Dodaj do ulubionych

bardzo, bardzo zla informacja z USA

06.09.08, 03:19
Wlasnie pojawily sie przecieki, ze w ten weekend maja zostac podane
informacje dotyczace bailout Fannie Mae i Freddie Mac.

Nie wiadomo dokladnie nic konkretnego - ale to co wiadomo z plotek, to budzi
przerazenie. [Nie mam zadnego oficjalnego statementu - wiec to jest nie do
konca wiadomo.] Wyglada na to, ze Treasury przejmie te fundusze. Ma byc tez
podobno pelny unwind i przejecie funkcji GSE przez FHA czyli federal housing
adm. (Gdzie wymogi kredytowe sa bardzo restrykcyjne)

To z kolei zmienia warunki kredytowania hipotecznego na calym rynku.
To spowoduje dalsze utrudnienia w kredytowaniu + wzrost stop kredytu dla
konsumentow.

Obligacje Treasury dostana w poniedzialek w leb.
Fundusze obligacji notowane po godzinach juz spadly.
Tak wyglada reakcja rynku na kolejna polityczna manipulacje Kongresu i Treasury.

Jak bede wiedzial cos wiecej, to dopisze potem, ale wszystko wskazuje na to,
ze juz w przyszlym tygodniu bedziemy mieli szybka i rynkowa podwyzke stop
procentowych na rynku.

Jak to sie ma do rynku akcji w poniedzialek to nie wiem, ale w TV trabia, ze
ma byc od tego jakis wzrost. Ja osobiscie uwazam, ze to fatalna informacja dla
rynku. Co za pasztet!
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 06.09.08, 04:02
      online.wsj.com/article/SB122064650145404781.html
    • przycinek.usa Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 06.09.08, 04:57
      www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/05/AR2008090503351.html
      www.nytimes.com/2008/09/06/business/06fannie.html?_r=2&hp&oref=slogin&oref=slogin
    • polarbeer Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 06.09.08, 19:29
      Ja zazwyczaj nie bawie sie w przewidywanie wydarzen w najblizszym czasie.
      (Glownie dlatego, ze zdaje sobie sprawe ze nie mam dostepu do najwazniejszych
      informacji) Niemniej jednak rowniez mam wrazenie ze cos bardzo, bardzo waznego
      dzieje sie w tejc chwili. Taka cisza przed burza...

Wydaje mi sie ze "reakcja" jest lepiej przygotowana niz "akcja" tym razem --
      (Tak jak bylo w Gruzji)... Ze tym razem manipulacja moze sie pojawic z drugiej
      strony... np skoodrynowany atak na treasuries przez Rosje i inne "surowcowe"
      kraje w odpowiedzi na nacjonalizacje GSE (i oczywisce dozbrajanie Gruzji w
      przypadku Rosji).

• zbychowiec Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 06.09.08, 19:50
        mnie najbardziej interesuje to ktore transze (wszytkie ?) dlugu i preferred
        stock beda gwarantowane, moze Paulson pokaze jednak jaja i nie zrobi gwarancji,
        wtedy Chiny beda mialy cieplutenko (trzymaja tak z $350 mld tego szajsu)
        • przycinek.usa Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 07.09.08, 06:41
          Sprawa preferred i common jest z mojego punktu widzenia zupelnie nieistotna.
          Common = zero juz w przyszlym tygodniu, tyle, ze nie wiadomo czy w poniedzialek,
          czy dopiero w piatek. Co do preferred to nie wiadomo jeszcze dokladnie, ale co
          to kogo obchodzi, skoro wzrosna koszty dlugu na rynku?

Ten bailout to jest KATASTROFA dla nas wszystkich.
          To jest absolutny KATAKLIZM dla rynku dlugu i w perspektywie dla rynku
          nieruchomosci. Czekam na informacje w niedziele, ale to wyglada tak zle, ze po
          prostu nie mam slow. Wszystko zalezy co ci ludzie wymyslili. Juz jutro
          powinnismy wiedziec wiecej.
          Calkiem powaznie rozwazam transfer kapitalu poza USA. I to nie w przyszlym roku,
          tylko w poniedzialek. Cena dolara jest calkiem rozsadna a ryzyko zaczyna byc
          niewspolmierne. Jakby ktos mial watpliwosci, to oswiadczam, ze zostala otwarta
          droga do bananowej republiki, z konfiskata mienia i zakazami wyplat z bankow.
          Przerobimy wariant Argentyny. Co za skurwysyny.
          • polarbeer No i sie stalo... 07.09.08, 19:19
            www.marketwatch.com/news/story/us-government-takes-control-fannie/story.aspx?guid={C99D796B-CB3C-47A8-8A56-284A9A4D5C85}
            Nastepny tydzien bedzie bardzo ciekawy
            • przycinek.usa krotko dla zbychowca 07.09.08, 21:22
              Szczegoly planu = common i preferred sa bez wartosci.
              Dlaczego? Bo NIE BEDZIE DYWIDENDY a nastepnie nastapi wind down 10% co roku
              poczawszy od 2010. Nastapi emisja preferred dla rzadu co rozwodni preferred. W
              swietle tych informacji inwestycje w te akcje sa BEZ SENSU. Powinny wobec tego
              zmierzac -> zera.

Notowania common obu firm w przyszlym tygodniu = ZERO.
              Notowania preferred w przyszlym tygodniu = BAAARDZO tanio.

Przepisy ksiegowe dotyczace rozpoznania zadluzenia USA wymoga wpisanie 5.4
              tryliona dolarow dlugu agencyjnego jako zobowiazania departamentu skarbu. W
              przypadku niewyplacalnosci kredytobiorcow tyle bowiem bedzie trzeba zwracac.
              Publicznie notowany dlug USA wynosi obecnie tyle samo. Czyli jutro zadluzenie
              departamentu skarbu notowane na rynkach wzrasta 2x.

Osobiscie nie wiem co sie stanie. Naprawde.
              Wydaje mi sie, ze w srednim terminie nastapi najpierw wzrost rynku akcji, a
              potem spadek. Rynek obligacji POWINIEN zareagowac najpierw spadkiem obligacji,
              ale za kilka tygodni, moze dojsc do wyprzedazy na Wall Street. No i wtedy
              inwestorzy rzuca sie kupowac obligacje ponownie. Caly rynek zwariuje w ciagu
              najblizszych kilkunastu godzin.
              Nawet nie probuje zgadywac co sie stanie z dolarem.

W srednim terminie paradoksalnie te informacje sa dobre dla dolara. Po prostu
              spadek cen obligacji podwyzszy rentownosc dlugu.
              No - ale wzrosnie ryzyko.
              • polarbeer Re: krotko dla zbychowca 07.09.08, 21:33
                >>>Osobiscie nie wiem co sie stanie. Naprawde. <<<

Wszedzie gdzie zagladam czytam podobne slowa... <g> Czyli pierwsza runda
                Banksters/USgov contra Invertors wygrana przez tych pierwszych. Klasyczne
                posuniecie w stylu "Shock & Awe" (Albo jak koto woli polska wersje "Terapia
                Szokowa")
                • przycinek.usa zludzenia prysly - dolar w leb 07.09.08, 23:48
                  Na otwarciu od razu LUKA w leb prawie o 100 pipsow do eur!
                  Potem kolejne 50 pipsow na dokladke i teraz czekam, czy to sie ustabilizuje.
                  Ostatnio Azjatyckie BC interweniowaly na rynku w celu oslabienia USD ale nie
                  udalo im sie. Wyglada na to, ze ktos bedzie chcial to wykorzystac na wyjscie z
                  EUR. Ciekawie to wyglada.
                  Stoje i patrze na to. Wkladac reki w te tryby nie planuje.
                  Teraz juz 1.4400. No no. Prawie 200 pipsow. Wyglada to na szybka pilke. FOREX
                  wlasnie ocenia Paulsona i polityke rzadu. Ocena jest zdecydowanie negatywna. 200
                  pipsow wywali z rynku czesc drobnych dolarowych optymistow.

• polarbeer Re: zludzenia prysly - dolar w leb 08.09.08, 00:16
                    ja tego nie widze... podskoczenie o 1% przy otwarciu po czyms tanim to przeciez
                    ziewniecie... Nie mowiac o tym ze juz to spada
                    • przycinek.usa Re: zludzenia prysly - dolar w leb 08.09.08, 01:14
                      ziewniecie? Po pierwsze luka, po drugie trzyma sie i nigdzie nie spada dalej, po
                      trzecie nie da sie nic z tego wywnioskowac.
                      Jest za wczesnie na konkluzje. Dlatego poczekajmy na koniec tygodnia, bo to
                      trzeba obserwowac caly tydzien.

• polarbeer prawda 08.09.08, 04:13
                        zupelnie sie zgadzam
                        • przycinek.usa CDS na subordinated debt 08.09.08, 07:09
                          To nawet bedzie dluzej jak tydzien. Mnie sie juz nie chce na ten temat czytac a
                          jak widze jak ochoczo wszyscy gadaja o jutrzejszym wzroscie na rynku, to mi sie
                          slabo robi. Wkurwia mnie ta cala sytuacja. Cale mnostwo ludzi kupowalo te
                          obligacje PRZED bailoutem liczac na wzrost ceny PO bailoucie. Na przyklad PIMCO.
                          To teraz beda chciali to wywalic. A skad sie maja wziasc kupujacy? Co?

Rownoczesnie wszyscy grali na arbitraz, bo spodziewali sie spadku obligacji
                          treasury. A co bedzie jak sie zagranica rzuci do sprzedazy treasuries i cena
                          spadnie PONIZEJ cen AGENCY? Ha? To co bedzie?
                          Wtedy agency tez spadnie? To jest oczywiscie NIEPRAWDOPODOBNY scenariusz, ale
                          rynek jest skandalicznie rozchwiany.

Z drugiej strony jest masa ludzi, ktora skracala UST.
                          A sytuacja na rynku akcji jest delikatnie mowiac fatalna.
                          A co bedzie, jak to rally skonczy sie szybciutko i nagle na UST bedzie milion
                          kupcow + ci, co maja krotkie pozycje?
                          UST do gory?

Dodatkowo dochodzi sprawa subordinated dlugu i CDS i akcji preferred. Przeciez
                          na papiery GSE jest wystawione CDS na 62 TRYLIONY dolarow! Z tego na sto procent
                          jakas czesc opiewa na subordinated i akcje. A ile? A pojecia nie mam! Kto
                          straci? Nie wiadomo. Ktos kto straci bedzie musial cos zlikwidowac. Cos spadnie.
                          Ale co? To jest skomplikowana sytuacja w ktorej wiadomo TYLKO JEDNO na pewno.
                          Jest strasznie fatalna dla podatnika i skarbu. UST NA PEWNO SPADNA. A o ile i
                          kiedy dokladnie - to pojecia nie mam. Zastanawiam sie co jutro robic, ale chyba
                          nic nie zrobie. Po prostu normalnie nie wiem co robic! To jest jakis koszmar.
                          Przeciez od tego zglupiec mozna do szczetu.
                          • przycinek.usa Re: CDS na subordinated debt 08.09.08, 07:27
                            dodam, ze tak naprawde to nic nie wiadomo na pewno. Nie wiem dokladnie ile tego
                            jest. Nikt dokladnie nie wie. Jedni mowia jedno inni co innego. Z tymi CDS to
                            jest tak jak z opcjami. Sprzedasz jeden kontrakt i kupisz drugi w tej samej
                            serii i wydaje ci sie, ze jestes zabezpieczony, a potem okazuje sie, ze jedna
                            strona jest niewyplacalna a ty musisz za te strone placic. Nagle wychodzi, ze
                            jeden kontrakt przeszedl w inne rece, drugi to samo i wyladowal w banku, ktory
                            zbankrutowal. I koniec koncow tracisz. Tu nie ma OCC. Tylko burdel.
    • robisc Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 15.09.08, 21:44
      no to dzis jest prawdziwe bum, jak to lubi okreslac nasz kolega z Ameryki
      Ostatni Skaucik, albo raczej poczatek wielkiego bum;

kto nastepny po LB?
      • robisc Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 15.09.08, 21:55
        robisc napisał:

> no to dzis jest prawdziwe bum, jak to lubi okreslac nasz kolega z Ameryki
        > Ostatni Skaucik, albo raczej poczatek wielkiego bum;
        >
        > kto nastepny po LB?

stawiam na AIG; cholera mam tam ubezpieczenie na zycie sad
        • bush_w_wodzie Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 15.09.08, 23:15
          robisc napisał:

> robisc napisał:
          >
          > > no to dzis jest prawdziwe bum, jak to lubi okreslac nasz kolega z Ameryki
          > > Ostatni Skaucik, albo raczej poczatek wielkiego bum;
          > >
          > > kto nastepny po LB?
          >
          >
          > stawiam na AIG; cholera mam tam ubezpieczenie na zycie sad
          >

no to lepiej uwazaj na siebie...

przy kazdym powazniejszym bum sa odlamki. leca juz na nas?
        • zbychowiec Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 15.09.08, 23:20
          To nie wazne kto pierwszy, wazne ze najprawdopodobniej wszyscy po kolei pojda
          pod noz: Morgan Stanley, Merill, AIG, Goldman, WaMu, bardzo mozliwe ze Wells
          Fargo... i lista sie tu nie konczy
          moze dojsc do takich instytucji jak: Citi, AmEx, chociaz to najczarniejszy z
          czarnych scenariuszy, to jednak panika moze doprowadzic do rzeczy calkowicie
          nieprzewidywalnych
          reakcja lancuchowa sie juz rozpoczela, teraz glownym rozdajacym jest CDS
          • zbychowiec Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 15.09.08, 23:30
            o Jezusie, wlasnie zobaczylem jak sie Stany zamknely.
            Zaczynamy jazde bez trzymanki, juz tylko dodruk pieniedzy zostal jako ostatnia
            deska ratunku.
            Ciekaw tez jestem ile w bilansie FED-u znajdzie sie akcji po dzisiejszym dniu,
            przypomne ze od dzisiaj akceptuje on akcje jako collateral przy discount window.
      • lastboyscout Re: bardzo, bardzo zla informacja z USA 16.09.08, 19:30

> Ostatni Skaucik,

Nazywam sie LastBoyScout.

> no to dzis jest prawdziwe bum

Nie TO NIE JEST bum.

TO JEST:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=84666829&a=84702179
        • polarbeer Nazywam sie LastBoyScout 16.09.08, 19:43
          Skad takie "nazwisko"?

...Przeciez nadal sporo Boy Scoutow przychodzi do drzwi i prosi o zapomoge --
          Czy przewidujesz ze jakis kataklizm dotknie tych wszystkich pozostalych?
          • lastboyscout to juz wiesz DLACZEGO tu jestes? ;) 16.09.08, 19:46

"Każda prawda przechodzi przez trzy etapy. Najpierw jest wyszydzana,
            potem gwałtownie zwalczana, a w końcu zostaje uznana za oczywistą."

Arthur Schopenhauer
      • sendivigius Fraszka 16.09.08, 20:20
        Na bankiera inwestycyjnego:

Ziemię pomierzył i głębokie morze,
        Wie, jako wstają i zachodzą zorze;
        Wiatrom rozumie, praktykuje komu,
        A sam nie widzi, że ma kurwę w domu.

Ucha, cha, cha, cha, cha, cha, cha
        Hi, hi, hi, hi, hi, hi, hi, hi
        He, he, he, he, he, he, he.....

"Wyklęty powstań ludu Ziemi..."