boniedydy Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 31.05.04, 11:43 Moim zdaniem jest to zdrobnienie od imienia Onufra, ale głowy za to nie daję. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 31.05.04, 11:47 własnie o to chodzi, że jest to całe imię OFKA, tak ma dziewczyna wpisane w dokumentach Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 31.05.04, 12:08 lunatica napisała: > własnie o to chodzi, że jest to całe imię OFKA, tak ma dziewczyna wpisane w > dokumentach Teraz się uzywa zdrobnień zamiast imion. Niestety. Chociaż akurat w brzmieniu lepsza Ofka niż Onufra Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 31.05.04, 12:24 a moim zdaniem od imienia Ofelia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 31.05.04, 12:39 Mnie się jakoś kojarzy z Muminkami - a konkretnie z Bufką... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Ofka i już, dziewczynama jakieś 20 lat, więc nie 31.05.04, 14:33 jest wymysł ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica OFKA, wyglada na to, że t staropolskie imię :-) 31.05.04, 14:42 "Obaj też jechali w pobliżu kolaski, w której na tylnym siedzeniu siedziała księżna z Danusią, na przodku zaś stateczna dworka Ofka, wdowa po Krystynie z Jarząbkowa, i stary Mikołaj z Długolasu. Danusia spoglądała z wielkim zajęciem na żelaznych rycerzy, księżna zaś, dobywając od czasu do czasu z zanadrza puszkę z relikwiami świętego Ptolomeusza, podnosiła ją do ust." H. Sienkiewicz "Krzyżacy" --- "Teraz tłumaczką była dziesięcioletnia Ofka von Baruth, która siedząc u nóg starca stroiła lalkę w strzępki kolorowych szmatek." A. Sapkowski "Narrenturm" --- Eufemia (Ofka) Domicylla Piastówna zwana błogosławioną 1299 - 1359 Urodziła się w Raciborzu jako trzecie dziecko księcia Przemysława i jego żony Anny. Należała do opolskiej linii Piastów, jej przodkiem był Konrad Mazowiecki. Ojciec Eufemii w nieznanych nam okolicznościach złożył ślub, że ufunduje klasztor mniszek dominikańskich i umieści w nim nowonarodzoną córkę. Wybór ojca przyjęła Eufemia za swój i w 1311 r. księciu brunszwickiemu, który pragnął pojąć ją za żonę, odmówiła swej ręki. Jej pozycja w klasztorze do którego wstąpiła w 14 roku życia, była pierwszoplanowa. Pełniła kilkakrotnie urząd przeoryszy i była odpowiedzialna za sprawy majątkowe klasztoru. Wiadomo, że znajdowała upodobanie w modlitwie i umartwieniu.Miała szczególny kult do Najświętszego Sakramentu i Maryi - w ikonografii zawsze przedstawiana jest z różańcem w dłoniach. Ludność śląska obrała Eufemię za patronkę w trudnych chwilach. Według legendy gdy do Raciborza miało dotrzeć jakieś nieszczęście, Ofka z grobu pukaniem dawała znać. Wznowiony w latach 1734 - 1735 proces beatyfikacyjny przerwany został wojnami oraz kasatą klasztoru. www.tercjarze.dominikanie.pl/album/album09.htm--- lista imion: www.doradca.com.pl/po_godzinach/imiona/O-imiona.htm Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy raczej staropolskie zdrobnienie :) 31.05.04, 19:22 lunatica napisała: > Eufemia (Ofka) Domicylla Piastówna No taaaak, wiedziałam że w którymś kościele dzwoni, ale nie wiedziałam, w którym. Oczywiście, że to jest zdrobnienie od Eufemii. I z tym zdrobnieniem nawet mi się Eufemia zaczyna podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Domicylla 31.05.04, 19:24 ...no i przy okazji mamy też imię "Domicylla", które tez mi się badzo podoba, w odróżnieniu od wariantu "Domicela". Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Ofka - jakie pochodzenie tego imeinia? 03.06.04, 11:08 Czesc ! Mnie tez sie w ydaje,ze jest to zdrobnienie od OFELII.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: masz rację wydaje ci się :-) 23.09.04, 22:52 ...ale właściwie jak zdrabniać Ofelię, jeśli nie Ofka (też)? Odpowiedz Link Zgłoś