Dodaj do ulubionych

imię pasujące do siostry

28.03.05, 19:10
Przeglądając ten wątek zastanawiam się dlaczego tak wiele rodziców
przywiązuje duża wagę do tago aby imoina rodzenstwa pasowały do siebie, jakoś
wydaje mi sie to mało znaczące dzieci żyją ze sobią jakieś 15 lat w jedym
domu potem zazwyczej mają swoje życie i pasujące imiona nie mają tu znaczenia
no chyba że dla rodziców tylko. To samo jest z imionami dziewczynek i
nazwiskiem możemy nadać piękne imię pasujące do nazwiska a gdy dziewczynka
będzie dorosła zmieni nazwiko na pospolite i nie pasujące do imienia. Tego
nie można przewidzieć. Kiedyś spotkałam się z urzędniczką która nazywała się
Grażyna Jarzyna ( nie sądze aby rodzice byli tak dowcipni) a cóż owa Grażynka
winna iż zapajała gorącym uczuciem do Jarzynkismile Choć w moim zdaniem warto w
takich przypadkach zosatwić sobie swoje panienskie nazwisko plus męża i tam
może by było Grażyna-Nowak -Jarzyna. Trochę niweluje rymsmile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: imię pasujące do siostry 28.03.05, 19:16
      Właściwie to ciekawe zjawisko - wielu rodziców chyba zapomina o tym, ze dzieci
      nie będą przez całe życie słodkimi bobaskami (niedawno mieliśmy tu opinię, ze
      jakies imiona nie pasuja do słodkich bobasków), że rodzeństwa (w tym zwłaszcza
      bliźnięta) nie bedą całego życia spedzać razem itd. Z drugiej strony rozumiem,
      że rodzicom chodzi o to, zeby nie powstawała wielka dysharmonia między imionami
      rodzeństwa. Niemniej uwagę na to zwraca się chyba tylko w rodzinach typu
      bardziej współczesnego, tzn. z dwojgiem-trojgiem dzieci, bo kiedyś (a i chyba
      obecnie) w rodzinach wielodzietnych aż tak się na to nie patrzy.

A jeśli chodzi o drugi wątek, tzn. pasowania do nazwiska, to uważam, ze jest to
      szalenie ważne; w przypadku chłopców w sposób oczywisty, a i w przypadku kobiet
      również - bo nie wiadomo, czy córka za mąż wyjdzie (coraz popularniejsze są
      nieformalne zwiazki), jeśli nawet wyjdzie, to nie wiadomo, czy zmieni nazwisko.
      Słowem, przez wiele lat będzie żyć z wybranym przez nas zestawem, a jeśli już
      zechce go zmienić, będzie miała wpływ na jego nowy kształt. Ot, choćby Grażyna
      Jarzyna mogłaby używać formy Jarzynina - nadal nie jest to piękne, ale już się
      nie rymuje. Albo zostawić podwójne czy nawet tylko swoje nazwisko...
      • biedrona1 Re: imię pasujące do siostry 28.03.05, 19:51
        Tak tak zgadzam się że jest to ważne tylko nasz wpływ kończy się na dopasowaniu
        imienia do nazwiska jakie nosi po nas, co dalej z tym zrobi czy przyjmnie męża
        czy on jej czy zostawi oba zależy już od niej i gdzieś mogą pójść nasze
        starania o piękne brzmienie imienia i nazwiska. O to mi chodziło. Ot tak
        chicałam poruszyć inny wątek niż rozpatrywanie imion. A z tym stwierdzeniem iż
        imie nie pasuje do bobasa to fakt wielu rodziców zapomina iż dzieci rosną smile
      • aka10 Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 16:34
        Jesli okaze sie,ze przyszly maz ma beznadziejne nazwisko,to po prostu trzeba
        stanac na swoim i zostawic panienskie,z zastrzezeniem do tego,ze dzieci dostaja
        nazwisko matki.Idealne wyjscie.
    • martka_k Re: imię pasujące do siostry 29.03.05, 17:31
      A ja nie rozumiem, w czym problem, ze imiona dfzieci pasuja do siebie smile Ot ja
      na przyklad chce tez, zeby pasowaly. Nie tylko z powodu mozliwych zgrzytow
      estetycznych (do, dajmy na to, Antoniny, niekoniecznie pasuje Oliwia...)ale
      dlatego tez, ze dzieci, naqwet jak dorosna, pozostaja rodzina. I ja na przyklad
      tymi pasujacymi imionami chcialabym zaklac tropszke je, zeby sie zawsze czuly
      caloscia... Niezaleznie od bycia odrebnymi jednostkami, oczywiscie
      • biedrona1 Re: imię pasujące do siostry 29.03.05, 17:59
        Ale nie chodzi o problem ja tylko zapytałam z ciekawości jakie kierują poglądy
        rodzicami nadającymi takie imiona, a twoja odpowiedź bardzo mi się podoba, i to
        ma wtedy senssmile
    • lila1974 Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 12:40
      Chciałam by moja druga córeczka nie czuła się pokrzywdzona, skoro starsza
      dostała piękne imię, to dlaczego ona zwyczajne.
      I tak mamy Konstancję i Kornelię.
      Rodzice również mają imiona
      • lila1974 Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 12:43
        właśnie Kornelka wcisnęła ENTER

Rodzice również mają imiona mniej popularne i są z tego zadowoleni, więc
        chcieliśmy, by kiedyś dziewczynki miały powód do zadowolenia.
        Kwestię dopasowania do nazwiska pomijam, bo nasze jest pocieszne, ale mamy to w
        nosie.
        • biedrona1 Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 13:14
          Przy dziewczynkach dopaswoanie do nazwiska nei ma znaczenia. A Konstancja to
          moje ulubione imię. Jak je zdrabniacie?

• tuptuch Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 13:15
        A ja właśnie zastanawiam się nad imieniem dla mojego drugiego dziecka. Pierwsza
        córeczka ma na imię Julia Nadzieja, może druga będzie Oliwia?
        • tuptuch Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 13:19
          WYBIERAJĄC IMIĘ DLA MOJEGO DRUGIEGO DZIECKA NIE KIERUJĘ SIĘ TYM, CZY ONO PASUJE
          CZY NIE. OLIWIA SPODOBALA MI SIĘ, BO POKOCHAŁAM MAŁĄ OLIWKĘ Z TELEWIZJI, Z
          PROGRAMU "KOCHAJ MNIE".
        • gaudencja Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 16:29
          tuptuch napisała:

> A ja właśnie zastanawiam się nad imieniem dla mojego drugiego dziecka. Pierwsza
          >
          > córeczka ma na imię Julia Nadzieja, może druga będzie Oliwia?

To Twój wybór, ale Oliwia to jedno z najpopularniejszych imion żeńskich, a
          regionalnie zdaje się najpopularniejsze. Wśród koleżanek Twojej córki będzie tak
          pospolite, jak w naszych rocznikach Monika czy Agnieszka, a za 20-30 lat nastąpi
          odwrót od niego i nikt już nie będzie tak nazywał dzieci. A może Oktawia albo
          Olimpia? Albo Otylia?
          • verdana Re: imię pasujące do siostry 05.04.05, 17:27
            A u mnie dlatego są podobne, ze gdy wybieralismy imie dla pierwszego dziecka,
            spodobały nam sie podobne imiona dla dziewczynki i chłopca. Urodził się
            chłopak. Rzeczy po nim odkladaliśmy od razu do pudła dla symbolicznej "Kasi". I
            kiedy po trzech latach dziewczynka się urodziła, nie bylo możliwosci nazwać
            jej innym imieniem - przecież nosiła je juz od trzech lat!
            Gdyby urodził się chłopiec, miałby zupełnie inne imię. I najmlodszy brat tez ma
            imie zupełnie niepodobne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.