Dodaj do ulubionych

po co drugie imię???

04.04.04, 16:05
czy nadaliście swoim pociechom drugie imię?? ja jestem zwolenniczką jednego
imienia, to drugie wydaje mi sie całkowicie zbędne i dlatego moja córcia
dostała tylko jedno... (chociaz są wyjątki Maria Magdalena i Anna Maria
brzmią całkiem nieźle)
Obserwuj wątek
    • konsonans Re: po co drugie imię??? 04.04.04, 19:02
      Jeżeli pierwsze imię nie jest imieniem jakiegoś świętego, to drugie imię by się
      przydało (dziecko nie będzie miało patrona?)
      • szczekuszka Re: po co drugie imię??? 04.04.04, 19:25
        Ja ma na drugie Irena. Anna Irena brzmi moim zdaniem bardzoo ladnie. Uwazam, ze
        drugie imie powinno nadawac sie ze wzgledow rodzinnych lub sentymentalnych. No,
        ale jak ktos koniecznie chce by dziecko mialo dwa imiona, to jego wola.
        • nicol-e Re: po co drugie imię??? 04.04.04, 21:05
          A wg mnie to na wszelki wypadek, by mozna było zmienić kolejnośc, jeśli rodzice
          są niezdecydowani, lub dziecko, gdy juz jest duże stwierdzi, ze pierwsze imie
          mu się nie podoba i np od dawna wszędzie przedstawia ię swym drugim. U mnie
          bylo tak, że zapisano mnie jako Anastazja Aurelia a po kilku miesiącach w USC
          zmieniono mi kolejnosc i jestem Aurelia Anastazja, choć długo wołano na mnie
          Nastusia, Nastka od Anastazji.
          pozdrawiam- Aurelia
    • aniadm Re: po co drugie imię??? 05.04.04, 12:18
      1. Jeśli ma w miarę popularne imię i takież nazwisko, może używać obu, jesli
      chce mieć pewność, że to o nie właśnie chodzi. Ja tak robię. I wcale nie mam
      pretensji do rodziców, że nie nazwali mnie, zamiast Anna, np. Scholastyka albo
      Klotylda.
      2. Jeśli odpowiedni dobrane, to po prostu brzmią ładnie (jak Anna Dorota, na
      przykład smile)
      3. Dziecko sobie będzie mogło w przyszłości wybrać, jeśli mu się jedno nie
      będzie podobało. Znam osoby, które przedstawiają się tylko drugim imieniem,
      pierwsze w ogóle ignorując albo zamieniając w inicjał.
    • madziarek_edziecko Re: po co drugie imię??? 05.04.04, 12:36
      Witaj.
      My nadaliśmy drugie imie naszemu synkowi. Nosi imiona Nataniel Patryk.
      Ja także noszę 2 imiona - Magdalena Maria, mój mąż Rafał Łukasz.
      Podoba mi się nadawanie dwóch imion tak po prostu smile
      Pozdrawiam
      Madzia
    • gosia.kienitz Re: po co drugie imię??? 06.04.04, 09:25
      MOJA PIERWSZA CÓRKA MIAŁA NA IMIĘ ANNA MARIA, SYNA MAM FRYDERYKA, A DRUGA CÓRKA
      MA NA IMIĘ MARIA MAGDALENA.PODOBAJĄ MI SIĘ IMIONA PODWÓJNE, ALE TYLKO GDY
      BRZMIĄ RAZEM. pRZYCZYNY SENTYMENTALNE PO PROSTU ROZUMIEM.IMIONA PO ZMARŁYCH
      KREWNYCH, SISTRZE, BRACIE ITD. , TAK , ALE GDY NIE MA TEGO SAMEGO
      NAZWISKA.STAŁAM PRZED TYM PROBLEMEM I ZDECYDOWAŁAM , ĄE JEDNAK INNE IMIĘ , BO
      JAK ŻYĆ GDY IDZIE SIĘ NA CMENTARZ I PATRZY SIĘ NA GRÓB, GDZIE JEST TWOJE IMIĘ I
      NAZWISKO. ZBYT DUŻY CIĘŻAR!
    • rosey Re: po co drugie imię??? 06.04.04, 11:21
      Witam
      Stanowczo opowiadam sie za 2 imionami!
      Jak juz niejednokrotnie pisalam na tym forum, sama mam jedno imie i ZAWSZE tego
      zalowalam. Chyba nie spotkalam drugiej osoby z jednym imieniem, wiekszosc ludzi
      ma dwa.
      Czesto padaly pytania "Jak masz na 2-gie imie?" (szczegolnie w dziecinstwie),
      wszyscy zawsze dziwili sie, ze mam tylko jedno imie. Nie zebym jakas traume
      miala z tego powodu, ale uwazam, ze fajnie jest miec 2 imiona.
      Dlatego moje dzieci beda mialy na 100% 2 imiona.
      Pozdrawiam.
    • itsola Re: po co drugie imię??? 06.04.04, 15:03
      Czesc !
      Drugie imiona to sprawa osobista rodzicow.Dla mnie to tradycja rodzinna ,ale
      nie tylko.Np.Gdy dziecku w pozniejszym czasie pierwsze imie nie bedzie sie
      podobalo ,moze wybrac drugie.Lub gdy imie jest imieniem UNISEX to trzeba dac
      drugie imie typowo meskie albo zenskie.Inne powody juz chyba zostaly
      wymienione.Ja mam na drugie Stefania po mojej babci,a Mario ma Daniel tez po
      babci Danieli.PA oLA
    • ariana1 Re: po co drugie imię??? 06.04.04, 15:48
      Ja dałam drugie imię dla zwykłej identyfikacji. Mamy dość popularne nazwisko ,
      więc dla odróżnienia od innej dziewczynki o tym samym imieniu ( i być może
      nazwisku mała nosi imiona Anna Lidia.
      • lili111 Re: po co drugie imię??? 06.04.04, 16:35
        Ja dałam dzieciom po dwa imiona, bo mi się tak podoba. Ja miałam jedno, a
        wszystkie koleżanki wokół po 2 i było mi przykro. Mó synek ma na imie Patryk
        Dominik ( drugie imie po pradziadku), a córeczka Liliana Wanda ( po babci).
    • judytak Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 10:22
      ja moim dzieciom dałam po jednym imieniu
      bo i tak był dużym wyczynem znaleźć odpowiednich
      (żeby brzmiało tak samo po polsku i po węgiersku, i żeby się podobało mężowi, i
      żeby mi się podobało i po polsku, i po węgiersku - bo mimo, że niektóre imiona
      brzmią tak samo, to w jednym języku mi się podobają, a w drugim nie...)

ale ja mam dwa imiona
      bo mój ojciec i moja mama swego czasu nie mogli się pogodzić i poszli na
      kompromis :o)
      od początku byłam nazywana jednym z tych imion
      czasami podejmowałam wysiłki, żeby przejść na drugie, bo od zawsze mi się
      bardziej podobało
      ale nigdy mi się nie udawało
      w liceum i na studiach używałam dwa imiona razem,
      i inicjały z trzech liter
      w miarę mi to odpowiadało,
      ale jak przeniosłam się do Polski, z rozsądku wróciłam do tego "nielubianego"
      imienia, które jest w Polsce znane i popularne
      (nie chciałam za bardzo się wyróżniać)
      jak tu "okrzepłam" (język, obywatelstwo, znajomość wszelkich spraw), to przy
      kolejnej zmianie pracy przeszłam na to imię, które mi się od początku bardziej
      odpowiadało
      tyle, że używam w formie, jak się go używa w Polsce

wniosek?
      drugie imię może się przydać...

pozdrawiam
      Judyta
      • abiela Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 12:11
        Judyto, a mozesz zdradzic to drugie imie i wersje imienia Judyta po wegiersku??

Ania
        • judytak Re: po co drugie imię??? 08.04.04, 10:28
          a proszę bardzo:
          Judyta po węgiersku: Judit
          (kiedy próbowałam tak używać w Polsce, wszystkie urzędniczki mówili: a sprawy
          trzeba ososbiście załatwić, niech ten pan Judit sam przyjdzie...)
          a drugie imię: Monika
          nigdy jej nie lubiłam...
          pozdrawiam
          J.
          • abiela Re: po co drugie imię??? 09.04.04, 02:30
            Dziekuje, a Monika po wegiersku tak samo jak po polsku sie pisze?
            A tak apropos Judyta to piekne imie.
            Pozdrawiam Ania
    • brendastar Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 12:40
      Po raz pierwszy słyszę o nadawaniu dziecku dwóch imion, żeby w przyszłości
      jedno z nich mogło sobie wybrać. Naprawdę.
      U mnie w rodzinie drugie imię (jeśli nie pierwsze) nadaje się po dziadkach,
      pradziadkach albo rodzicach. I tak mój syn na drugię imię ma tak jak jego tatuś
      na pierwsze (chociaż teraz żałuję że nie daliśmy mu drugiego po dziadku). To
      taki ukłon w stronę rodziców a oni bardzo się z tego cieszą, wierzcie mismile)
      Pozdrawiam
      • aniadm Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 22:07
        Powiem tak - nie wiem, czy dlatego wszyscy nadają po dwa imiona (chociaż moi
        brali to pod uwagę), to całkiem sporo osób woli używac na codzien drugiego
        imienia. Dlatego można o tym pomyślec zawczasu... smile
    • kj74 Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 14:31
      My nadaliśmy córce tylko jedno imię. Ja mam dwa i powiem szczerze, że to tylko
      taki ogon, szczególnie w dokumentach. Może gdybyśmy mieli bardzo popularne
      nazwisko to dalibyśmy drugie, ale nie było takiej konieczności.
    • karin5 Re: po co drugie imię??? 07.04.04, 18:23
      My daliśmy dwa imiona bo tak nam się podobało. Sama mam dwa imiona Karina
      Karolina i bardzo lubię się przedstawiać z dwóch imion bo mi się to tak fajnie
      wymawia. Yresztą u mnie w domu każdy mial dwa imiona, rodzice używali swoich
      drugich, bo im się bardziej podobały. A moja córka nazywa się Daria Weronika i
      bardzo, bardzo popularne nazwisko.
    • tawananna Re: po co drugie imię??? 13.04.04, 23:46
      1) Jeśli pierwsze imię nie ma patrona, konieczne jest drugie (na chrzcie
      przynajmniej).
      2) Jeśli dziecku nie spodoba się pierwsze imię, zawsze może posługiwać się
      drugim. Znam wiele przykładów osób, które pierwsze imię mają wyłącznie w
      dokumentach.
      3) Jeśli pierwsze imię jest znane, drugie może przydać się do odróżnienia. Np.
      na listach przyjęć na studia w wypadku gdy było kilka osób o tym samym imieniu
      i nazwisku podawano drugie imię. Jeśli go nie było, pisano "Anna Kowalska,
      córka Stanisława". Wyglądało to dość dziwnie wink.
      4) Często dwa imiona tworzą ładny komplet.

I jedna refleksja - przeglądałam sobie forum o nadawaniu imion na
      babycenter.com i zauważyłam, że tam większość osób myśli o dwóch imionach i
      priorytetem jest wręcz dla nich to, żeby ładnie ze sobą współgrały. W Polsce
      chyba nie bierzemy tego tak pod uwagę - ciekawe, czemu smile.
      • tawananna Re: po co drugie imię??? 13.04.04, 23:49
        Jeszcze kilka powodów wink.

5) Można pogodzić życzenia obojga rodziców smile.
        6) Można pogodzić sugestie rodziny, jak i rodzinne tradycje (imiona po babci
        itd.)
        7) Za granicą (Polski to raczej nie dotyczy) bywa, że imię nie jest wyraźnie
        żeńskie lub męskie. Drugie imię może pomóc przy rozróżnianiu wink.
        • aniutka71 Re: po co drugie imię??? 14.04.04, 01:31
          A mnie moje drugie imie przydalo sie w dosyc nietypowych okolicznosciach, a
          mianowicie kiedy bylam w ciazy z pierwszym dzieckiem. Ja mam na imie Ania, moj
          maz to Przemek, brat meza Jarek, a jego zona .... tez Ania. Takie samo
          nazwisko. Tak sie wiec raz zdarzylo, ze obie Anie byly naraz w ciazy i
          chodzilysmy do jednego lekarza i do jednego szpitala, wiec chcac nie chcac
          musialysmy sie jakos odroznic, wiec w kartotekach mialysmy wpisane po dwa
          imiona (cale szczescie te drugie imiona byly juz inne). I nasze coreczki
          urodzily sie w tygodniowym odstepie. A co do imienia mojego meza, to
          Przemyslaw nie jest latwy do wypowiedzenia (nie mowiac juz o napisaniu) w
          Kanadzie i BARDZO mu sie jego drugie imie przydalo.

Pozdrowienia smile
    • aluc Re: po co drugie imię??? 14.04.04, 15:13
      bo inicjał drugiego dobrze wygląda na wizytówce smile))
      • madziurex Re: po co drugie imię??? 14.04.04, 19:55
        A ja miałam przygody z moimi dwoma imionami! Rodzice nazwali mnie Agnieszka
        Magdalena. Panie w szpitalu zapisały na odwrót i tak już poszło do wszystkich
        dokumentów. Nikt tego nie odkręcił i przez 6 lat byłam dla bliskich Agnieszką.
        Następnie poszłam do zerówki, gdzie okazało się (z dokumentów), ze jednak
        jestem Magdą! Mówiono tak na mnie w szkole, potem powoli zaczęła się
        przestawiać cała rodzina...no i dziś jestem Magdaleną, z czego się bardzo
        cieszę, bo Agnieszki nie lubiłam. Ale niektóre dalsze ciocie, nie widziane od
        lat, gdy mnie zobaczą, pytają: Co słychać, Agniesiu? A ja nie wiem, o kogo
        chodzi.
        Uważam,że zwłaszcza,gdy daje się dziecku b. oryginalne, rzadkie imię, trzeba
        dodać drugie, zwyczajniejsze, żeby w razie czego miało alternatywę.
    • pyziulak Re: po co drugie imię??? 16.04.04, 12:04
      A mój synek ma dwa imiona Maciej Michał , idealnie brzmią z nazwiskiem. Drugie
      imie dostał po swoim tatusiu, który chciał, żeby syn nosił jego imie pierwsze,
      ale ja się nie chciałam zgodzić na dwóch Michałów w domu, więc poszliśmy na
      kompromis. Obydwa bardzo mi się podobają. Zarówno ja, jak i mąż nosimy dwa
      imiona.
      pozdrawiam
      Ania
      • ao22 Re: po co drugie imię??? 25.04.04, 16:02
        Jak się ma najbardziej popularne imię w kraju (Anna), trzeba się jakoś
        odróżniać... Moje dziecko miało mieć dwa imiona, ale mąż poszedł do uzrędu i
        ...o drugim zapomniał. A potem nie chciało nam sie zmieniać smile
    • zaino Re: po co drugie imię??? 25.04.04, 17:41
      Do tej pory nie miało to dla mnie znaczenia czy ktoś ma dwa imiona czy jedno. W
      jednej z klas w szkole mam dwie uczennice o tym samym imieniu (Ania) i
      nazwisku. I tu drugie imię okazalo się zbawi8enne. Pierwsza w dzienniku jest
      Anna Izabela S., a po niej Anna Paulina S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.