - jako > intlektualista - publicznie kłamać na ten temat. Licze na to, że w > przyszłości historycy rozstrzygnął ten problem? > > Archiwa sa bogate i zawsze wnikliwy badacz może znaleźć w > przyszłości coś interesującego? Miał odwagę sprzeciwić się upokarzającemu, wielokrotnemu poddawaniu się procesowi lustracji. Znam ludzi którzy z pokorą poddają się temu procesowi, zgrzytając zębami i przeklinając i podziwiają Geremka, że miał odwagę wystąpić z sprzeciwem obywatelskim, narażając się na różne insynuacje i podejrzenia. Przecież znając praktyki IPN, jeżeli coś nowego na niego znaleziono i tak to zostanie ujawnione. Geremek nim ”stanął okoniem”, był kilkakrotnie lustrowany. Czy każdy człowiek podlegający procesowi przymusowej lustracji do końca swej działalności powinien permanentnie być poddawany tej procedurze? Przecież dla tych ludzi jest to uwłaczające bo, ciągle są uważani za potencjalnych kłamców lustracyjnych. Czy widziałeś dzisiaj rano w TVN24 ludzi Radia Maryja z transparentem, na którym wypisano podziękowanie dla Boga za zabranie Geremka? Czy to można pogodzić z wiarą w Boga? Czy coś takiego może akceptować normalny człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
jancior Swego czasu GAZETA naglasniala akcje "Nie bede- 13.07.08, 17:45 plakal po JP2". Niech p.Geremek spoczywa w pokoju ale z pewnoscia nie bede po nim płakał... Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Swego czasu GAZETA naglasniala akcje "Nie bed 13.07.08, 17:49 Twoje pełne prawo, na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Swego czasu GAZETA naglasniala akcje "Nie bed 13.07.08, 18:55 jancior napisał: > Swego czasu GAZETA naglasniala akcje "Nie bedplakal po JP2". Niech p.Geremek spoczywa w pokoju ale z pewnoscia nie bede po > nim płakał... Chyba żadna gazeta nie uczciła Ojca Świętego tak, jak Gazeta. W czasie Jego choroby i związku ze śmiercią poświęcał przez wiele dni po kilkanaście stron Jego życiu i Jego dziełu. Przez kilkanaście tygodni ukazywał się zeszyty z cyklu "Nasz Święty Jan Paweł II - Świadectwa Cudów". Do 15–tu wkładek których każda liczy dwadzieścia parę stron wszytych w estetyczny skoroszyt często zaglądam. I do treści zawartych w nich warto zaglądać bo pięknie opisują dokonania Jana Pawła II. Wcześniej Gazeta wydała 27- odcinkowy, bardzo interesujący, pięknie wykonany pod wzglądem edytorskim cykl „Kronika Pontyfikatu – Nasz Papież”. Obecnie Gazeta realizuje kolejny cykl „Pielgrzymki do Miejsc Świętych”. Ukazało się już 10 kilkunastostronicowych odcinków. Karmisz się prawdopodobnie informacjami z RM lub/i Naszego Dziennika i dlatego piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Swego czasu GAZETA naglasniala akcje "Nie bed 13.07.08, 21:40 Odszedl Czlowiek wielkiego formatu, kultury i klasy. Robi sie pomalu chlewik na naszym podworku. Profesor Geremek nie rechotal jak Lepper, nie puszyl sie i nie nadymal jak Giertych, nie bredzil jak Kaczynski.... Odpowiedz Link Zgłoś
merrymerry Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:16 Wielki szacunek dla Pana Profesora... Żegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:25 PiS nigdy nie przestaje. Leżącego też kopią. Odpowiedz Link Zgłoś
niemamsyfa Kondolencje dla rodziny po smierci czlowieka ale.. 13.07.08, 16:50 Kondolencje dla rodziny po smierci czlowieka ale..nie przesadzajmy ze od razu najwybitnijeszy polityk, Polak itp itd. Szkoda go tak jak innych, ktorzy umieraja kazdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Kondolencje dla rodziny po smierci czlowieka 13.07.08, 16:54 ale będziesz miał, mam nadziję... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 20:10 ptr0 napisała: > PiS nigdy nie przestaje. Leżącego też kopią. Tym chętniej. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo [...] 13.07.08, 16:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 16:33 Dzialalnosc Kaczynskich, Rydzykow, Nowakow, Giertychow i im podobnych jest sama w sobie donosem na Polske i kompromitacja Polski na arenie miedzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 17:01 Dzis zmieniłam zdanie o Putrze z PiSu,własnie słucham TVN24 i jego wypowiedzie nt.Gieremka. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdar Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 17:11 teraz.k.wy napisała: > Dzis zmieniłam zdanie o Putrze z PiSu,własnie słucham TVN24 i jego > wypowiedzie nt.Gieremka. No to Ci gratuluję, ja zdania o tym aferzyście z Białegostoku nie zmienię. Ta chodząca obłuda co wczoraj jeszcze razem z tym swoim kurduplowatym szefem topiłaby Geremka w łyżce wody , dziś wylewa krokodyle łzy i zgrywa się na sprawiedliwego, tfu... Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 17:17 Twoja sprawa,ja ludzi oceniam innymi kategoriami,Pozdrawiam krwiopijców ociemniałych do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdar Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 17:20 Moja bo miałem kiedyś wątpliwą przyjemność zetknąć się osobiście z tym panem Odpowiedz Link Zgłoś
ngos120 Re: I kto teraz bedzie pisał donosy na Polskę? 13.07.08, 19:28 no coz chyba nic nie stoi na przszkodzie bys to Ty zajal zwolnione miejsce. Wierze ze nie brakuje Ci wyksztalcenia, erudycji, kultury i ogolnego szacunku ... a wiec na start. Swiat potrzebuje polskiego glosu i polskiej obecnosci Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:18 Współczuję rodzinie. Ale na gruncie polityki: Czy rzeczywiście ? Jego poparcie dla anschlußu Polski przez brukselskich okupantów każe mi w to wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:31 W takim razie wiekszosc Polakow jest za ta "okupacja", a ty jestes w malej mniejszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nor70 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 17:28 Nie siej wrogiej propagandy. Unia to utrata suwerenności.Prezydent Kaczynski nie moze ratyfikowac Traktatu ,bo po ratyfikacji Polska utraci suwerenność. A Prezydent Kaczyński chyba nie chce być uważany za zdrajcę i grabarza Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 18:00 To sam Prezydent tak negocjował kształt traktatu, by Polska utraciła suwerenność ?! (odkładając na inną dyskusję, w jaki to niby sposób Polska miałaby utracić tę suwerenność przez przyjęcie traktatu) Delikatnie zapytam: zakładając patryjotyzm Prezydenta, nie dostrzegasz tu pewnej sprzeczności? A może założenie jest błędne...? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 18:06 Czyzby "wroga propaganda" bylo proste stwierdzenie faktu, ze wedlug sondazow wiekszosc Polakow chce nalezec i do Unii? :) Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 18:43 Akurat przystąpienie Polski do UE to taka sama "utrata suwerenności" jak w roku pańskim 966 przyjęcie chrześcijaństwa. Ściślej mówiąc to co się stało w roku 966 było większą "utratą suwerenności" po państwo Mieszka I dostało się, przynajmniej formalnie, pod zwierzchnią władzę papieża oraz cesarza rzymskiego narodu niemickiego. Zatem według ciebie Mieszko I był zdrajcą, kolaborantem oraz płatnym pachołkiem Akwizgranu i Rzymu. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Nie zapominaj o 1410 gdyby nie Wschod to bylibysmy 13.07.08, 20:30 w tamtej UE "emigrantami". Albo jak kto woli tania sila robocza zwana potocznie niewolnikami. caius1 napisał: > Akurat przystąpienie Polski do UE to taka sama "utrata suwerenności" jak w roku > pańskim 966 przyjęcie chrześcijaństwa. Ściślej mówiąc to co się stało w roku 96 > 6 > było większą "utratą suwerenności" po państwo Mieszka I dostało się, > przynajmniej formalnie, pod zwierzchnią władzę papieża oraz cesarza rzymskiego > narodu niemickiego. Zatem według ciebie Mieszko I był zdrajcą, kolaborantem ora > z > płatnym pachołkiem Akwizgranu i Rzymu. > > NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Nie zapominaj o 1410 gdyby nie Wschod to byli 13.07.08, 21:00 Czy rzeczywiście jesteśmy temu wschodowi winni dozgonną wdzęczność? Przypominam, że gdyby nie wschód to po roku 1795 bylibyśmy niepodległym państwem. O pakcie bandyty Ribbentropa z bandytą Mołotowem nie wspomnę. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Katolicka Austri,Protestanckie Prusy i Prawoslawna 13.07.08, 21:24 Rosja dokonaly rozbioru Polski. Czyli uwczesna UE, jak bys nie patrzyl. Czysbys sugerowal dozgonna wdziecznosc Zachdowi ? Paktem R-M mogli by sobie d.. gdyby Zachodni sojusznicy dotrzyamali zobowiazan, Jalta, o dzisiejszy dniu nie wspomne. Moim zdaniem powinnismy kierowac sie wlasnym rozumem i dobrze zyc z Zachodem i Wschodem i robic kase na transycie. caius1 napisał: > Czy rzeczywiście jesteśmy temu wschodowi winni dozgonną wdzęczność? Przypominam > , > że gdyby nie wschód to po roku 1795 bylibyśmy niepodległym państwem. O pakcie > bandyty Ribbentropa z bandytą Mołotowem nie wspomnę. > > NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
debil13 Re: Nie zapominaj o 1410 gdyby nie Wschod to byli 14.07.08, 07:26 a jaka prędkość ,czy podadzą wyniki alkometra? A czy prawo jazdy w tym wieku - zdrowie ? Rzeczywiście Historyk i działacz PZPRu dużo zrobił (eliminacja polskich aut,motorów, nart, rolek, monitorow,rowerow)Ale za to jesteśmy lennikami/wasalami wschodu i zachodu? A do tego bezkarnie pracownicy (zarząd s.)MSWiA zamurowali mi wejście do mieszkania anarchia układu ? jola_z_dywit_2006a napisał: > w tamtej UE "emigrantami". Albo jak kto woli tania sila robocza zwana potocznie > niewolnikami. > > > caius1 napisał: > > > Akurat przystąpienie Polski do UE to taka sama "utrata suwerenności" jak > w roku > > pańskim 966 przyjęcie chrześcijaństwa. Ściślej mówiąc to co się stało w r > oku 96 > > 6 > > było większą "utratą suwerenności" po państwo Mieszka I dostało się, > > przynajmniej formalnie, pod zwierzchnią władzę papieża oraz cesarza rzyms > kiego > > narodu niemickiego. Zatem według ciebie Mieszko I był zdrajcą, kolaborant > em ora > > z > > płatnym pachołkiem Akwizgranu i Rzymu. > > > > NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 20:20 Przcież straciliśmy suwerenność 2 razy, znowu tracimy? Raz NATO, potem UE...Ile jeszcze będziemy tracić tą suwerenność??? Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 23:07 Przecież ten traktat, to najwięskzy sukces polityki zagranicznej prezydenta. Tak mówił Jarosław. Ty tutaj jakąś schizofrenię siejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Niektóre wypowiedzi na tym forum wskazują, że 13.07.08, 23:09 demoralizacja pisowców i innych tego typu osobników osiąga powoli wymiar nazistowski. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 23:09 A Fotyga dopowiadała nawet że to była "gra jednego aktora". Że taki, wiesz, Johnny Wayne z tego naszego prezydenta był. A ty tutaj nagle że to utrata suwerenności. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 23:12 Jak się w polityce coś negocjuje, a potem się w glorii chwały wraca do domu, a potem się mówi, że się tego nie podpisze bo to jest złe... to ja zaczynam rozumieć posła Palikota, który się domaga raportu o stanie zdrowia głowy państwa. Mnie by nawet bardziej interesowała opinia biegłych psychiatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
nor70 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 17:28 Nie siej wrogiej propagandy. Unia to utrata suwerenności.Prezydent Kaczynski nie moze ratyfikowac Traktatu ,bo po ratyfikacji Polska utraci suwerenność. A Prezydent Kaczyński chyba nie chce być uważany za zdrajcę i grabarza Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
saddi Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:19 Odszedł ktoś o niemałym umyśle i dużej odwadze. Postać wielka zarówno historycznie jak i jako zwykły człowiek. Nie wiem kto może go zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo [...] 13.07.08, 16:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pierdot6 odszedl jeden z naszych. podpisano - salon 13.07.08, 16:22 wspolczucie dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
ngos120 Re: odszedl jeden z naszych. podpisano - salon 13.07.08, 19:25 a czy Ty jest tez czlonkiem salonu czy ... Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 17:59 > Nie wiem kto może go zastąpić. Najlepiej ktoś o odmiennych niż on poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.niemira Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:20 z wyrazami szacunku dla niego samego i Jego pracy, odpoczywaj w pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
w12121 [*] [*] [*] 13.07.08, 16:22 A tak nam brakuje prawdziwych mężów stanu....... Odpowiedz Link Zgłoś
angiebe Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:23 Ogromna strata... dla Polski.. dla calej Europy... Szok... ze tak niespodziewanie... Dziekuje za wszystko, co Pan zrobil... Na razie nie stac mnie na wiecej slow... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskich 13.07.08, 16:31 europosłów będzie domagał się w Komisji Europejskiej sankcji dla własnego kraju tak jak czynił niespełna dwa lata temu to ten wielki, polski patriota? Widzisz jakiegoś godnego następcę? Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 19:04 swan_ganz napisał: > europosłów będzie domagał się w Komisji Europejskiej sankcji dla > własnego kraju tak jak czynił niespełna dwa lata temu to ten wielki, > polski patriota? > > Widzisz jakiegoś godnego następcę? Może napiszesz coś więcej na temat tych sankcji - najlepiej podaj jakiś cytat lub link (tylko ne do źródeł kłamstw w NDz). Wydaje mi się, że jesteć zwykłą cmentarną hieną. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 19:44 marek99az1 napisał: > swan_ganz napisał: > > > europosłów będzie domagał się w Komisji Europejskiej sankcji dla > > własnego kraju tak jak czynił niespełna dwa lata temu to ten > wielki, > > polski patriota? > > > > Widzisz jakiegoś godnego następcę? > > Może napiszesz coś więcej na temat tych sankcji - najlepiej podaj > jakiś cytat lub link (tylko ne do źródeł kłamstw w NDz). Wydaje mi > się, że jesteć zwykłą cmentarną hieną. Sz.P. "marek99az1" się po co denerwuje? Poniżej cytaty z wypowiedzi Panów Edelmana i ś.p. Geremka: 13 maja 2006 r. ( w kilka miesiecy po utworzeniu rzadu PiSu ) ukazal sie wywiad z M. Edelmanem we francuskim Liberation Cytat: Liberation: Czy U.E powinna zastosowac sankcje wobec Polski tak jak uczynila to wobec Austrii w 2000r.? M. Edelman: Jestem zdziwiony a nawet rozczarowany brakiem reakcji ze strony U. E .Unia powinna zareagowac z jeszcze wieksza sila , Polska jest krajem duzo wiekszym niz Austria i powinna pozostac krajem gdzie wartosci demokratyczne sa respektowane L.:Czy Unia zapomniala o swoim powolaniu strazniczki demokracji ? E.: W historii Europy dyktatury dochodzily do wladzy droga demokratyczna . I dyktatury potrafia utrzymac sie przy sterze rzadow . A nawet z kazdym dniem staja sie silniejsze posiadajac caly aparat wladzy 29 maja 2006 r. w Radio France Internationale wywiadu udzielil B. Geremek: Cytat: RFI: Czy mysli pan ze to marazm w jakim znalazla sie Europa spowodowal ze Unia nie zareagowala na tworzenie sie tego rzadu bardzo konserwatywnego, populistycznego i skrajnie prawicowego, jak to uczynila kilka lat temu w stosunku do Austrii? Geremek : Spodziewalem sie ze Komisja Europejska osadzi sytuacje . Tego nie zrobila . To jest znak jej slabosci politycznej , gdyz w tego rodzaju sytuacjach oczekuje sie mimo wszystko zajecia stanowiska . To jest dla mnie niepokojace Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 20:52 r1111111 napisał: .....RFI: Czy mysli pan ze to marazm w jakim znalazla sie Europa spowodowal ze Unia nie zareagowala na tworzenie sie tego rzadu bardzo konserwatywnego, populistycznego i skrajnie prawicowego, jak to uczynila kilka lat temu w stosunku do Austrii? Geremek : Spodziewalem sie ze Komisja Europejska osadzi sytuacje . Tego nie zrobila . To jest znak jej slabosci politycznej , gdyz w tego rodzaju sytuacjach oczekuje sie mimo wszystko zajecia. To jest dla mnie niepokojace. Wielu Polaków zaniepokoiło utworzenie rządu w koalicji z Samoobroną (jak niewiele wcześniej oznajmił L. Kaczyński - partii utworzonej przez sieroty z SB) oraz ksenofobicznym LPR-em (Młodzież Wszechpolska, hitlerowskie emblematy i gesty, rasistowskie wypowiedzi). UE jest organizacją do której wstąpiliśmy, a ona ma prawo do wypowiadania się na rożne sprawy ( np. ostatnio na temat niedozwolonej pomocy publicznej dla stoczni i sankcji w postaci zwrotu tej pomocy). W zacytowanej przez ciebie wypowiedzi Śp. Geremka nie m mowy o sankcjach, tym bardziej o wzywaniu do sankcji, tylko o osądzeniu sytuacji, o wyrażeniu opinii. A takie prawo UE ma. Powinieneś być ścisły, gdy cytujesz aby uzasadnić swoje racje. Masz rację, denerwuje mnie to, że my Polacy (na całe szczęście nie wszyscy) z upodobaniem niszczymy tak nieliczne uznane w świecie nasze polskie autorytety (np. Wałęsa, Nowak-Jeziorański, Miłosz, teraz Geremek). Jest to paskudna cecha narodowa, wynikająca z zawiści, zazdrości i poczucia małości tych, którzy to czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 20:57 marek99az1 napisał: W zacytowanej przez ciebie wypowiedzi Śp. > Geremka nie m mowy o sankcjach, tym bardziej o wzywaniu do sankcji Wskaż miejsce, gdzie piszę, że wzywał. Zacytowałem wypowiedzi dwóch autorytetów (zaprzeczysz że autorytetów?). >Jest to paskudna cecha narodowa, wynikająca z > zawiści, zazdrości i poczucia małości tych, którzy to czynią. Przeczytaj swoje wszystkie wypowiedzi. Swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 21:24 r1111111 napisał: > marek99az1 napisał: > W zacytowanej przez ciebie wypowiedzi Śp. > > Geremka nie m mowy o sankcjach, tym bardziej o wzywaniu do sankcji > > Wskaż miejsce, gdzie piszę, że wzywał. Zacytowałem wypowiedzi dwóch > autorytetów (zaprzeczysz że autorytetów?). o "wzywaniu" napisał swan-ganz, mówicie jednym głosem więc wydaje mi się, że jesteście z jednej "parafii". Odpisywałeś na post, w którym zacytowałem go. > > >Jest to paskudna cecha narodowa, wynikająca z > > zawiści, zazdrości i poczucia małości tych, którzy to czynią. > > Przeczytaj swoje wszystkie wypowiedzi. Swoje. W takim razie zacytuj przynajmniej jedną moją wypowiedź w której wykazuję się zawiścią, zazdrością i poczuciem małości opluwając uznane autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 22:08 > marek99az1 napisał: > W zacytowanej przez ciebie wypowiedzi Śp. > > Geremka nie m mowy o sankcjach, tym bardziej o wzywaniu do sankcji > Masz rację załtwilismy to swoimi rękami: PiS do kąta Samoobrona i LPR do piasku... Za chwilę PiS też do piasku.. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Problem polskiej racji stanu a antysemityzm 13.07.08, 23:51 > UE jest organizacją do której wstąpiliśmy, a ona ma > prawo do wypowiadania się na rożne sprawy A mi się wydaje że żaden rozsądny obywatel kierujący się racją stanu nie będzie oczekiwał od instytucji zewnętrznej i międzynarodowej, powołanej głównie w celach gospodarczych, wypowiadania się w tonie negatywnym i napominającym o instytucjach kraju którego jest reprezentantem. Niestety oprócz obywateli rozsądnych są jeszcze kominternowcy, którzy istnienia czegoś takiego jak polska racja stanu w ogóle nie uznają. Może się mylę ale zacytowana wypowiedź nijak się ma do mojego poczucia racji stanu. Wypowiedź jest z resztą dość stonowana jak na namiętności którym potrafiło ulegać towarzystwo autorytetów moralnych, w szczególności brylujące w mediach francuskich i niemieckich. > Masz rację, denerwuje mnie to, że my Polacy (na całe szczęście nie > wszyscy) z upodobaniem niszczymy tak nieliczne uznane w świecie > nasze polskie autorytety (np. Wałęsa, Nowak-Jeziorański, Miłosz, > teraz Geremek). Jest to paskudna cecha narodowa, wynikająca z > zawiści, zazdrości i poczucia małości tych, którzy to czynią. A mnie denerwuje, gdy Polak uważa że autorytet buduje się na uznaniu międzynarodowym. Uznanie międzynarodowe często jest traktowane jako coś lepszego niż uznanie Rodaków, jako legitymizacja poglądów, jakby nie rozumieli sprzecznych interesów państw obcych wobec państwa polskiego. To jest właśnie pokłosie internacjonalizmu. To jest serwilistyczne i dramatycznie zakompleksiałe podejście do polskości. Brak poczucia tożsamości, godności narodowej i identyfikacji racji stanu nie bierze się znikąd, bierze się z indywidualnych historii ludzi, losów rodzin i przetrwania Zagłady, z konieczności identyfikacji i uznania w zbiorowości. Jestem to w stanie zrozumieć. Tyle, że takie spojrzenie jest już samo w sobie antysemickie, bo stara się opisać i zdiagnozować problem, problem ludzi, którzy mają kształtować polską rację stanu a sobie z tym nie radzą... Nie radzą sobie nawet wtedy i tym bardziej wtedy kiedy reprezentanci innych racji stanu są nimi zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 20:23 kurde; pogulgaj sobie sam trochę bo mi się nie chce robić tego dla ciebie, Mareczku.. Poza tym; takie pomaganie ci nie ma sensu bo nie będą to linki z jedynie wiarygodnej dla ciebie gazety czyli Gazety Wyborczej więc na 100% uznasz jakiekolwiek inne źródła za fałsz... A tak przy okazji (jeśli jednak zechce ci się wykazać odrobioną samodzielności) to zgadnij kto to powiedział: "...patriotyzm jest jak rasizm..." Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: tia.... Ogromna strata bo kto teraz z polskic 13.07.08, 20:35 swan_ganz napisał: > kurde; pogulgaj sobie sam trochę bo mi się nie chce robić tego dla > ciebie, Mareczku.. Drogi Swanie (jeżeli pozwolisz :) ) czsami trzeba za kogoś "poguglać" i wyręczyć. > A tak przy okazji ... to zgadnij kto to powiedział: "...patriotyzm jest > jak rasizm..." Nie opowiadaj, że powiedział to właśnie ON ???? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Wielka tez strata dla nauki... 13.07.08, 16:24 Profesor mial 11 doktoratow hc, byl zaproszony do College de France... Jakze roznil sie od wiekszosci politykow, ktorzy, poza polityka, wlasciwie nie wiadomo kim sa. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Zwłaszcza dla badaczy paryskich prostytutek 13.07.08, 18:23 średniowiecznych (doktorat) i ówczesnych, tamtejszych meneli (habilitacja). A doktorat honoris causa nie ma nic wspólnego z nauką. Gdybyś chodził do szkoły wtedy, co ja, to znałbyś łacinę i to wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Zwłaszcza dla badaczy paryskich prostytutek 13.07.08, 19:02 Sam jesteś prostytutka i menel. Prof. Geremek był historykiem i miał ogromny dorobek, wystarczy przejrzeć listę jego publikacji w renomowanych międzynarodowych czasopismach naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Zwłaszcza dla badaczy paryskich prostytutek 13.07.08, 19:18 ppo napisał: > średniowiecznych (doktorat) i ówczesnych, tamtejszych meneli > (habilitacja). A doktorat honoris causa nie ma nic wspólnego z > nauką. Gdybyś chodził do szkoły wtedy, co ja, to znałbyś łacinę i to > wiedział. Mądrzejsi od ciebie w świecie uznają go za autorytet naukowy i wybitnego mediewistę. Także za wybitnego (być może z pośród żyjących najwybitniejszego) polityka polskiego. Niestety w naszym Narodzie jest wielu ludzi, którzy nie mogą znieść, talentów innych ludzi. Tak jak w tej anegdocie, w której krawiec dostał zawału, bo dowiedział się, że kanonika wyniesiono do godności biskupa. To, że uczyłeś się łaciny, (ja też się jej uczyłem) świadczy tylko o twoim wieku a nie mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Zwłaszcza dla badaczy paryskich prostytutek 13.07.08, 22:11 ppo napisał: > średniowiecznych (doktorat) i ówczesnych, tamtejszych meneli (habilitacja). A doktorat honoris causa nie ma nic wspólnego z nauką. Gdybyś chodził do szkoły wtedy, co ja, to znałbyś łacinę i to > wiedział.>> wtedy, co ja... chyba czasami wagarowałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:25 Jestem wstrzasnieta ta wiadomoscia. Wlasnie w Unii Europejskiej potrzebuje Polska znakomitych politykow! Bedzie go brakowalo, bo malo kto cieszy sie takim szacunkiem jak on w Europie. Jego zaslugi dla niepodleglosci Polski trudno przecenic. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l można się bylo z P. Geremkiem zgadzać lub nie... 13.07.08, 16:25 teraz będzie Go tylko brakować Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: można się bylo z P. Geremkiem zgadzać lub nie 13.07.08, 18:03 > teraz będzie Go tylko brakować Mnie nie. za czyje grzechy jestem Polakiem? Nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski011 Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:27 ...i co z tego? I kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:28 Mnie, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:38 silesius.monachijski011 napisał: > ...i co z tego? I kogo to obchodzi? Mnie. GW nie pisze newsów tylko dla ciebie egoisto! Odpowiedz Link Zgłoś
kotch Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:44 I mnie również to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski011 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:53 No to sie tym faktem zajmujcie miedzy soba; dla mnie to zuepenie pozbawione znaczenia kotch napisał: > I mnie również to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:54 No i się zajmujemy. Na tym forum. Jeśli cię to nie obchodzi, to czemu tu zaglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 19:16 uczenie cię pisania i czytania bylo stratą czasu. bismarck przewraca się w grobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 17:22 JA! Mnie obchodzi. Jeszcze bedzie nam go brakowac w Europie przez te przyszle cztery czy szesc lat kiedy dla nas i dla Europy moglby byl byc i pracowac. Upadaja wieze to i zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 18:26 Wierzę przez rz, bo twoja wiara w "autorytety" musi być naprawdę mocna, skoro wydaje ci się, że on coś dobrego mógł dla nas zrobić. Chyba, że dla was... Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 19:29 ppo napisał: > Wierzę przez rz, bo twoja wiara w "autorytety" musi być naprawdę > mocna, skoro wydaje ci się, że on coś dobrego mógł dla nas zrobić. > Chyba, że dla was... Nie „mógł” tylko zrobił nieuku. Dzięki Geremkowi i innym, którzy często poświęcili wolność, zdrowie i byt swoich rodzin, możesz teraz bezpiecznie pisać swoje bzdury na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 15.07.08, 20:30 Boze jaki tepy! Wlasnie przez ż bo nie chodzi o wiarę ale to takie budynki co to normalni ludzie nazywają wieża a nie wierza Odpowiedz Link Zgłoś
2_x_duck [...] 13.07.08, 16:27 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz a co wy tacy ciekawi jesteście, co? Wielki był 13.07.08, 16:36 i to wam powinno wystarczyć... Jak będziecie dalej się tak głupio pytać to dostaniecie lisich mordek z tej waszej ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz no przynajmniej jak Słowacki choć TVN twierdzi 13.07.08, 20:10 że był nawet większym; wręcz posuwają się tam do takiego rónania; JPII=Geremek. Jutro pewnie będzie już Santo Subito.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek99az1 Re: Tez grzecznie pytam-co? 13.07.08, 21:12 marcin1122331 npisał: Tez grzecznie pytam-co? Naprawdę nie wiesz co on razem z innymi zrobił ? Zrobił to, że żyjesz w wolnym kraju, że nie ma już Biura politycznego i KC z super wodzem I sekretarzem, że nie musisz prawie wszystkiego kupować na kartki (nawet butów) że masz wolną prasę, że możesz bezkarnie wypisywać różne bzdury. Możesz zresztą teraz wysłuchać wypowiedzi różnych polityków, nawet będących z nim w drastycznym politycznym sporze posłuchać (np. teraz w TVN24, ale to samo można było usłyszeć w TVP1). Może biedaku dowiesz się co uczynił dla Polski. No cóż, poziom wiedzy w niektórych środowiskach jest bardzo niski. Przykłady są na każdym kroku, na tym forum także. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Szczerze odpowiem: Nie dostaniesz odpowiedzi 13.07.08, 17:09 2_x_duck napisał: Szczerze sie zapytam... Co on konkretnie zrobil dobrego dla Polski? Grzecznie pytam ---> ... konkretnej, co najwyżej lanie wody w stylu, że był wielki i rozmawiał z innymi takimi wielkimi jak i on ... A w ogóle jak nie płaczesz po nim, to nie jesteś prawdziwym europejczykiem ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_katolik1 Re: Szczerze odpowiem: Nie dostaniesz odpowiedzi 13.07.08, 19:57 1normalnyczlowiek napisał: > A w ogóle jak nie płaczesz po nim, to nie jesteś prawdziwym europejczykiem ... > :) Więc kim lub jaki jestem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 17:19 2_x_duck napisał: > Co on konkretnie zrobil dobrego dla Polski? Grzecznie pytam Gdyby nie on i inni z Wybrzeża ogryzał byś dziś kit z okien i chodziłbyś w łapciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 17:31 nie-tak napisała: Gdyby nie on i inni z Wybrzeża ogryzał byś dziś kit z okien i chodziłbyś w łapciuchach. ---> A innych argumentów nie potrafisz przytoczyć, tylko takie jakie i co do Wałęsy przytaczacie, czyli żadne? Jak chcesz mogę ci "pomóc" w dyżurnych argumentach: Nie walczyłeś wtedy, to nie masz prawa oceniać Młody jesteś - nie masz prawa ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 17:56 a jakie ty masz argumenty żeby twierdzić ze nic nie zrobił dla Polski? Powtarzam jeszcze raz, gdyby nie on i konspiracja z wybrzeża chodziłbyś dalej w łapciuchach, ogryzałbyś kit z okien i był byś za żelaznej kurtyny. Co ty wiesz o tamtych czasach? www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=309 Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 18:11 Ja wiem na tyle dużo, żeby zapewnić cię, że nie byłoby tak, jak twierdzisz. A pamiętam naprawdę kawał historii i walczyłem chyba ze wszystkimi możliwymi wrogami. Odpowiedz Link Zgłoś
eol77 Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 18:33 Z jakimi wrogami walczyłeś? Czemu nie jesteś sławny? A może jesteś, nie wstydź się. Powiedz kim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Szczerze sie zapytam... 15.07.08, 20:32 Podejrzewam, ze walczyles glownie z "wrogami socjalizmu" i "elementami antysocjalistycznymi" Twoje uwagi bardzo mi przypominaja to co slyszalem z propagandy komunistycznej o p. prof. Geremku. Na przyklad ze nie jest patriota - to pisala Trybuna Ludu a teraz Ty. Z SB prosto do PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Przypomniał mi się stary dowcip: 13.07.08, 18:08 Dialog na murze: -Precz z komuną! -Gdyby nie komuna, byłbyś pastuchem, gó..arzu! -Kowbojem, kochany, kowbojem! > Gdyby nie on i inni z Wybrzeża ogryzał byś dziś kit Ten, który ty i tobie podobni próbują nam wciskać? To faktycznie mogłoby zaszkodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Przypomniał mi się stary dowcip: 13.07.08, 18:15 Polak żyjący w Polsce powinien znać współczesną historie własnego kraju jak wynika z waszej relacji nawet nie jesteście tym zainteresowani, co tu powiedzieć skoro wykształcony szef dopracować prezydenta i tym podobni Polacy nie maja rozeznania w współczesnej historii własnego kraju wiec co można od takich ludzi oczekiwać? Macie to co macie, jesteście tym czym jesteście, sadze ze na więcej was nie stać i stać was długo nie będzie. To tylko Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
ngos120 Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 19:23 i szczerze i grzecznie odpowiadam: 1. prowadzil wartosciowe studia nad historia Francji rozwijac wiedze w tym zakresie - badania naukowe wspoltworza bogactwo panstwa np. Polski; 2. swoja pozycja intelektualna, polityczna i naukowa wspolbudowal pozycje/prestiz Polski w swiecie. Nalezal do tych dzieki ktorym Polska dobrze sie kojarzyla; 3. wspoltworzyl Polske demokratyczna i wolna, Polske dostrzegajaca kazdego czlowieka, Polske wspolobecna w Europie i Swiecie; 4. przyczynil sie do przyjecia Polski do UE i NATO; 5. byl przyzwoitym czlowiekiem - czyli powiekszal liczebnie wiekszosc ktora stanowia wsrod obywatelii Polski przyzwoici ludzie; 6. jego obecnosc na listach wyborczych pozwalala byc dumnym z prawa do wybierania i to moze tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 19:43 ngos120, to powinien każdy Polak wiedzieć, jak się okazuje wiedza to tylko nieliczni. Jaki wniosek z tego, bardziej ich ciekawiła książka pisana na podstawie jakichś tam notatek a nie rzeczywistości w dodatku przez osobę która wtedy leżała w pieluchach bo pampersów jeszcze w Polsce nie znano. Ot współcześni, wykształceni Polacy a ta historia wydarzyła się przecież tak niedawno i jej owocem rozkoszują się w obecnych czasach wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 21:01 nie-tak napisała: > ngos120, to powinien każdy Polak wiedzieć, jak się okazuje wiedza to tylko nieliczni. ---> Cóż wy oboje możecie wiedzieć, skoro wiedza była skrzętnie ukrywana przez ludzi z jego środowiska. Czy nie widział jak kłamie GW i salonowe autorytety? A jeśli widział i nie reagował, czy to oznacza, że akceptował zakłamywanie rzeczywistości? > Jaki wniosek z tego, bardziej ich ciekawiła książka pisana na > podstawie jakichś tam notatek a nie rzeczywistości w dodatku przez osobę która wtedy leżała w pieluchach bo pampersów jeszcze w Polsce nie znano. ---> O to, to. Właśnie udowadniasz, że mam rację pisząc językiem "miłości" Michnika Geremka i Mazowieckiego o "histerykach", "historykach w pampersach" ... czekam na "pętaków". ngos120 rzucił sześć komunałów, z których nic konkretnego nie wynika, bo pod nie można podciągnąć setki lub tysiące ludzi je spełniających. Wiem czemu tak boicie się konkretów - bo jak podacie konkret, to bardzo łatwo będzie można wykazać, że kłamiecie. Pamiętajcie, że na jeden z waszych argumentów wystarczy przypomnieć zadowoloną twarz Geremka (gdy Poettering na nas pluł) a na inny - łamanie aktualnie obowiązującego prawa... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 21:20 1normalnyczlowiek, nick pasuje jak ulał do twoich wypowiedzi!!! Ja, osoba żyjąca od dziecka poza granicami Polski mam uczyc ciebie współczesnej historii Polski, no wybacz? Gady chwytać cudzymi rękoma i przypisywać potem swoim sukcesom? To nie leży w moim interesie żeby ci te wiadomości przybliżyć!!!! Chcesz żyć w takim stadium wiedzy proszę bardzo, nikt ci tego nie broni ale przestań prowokować do oczerniania tych, których owocem się teraz rozkoszujesz.Nie musisz być temu człowiekowi wdzięcznym ale przynajmniej doceń jego zasługi i nie powtarzaj tego co ci powiedzieli właśnie ci co wtedy z strachu albo innych przyczyn siedzieli w norach a teraz podnieśli głos i rękę na tych którzy im obecne stanowiska jak i obecne dobre życie zapewnili. Jakos za często się zdarza to ze nawet wykształceni doradcy prezydenta Polski czy inni polscy naukowcy muszą być pouczani przez zagranice w tym kierunku publicznie ponieważ nie znają współczesnej historii Polski. O czym to świadczy i czemu to służy? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Twój nick też pasuje jak ulał.Nie tak to wygląło! 13.07.08, 22:28 nie-tak napisała: 1normalnyczlowiek, nick pasuje jak ulał do twoich wypowiedzi!!! > Ja, osoba żyjąca od dziecka poza granicami Polski mam uczyc ciebie współczesnej historii Polski, no wybacz? ---> Nie tak wyglądała historia najnowsza, jak ci opisywała GW. Nie może mnie jej uczyć, bo jak widać nie masz o niej zielonego pojęcia. Nic nie wiesz ani o roku 1970, 1980, 1981, 1989, 1992 ... > Gady chwytać cudzymi rękoma i przypisywać potem swoim sukcesom? ---> Mówi się o wybieraniu gorących kasztanów ... > Chcesz żyć w takim stadium wiedzy proszę bardzo, nikt ci tego nie broni ale przestań prowokować do oczerniania tych, których owocem się teraz rozkoszujesz. ---> Skoro tak twierdzisz, to powiedz, kto się stał beneficjentem umów okrągłostołowych a kto - nawet do dziś - jest pomiatany? > Jakos za często się zdarza to ze nawet wykształceni doradcy prezydenta Polski czy inni polscy naukowcy muszą być pouczani przez zagranice w tym kierunku publicznie ponieważ nie znają współczesnej historii Polski. O czym to świadczy i czemu to służy? ---> Nie wiesz o czym to świadczy??? To świadczy o tym, że niektóre polskie "autorytety" wyjeżdżały za granicę by pluć na Polaków, by napuszczać innych przeciwko nam. Tak robił jeszcze niedawno temu Mazowiecki, Wałęsa, Kwaśniewski, Bartoszewski i wielu pomniejszych opluwaczy. O co im chodziło??? A dlaczego właśnie ci sami opluwacze tak bardzo bali się lustracji??? Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina.live Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 19:56 pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%82aw_Geremek Zamiast 'grzecznie' pytać - google. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 20:29 allexamina.live napisała: > pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%82aw_Geremek > Zamiast 'grzecznie' pytać - google. Zamiast grzecznie pytać jest lepiej oczerniać deptać dorobek ludzi z tamtych czasów, jakie to typowe dla warchołów i populistów w Polsce. Nie każdy jest idealny, ponieważ idealnych rzeczy czy osób nie ma na świecie ale powtarzanie sloganów tych którzy siedzieli cicho i bezczynnie w tamtych czasach jest najgorszym świadectwem lenistwa jak i niechęci oraz fałszu współczesnej historii Polski. Cóż takie przypadki zdarzają się za często w Polsce i co najgorsze na najwyższych szczeblach hierarchii polskiej świty politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: Szczerze sie zapytam... 13.07.08, 20:22 Dziecko, wracaj do nauki. Taki młody, a już trolluje... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Wielki, wspaniały Polak i Europejczyk 13.07.08, 16:29 Żegnam z olbrzymim żalem profesora i dziękuję za wspaniały wkład w budowę Polski niepodległej i demokratycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo [...] 13.07.08, 16:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek A dlaczego nie chciał Polski"usłanej"autostradami 13.07.08, 17:13 adam.2x napisał: dziękuję za wspaniały wkład w budowę Polski niepodległej i demokratycznej. ---> Wiesz, co po demokracji w kraju, po którym nie da się jeździć? Praktycznie, stał się ofiarą własnych zaniedbań. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: A dlaczego nie chciał Polski"usłanej"autostra 13.07.08, 17:32 1normalnyczlowiek napisał: > ---> Wiesz, co po demokracji w kraju, po którym nie da się jeździć... >inteligencja zastępcza, autorytety zastępcze - co jeszcze nam fundowano przez 16 lat ------------------------ Moje ostatnia Polska to lata 60-70-te. Wtedy żyliśmy z pętlami na szyiach, nie mogliśmy decydować o autostradach, inteligencji i autorytetach którą nam przedstawiano. Nie znam lat 80-tych. Natomiast wiem że teraz wszystko zależy tylko od Was: autostrady które chcecie budować, inteligencja i autorytety które wybierzecie. Do tego do Polski płynie strumień pieniędzy. Geremek to jeden z najważniejszych twórców tego sukcesu Polski. Korzystajcie z tego dorobku mądrze. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek A dlaczego nie chciał Polski"usłanej"autostradami 13.07.08, 22:33 adam.2x napisał: Do tego do Polski płynie strumień pieniędzy. Geremek to jeden z najważniejszych twórców tego sukcesu Polski. Korzystajcie z tego dorobku mądrze. ---> Skoro ten "strumień pieniędzy" płynie i jest to sukces, to dlaczego nie widać efektów. Gdzie są te wszystkie autorytety, gdy ten strumień jest dzielony między ich kumpli złodziei? Dlaczego nie grzmią??? Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: A dlaczego nie chciał Polski"usłanej"autostra 13.07.08, 22:53 Dobre pytanie. Gdzie byłeś, kiedy przez ostatnie 2 lata złodzieje i kryminaliści od Leppera, Jasińskiego, Rydzyka, Giertycha i tym podobnych rozkradali ten kraj i nie budując ani jednego poważnego kawałka autostrady, hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: "Jak ja tej Polski nienawidzę..." 13.07.08, 16:29 Niby skąd możesz wiedzieć, co powiedział w ostatnich chwilach? yłeś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:32 Smutne. Pewnie dostal zawalu i stracil panowanie nad kierownica? Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:33 Mozliwe. Albo zasłabł. Przy takim upale... Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:35 im wiecej zawodzacych kundli ("vitabravo", "lodzermensch" i im podobna gnojowka), tym wieksza chwala. Requiescat in pace ! j. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Profesor ... 14.07.08, 00:38 > Smutne. Pewnie dostal zawalu i stracil panowanie nad kierownica? Profesor całe życie miał jakieś podejrzane inklinacje do mocnego skręcania na lewo. I to go w końcu zabiło... Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo [...] 13.07.08, 16:33 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Przewodniczący Unii Wolności prawdziwie wolny 13.07.08, 16:36 Taka radość jest chora. A do tego jesteś chrześcijaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 [...] 13.07.08, 16:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nazir5 Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:36 odszedl ktos kogo podziwialem [*] Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:38 Sam sobie przygotuj, skoro go potrzebujesz. Albo zamów w jakiejś firmie. I noś. Masz do tego pełne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
antek_antek Re: Profesor Bronisław Geremek nie żyje 13.07.08, 16:38 byłem pierwszy, który chciał kupić! sądząc po relacji tvn24 proces beatyfiakcyjny jest już na ukończeniu Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Nie zgadzam się z Prezydentem RP 13.07.08, 16:39 Geremek nie działał w dobrze pojętym interesie narodowym Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Nie zgadzam się z Prezydentem RP 13.07.08, 19:55 Byłem ciekaw co "katolicki głos w twoim domu" ma w tej sprawie do powiedzenia. Ale widzę że toruńskie radio trzyma kurs. Nie potraficie nawet uszanować pięknej polskiej tradycji, że o zmarłym mówi się dobrze albo wcale. Jak zwykle pełni nienawiści nie potraficie uszanować, że ktoś może czuć ból po stracie tego człowieka. Aż ciężko w waszym kontekście wymówić imię Świętej. Odpowiedz Link Zgłoś
zeezeetop Re: ..Zostawil Was Geremek............... 13.07.08, 16:41 Śląsk mu nigdy nie zapomni że rozłożył polskie górnictwo dla ratowania produkcji na ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś