Dodaj do ulubionych

dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę...

18.09.06, 14:44
jestem na etapie poszukiwania kompletu dobrych garnków + patelni do uzywania
na płycie ceramicznej...mam dziecko alergika wiec tym bardziej,zalezy mi na
jakosci...nie chciałabym aby wszystkie witaminy uciekały itd, zalezy mi tez
na oszczednosci energii

duzo dobrego slyszalam o BergHOFF jednak przyznam,ze rozmiary, wygląd (takie
rympołowate) i waga np.patelni mnie powala...wiem,ze dobre garnki musza byc
ciezkie,ale bez przesady...
widziałam np.duzo ladniejsze i delikatniejsze garnki niemieckiej firmy ELO -
ciut tansze od BergHoffa,tylko czy równie dobre?
jakich Wy uzywacie, zalezy mi na 3-4 garnkach, patelni,rondelku
b.dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: fc Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:36
      www.emalia.pl/garnki_pl.htm
      • maggie2229 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 19.09.06, 12:13
        wiem,ze garnki emaliowane sa zdrowe, jednak chyba nie doczytano o co pytam -
        mam plyte ceramiczna wiec EMALIA ODPADA !!!
        szukam innego najlepszego rozwiazania
    • amica11 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 19.09.06, 16:16
      A może Tefal Edition? Na Allegro kosztuje 370zł, w MM ok.460. Może Ci się
      spodoba.
      • maggie2229 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 19.09.06, 18:21
        Tefal Edition faktycznie o nich zupelnie nie pomyslalam, bardzo ladne
        stylistcznie i nowoczesne, czy ktos jeszcze ich uzywa i poleca?
        • amica11 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 19.09.06, 20:49
          Ja je kupiłam po przeszukaniu tego forum i przeczytaniu chyba wszytkich opinii.
          Ogólnie jestem bardzo zadowolona, a z tej miarki wewnątrz szczególnie.
          Jest tylko jedna rzecz: pokrywka w czasie nagrzewania i potem po zdjęciu z
          garnka dziwnie strzela. Tak jakby ta metalowa obwódka wokół kurczyła się i
          rozszerzała, a szkło nie. To jest tylko i wyłącznie moje tłumaczenie.
          Pokrywki w czasie gotowania nie skaczą, uchwyty nagrzewają się, jeżeli jest
          zbyt duży płomień. W momencie gdy zmniejszę płomień to po jakimś czasie ostygną
          i można spokojnie chwycić ręką. Dobrze się myją i to zarówno ręcznie jak i w
          zmywarce. Mam do kompletu patelnię i z niej też jestem bardzo zadowolona.
          • Gość: Calta Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: *.pkobp.pl 20.09.06, 07:35
            Ja mam 3 garnki oraz patelnię głęboką teflonową serii Edition. Potwierdzam,
            bardzo dobrze się w nich gotuje, miarka wewnątrz jest bardzo przydatna a i umyć
            je łatwo. Polecam.
            • Gość: Calta Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: *.pkobp.pl 20.09.06, 07:38
              Aha, zapomniałam dopisać, że w/w garnki i patelnię kupiłam w sklepie
              internetowym na sztuki. Wychodzi taniej.
              • ika2409 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 20.09.06, 19:18
                podaj namiary na ten sklep internetowy.też kupię z tej serii.pozdrawiam.ika
              • maggie2229 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 20.09.06, 19:19
                dziekuje Wam bardzo za wszystkie uwagi, mam jeszcze pytanie :
                - czy w tych pokrywkach jest dziurka czy nie, nie ma problemu z uchodzeniem
                pary?
                - jak z tym dnem, ilu jest warstwowe?

wage postaram sie sprawdzic sama jak bede w sklepie ;-)
                • maggie2229 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 20.09.06, 19:31
                  Calta, ja tez jestem chetna na namiary-albo tu albo na priv poprosze ;-)
                  • emzeta77 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 20.09.06, 22:44

Maggie, już drugi raz dzisiaj piszę niejako w odpowiedzi na Twój post (
                    wcześniej o zmywarce z ukrytym panelem). Ja mam płytę indukcyjną
                    (witoceramiczną)i im bardziej normalne garnki - emalie tym lepiej. czy Ty też o
                    takim typie piszesz, czy o ceramicznej, która się żarzy na czerwono piszesz. Bo
                    też chcę ładne garnki mieć.
                • amica11 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 21.09.06, 06:26
                  Wszystkie pokrywki od garnków mają dziurki i nie ma żadnego problemu z
                  uchodzeniem pary, chyba, że za mocno się gotuje, wtedy piana wylatuje przez
                  dziurkę. Wyjątkiem jest pokrywka od patelni 24cm głębokiej, tutaj nie ma
                  dziurki, ale też się dobrze smaży. Producent podaje na kartonie informację, że
                  jest to "dno trójwarstowowe ze stali nierdzewnej, dobrze przewodzące ciepło,
                  idealne do kuchenek indukcyjnych." Są ciężkie, ale bez przesady.
                  Podoba się wykończenie brzegu, nie jest ostry tylko ładnie zaokrąglony. W
                  środku robią się kolorowe plamy, ale podobno jest to zjawisko naturalne. W
                  ulotce informacyjnej przeczytałam też ciekawą rzecz,należy solić potrawy po
                  zagotowaniu wody a nie przed, bo nie niszczy się w ten sposób dna, które
                  wchodzi w jakąś reakcję z tą solą.
                  Do kompletu kupiłam jeszcze patelnię płytką, taką do smażenia np kotletów.
                  Bardzo dobrze się na niej smaży /mam tylko porównanie w stosunku do patelni z
                  Olkusza/, potrzeba mało gazu bo inaczej to zaraz wszystko się pali. Tak samo
                  jest w przypadku garnka, płomień muszę ustawiać nisko bo bardzo mocno się
                  gotuje. Więc chyba faktycznie dobrze przewodzą ciepło.
                  • Gość: Calta Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: 83.16.114.* 21.09.06, 15:29
                    Ja kupowałam tu:
                    promis.pl/sklep/
                    • ika2409 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 21.09.06, 22:01
                      dzięki.ika
                      • maggie2229 do emzeta77 26.09.06, 10:48
                        Ja nie mam płyty indukcyjnej tylko te zwykla ceramiczna,co pali sie na czerwono
                        i z tego co wiem, to emaliowanych nie moge...

• Gość: Wioletta Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 09:25
      Witam,tak czytam wasze wątki i pragnę dołączyć swoją opinioę na temat garnków
      tefal edition,niedawno kupiłam komplet garnków na allegro jestem bardzo
      zadowolona z zakupu oraz ze sprzedawcy,którego polecam z cała
      odowiedzialnością,ponieważ tkiej profesjonalności nie spotkałam tzn.towar 100%
      jakości a paczka super zapakowana,estetyczna,naprawdę aż zatkało mnie.Polecam
      jeśli chcesz zakupić to naprawdę warto bo taniej niż w sklepach.Nick
      allegrowicza "ingenio" link
      www.allegro.pl/item130034147_zestaw_tefal_edition_10cz_z_pokr_wys_gratis_.htmlPozdrwaiam
      • maggie2229 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 29.09.06, 13:48
        ale w tym promis sklep wcale nie wychodzi taniej niz w zestawie, porównalam te
        same garnki-byloby 485 zl osobno na sztuki, na allegro juz tefal edition w
        zestawie stanial nawet do 360...

chyba sie skusze...
        czy ktos jeszcze uzytkuje je i tez poleca?
        jak ze zmywaniem tych garnków w zmywarce? jak wyglada od srodka garnka
        umocowanie raczki? czy nit np.przechodzi i wystaje...bo np.jedna z osob te wade
        uswiadomila przy garnkach berghoff tulip, o ktorych tez myslalam...tam podobno
        wlasnie cytuje "od rączek w środku garnka mają ćwieki, spod których często
        ciężko wszystko dokładnie domyć" jak to wyglada w edition?
        dziekuje
        • amica11 Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... 02.10.06, 10:13
          Witaj maggie 2229
          1. W Promis jest taniej, jeżeli kupujesz mniejszą ilość garnków niż cały
          komplet na Allegro. Porównaj patelnię różnica w cenie prawie 20 zł. Ja kupiłam
          komplet, mimo tego, że jest tam jeden garnek o średnicy 22 cm wysoki. A teraz
          się okazało, że w nim rewelacyjnie gotuje się rosół - mniejsza powierzchnia do
          zbierania "szumowin". Potwierdzam, że Pan Ingenio z Allegro jest super,też u
          niego kupiłam.
          2. Garnki myję w zmywarce ale nie zawsze. Ładnie się domywają. Ostatnio miałam
          problem z pokrywką. W czasie gotowania grzybów powstaje taka brudna piana,
          która dostała się między metalowy brzeg pokrywki a szkło, zmywarka poradziła
          3. Nie martw się mocowaniem rączki. W środku jest gładka ścianka w leciutkim
          wybrzuszeniem wielkości łepka od szpilki. Nic tam nie wchodzi i łatwo umyć. Co
          nie znaczy, że to super trwałe mocowanie rączki, tego nie wiem za krótko
          używam aby to stwierdzić.
          Patelnia /płytka i głęboka/ ma dwa takie duże nity, wystające...
          Pozdrawiam
          • mafilka amica11 02.10.06, 10:46
            Co prawda nie do mnie pisałaś o garnkach, ale bardzo Ci dziękuję za
            wyczerpujące informacje na ich temat :-))) Od dłuższego czasu noszę się z
            zamiarem wymiany swoich garów i teraz już wiem jakie kupię. Dzięki raz
            jeszcze :-)))
            • amica11 Re: amica11 02.10.06, 20:35
              Jest jeszcze jeden wątek "tefal edition czy ktoś użytkuje" poczytaj sobie
    • Gość: Wioletta Re: dobre jakosciowo i ladne garnki na plytę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=124&w=46927691
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka