Dodaj do ulubionych

warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc

03.03.06, 23:46
jeśli Was to nie interesuje, to wybaczcie i usuńcie wątek, jeśli choć trochę Was obchodzi, to:

Szanowni Panstwo,
w serwisie sztuka.net dostepny jest elektroniczny wniosek o wpisanie Supersamu w Warszawie do rejestru zabytkow architektury.
Licze na Panstwa pomoc i szersze rozpropagowanie tej idei wsrod Waszych przyjaciol i znajomych. czasu pozostalo niewiele...

wniosek znajduje sie pod adresem:
www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=683&_RowID=1&_TopID=1186&_MidID=1187&_BotID=1188&_CheckSum=-1305626122

lub ze strony glownej www.sztuka.net.pl po kliknieciu w banner.

Supersam to wybitne dzielo architektury polskiej przelomu lat 50. i 60. XX wieku. Dzielo Jerzego Hryniewieckiego (Stadion X-lecia) i Macieja (Spodek w Katowicach, Oliwia w Gdansku) oraz Ewy Krasinskich. Obecny wlasciciel obiektu chce go pilnie wyburzyc, stawiajac w tym samym miejscu kolejny azjatycki biurowiec. Panstwa glos moze sprawic, ze uda nam sie zachowac Supersam dla przyszlych pokolen.

dziekuje i pozdrawiam

Pawe³ Giergoñ
sztuka.net
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 04.03.06, 00:06
      A fotkę by się przydało wrzucić. Nie każdy jest z Warszawy i wie gdzie to i co to (ale idea słuszna).
      • taskussani Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 04.03.06, 00:17
        masz rację. jedyne zdjęcie jakie udało mi się szybko znależć jest tu:
        www.saunalahti.fi/tapank/varsova.html
        drzazga, dziekujęwink
      • skiela1 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 04.03.06, 00:55
        tomek854 napisał:

> A fotkę by się przydało wrzucić. Nie każdy jest z Warszawy i wie gdzie to i co
        > to (ale idea słuszna).
        >
        Przeciez jest adres na stronke glowna,duzo zdjec...przed i teraz...
        Kiedys byl taki ladny....
    • drzazga1 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 04.03.06, 00:11
      Dopisalam sie. Moze Supersam nie jest cudem urodywink, ale wrosl w krajobraz i
      jest elementem mojej Warszawy.
      • tomek854 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 05.03.06, 03:46
        A ja tez sie dopisalem, juz od razu wtedy wink Nawet nie wiedzialem, ze to taki fajny, myslalem, ze jakis normalny.

A u nas we wro ostatnio wszystko chcą wyburzać, co po komunie zostało. Rozumiem jakieś badziewia na starówce, co stoją w poprzek ulic (bo u nas cegły wywieźli do Warszawy, a ulice z bruku zostawil i potem na tej przestrzeni budowali sobie nie przejmując się siatką ulic - u mnie na osiedlu to bloki centralnie stoją na środku ulicy pod kątem 30 stopni do nich na przykład - wygląda jakby ładna przedwojenna ulica z kostki wchodziła w ścianę bloku smile ) ale na przykład takie trzy punktowce stoją między Świdnicką, trasą WZ, Kazimierza Wielkiego a Menniczą - otoczone zielenią, ładne, powinni zostawić jako znak czasów...
        • skiela1 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 06.03.06, 04:37
          ..a ten znowu z tymi ceglami.....smile)))))))))))
          • tomek854 Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 06.03.06, 11:47
            No dobrze. Napiszę dyplomatycznie.

Całe kwartały ulic w czasie wojny uległy mniejszemu lub większemu zniszczeniu. Ponieważ cegły gdzieś znikły została pusta przestrzeń którą całkowicie nie dbając o siatkę ulic zabudowano blokami z wielkiej płyty. Tak lepiej? smile
    • grudniowe.slonko Re: warszawski supersam, liczę na Waszą pomoc 04.03.06, 12:08
      Dopisałam się i rozesłałam linka do znajomych,
      Supersam jest jedną z ciekawszych budowli lat
      sześćdziesiątych, zdecydowanie sprzeciwiam się
      zacieraniu śladów ‘Warszawy minionego okresu’.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka