marek_gazeta
15.08.07, 23:01
Witam,
mam psa, prawie 4-letniego owczarka niemieckiego do oddania w dobre ręce. Muszę go oddać ze względu na ostatnie zmiany w mojej sytuacji rodzinnej. Ja sam zbyt długo pracuję, a ojciec, u którego pies obecnie przebywa, nie jest w pełni sprawny i nie daje sobie z psem rady.
Główną wadą psa jest agresja wobec innych psów. Nigdy się z żadnym nie pogryzł, ale lubi "straszyć" i obszczekiwać, w dodatku "głupieje" i mocno ciągnie na widok innego psa. Ojciec nie daje sobie z nim rady - potrzebny jest doświadczony i w pełni sprawny właściciel.
Pies jest po dwumiesięcznej szkole tresury, szkoła częściowo wyeliminowała wspomniane zachowania - niestety, pies nie słucha ojca w takim samym stopniu, w jakim słuchał tresera. Na szkoleniu pies zachowuje się idealnie (ignoruje inne psy), na własnym podwórku już nie. Nowy właściciel musiałby z psem pracować w celu utrwalenia nabytych umiejętności i wyeliminowaniu głównej wady.
W stosunku do ludzi pies zachowuje się jak labrador, bardzo lubi dzieci. W domu niekłopotliwy, zachowuje się cicho (w ogóle nie szczeka). Nie reaguje na burzę, strzały itp. Bardzo chętnie bawi się z właścicielem (i ludźmi), uwielbia piłeczkę, szukanie ukrytych przedmiotów itp. zabawy.
Jeśli to ma dla kogoś znaczenie, pies jest po rodowodowych rodzicach, ale sam nie ma rodowodu - w momencie urodzenia matka nie miała jeszcze wymaganych 3 ocen doskonałych na wystawach.
Wydaje mi się, że byłby to idealny pies dla samotnego, sprawnego pana, który miał już podobnego psa i posiada doświadczenie i chęć pracowania nad psem. Podkreślam, że oddam go w dobre ręce, nie chcę, aby skończył jako pies łańcuchowy.
Zainteresowanych proszę o kontakt na e-mail.