Dodaj do ulubionych

linia Mołotowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 12:54
Po zastanowieniu mogę wymienić tylko 5 bunkrów : przy moście koło Straży
Pożarnej, koło hotelu Orbisu (a może Gromady) obok dawnej "Stodoły", na
zboczu przy wjeżdzie do Przemyśla od strony Krasiczyna, no i dwa na Dybawce.
Czy jest ich w Przemyślu więcej ?
Obserwuj wątek
    • rychu_z_przemysla Re: linia Mołotowa 29.10.04, 12:56
      Nie tylko w Przemyslu, ale takze na calej dawnej granicy radziecko- niemieckiej.

• fazi Re: linia Mołotowa 29.10.04, 14:21
      Zdecydowanie więcej. W granicach miasta jeszcze co najmniej można wymienić:
      - tuż za c.k. bramą forteczną na ul.Słowackiego, po lewej stronie poniżej
      nasypu drogi,
      - na pobliskim forcie na Bakończycach, wtopiony w dawne wały forteczne,
      - w środku otwartego terenu w zakolu Sanu za rzeźnią (ale to tylko mały schron
      dla armaty polowej).
      Jeszcze kilka mi "świta", ale pewności nie mam - muszę sprawdzić.
    • Gość: CzytX Re: linia Mołotowa IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 19:53
      kolo Minimalu - 1
      ul Wilczanska - 1 - (kolo sklepu, cerkwi)
      ul Szancowa - 1 -(po drugiej stronie cerkwi, miedzy starymi szancami z I ws
      ul Polna - 1 - bardziej w strone Sanu - ale w bdobrym stanie
      ul Szancowa cd albo Sybirakow - 1 - kolo przejazdu przez tory na Medyke, obiekt
      w opiece SP 15.

• Gość: Warek Re: linia Mołotowa IP: 80.51.255.* 29.10.04, 23:15
        Jak tylko znajdą się pieniżąki, do marca powinna ukazać się książeczka Punkt
        oporu Przemyśl - szczególowa monografia bunkrów linii Mołotowa w rejonie
        miasta.
        • Gość: daro z krakowa Re: linia Mołotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 02:22
          Daj proszę znać na forum kiedy już ją wydadzą.
          • rychu_z_przemysla Re: linia Mołotowa 03.11.04, 11:21
            Sa juz publikacje o linii Molotowa:
            www.tpfprzemysl.w.kki.pl/dzialalnosc/publikacje.htm
            • Gość: Mieszkaniec Jeszcze jeden link IP: 80.51.255.* 15.11.04, 23:51
              149.156.142.12/molotow/index.htm
              Fajna stronka opisująca linię Mołotowa. Foki szczeg. dot. uzbrojenia itp.
    • Gość: mieszkaniec Re: linia Mołotowa IP: 80.51.255.* 30.10.04, 17:33
      Jest jeszcze nad sanem, chyba na terenie wodociągów, taki wyp... w powietrze. Może juz go zasypali, bo tam jeszcze za Gomółki ktoś sie utopił (ten bunkier mial dwa pozimy podzimne zalane wodą). Ogólnie dowcip z tymi bunkrami polegał na tym, że jeden miał drugi w razie czego ubezpieczać ogniem . Ogólnie zgodnie z tym co pisze na ten temat W. Suworow ta cała linia "Mołotowa" to był jeden wielki pic. Perdzielnięty Józek słoneczko polecił rozwalić dobrze umocnioną linię "Stalina" i w ramach maskirowki, przed atakiem sił sowieckich na Niemcy zaczął stawić linię "Mołotowa", która była cienka niczym firanka i nikogo nie mogła zatrzymać. Osobiście jestem coraz bardziej przekonany do poglądu, który wyraża w swoich książkacn na ten temat Suworow, choćby nawet i dlatego, że obecnie Rosjanie powoli zaczynaja podawać faktyczne dane dotyczące stanu liczbowego i ilości sprzętu sowieckiej armii z okresu poprzedzającego napaść Hitlera na Rosję. Dane te są zbliżone do tego co podawał wcześniej właśnie Suworow.
    • Gość: CzytX Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: *.comnet.krakow.pl 02.11.04, 20:02
      W sobote 2 mlodziencow w spodniach moro (pasjonaci militarni?) odkopywali z
      nalecialosci bunkier przy hotelu Gromada. Ktos jednak chce cos z tym zrobic!
      • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: 80.51.255.* 02.11.04, 20:22
        Pozwolę sobie zauważyć,że rozważania,czasem niezbyt popartą faktami
        historycznymi
        są bez sensu.Albo to jest forum Przemyśla.O jego profesjonalności mówić nie
        wypada.Albo to jest licytacja takich czy owych wiadomości.
        Mój ubiór świadczy o mnie.Moja wypowiedź ŚWIADCZY o piszącym.
        • Gość: CzytX Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: *.comnet.krakow.pl 03.11.04, 09:06
          A jak sie to ma do mojej wypowiedzi?
          • Gość: jojo Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:24
            Z tego co czytam to mówicie o jakiś ruskich bunkrach w przemyślu ???
            Dajcie jakis link na ten temat :)
            • Gość: daro z krakowa Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:46
              Myśle że ten będzie dobry: wojnawp.republika.pl/start/start.html
              • Gość: jojo Re: linia Mołotowa - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 15:14
                strona ciekawa - choc o owych umocnieniach jest tam raczej mało.
                Kiedys widzialem taki bunkier na małej serpentynie jadąc w stronę Krasiczyna-
                to też chyba bunker owej linii Molotowa ?
                • Gość: daro z krakowa Re: linia Mołotowa - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 16:52
                  Tak, na Dybawce jest jeszcze drugi.
                  • Gość: lex Re: linia Mołotowa - IP: 80.51.255.* 07.11.04, 19:20
                    jadąc od strony krasiczyna: 200 m przed lodowiskiem na zboczu parku (nad ulicą)
                    przy hotelu gromada przy markecie minimal, nieopodal rzeźni i jeszcze kilka w
                    dzielnicy wilcza.wyjeżdzając z przemyśl za cmentarzami przy zjezdzie do furnelu
                    • Gość: jojo Re: linia Mołotowa - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:22
                      No i jeszcze to że owa linia to także bunkry w okolicach Sanoka - widziałem
                      kilka lat temu "zawieszony" na skarpie przy drodze w stronę Przemysla oraz w
                      załużu na sanem /zresztą wysadzony przez Niemców w trakcie kilkudniowego
                      oblęzenia wraz z załogą/ No i jeszcze w lesku na skarpie pod zamkiem przy
                      zjeżzie w stronę mostu /przy drodzę w stronę Hoczwi/

Zaskoczyliście mnie tą ilością zachowanych bunkrów w Przemyślu - bardzo
                      ciekawy temat /nawet jeśli to pamiątka kolejnego zaboru :(
                      • Gość: daro z krakowa Re: linia Mołotowa - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:56
                        Tak, pamiętam ten w Załużu - był to pierwszy bunkier jaki widziałem w życiu -
                        to robi wrażenie !
                      • Gość: daro z krakowa Re: linia Mołotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:32
                        Właśnie - jojo wymienia jeszcze Sanok, Załuż i Lesko. Czy coś wiadomo o
                        bunkrach na linii Sanu pomiędzy Sanokiem a Przemyślem ?
              • Gość: mieszkaniec Re: linia Mołotowa - cos robia przy tym IP: 80.51.255.* 09.11.04, 22:49
                Dobry link, kupa roboty została zrobiona przy tej stronce !!! Z małymi jednak nieścisłościami:( Autor mija sie z prawdą podając dane odnośnie uzbrojenia ruskich bunkrów.
                1 - podaje kaliber artylerii w jednym wypadku jako 45mm i 75mm działa przeciwpancerne (od kiedy sowieci robili w tym czasie 75mm. działa przeciwpancerne?? Robili owszem 76.2mm, które zastosowano jako przeciwpancerne ale nie były projektowane z tą myślą)
                2 - podaje jako uzbrojenie bunkra na Sanockiej działo 76mm automatyczne z celownikiem optycznym. Z tego co sobie przypominam nikt w tym czasie nie produkował dział automatycznych o kalibrze zbliżonym do podanego przez autora (chyba, że chodzi mu o zamek półautomatyczny, który wywala łuske po wystrzale). Dziś dopiero robi się działa automatyczne o tych kalibrach i montuje na okrętach wojennych (to ma dośc duże gabaryty, jest cholernie precyzyjne i skomplikowane).
                3 - sowieci produkowali działa o kalibrze 76.2mm. a nie 75 czy 76 mm. Kaliber 76.2 został odziedziczony jeszcze po armii carskiej. Przedwojenna armia polska też miała armaty carskiego pochodzenia, jednak przekalibrowane one zostały na 75mm w ramach ujednolicenia sprzetu z kalibrem dział polowych pochodzących z Francji:)
    • darino Punkt Oporu Krasiczyn 10.03.05, 13:37
      Podciągam trochę ten wątek, bo szkoda żeby zginął !
      kriepost.republika.pl/artykuly_p.o%20Krasiczyn.htm
      • darino Re: Punkt Oporu Krasiczyn 10.03.05, 17:02
        Gdzieś usłyszałem o projekcie oznakowania trasy wzdłuż Linii w Przemyślu. Czy
        coś się dzieje w tej sprawie ?
    • darino Iskań w gminie Dubiecko 15.05.05, 16:48
      Jest tu bunkier pod wzgórzem cerkiewnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka