tadeusz_ski.51 29.01.09, 10:09 umiejętnością abstrakcyjnego myślenia. A wiara? Czy wierzenie w Boga, którego istnienia nie jesteśmy w stanie stwierdzić bezpośrednio, nie jest procesem wyższego rzędu niż myślenie abstrakcyjne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amina962 Re: Ludzie różnią się od zwierząt 29.01.09, 16:00 zakładasz że zwierzęta nie mają wyobraźni? To dlaczego słabsze nie atakuje silniejszego? Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A masz zdanie odmienne? 30.01.09, 12:30 amina962 napisała: > zakładasz że zwierzęta nie mają wyobraźni? ------ Jeśli, co stwierdzono naukowo, nie potrafią myśleć abstrakcyjnie, to wniosek oczywisty - nie mają wyobraźni. amina962 napisała: > To dlaczego słabsze nie atakuje silniejszego? --------- Instynkt i doświadczenie mu podpowiada, że może zostać zjedzony. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: A masz zdanie odmienne? 30.01.09, 12:56 U niektórych ludzi nawet instynktu brak Odpowiedz Link
skorpionica11 Re: Ludzie różnią się od zwierząt 30.01.09, 12:36 a ja jestem niewierzaca "bezboznica" ale wieze ze po smierci "ciało" odchodzi ,a dusza zostaje i przenosi sie do swiata astralnego Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A właśnie że nie! 31.01.09, 09:05 skorpionica11 napisała: > a ja jestem niewierzaca "bezboznica" --------- Bo poniżej piszesz tak: > ale wieze ze po smierci "ciało" odchodzi ,a dusza zostaje i przenosi > sie do swiata astralnego -------- A więc wierzysz Scorpi! To, że nie wierzysz w wiarę katolicką, nie znaczy dla mnie, że jesteś "bezbożnicą". Ważne że w coś wierzysz, masz fundament życia, sens istnienia - duszę niesmiertelną. Odpowiedz Link
zak-1 Re: A właśnie że nie! 31.01.09, 09:27 Na peweno jest to pewnego rodzaju wiara w sumie wszystkie religie mowią o duszy nieśmiertelnej . Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Tak jest, popieram Kazika! 31.01.09, 11:22 zak-1 napisał: > Na pewno jest to pewnego rodzaju wiara > w sumie wszystkie religie mowią o duszy nieśmiertelnej . -------- Najważniejsze jest, aby w coś wierzyć, to daje człowiekowi poczucie sensu życia, podstawę do określenia własnych standardów moralnych no i wreszcie to również odróżnia nas od zwierząt. Odpowiedz Link
skorpionica11 Re: A właśnie że nie! 31.01.09, 12:21 tadeusz_ski.51 napisał: > A więc wierzysz Scorpi! To, że nie wierzysz w wiarę katolicką, nie znaczy dla > mnie, że jesteś "bezbożnicą". Ważne że w coś wierzysz, masz fundament życia,sens istnienia - duszę niesmiertelną. akurat zazwyczaj o tej "bezboznicy" mowie z przymróżeniem oka chociaz moze przy glebszym zastanowieniu ludzi to mozliwe ze wiekszosc w cos tam z nas wierzy Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 No i właśnie o to chodzi 03.02.09, 22:22 skorpionica11 napisała: > chociaz moze przy glebszym zastanowieniu ludzi to mozliwe ze > wiekszosc w cos tam z nas wierzy --------- Nie jestem misjonarzem nawołującym do wierzenia w katolicyzm, mimo że sam jestem katolikiem, to przede wszystkim człowiekiem. A skoro tak, to uważam, że po to Bóg dał ludziom rozum i wolną wolę, aby sami wybrali. Lecz jeśli w nic nie wierzą, to już (moim zdaniem) przeginają, bo wiara jest jednym z elementów, który odróżnia nas od zwierząt. Nie zgadzam się aby wśród ludzkości były zwierzęta w ludzkiej skórze. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ludzie różnią się od zwierząt 31.01.09, 09:35 www.supermozg.pl/supermozg/1,91628,6203535,Cwane_zwierzaki___8_najsprawniejszych_uzytkownikow.html ludzie : wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,7729495,wiadomosc.html?ticaid=176ba Odpowiedz Link
zak-1 Re: Ludzie różnią się od zwierząt 31.01.09, 09:39 Róznica w myśleniu -ogromna ....ale jednak wolę być człowiekiem Odpowiedz Link
zak-1 Re: no tak 31.01.09, 09:47 Ja ani Ty nie mamy na to wpływu - więc po co sobiezawracac głowe ??? Lepiej popatrza zaokno jak pięknie >....... Odpowiedz Link
tropem_misia1 chcę tylko pokazać,że mimo daru 31.01.09, 10:06 abstrakcyjnego myślenia niczego nie jesteśmy wstanie się nauczyć - z historii pała. Z drugiej strony , wojny rozwiązują tyle problemów(może dlatego tkwi to w nas)-kryzysy(II wojna światowa-Niemcy przed były na dnie),przeludnienie,dobór dobrych genów(przetrwanie) ale namotałam w skrócie chciałam to namotałm ech Odpowiedz Link
zak-1 Re: chcę tylko pokazać,że mimo daru 31.01.09, 10:17 No namotalas To przez to abstrakcyjne myslenie Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Spokojnie Tropcia, 04.02.09, 09:06 tropem_misia1 napisała: > w skrócie chciałam... ------- Nie namotałaś. Trzeba uważnie czytać i wyciągać wnioski z każdego słowa, wejść w tok myślenia... Zgadzam się z Tobą, że kataklizmy w tym wielkie wojny to w dużym stopniu forma "oczyszczenia" przedpola dla nowych ideii. Faszyzm z ideologią rasizmu, skompromitował się i przegrał totalnie, otwierając drogę tolerancji. Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 Nie no, dajmy spokój tym 31.01.09, 11:41 żenującym próbom udowodnienia, że zwierzęta to tacy "prawie ludzie". To żałosne pseudonaukowe dociekania i fałszywe wnioski, podsuwane ludziom jako "dowody" na teorię ewolucji. Mózg zwierzęcia ssaka, jest na tyle rozwinięty, aby obejmować różnorakie procesy. Przypomnę, że mózg człowieka wykorzystywany jest w zaledwie 8-miu procentach. Można spośród ludzi wyłowić takich, którzy mają specyficzne umiejętności, niezwykłe talenty. Czy na tej podstawie można twierdzić, że cała ludzkość jest tak rozwinięta?? Można również, metodą treningu spowodować, aby jakiś człowiek opanował dany proces myślowy w stopniu wyjątkowym, ale przecież nikomu nie przyjdzie do głowy, aby na tej podstawie przypisać tą cechę całej ludzkości? To, że jakaś małpa "nauczyła się czegoś wyjątkowego", żadną miarą nie może być traktowane jako element przypisany wszystkim małpom!? To pseudonauka, debilowate argumenty dla głupców! Wśród ludzi mamy również przypadki, że osoba upośledzona umysłowo, wykazuje w jakimś kierunku wybitne zdolności, czy coś z tego wynika? Proszę nie odbierać tego postu jako personalną odpowiedź dla kogokolwiek. To są ogólne rozważania w tym właśnie przedmiocie. Moje stanowisko i pogląd w tej sprawie. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Nie no, dajmy spokój tym 31.01.09, 12:43 I ja sie z tym Twoim stanowiskiem zgadzam Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 O! :D :D :D 04.02.09, 09:10 darima_ka napisała: > I ja sie z tym Twoim stanowiskiem zgadzam ------- To ja Ci powiem... brawoooooooooooo!! Odpowiedz Link