Dodaj do ulubionych

Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 09:12
Wlasnie wrocilem z wyjazdu z Rainbow Tours na Sycylie, za ktory zaplacilem
okolo 4500 za 2 osoby. Emocje opadly, wiec opisze ku przestrodze innych
potencjalnych ofiar tego nieuczciwego biura.

Reklamowali to jako **** hotel przy zagospodarowanej plazy. POnizej
przedstawiam porownanie kolejnych punktow opisu (cytaty z oferty RT)z zastana
na miejscu rzeczywistoscia.

RT pisze:Położenie- Nowoczesny hotel zlokalizowany jest w Fondachello.-
Jak jest naprawde: Klamstwo- to jeszcze niedawno byl dom starcow i to "widac,
slychac i czuc", do Fondachello jest okolo 3 km co robi kolosalna roznice bo
nie ma jak dojechac. Ten syf polozony jest na peryferiach dziury zwanej
Riposto, ktora jest brudna i nie ma nic wspolnego z turystyka.

RT pisze:Do zagospodarowanej piaszczystej plaży z małymi kamyczkami ok. 30 m
(wystarczy przejść przez ulicę)..
NEPRAWDA! Plaza jest brudna i niezagospodarowana, leza na niej smieci z
poprzedniego sezonu. Nie ma lezakow, nie ma baru, nikogo ani nic tam nie ma,
idzie sie po deskach z ktorych wystaja gwozdzie, jest brud i syf. A przez
ulice to mozna przejsc jak ktos ma szczescie i trafi na luke w ruchu
samochodowym. Ruch jest jak na Marszalkowskiej i wdzien przyjazdu jakis
pieszy zostal potracony w tym miejscu.

W pobliżu (do 400 m) kilka barów i restauracji,
KLAMSTWO- sa dwie miejscowe brudne dziury, gdzie strach jesc.
A najblizej okolo 2 km jest pizzeria, do pozadnej restauracji lub
najblizszego pubu (z transwestytami jak kto lubi) jest kilka kilometrow.

RT pisze: większy wybór rozrywek w Riposto (3 km)
Jak jest naprawde: KLAMSTWO - W Riposto nie ma rozrywek dla turystow. To jest
biedne miasto, dosyc brudne, portowo przemyslowe.

RT pisze: lub w najsłynniejszym kurorcie Sycylii Giardini Naxos (10 km).
Wieczorami od poniedziałku do piątku do Giardini Naxos zawiezie Państwa
bezpłatnie bus hotelowy. W weekendy dojazd jest płatny ok. 2 EUR.

Jak jest naprawde: KLAMSTWO: Nie ma busa hotelowego, a hotel wykorzystuje
fakt, ze lezy na zadupiu i podstawia busy i taksowki za ceny od 30 euro! Zeby
sie z tamtad wyrwac i trafic do sklepu, knajpy itp trzeba albo zapie..c
pol godziny ruchliwa ulica bez chodnika, uskakujac przed samochodami (horror
dla rodzin z dziecmi)w kurzu i brudzie, albo... taksi zamowione przez hotel
za minimum 30 euro czesciej za 80 euro.

RT pisze: Pokoje: Wygodne i gustownie urządzone pokoje 2-osobowe (możliwe
dostawki) z łazienkami i WC. W każdym pokoju klimatyzacja, TV, suszarka do
włosów, minibar, sejf (minibar i sejf dodatkowo płatne) oraz balkon.

To akurat sie zgadza, ale jak bym chcial spedzic tydzien w hotelu za 4500 to
wole Sheratona w W-wie a nie dom starcow na zadupiu.
Na balkonie brudne krzesla z czarnymi zaciekami.

RT pisze: Do dyspozycji gości: ogród, recepcja, duży basen, brodzik dla
dzieci, elegancki hall, 2 bary, restauracja, pizzeria, dyskoteka, sala
konferencyjna, salon fryzjerski, korty tenisowe.
Jak jest naprawde: NIEPRAWDA!!!: basen z brudna lodowata woda dopiero 3 dnia
wode oczyszczono, Brodzik brudny i metny, w dzien zapie..ja wiertarkami i
mlotamiu przy basenie robotnicy, ktorzy cos naprawiaja-nieda sie korzystac z
basenu. 2 bary - jeden nieczynny przez caly czas, drugi 50 m od basenu,
pizzeria byla czynna raz przez 3 godziny zamiast kolacji., Dyskoteka,
nieczynna, Salon fryzjerski chyba wam sie przysnil, korty tenisowe, bez
siatki i nadawaly sie do uzytku przed laty, teraz strach tam wejsc bo mozna
sie pokaleczyc o jakies druty i gruz.

RT pisze: Na plaży naprzeciw hotelu leżaki i parasole (komplet 1 parasol i 2
leżaki ok. 7 EUR dziennie).

Nieprawda: Jak sie przejdzie 500 m na porywatna polaze, ktora bedzie czynna
za pare tygodni.

RT pisze:Nieco dalej od hotelu sporty wodne.
NIEPRAWDA! Zadnych sportow wodnych nie ma , najwyzej jogging solo po plazy.

RT pisze: Wyżywienie: śniadania w formie bufetu, -

Jak jest na prawde: Sniadania po 8:00brakowalo jedzenia, pieczywa, przez
wszystkie kolejne dni bylo po 1 plasterku sera, kielbasy i wedliny na osobe,
jak ktos zdazyl bo nie starczalo dla wszystkich.Nikt nie uzupelnial brakow.

RT pisze: obiado-kolacje serwowane do stołu.(wybór z 3 zestawów) i bufet
sałatkowy.
Jak jest naprawde: Zawsze jedno danie, zadnego wyboru.Bez warzyw, owoocow ,
niesmaczne i malo - zarcie szpitalno- przytulkowe.

Kategoria lokalna: ****
Klamstwo! Jest *** a nie zasluguje nawet na **. RT podaje 4 gwiazdki
www.wakacje.pl/o_info2.phtml?id_oferty=88935&id_terminy=2263687
Na hotelu wisza 3 gwiazdki na ktore i tak hotelik nie zasluguje, oczywisty
kant. W innych miejscowosciach sprawdzalem-3 gwiazdki oferuja duuuuzo wiecej.

RT pisza Naszym zdaniem: Dobra lokalizacja i wysoki standard hotelu –
polecamy na rodzinne wczasy.

Jak jest naprawde: Jak wyzej, rodziny z dziecmi byly uwiezione w hoetlu,
gdzie nie ma co robic, dzieci dostawaly swira z nudow i rodzice wydali
srednio po 300 ero na taksowki, zeby wozic je na plaze lub w jakiech
cywilzowane okolice.

Ja bylem w drugiej grupie , ktora tam pojechala i jak zaczelismy awanturowac
sie zbiurem (rzydenta nie interesowalo co sie dzieje, sprawiaj wrazenie jakby
razem z hotelem tuszowal i wyciszal protesty. Nieudolny, niezainteresowany i
wielokrotnie przylapalismy go na bezczelnych klamstwach.

Grupa ktora byla przed nami juz narobila smrodu w W-wie bo nam zaproponowali
po 150 zl zwrotu a sami obnizyli cene wyjazdu w sezonie ! na 1450 zl czyli
1000 zl taniej niz my placilismy przed sezonem w maju!

Ostrzegam wszystkich ktorzy rozwazali te oferte- jak najdalej od tego hotelu
(i Oasis tez) i ofert Rainbow tours, ktore sa nastawione na wydojenie klienta
bez skrupulow, klamia w zywe oczy przed wyjazdem, w trakcie i po. Postawa
wobec klienta: Wydoic i zapomniec.

Nawet za te 1450 nie warto jechac bo wydac trzeba dziennie jeszcze co
najmniej 50 euro dziennie na dozywianie i dojazdy. Dla dwoch osob to jak
dodacie do 1450 zl 350 euro czyli drugie tyle to razem jest 3000 zl na osobe,
mozna znalezc lepsze oferty. Zaczyna sie sezon na turystycznego "leszcza" i
trzeba uwazac. Ja osobiscie przestaje kupowac w polskich biurach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 09:45
      Ja też mam uraz do biura Rainbow Tours.Gdy to czytam moje wspomnienia odżywają
      jak nowe.Choć są sprzed kilku lat i innego miejsca.Byłem z nimi w Chorwacji na
      wycieczce objazdowej.Miał być luksusowy hotel, a były kiepskie brudne
      apartamenty z mrówkami.Na pierwszym spotkaniu po rozpakowaniu bagaży z
      rezydentem nastąpił na niego jeden wielki atak klientów ,rezydent twierdził, że
      nic za to nie może i tez będzie mieszkał w takich warunkach :).To biuro nie
      potrafi obiektywnie przedstawić swojej oferty - każdy wtedy na wycieczce w
      której brałem udział twierdził, że wspomniany "luksusowy hotel" można było
      opisać jako np "apartamenty klasy turystycznej" lub podobnie przynajmniej kazdy
      wiedziałby czego się spodziewać.
      Osobna sprawa przy wycieczkach autokarowych tego biura to utrucie związane z
      całodniowym objeżdżaniem danego regionu Polski, zbieranie 2-3 klientów z
      poszczególnych miast , przejazd do chyba Katowic ,przesiadki do nastepnego
      autokaru i dopiero wyjazd w docelowe miejsce wycieczki.Wiem jaki komfort jest
      gdy wsiada się do autobusu i od razu jedzie w wyznaczone miejsce wakacji, a nie
      tak jak praktykuje Rainbow Tours (choć nie wiem czy niektore inne biura tez tak
      nie robią?).
      • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 11:47
        Rezydent Rainbow Tours to osobna sprawa :-) Nic nie moze, nic nie wie, tylko
        pojawia sie zeby nagonic sobie klientow na te wycieczki, z ktorych na
        zwiedzanie podobno zostawalo po 30 min na obiekt bo po drodze objezdzal
        zatloczone miasto zalatwiajac jakies sprawy "podobno biuro mu kazalo" - za kase
        klientow oczywiscie. Na szczescie okazalo sie ze kazda z tych tras mozna zrobic
        komfortowo wynajmujac taksowke o 30% taniej od "wycieczki" - Bez roznicy bo
        jego wiedza o regionie byla zerowa.

W ogole nie sposob bylo go zmusic, zeby interweniowal np. gdy w tym **** hotelu
        na sniadanie wystawiano 3 taleze (wedlina, ser zolty i kielbasa teoretycznie po
        1 plasterku na osobe) i dla wszystkich nie starczalo lub zamiast "bufetu z
        wyborem 3 dan" bylo roznoszenie talerzy z gotowymi porcjami "wybor z listy
        jednego dania" to jego odpowiedz byla "Moim zdaniem obsluga jest bardzo dobra"

Wedlug mnie rainbow tours zaplacilo hotelowi jak za najtansze wyzywienie i to
        dla mniejszej liczby osob (dlatego brakowalo "plasterkow" i nawet chleba) a od
        nas wzieli jak za luksus w **** hotelu. Bylem zaskoczony tak chamskim i
        ewidentnym oraz bezczelnym przekretem i to na poczatku sezonu. Dosc samobojcze,
        chyba ze wlasnie bankrutuja i jejst im wszystko jedno.
        • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:58
          Myślę, że Rainbow Tours nie bankrutuje bo na rynku są dość długo, ale
          zainteresowały mnie Twoje uwagi o wyżywieniu.U mnie było podobnie, porcje
          żywnościowe jak rodem z wczasów PRL-owskich każdy dostał swoje na talerzyku.
          Jako, że byłem krótko po wojnie to tłumaczono, że turysyka dopiero się
          rozbudowuje i nie wszystko jest tak ja w standardach zachodnich.Przyjąłem to za
          pewnik ,ale skoro u Ciebie na Sycylii było podobnie to myślę, że może
          faktycznie chodzi o jakiś oszczędności na wyżywieniu.W swojej ocenie tego biura
          chcę być obiektywnym, dlatego dodam, że program wycieczkowy był tak jak
          zaplanowano, wszystkie wycieczki odbyły się zgodnie z planem.
          • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 22:27
            Opisałem to szczegolowo ze zdjeciami na
            rainbowkant.blog.onet.pl/
            Widac sprawdzilo sie wtedy to robia to nadal, nie zdiwilbym sie gdyby nikt nie
            protestowal. Jesli sami pozwolimy sie tak traktowac to beda nas tak traktowac.
            Ja nie zamierzam sprawdzac czy za 10 lat im sie poprawia "porcje".
            • Gość: kachax Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 30.05.05, 10:49
              Witaj Andrzej,

Witajcie inni czytacze :)

Podzielcie sie proszę opinią / rekomendacją o Rainbow Tours na forum "Opinie o
              Biurach podróży w PL", -to forum prywatne w dziale TURYSTYKA.
              Zbieramy wszystkie rekomendacje na temat wszystkich znanych BP. Z góry Dziękuję!
              Kachax
            • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:08
              Na mojej wycieczce w Chorwacji na pierwszym spotkaniu z rezydentem kilka osób
              oświadczyło, że złoży reklamację.Podobno był taki warunek że w przypadku chęci
              złożenia reklamacji trzeba na miejscu powiadomić o tym rezydenta i wskazać
              nieprawidłowości, aby była możliwość ich usunięcia.Reklamacja nie miała byc
              uwzględniona jeśli klient na miejscu niczego nie zgłosił , a obudził się, że
              było coś nie tak dopiero po powrocie do kraju.Ja sprawami reklamacji nie byłem
              zainteresowany (może błąd) po prostu nie chciałem jeszcze tarcić czasu i nerwów
              po powrocie do kraju.
              Napisałeś :
              "Ja nie zamierzam sprawdzac czy za 10 lat im sie poprawia "porcje"."
              Ja bez pisania reklamacji też nie zamierzam tego sprawdzać, po prostu już
              nigdy nie będę z nimi jeździł na wakacje, a utwierdziła mnie w tym jeszcze
              Twoja opinia z całkiem innego miejsca.
              • andrzej_marina Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 30.05.05, 14:26
                U nas kilkanascie osob bez przerwy zglaszalo reklamacje, ktore rezydent zbywal,
                mowiac, "ze niec sie nie da zrobic". Np. gdy ktoregos dnia 20 minut po
                rozpoczeciu sniadania niebylo ani pieczywa ani nic innego dojedzenia, to na
                moje pytanie gdy juz sie rqaczyl pojawic "Co sie stalo ze sniadaniem"
                odpowiadal, ze wedlug niego obslugajest swietna. Itak bylo przez caly czas.
                Jaki jest sens skaladania reklamacji facetowi, ktory jest wspolnikiem okradania
                mnie ? Zadnego. Rainbow Tours ma zapis w regulaminie, ze reklamacje beda
                uwzgledniane, po uzyskaniu podpisu rezydenta na miejscu :-)))

Rainbow Tours do spoly z hotelarzami okradaja klientow, pewnie liczac, ze w
                upalne lato i tak beda nowi naiwni. Jest takie amerykanskie powiedzenie, ze co
                minute rodzi sie kolejny frajer. I to jest chyba motto Rainbow Tours :-)
                • Gość: Turystka Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 212.160.191.* 30.05.05, 16:21
                  Ja bylam akurat chyba tydzien wczesniej od autora podpisujacego sie "Andrzej"
                  w tym hotelu (pierwszy turnus). Owszem, nie wszystko bylo dograne, ale to jest
                  dopiero poczatek sezonu i widac, ze wszystko tam jeszcze szykuja. Tak jak
                  wszedzie. Hotel jak dla mnie OK, i tak tam sie tylko spi. Wycieczki byly super.
                  Rezydent jak dla mnie w porzadku, byl mily i pomocny. Wydaje mi sie, ze
                  powyzsza opinia jest sporo przesadzona, mam wrazenie, ze czytam o zupelnie
                  innym miejscu! Chyba ze przez kilka dni zaszly az tak drastyczne zmiany... No,
                  albo ja jestem zbyt malo wymagajacym klientem :)
                  • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:37
                    Masz w takim razi turystko male wymagania. Mnie nikt nie poinformowal, ze za
                    prawie 2500 zl od osoby znajde sie w hotelu przed sezonem, w fazie rozruchu,
                    gdzie basen jest brudny, z 2 barow ten przy basenie nie dziala, i mam w hotelu
                    tylko spac. Gdyby uczciwie poinformowali o ty to nie wybralbym tej oferty nawet
                    za polowe tej ceny. Jedni tylko spia w hotelu, a inni zwlaszcza z malymi
                    dziecmi spedzaja na miejscu i na plazy wiecej czasu. Jezeli chcesz powiedziec,
                    ze tydzien wczesniej w hotelu atlantis Palace kolo Riposto na Sycylii byly
                    nastepujace rzeczy, za ktore biuro Rainbow Tours wzielo ode mnie i od 30 osob
                    pieniadze, czyli sprzedalo mi:

Lezaki i parasole na plazy hotelowej
                    2 czynne bary
                    1 czynna pizzeria
                    1 czynna dyskoteka
                    3 dania do wyboru na obiado kolacje
                    Bezplatny bus do Naxos 5 dni w tygodniu
                    W weekendy Bus do Naxos za 2 euro
                    Piaszczysta plaza z kamyczkami
                    Liczne bary i tawerny w odleglosci 400 m od hotelu
                    Czysta i przejzysta woda w brodziku
                    A S. Ana kolo Riposto gdzie miescil sie hotel byla miejscowoscia tutystyczna
                    a na nasz przyjazd wszytko to zostalo rozmontowane i ukryte to zaczne weszyc
                    spisek.

Moze ty Turystko lubisz obchodzic sie przez tydzien w sezonie na
                    srodziemnomorskiej wyspie bez owocow i warzyw oraz jesc codziennie na sniadanie
                    3 plasetrki tego samego, bo ja nie. Jedz kobieto na dowolny inny wyjazd z innym
                    biurem i zobaczysz jakie jest minimum za te pieniadze.

Zreszta, musialas byc poza hotelem znacznie wiecej czasu, skoro nie zauwazylas
                    wscieklosci tych biznesmanow co byli razem z Toba, ktorzy wlasnie zakladaja
                    sprawe.

Podejrzewam, ze albo masz faktycznie bardzo niskie wymagania albo tam po prostu
                    nie bylas.

Jesli to pierwsze to przykro bo uwazam, ze powodem tego ze te biura tak nas
                    kantuja jest glownie to, ze im na to pozwalamy. Tacy ludzie jak Ty placa
                    pieniadze, sa kantowani i tula uszu po sobie "zeby bylo milo, bo w koncu
                    jestesmy na wakacjach" i "nie zawsze jest tak zle" albo " w koncu jest slonce i
                    korzystajmy". Jak ktos sam zaprasza zeby mu robic na glowe, to szybko znajda
                    sie tacy co beda robic. Zycze Ci wielu podobnych wyjazdow. Ja nie zamierzam w
                    swoim przypadku tolerowac czegos takiego.

• Gość: TURYSTKA Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 212.160.191.* 31.05.05, 10:39
                      A ty Andrzeju jak widziales wscieklosc tych "biznesmanów" ktorzy byli na tym
                      samym turnusie co ja, skoro ty byles na nastepnym? Masz dar jasnowidzenia? Ja
                      nie postanowilam siedziec cicho, po prostu uwazam, ze przesadzasz!
                      • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:11
                        Od osob,ktore tam byly na 2 tygodnie i drugi tydzien byli z naszym turnusem.
                        Oczywiscie, mozesz uwazac co chcesz, niech kazdy sobie oceni sam patrzac na
                        zdjecia, ktore zamiescilem na rainbowkant.blog.onet.pl

Zreszta, gdybym przesadzal to posrednik wakacje.pl nie zdjalby tej oferty tego
                        samego dnia, prawda? POd linkiem,na ktorym uprzednio wisiala oszukancza
                        informacja Rainbow Tours, zaczerpnieta z ich katalogu (kraza tego setki jak nie
                        tysiace w wersji papierowej) teraz jest cos innego. Myslisz, ze tak latwo i bez
                        powodu zdejmuje sie oferty?

Pomysl czy nie nalezysz do ludzi, ktorym jak ktos napluje na glowe to
                        mowia, "przesada, to moze byc deszcz".

• Gość: Anika Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 22:05
                Chorwacja z Rainbowem to pomyłka. Nie można tylko było narzekać na porcje
                żywnościowe, u Chorwatów głod nikomu nie grozi.
                Anika
            • Gość: Globtrotter Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:55
              Czytam i nie moge wyjsc z podziwu! Czy to tak te lata komunizmu spaczaja
              ludziom umysly?! Jezdzilem wiele razy na rozne tury z biurami z innych krajow i
              to co jest dla kazdego oczywiste, to to ze jak jest napisane, ze w pokoju jest
              np televisor 21 calowy a bedzie 17 calowy to jest to niedotrzymanie warunkow
              umowy. Mial byc 21 cali, zaplacilem za 21 cali i ma byc 21 cali, chyba ze
              wyraze na to zgote zeby nie bylo. A wy tutaj najezdzacie na czlowieka, ze smial
              sie dopominac o swoje. Co z tego ze tydzien wczesniej bylo inaczej, skoro gdy
              on byl byly braki. Te sprawy sa czarne albo biale. albo cos jest albo nie ma.

Moze inne wyjazdy do innych krajow byly OK, ale ten nie. Jak bym np kupil
              mercedesa z salonu i okazalo by sie, ze jest bublem, a dealer powiedzial by
              mi "Ale wszystkie inne sa OK, a te inne modele nie maja usterek" to bym go
              chyba rozerwal na kawalki. Albo "nasz poprzedni samolot do Bombaju odlecial i
              bylo w porzadku"
              Rozumiem, ze wiekszosc z was by to lyknela potulnie? Ci co najezdzaja na autora
              tego bloga to albo pracuja dla tego biura albo juz mentalnosc niewolnicza wryla
              sie w ten narod tak, ze az strach.
        • 1948rm Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 06.06.05, 16:34
          tak,to prawda ze RT jedzie po min.kosztach. W BUDAPESZCIE SNIADANIE -rogalik 1
          wydzielony+maselko+serek topiony,a herbata jak za PRL z robotniczego termosu
          mtalowego 20 l.PO interwencji dodano kawe tez z termosu.TOTALNY ODLOT. A obok
          druga sala w ktorej serwowano NORMALNE EUROPEJSKIE SNIADANIA.
          • Gość: Nas dwoje Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 18:53
            To co sfotografował Andrzej: te przyuwiędłe plasterki sera i szynki wydzielane
            przez hotel nazywało się sniadaniem typu bufet, a tak naprawdę do wyboru były
            tylko 4 rodzaje dżemu! Mocno przypomina to jakieś kolonie z PRL-u. Nam zarówno
            w Wenecji jak i na Sycylii tłumaczyli rezydenci Rainbow Tours, że we Włoszech
            tak się jada! Jakoś jak byliśmy z innego biura podróży w Hiszpanii i Tunezji to
            nie mieliśmy żadnego przymusu jedzenia wyłącznie wg lokalnych tradycji. Wręcz
            przeciwnie: zawsze był obfity szwedzki stół rano i wieczorem oraz tzw. show
            cooking.
            • Gość: Romeo Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:31
              We Wloszech tak sie NIE JADA! Bylem 11 razy we w Włoszech w tym 5 razy z
              roznymi operatorami (nie z Ranbow Tours) i jadalo sie wspaniale
              sniadania w hotelach z prawdziwymn bufetem i roznymi rodzajamiserow, wedlin
              oraz parowkami na goraco lub jajecznica.
              Na kolacje lub obiadokolacje zawsze byly w ramach antipasti lokalne wedliny
              (pycha!), duzo ryb itp.

TAK jak w opisie to sie jada najwyrazniej na wycieczkach Rainbow Tours.
              Rezydent pieprzyl wam bez sensu uwazajac was za idiotow.
              • Gość: niuńka Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 08:42
                To się nazywa śniadanie kontynentalne - skromne (tylko dżem itp), kontynentalne
                wzmocnione - dodtkowo wędlina i serm albo europejskie - obfite. Lepiej przed
                wyjazdem sprawdzić sobie, jakie śniadanie serwuje hotel. Biura udzielają takich
                informacji, wystarczy zapytać! Tak na marginesie we Włoszech i Francji wiele
                hoteli serwuje właśnie takie skromne śniadania kontynentalne, bo oni rano jedzą
                zazwyczaj tylko rogalik z dżemem i do tego kawę.
                Pozdrawiam
                • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:51
                  Jeszcze jest "sniadanie polskie kolonijne" - dolacz do spisu, w koncu jestesmy
                  w Unii czyli w Europie :-)
                  Aha, to bylo konkretnie "sniadanie polskie kolonijne na wyscigi"- 15 min po
                  7:30 brakowalo juz czesci "potraw" dla "spoznialskich" (oficjanie trwalo do
                  9:30)
                • Gość: Nas dwoje Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 83.238.212.* 07.06.05, 15:04
                  Mie wyobrażamy sobie, że o wszystkie szczegóły mielibyśmy się dopytywać w
                  biurze RT. Kupując wypoczynek za takie pieniądze na Sycylii oczekiwaliśmy
                  zupełnie innego standardu hotelu, w tym wyzywienia i NIC nie tłumaczy bułki z
                  dżemem przez 2 tygodnie, biuro o tym w swojej ofercie NIC nie wspomina, jak
                  zresztą o wielu innych rzeczach.
              • Gość: belcia-pentelcia Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.selena.pl 05.08.05, 09:58
                kurcze-napisz prosze z jakimi biurami tak sie jada-ja zawsze jezdze z Itaka
                mimo ze z organizacji wycieczek jestem zawsze zadowolona - jedzenie jest
                baaardzo skromne, ale tak sie nastawilam ze tak jest i juz-na nic protesty do
                pilota; sniadanko-buleczka z dzemem obiad-makaron i salata i tyle.
                • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:06
                  Ale w Itace pewnie nie pokazywali Ci przedtem zdjec zastawionych stolow, nie
                  mowili, ze jedziesz do 4 gwiazdkowego hotelu. I pewnie placilas mniej niz za 4
                  gwiazdki.Zreszta czytaj nastepny numer OZONU bedzie o biurach turystycznych.
    • Gość: maja Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:54
      • Gość: maja Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 19:19
        bylam w tym hotelu 3 lata temu.Spedzilam w nim bardzo mile czas.basen byl
        czysty,plaza tez.Obsluga hotelu byla mila,jedzenie smaczne.
        • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:04
          Ja przekonałem się na własnej skórze, że zamiast luksusowego hotelu były marne
          apartamenty i marne wyżywienie.Dlatego czytając post Andrzeja obudziły się
          niemiłe wspomnienia z wyjazdu z tym biurem.Patrząc z mojego punktu widzenia,
          nawet jesli Andrzej przesadził ze swoim opisem nadmiernie tragizując, to to co
          sam przeżyłem jest dla mnie wystarczającym potwierdzeniem nierzetelności tego
          biura.
          Turystka napisała :
          "Hotel jak dla mnie OK, i tak tam sie tylko spi"
          Ja też wyszedłem z tego założenia, że ma on służyć tylko do spania i na
          wycieczce w której uczestniczyłem należałem do najmniej awanturujących się
          klientów.Walory przyrodnicze i krajobrazowe Chorwacji rekompensowały
          niedociągnięcia biura.
          Być może zasada działania jest taka jak opisał Andrzej - zawsze znajdą sie
          klienci, którzy dadzą się złapać.
        • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:38
          Maju,

Moja grupa/turnus byla 2 (slownie druga) grupa wyslana do tego hotelu przez
          rainbow Tours (info z Rainbow Tours)w pierwszym roku (2005) ich wspolpracy z
          tym hotelem. Z tego co wiem od pracownikow hotelu, to jest nowy wlasciciel od
          tego roku. 3 lata temu gdy tam bylas, to pewnie byl inny wlasciciel, inny
          touroperator oraz ... tam byl wtedy dom starcow :-) (Informacja pochodzi od
          miejscowych pracownikow hotelu) Mam nadzieje, ze dobrze sie bawilas :-)))
          • Gość: maja Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:49
            nie wiem kto byl wtedy wlascicielem.Rok temu ani dwa lata temu biuro to nie
            mialo w swojej ofercie tegoz hotelu.Wszystko mozliwe ze po zmianie wlasciciela
            zmienil sie stosunek do turystow.Ja bylam na wycieczce autokarowej zwiedzanie
            Włoch i wypoczynek na Sycyli.nie wiem czy kiedys byl tam dom starcow...Hotel byl
            odnowiony bo pokoje byly nowe.Plaze mielismy za darmo.Codziennie od rezydentki
            dostawalismy bilety na plaze gdzie mielismy zapewnione lezaki darmowe.Do
            Taorminy sami pojechalismy miejskim autobusem bo bylo to niedaleko.Rezydentka w
            hotelu byla codziennie. w ofercie biura bylo ze obiado-kolacje sa w formie
            bufetu tuz przed wyjazdem biuro powiadomilo mnie o zmianie ze jednak
            obiadokolacje sa podawane przez kelnera.Codziennie wylegiwalismy sie na plazy i
            chodzilismy do miasta np na targ.z wycieczek wybralam wyspy Eolskie i wulkan
            Etna.Do Taorminy jak juz wczesniej pisalam pojechalismy sami co bylo dla nas
            niezla przygoda.Pogode mielismy rozna.trafilismy na kiepskie wloskie lato.sama
            rezydentka mowila ze dawno juz na Sycyli tyle nie spadlo deszczu co tego lata.
            mielismy wiec zarowno deszcz jak i slonce.Dyskotek o ktorych pisano w katalogu
            nie bylo.Ja pobyt na sycyli mile wspominam.
            • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:48
              Maju, ogolnie z Toba sie zgadzam, ja tez bylem 2 lata temu w Hiszpanii, co
              prawda z Club Med ale reszta sie zgadza-czysta plaza z parasolami i w ogole
              fajnie!

Sama piszesz, ze byl inny wlasciciel i inne biuro, wiec o co Ci chodzi? Wierze,
              ze miejscowosc mogla tez byc inna, pelna ozywionego zycia turystycznego, czysta
              a w miejscu budowy pod oknami rosl zagajnik palmowy, ale co to ma do rzeczy?

Ja pisze o tym co bylo tydzien temu w hotelu Atlantis Palace i tym jak nas
              bezczelnie naciagnelo Raionbow Tours.

• Gość: maja Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:54
            3 lata temu nie byl tam dom starcow jak piszesz bo w hotelu tym zadnego
            staruszka nie widzialam procz jednego starszego malzenstwa ktore bylo
            uczestnikami lotniczej wycieczki..
            • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:44
              Przepraszam wszyskich, ktorzy wyslali do mnie maile ze strony bloga, ale nie
              dam rady odpisac na kazdy z otrzymanych listow chocbym bardzo chcial-przyszlo
              ich do teraz 786 9bloga odwiedzilo pond 7000 osob. Wkrotce zacytuje tutaj
              wypowiedz jednej z osob, ktora do niedawna pracowala w jednym z polskich biur
              podrozy. Okazuje sie, ze polskie biura stosuja zupelnie inne standrdy wobec
              przyjezdzajacych do POlski z zachodu cudzoziemcow (znacznie wyzsze) niz wobec
              wujezdzajacych za granice Polakow. Juz sobie wyobrazam ich sposob
              myslenia "Helmutowi w Krakowie wszystko trzeba zrobic na tip top, bo stracimy
              klientow. Nasi to lykna wszystko wiec mozna sie wyluzowac. I tak samo jak my
              siebie traktujemy zaczynaja nas traktowac obce hotele gdy do nich jedziemy.
              Zastanawiajace jest to, ze gdy sam sobie zarezerwuje przez internet hotel w
              Londynie lub w Grecji i zaplace krta przez net to dotsaje taki sam serwis jak
              inni na miejscu. A jak kupuje przez polskie biuro to jest fatalnie. Czu to moze
              miec cos wspolnego z tym biurem z polski? Jak myslicie?
    • Gość: MM Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:56
      bzdury , byłam tam na początku maja i było naprawdę ok. Oczywiście że mozna się
      wcześniej poinformować chociażby w biurze jak wyglada sytuacja w okresie
      wiosennym , a każdy chociaż trochę zorientowany wie że w maju dopiero co się
      wszystko zaczyna szykować na sezon, ja to wiedziałam , i takie info dostałam
      właśnie w biurze, co do jedzenia to było smaczne , owoce i warzywa również były.
      Co do rezydenta, to czytając twój wpis w blogu i tutaj jest mi przykro ze tacy
      ludzie jak ty są wypuszczani poza granice naszego kraju i pokazują swoje
      chamstwo , brak wychowania itp. Pan Tomasz , jest zawsze gotowy do pomocy, ma
      duzą wiedzę i chętnie sie z nia dzieli. Tylko jeszcze musi mieć z kim. Co do RT
      to mam przekrój na kilka ich imprez : Paryz, Włochy- objazd, Egipt-rejs,
      Sycylia. I nigdy nie miałam żadnych problemów. wiem ze każdemu moze coś nie
      wyjść i nie dotyczy to tylko biur polskich , moje najgorsze wspomnienia
      związane są z ofertą TUI więc reguły nie ma. Dobra rada : moze ty się nie
      nadajesz na wyjazdy - siedz w domu.
      • Gość: KOla Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:16
        MM, moze u Cieb ie dawali owoce a u nich tydzien pozniej nie bo np. biuro
        zaplacilo mniej kasy? Poza tym co to za biuro, gdzie trzeba sie dopytaywac o
        takie sprawy? Jak ktos doskonale zna dany kraj, jego obyczaje i czas
        rozpoczecia sezonu to nie musi jechac z biurem. Ja jezdzilem pare razy z biuram
        do miejsc gdzie bym sobie nie poradzil. widzialem ich oferte na ten hotel i
        bylo wyraznie napisane, o plazy z lezakami itych wszystkich sprawach o ktorych
        pisze Andrzej. Jak jest w ofercie to ma byc na miejscu i nie ma tu miejsca na
        zaden relatywizm ani sezonowosc. Mogli dac gwiazdki w rodzaju * 3 dania do
        wyboru od 1.06 albo lezaki tylko w sezonie i byloby OK. W tej ofercie bylo, ze
        w hotelu jest salon fryzjerski. A gdybym mial takiego swira, ze lubie strzyc
        sie w roznych hotelach w roznych krajach i z tego wzgledu, za wlasna kase bym
        jezdzil i sie strzygl. Jakby nie bylo obiecanego fryzjera to bym uwazal, ze
        zostalem oszukany.

Ludzie, czy tylko ja (i ewnetualnie ten Pan Andrzej) jestem taki pokrecony, ze
        jak za cos place to chce to dostac?!
      • Gość: Leszek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:04
        Zdumiewa mnie Twoja wypowiedź. Tyle faktów oczywistych, nawet jeżeli aktualnie
        emocje ogdrywają znaczącą rolę w wypowiedziach Andrzeja, a Ty próbujesz bronić
        biura. Moim zdaniem to skandal i oszustwo. Polemika może być trudna,
        szczególnie z osobami,które za szczyt szczęścia uważają samą mozliwość wyjazdu
        za granicę i z pokorą przyjmują wszystko, co im zaoferują.
        Stąd wynikają oszukańcze praktyki takich biur, jak to wyżej opisywane lub też
        ich nierzetelność w stosunku do klienta.
        • Gość: MM Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:47
          No i oczywiście zaczyna się nagonka ze ktoś broni biuro itp. zastanawia mnie
          mentalność niektórych... jak ktoś pisze zle to wszyscy klaszczą jakby tam byli
          razem z tą osoba jak ktoś pisze dobrze to albo broni biuro, albo jest głupi
          albo jak to ktoś napisał zadowala się byle czym. Co do przygotowania to
          najwyraźniej Pan Andrzej miał z tym problem. Nie naskakujcie na kogoś tylko
          dlatego że nie wiesza psów na innych. Wszystkich pozdrawiam i zyczę miłych
          wakacji :)
          • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:39
            MM-popieram Twoje stanowisko. Nie chce wywolywac tutaj nagonki na ludzi, ktorzy
            byli zadowoleni z uslugi w przeszlosci, i sam bym nie chcial, zeby mi nie
            wmawiano, ze jestem nieudolny, glupi itp bo nie sprawdzilem na wskros biura
            przed zakupem. Co to znaczy "byc przygotowanym"? Zrobic sledztwo lub zatrudnic
            wywiadownie gospodarcza, zeby to zrobic? Z tego powodu kupilem w 'renomowanym"
            biurze podrozy, zeby uniknac sprawdzania i klopotow. Nie chesz chyba
            powoiedziec, ze norma ma byc totalny brak zaufania do firm i sprawdzanie ich na
            wszystkie sposoby. Moze komus sprawioa przyjemnnosc bawienie sie w detektywa i
            przegladanie historii finansowej developpera przed zakupem mieszkania lub
            przeprowadzanie sledztwa w Internecie przed zakupem wycieczki, ale mnie to nie
            bawi. Chce mieszkac w kraju, gdzie zaufanie i uczciwe traktowanie klientow jest
            pilnowane przez prawo. Oprocz paru niechlubnych wyjatkow, do ktorych nalezy
            nasz kraj (z powodu takich oszukujacych klientow firm jak Rainbow Tours) w
            reszcie Swiata kupujesz i jedziesz ze spokojna glowa byczyc sie na plazy. To do
            czego jak widac biura podrozy najwyrazniej przyzwyczaily polakow, gdzie indziej
            jest nie do pomyslenia.
          • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:17
            MM napisała :
            " jak ktoś pisze zle to wszyscy klaszczą jakby tam byli
            razem z tą osoba"
            Posty które sam zamieściłem, nie są przyklaskiwaniem tylko dlatego, że ktoś
            mówi źle, nie byłem na wycieczce na której był Andrzej, ale byłem na innej
            wycieczce, w innym kraju też z biurem Rainbow Tours.Zostałem oszukany w taki
            sam sposób- opis we wczesniejszych postach wyżej.

• Gość: Leszek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 19:33
            Mnie też zdumiewa mentalność oparta na akceptacji oszustwa, tym bardziej, że
            dotyczy ona innej osoby.
            Koleżanko MM, wyciągsz wnioski w oparciu o niedostateczne przesłanki, poza tym
            nie śledzisz globalnie wypowiedzi na tym forum.Wielokrotnie zdarzało się tutaj
            czytać pochwały dotyczące organizatorów wycieczek zagranicznych, w tym sam
            byłem kilku z nich autorem. Faktem jest, że nawet najlepsi mają wpadki, ale są
            to jednoznacznie potknięcia, a nie świadome wprowadzanie w błąd. I trzeba umieć
            to odróżnić.
            Andrzeju, ciekaw jestem dalszego przebiegu sprawy w Twoim sporze z biurem.
            Jeżeli rzeczywisćie warunki opisane przez Ciebie w tak znaczący sposób
            odbiegały od informacji katalogowych, racja jest zdecydowanie po Twojej
            stronie. I nie daj się przekonać, że "komuś" tam się podobało - to kwestia jego
            upodobań i tolerancji na oszukańcze praktyki(zwłaszcza jeżeli dotyczą nie
            tego "kogoś").Oczywiscie nie musisz przeprowadzać dochodzenia przed wyjazdem.
            Po prostu, najzwyczajniej, wszystko ma być dokładnie tak, jak w opisie
            katalogowym, przynajmniej w części dotyczącej zakwaterowania i usług
            dodatkowych z tego wynikających.I to chyba nie podlega dyskusji. Tak samo jak
            nie podlega dyskusji kwestia płatności oganizatorowi. Nie slyszałem jeszcze,
            żeby do przyjęcia było zapłacenie nie tyle, ile organizator się domaga.
            • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 14:02
              Leszku,

Dzieki, za trzezwy glos. Przy okazji, chce wyklarowac jedna sprawe- ja nie
              zamierzam sie wdawac w negocjacje z Rainbow Tours, poniewaz domyslam sie, ze
              maja prawnikow wycwiczonych w kruczkach oraz wprawe w splawianiu zadajacych
              pieniedzy klientow. Szkoda mi na to czasu, natomiast zamierzam nagalsniac
              sprawe i ostrzegac ludzi przed ich firma, w koncu jest sporo innych biur, ktore
              albo naciagaja mniej nachalnie lub nawet sa uczciwe :-). Tutaj zadzialala
              zasada kropli ktora przepelnila czare- bylo za duzo, zbyt chamskich, i zbyt
              aroganckich przekretow jak na jeden tydzien.

Pisze o tym, dlatego, ze w jednym z komentarzy posadzono mnie nawet o chec
              pojechania na wczasy (swoja droga rzygam, jak slysze to PRL'owskie
              okreslenie "wczasy", a ten wyjazd to byly wlasnie "wczasy", tyle, ze we wloskim
              Zyrardowie, nic nie ujmujac temu miastu :-).

Jak to mawia mlodziez "wali mnie" czy odzyskam czy nie pieniadze, nawet stac
              mnie na to zeby olac 4000 zl. I na tym polega ich niefart :-) Mam nadzieje, ze
              moja akcja konsumencka walnie ich tam gdzie ich boli czyli w konto i po
              kieszeni. I tutaj cwany regulamin i drobny druczek w umowie przestaje byc
              skuteczna bronia :-)

W tej chwili link do bloga jest juz rozsylany do wielotysiecznych list i jesli
              chodzi o skutecznosc to jest rewelacyjna bo siega 20% "response".

Jezeli uwazacie, ze zaslugujecie na takie samo traktowanie jak amerykanie czy
              tez niemcy a nie "podrzedny, zlezaly towarek dla polaka" wciskany przez Rainbow
              Tours i niektore inne firmy, za te same pieniadze albo i wieksze- to przylacz
              sie do akcji i podeslij linak swoim przyjaciolom, zwlaszcza tym ktorzy sie
              wybieraja na wakacje za granice.

Oni nam psuja wyczekane i oplacone czesto duzymi pieniedzmi, kosztem wielu
              wyrzeczen i pracy przez caly rok-w tym roku my popsujmy wakqacje Rainbow Tours!

Fajne haselko wychodzi "Zepsuj urlop Rainbow Tours" - moze koszulki z takim
              haslem :-)?
              • Gość: a o co chodzi?? a może ty Andrzeju jesteś oszust?? IP: 212.160.191.* 02.06.05, 14:18
                widziałem twój blog
                przeczytalem posty ktore w dużej milosci pozostawiasz na forum

jeżdziłem z roznymi biuram, takze z Rainbow Tours
                miałem rozne przygody i widzialem rozne sytuacje

zastanawia mnie jedno...
                a co ci chodzi??
                o pieniadze?? napisz skarge to ci pewnie oddadzą przynajmniej część kasy
                o to ze zapłaciłes więcj niiz ci co kupili w last minute ??
                no tak skonstruowane sa oferty turystyczne...

piszesz że nie zamierzasz wdawać sie w negocjacje z Rainbow...
                a może to co piszesz to stek bzdur??
                a twoje zdjęcia sa nieprawdziwe ??
                a ty masz chore ego ??

zbyt duzo w tym jadu zeby było to prawdziwe

• Gość: obrońca Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 212.160.191.* 02.06.05, 17:01
                Człowieku, mówisz że chcesz zepsuć lato tej firmie, a pomyśl ile niewinnych
                ludzi tam pracuje, chcesz ich podkopać, jak firma splajtuje to tyle ludzi
                straci przez tą twoją głupią akcję pracę! Nie przyjmujesz do wiadomości, że to
                może jednorazowa wpadka tego biura? W końcu wiele osób z nimi jeździło i byli
                zadowoleni!!! Jak by zawsze było coś nie tak to to biuro nie działało by na
                rynku już tyle lat! Może jednak daj im szansę wypowiedzieć się na temat twoich
                zarzutów! Skąd wiesz, że nie powiedzą, że zgadzają się z twoimi zarzutami, że
                było coś nie tak i że ci tego jakoś nie zechcą wynagrodzić??? Chyba, że
                oceniasz innych przez pryzmat własnej osoby! Mam nadzieję, że ustosunkujesz się
                jakoś do mojego posta, bo ciekawią mnie twoje motywy zniszczenia całej firmy za
                brak kilku plasterków szynki itp!
                • ohkarol1 ale bzdury 02.06.05, 17:52
                  te obronca,

ja myśle że taka firma jak Rainbow Tours sobie poradzi z jednym oszolomem

dobrze by było wiedziec co sądza inni o tym hotelu, bo ja mysle ze Andrzej
                  mocno przesadził...
                  a to nie pole tylko forum dla normalsów...

ktos był w tym hotelu ??
                  ciekaw jestem bo sam myslalem o sycylii... z Rainbow Tours ??

bylem z nimi kiedyś na Costa del Sol i było dobrze

Karol Mlot
                • Gość: andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:32
                  Obronco,
                  "jak firma splajtuje to tyle ludzi
                  > straci przez tą twoją głupią akcję pracę! "
                  Amerykanie maja takie powiedzenie "Put your money where your mouth is" co w
                  wolnym tlumaczeniu dla tych co ie znaja angielskiego bedzie mniej wiecej-
                  poprzyj swoje gadanie wlasnymi pieniedzmi.
                  Jak tak o nich dbasz to zwroc kilku uczestnikom tego turnusu pieniadze ktore
                  wydali-utrzymasz te miejsca pracy. Bardzo mnie bawia ludzie chetni do
                  wyrozumialosci za moje pieniadze.

Co do jednorazowej wpadki - to w takich sytuacjach porzadne firmy same z
                  wlasnej inicjatywy wystepuja z rekompensata. Slalismy maile z tego hgotelu i
                  byly tez telefony, mieli okazje powiedziec chocby "przepraszam". Tymnczasem
                  Rainbow Tours ustami swojego rezydenta powiedzialo "Wedlug mnie obsluga jest
                  bardzo dobra".

Otrzezwiej, oni robia to na przemyslowa skale.
                  • Gość: ja tam też byłam!! Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 08:08
                    Ludzie!
                    Czytam, czytam te wszystkie wypowiedzi Andrzeja i wyjść z podziwu nie mogę! Tak
                    się składa, że byłam na tej samej wycieczce z Rainbow - Sycylia 21-28 maja,
                    hotel Atlantis. Rzeczywiście na miejscu kilka rzeczy jeszcze nie było
                    przygotowanych do sezonu - np. plaża. Śniadanie - skromny bufet. Na początku
                    bardzo skromny - dawali za mało wędlin i sera, po interwencjach u rezydenta i
                    jego rozmowach z hotelem poprawiły się. Kolacje bardzo smaczne. Restauracja
                    hotelowa ładna, czysta, nie mam żadnych zastrzeżeń - ta stołówka z PRL to się
                    chyba tobie Andrzeju przyśniła? Pokoje bardzo ładne, ja miałam z balkonu widok
                    na Etnę.
                    Poza tym w trakcie naszego pobytu biuro wysłało do hotelu fax z wyjaśnieniem,
                    iż hotel został przygotowany do otrzymania 4 gwiazdek, ale wszystkie sprawy
                    papierkowe się przedłużają i jeszcze tego nie ma za co PRZEPRASZAJĄ. Tak było
                    to słowo, a fax wysłali z własnej woli. Napisali tam też, że każdy uczestnik
                    otrzyma z tego powodu po powrocie rekompensatę finansową - ja już swoje
                    odebrałam i nie było problemu - a oni hotel teraz będą sprzedawać jako ***+ w
                    niższej cenie. Sprawdziłam to z ciekawości i rzeczywiście. Sprawdź sam Andrzeju
                    na ich stronie. Tak więc mijasz się w swoich wypowiedziach z prawdą!
                    A tak na marginesie to większość uczestników naszego turnusu nieźle się śmiała
                    z Andrzeja, który jest niezłym prostakiem i w ogóle gburem. Non stop chodził i
                    na wszystko narzekał, podburzał innych wczasowiczów, obrażał biedego rezydenta,
                    który starał się jak mógł i organizował nam wiele pozaprogramowych atrakcji.
                    Andrzeju uspokój się trochę, bo naprawdę wyolbrzymiasz wiele rzeczy. Napisałeś
                    już na pewno reklamację, więc poczekaj na odpowiedź.
                    I tak już zupełnie na marginesie: nie mówię, że wszystko było super. Ale ich
                    reakcja w trakcie naszego pobytu podobała mi się i uważam, że zachowali się
                    fair. To mi wystarcza. Pozdrawiam.
                    • Gość: andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:06
                      Tobie wystarcza mnie i 11 innym osobom nie. To co dla Ciebie jest "drobne" dla
                      innych jest duze. To co dla Ciebie jest "skromne sniadanie" vide zdjecia, dla
                      innych jest PRL, zreszta kazdy kto widzial zwyczajny bufet sniadaniowy na takim
                      wyjezdzie za 2200-2300 na osobe i to przed sezonem wie, o czym mowie. Jesli
                      nalezalas do tych co mieli widok na Etne i "przepraszam" w faxie oraz obietnica
                      150 zl wystarczylo to fajnie ciesz sie. Ja naleze do tyczh ktorych sie nie da
                      splawic kitem o gwiazdkach, na ktore hotel czeka a 150 zl, ktorych nie dostalem
                      jak dotad daleko nie wystarczy jako rekompensata za wsadzenie mnie do tej
                      dziury i karmienie teym g. (Dobra kuchnie wloska mozna bylo przetestowac po
                      przejechaniu za 15 euro w restauracji za 10 euro na osobe, a te kotlety ktore
                      serwowali to wszsycy mieli takie same. Widzialas gdzies te 3 dania do wyboru?
                      Chyba, ze chodzilo o pierwsze, drugie i trzecie danie-sama wybierz z czego
                      zrezygnujesz. Jak bedziesz jechala nastepnym razem gdzies gdzie palacisz za
                      trzy dania do wyboru to powinnas dostac:
                      1. pierwsze danie - 3 potrawy do wyboru
                      2. drugie danie - 3 potrawy do wyboru
                      3. deser - 3 do wyboru.

Co do epitetow, ktorymi mnie obdarzylas na tym forum, to pomine to milczeniem,
                      natomiast fakt nie naleze do ludzi, ktorzy staraja sie byc mili dla oszustów,
                      ktorzy mnie wlasnie okradaja, dzien w dzien, bezczelnie patrzac w oczy. Zebys
                      nie byla goloslowna to napisz konkretnie co sie poprawilo na "stolowce"
                      interwencji rezydenta? Chodzi Ci o to , ze zaczelo brakowac plasterkow dla
                      wszytkich odkad je przelozyli na wspolne talerze?

• alibaba355 ale oszołom 03.06.05, 13:53
                        Andrzej,

wakacje sa dla ludzi... a ja po przeczytaniu twojego bloga i twoich postów
                        widze ze chry na kaske jesteś...
                        z jednej strony piszesz że możesz olac te 4.500 ale z drugiej jak widac twoim
                        celem jest odzyskanie calej tej kasy czyli wakacje za darmo...

moim zdanie to jestes drobny oszust i cfaniaczek

ja mysle ze Rainbow tours może cie spokojnie do sadu podać...

tyle inwektyw ile uzywasz, oszczerstw bez podstaw, jakis lipnych zdjęć (swoja
                        droga zmień wiesniaku aparat bo niewiele widac)...

niestety internet ośmiela takich oszolomow jak ty...
                        mozesz bez nazwiska, nawet bez adresu internetowego obrazac wszystkich i
                        wszystko...

po prostu jesteś cienki bolek

wyrazy współczucia dla twojej kobiety

• Gość: 40 rozbojnikow Re: ale oszołom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:11
                          Alibaba, zmien wyszukiwarke-wystarczy, ze przegladniesz to forum i znajdziesz
                          pare postow negatywnych o Rainbow. a to ze gosciowi nie robi 4500 to nie znaczy
                          ze wolno mu je ukrasc. On moze sobie olac swoje pieniadze bo to sa jego
                          pieniadze, ale Tobie czy komus innemu nie wolno ich krasc. A obrazasz na forum
                          to TY.
                      • Gość: ja też tam byłam!! Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 07:55
                        Ciekawe, że tylko ty się tutaj wypowiadasz i to ciągle w imieniu tych innych
                        osób, których jakoś nie słychać. Może zacznij wypowiadać się tylko w swoim.
                        Co do kasy to wystarczy sobie ją odebrać w swoim biurze. A epitetami to ciągle
                        ty obrzucasz innych, a nie ja ciebie. Ja tu tylko stwierdzam fakty.
                        A co do twoich zdjęć to nie wiem, gdzie robiłeś te ujęcia. Np te baraki - może
                        w promieniu kilometra czy dwóch znalazłeś coś takiego, ale to chyba w każdej
                        miejscowości można znaleźć? Albo te w hotelu - w każdym miejscu znajdziesz,
                        jakiś szczegół - złamany słupek czy coś w tym stylu. Szkoda tylko, że nie
                        pokazałeś również ładnych zdjęć z hotelu - tak dla wyrównania proporcji, tylko
                        tych ładnych powinno być 95%, a reszta to ew. te twoje.
                        I niech tu się nie zaczną od razu komentarze, że bronię tego biura czy coś w
                        tym stylu. Po prostu nie zgadzam się z tym co tu wypisuje Andrzej i to w
                        imieniu również innych uczestników, czyli również prawdopodobniej moim, a ja
                        się z tym nie zgadzam. Ja jadę na wakacje odpocząć, a nie chodzić non stop po
                        hotelu i okolicy szukając "brudnych" szczegółów do sfotografowania i do
                        narzekania. Ja wolę się wyluzować, a nie urządzać w kółko awantury i jeszcze na
                        miejscu odgrażać się - "JA ich urządzę". A poza tym Andrzej wyolbrzymia
                        wszystko, baaardzo ma bujną wyobraźnię.
                        • Gość: jussio Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 09:45
                          Ale nawet jeden slupek czy jedna kolacja inna niz w umowie to juz zlamanie
                          umowy. Co do zdjec to wlasnie biuro kadruje i wybiera sliczne kawalki zeby
                          stworzyc wrazenie lepsze niz w rzeczywistosci po to zeby siegnac do Twojej
                          kieszeni. Byc moze Andrzej robi dokladnie to samo co biuro Rainbow Tours tylko
                          w druga strone? Im wolno a jemu nie?

Bylas tam, OK czy ten talez pochodzi z innego hotelu? Napisz jakis konkret bo
                          jak dotad piszesz o autorze a malo konkretnie o hotelu.

Jesl nie pracujesz dla operatora to jestes wymarzonym lupem dla takich biur
                          podrozy :-)))
                          Ja naprawde zaczynam myslec o zalozeniu biura podruzy w Polsce. Jewsli jest
                          duzo takich jak ty to zrobie fortune :-) Ijeszce zostane ofiara niegrzecznych
                          klientow i bedziesz mnie bronic :-) Poglaszczesz mnie po glowce?
                        • bianka77 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 14.06.05, 12:34
                          Mam pytanie, skoro tak Andrzej wyolbrzymia, czy były darmowe busy tak jak
                          widniało w ofercie? Czytam wypowiedzi osób broniących RT i wszystkie dla mnie
                          brzmią na jedno kopyto "nie pojechałem do hotelu tam siedzieć, tylko spać, nie
                          było tak najgorzej, tylko kilka rzeczy sie nie zgadza, było przed sezonem, więc
                          sie wszystko rozkręca itp" Jestem w szoku. Jak można mówić, ze oszołomem jest
                          osoba , która nie dostała tego za co zapłaciła?? Może jeszcze ciągnie jakoś RT,
                          ale robi tylko antyreklame innym polskim biurom. JA na szczęście mam dobre
                          wspomnienia z innego małego biura ( nie wymieniam nazwy bo co poniektórzy
                          pomyślą, ze jestem stronnicza pracowniczką konkurencji) i zamierzam w tym roku
                          udać sie do tej samej osoby z tego samego biura aby znaleźli mi fajny wyjazd.
                          Jeżeli chodzi o rekompensate finansową, to nie wiem czy pieniądze mogą
                          zrekompensować stracony urlop, którego nie mam za dużo + meczenie sie w
                          kiepskich warunkach z dzieckiem. A dodatkowo trzeba sie nieźle o to nastarać.
                          150 pln jest śmieszną kwotą.
                          • Gość: Vista Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:19
                            Dziwisz sie? Kierownik kaze to pisza, myslac, ze ktos uwierzy, proponuje zeby
                            wiecej niezadowolonych dokumentowalo to fotograficznie i umeszczalo na www, tak
                            jak w tym blogu.
                • Gość: Leszek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 01:33

Naprawdę szlachetne jest przesłanie Twoje wypowiedzi. Pomyśl tylko, obrońco, że
                  takie praktyki pracodawcy niechybnie prowadzą ostatecznie do niszczenia miejsc
                  pracy, z winy pracodawcy zresztą. Nazbyt dużo ideologii z tą niewinnością.
                  Jednorazowa wpadka? - fakty świadczą o czymś zgoła przeciwnym.
                  Co do kilku plasterków szynki- nazbyt znaczne uproszczenie, zniszczenie calej
                  firmy za to?, gruba przesada...
                  Ocenianie przez pryzmat własnej oosby - niezrozumienie faktów lub nadmiar
                  emocji.
                  Do Andrzeja, sprawdzalem hotel, opinii żadnych ze strony innych nacji turystów.
                  Oficjalna kategoria to 3 gwiazdki. W ofercie ma go jedynie niewiele znaczące
                  biuro turystyczne. Żaden z bardziej znaczących niemieckich ani też angielskich
                  turoperatorów nie umieścił go w swoim katalogu.Myślę,Andrzeju, że jednakże
                  powinieneś wyciągnąć konsekwencje finansowe wobec Rainbow Tours. A przy okazji
                  przestroga dla innych, jak najbardziej. Po to w końcu jest to forum. Chyba
                  niektorzy o tym zapominają. Pozdrawiam Cię, jak również wszystkich innych
                  wypowiadajacych się.
                  Wnioski...chyba nietrudno odgadnąć.
              • Gość: Mirka Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:05
                Polecam w wypadkach oszukańczych praktyk biur podróży płacenie za imprezę kartą
                kredytową. Np. Visa, jeżeli warunki imprezy, terminy, cena będzie nie taka,
                bądź jeżeli impreza nie dojdzie do skutku z winy biura - procedure chargeback.
                Nalezy złożyć reklamację w swoim banku - wystawcy karty, do 30 dni po imprezie.
                Bank zwraca pieniądze, jeżeli biuro nie będzie w stanie udowodnić, że oferta
                była zgodna z zamówieniem.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Nas dwoje Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 83.238.212.* 06.06.05, 14:13
                  Aha, gdyby jednak ktoś się nie zniechęcił i jednak wybierał się z Rainbow Tours
                  na Sycylię do hotelu Atlantis Palace to dodam,że wymieniane i sfotografowane
                  przez Andrzeja widoki i hałasy za oknem to powstający duży parking dla
                  samochodów! A widok na Etnę z okna pokoju to bajka, gdyż rozmieszczenie pokoi i
                  układ korytarzy to uniemożliwia.
      • Gość: sunil Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.ksiezyc.pl / *.ksiezyc.pl 04.06.05, 10:29
        agentom biura RT, dziękujemy
        • Gość: Dwoje uczestników Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 15:35
          Dyskusja na forum przyjęła bardzo dziwny obrót. My tam byliśmy i niżej podajemy
          trochę faktów.
          Jesteśmy oburzeni rozmiarami niezgodności warunków pobytu w Fondachello
          (Sycylia) w terminie 21-28 maja 2005 roku z warunkami oferty.
          Niezgodność dotyczyła następujących okoliczności:
          1. hotel Atlantis jest hotelem 3-gwiazdkowym, a nie 4-gwiazdkowym, jak
          podano w ofercie,
          2. hotel Atlantis Palace jest położony na odludziu – dotarcie do
          najbliższej miejscowości (niestety nieturystycznej) z rozrywkami zabiera dużo
          czasu (3 km pieszo po bardzo ruchliwej, niebezpiecznej drodze, pozbawionej
          chodnika) lub pieniędzy (taksówka); dotarcie do najbliższej miejscowości z
          rozrywkami (Giardini Naxos, 10 km) zabierało odpowiednio więcej czasu i
          pieniędzy; wskazana w katalogu dobra lokalizacja hotelu jest kompletnym
          nieporozumieniem;
          3. przez pierwszą część pobytu (3 dni) nieczynny był basen hotelowy,
          4. plaża (na którą trzeba było przechodzić przez bardzo ruchliwą ulicę)
          była brudna i niezagospodarowana, brak było leżaków i parasoli – czyli pobyt na
          plaży w pobliżu hotelu był bez sensu; pod każdym względem czuło się
          atmosferę „przed sezonem”,
          5. nie było obiecanego w ofercie transportu do Giardini Naxos bezpłatnym
          busem hotelowym,
          6. w czasie śniadań częste były braki wędlin, sera i pieczywa, a także
          naczyń do napojów,
          7. nie było gwarantowanego wyboru dania głównego obiado-kolacji spośród 3
          zestawów; zawsze było serwowane jedno, narzucone danie,
          8. kuriozalne jest polecanie w ofercie hotelu Atlantis jako miejsca na
          wczasy rodzinne.

W ramach przygotowań do opisanej wyżej imprezy, na dwa dni przed wyjazdem
          Rainbow Tours pozwolił sobie na złożenie nam skandalicznej „propozycji nie do
          odrzucenia”: proszę stawić się na lotnisku Okęcie dnia 20 maja o godz. 18.00,
          zamiast podanej wcześniej daty wyjazdu 21 maja o godz. 8.00. Nie stawienie się
          na lotnisku w tym terminie będzie równoznaczne z rezygnacją z imprezy i nie
          upoważnia do zwrotu pieniędzy. Z „propozycji nie do odrzucenia” oczywiście nie
          skorzystaliśmy, gdyż nie mogliśmy, ale zepsuty arogancją Biura nastrój pozostał.
          • Gość: Dwoje uczestników Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 15:58
            Dyskusja na forum przyjęła bardzo dziwny obrót. My tam byliśmy i niżej podajemy
            trochę faktów.
            Jesteśmy oburzeni rozmiarami niezgodności warunków pobytu w Fondachello
            (Sycylia) w terminie 21-28 maja 2005 roku z warunkami oferty.
            Niezgodność dotyczyła następujących okoliczności:
            1. hotel Atlantis jest hotelem 3-gwiazdkowym, a nie 4-gwiazdkowym, jak
            podano w ofercie,
            2. hotel Atlantis Palace jest położony na odludziu – dotarcie do
            najbliższej miejscowości Riposto (niestety nieturystycznej) zabiera dużo
            czasu (3 km pieszo po bardzo ruchliwej, niebezpiecznej drodze, pozbawionej
            chodnika) lub pieniędzy (taksówka); dotarcie do najbliższej miejscowości
            turystycznej z
            rozrywkami (Giardini Naxos, 10 km) zabierało odpowiednio więcej czasu i
            pieniędzy; wskazana w katalogu dobra lokalizacja hotelu jest kompletnym
            nieporozumieniem;
            3. przez pierwszą część pobytu (3 dni) nieczynny był basen hotelowy,
            4. plaża (na którą trzeba było przechodzić przez bardzo ruchliwą ulicę)
            była brudna i niezagospodarowana, brak było leżaków i parasoli – czyli pobyt na
            plaży w pobliżu hotelu był bez sensu; pod każdym względem czuło się
            atmosferę „przed sezonem”,
            5. nie było obiecanego w ofercie transportu do Giardini Naxos bezpłatnym
            busem hotelowym,
            6. w czasie śniadań częste były braki wędlin, sera i pieczywa, a także
            naczyń do napojów,
            7. nie było gwarantowanego wyboru dania głównego obiado-kolacji spośród 3
            zestawów; zawsze było serwowane jedno, narzucone danie,
            8. kuriozalne jest polecanie w ofercie hotelu Atlantis jako miejsca na
            wczasy rodzinne.

W ramach przygotowań do opisanej wyżej imprezy, na dwa dni przed wyjazdem
            Rainbow Tours pozwolił sobie na złożenie nam skandalicznej „propozycji nie do
            odrzucenia”: proszę stawić się na lotnisku Okęcie dnia 20 maja o godz. 18.00,
            zamiast podanej wcześniej daty wyjazdu 21 maja o godz. 8.00. Nie stawienie się
            na lotnisku w tym terminie będzie równoznaczne z rezygnacją z imprezy i nie
            upoważnia do zwrotu pieniędzy. Propozycja oznaczała wylot do Kalabrii w piątek
            wieczorem i przejazd następnego na Sycylię busem. Z „propozycji nie do
            odrzucenia” oczywiście nie
            skorzystaliśmy, gdyż nie mogliśmy, ale zepsuty arogancją Biura nastrój pozostał.
            • Gość: nas dwoje Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 00:15
              My też byliśmy TAM w tym samym czasie, ale jeszcze o tydzień dłużej :(
              niestety. Potwierdzamy, że zdjęcia Andrzeja nie kłamią, a Dwójki uczaestników
              są w 100 % prawdziwe. Teraz dodamy parę słow od siebie, otóz w drugim tygodniu
              zaczęły się dyskoteki, ale nie dla nas a dla ludzi z zewnątrz hotelu, a w
              sobotę było nawet wesele, za cholerę nie można było zasnąć do 2 w nocy. więc
              może lepiej, gdyby tych imprez wcale nie było, bo na zatyczki do uszu we
              włoskiej aptece zapłaciliśmy jak za zboże. Basen co prawda w końcu uruchomiono,
              ale na naszych oczach w środku dnbia wlewano do niego wiadra jakiejś chemii!!!
              No i w drugim tygodniu naszego pobytu przestaliśmy jadać kolacje hotelowe, gdyż
              smaku włoskiej kuchni nie dało się tam zakosztować. Kilka razy byliśmy na
              wycieczkach fakultatywnych ale nie udało nam się wydusić od rezydenta
              pokwitowań zapłaty za nie. Potwierdzamy, że faktycznie można było np. na Etnę
              czy Wyspy Eolskie jechać taniej nawet taksówką. Acha! skorzystaliśmy także z
              możliwości prania odzieży. My za 5 rzeczy zapłaciliśmy 23,5 euro, a znajomy za
              10 rzeczy tylko 35 euro. Rezydent pytany, skąd ta różnica powiedział,że to są
              Włochy!!!
              Aby podkreślić, że taka jakość nie jest przypadkiem ze strony Rainbow Tours,
              przytoczymy nnasz wyjazd sylwestrowy sprzed dwóch lat do Wenecji, gdzie również
              nic nie zgadzało się z ofertą. Na kolacje musieliśmy chodzić półtora kilometra,
              a nie 50 m jak w ofercie, w Sylwestra nie było nawet muzyki, a rezydentka
              powiedziała, że trzeba było jechać na Plac Św. Marka!!!
              Nie rozwodząc się dłużej podkeślamy, że z biurem Rainbow Tours nigdzie się nie
              wybierzemy, chyba że do sądu, a wszystkich przestrzegamy przed tą firmą.
        • Gość: Klient Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.idea.pl 05.06.05, 08:08
          Przeciez to jest zalosne! Po takiej wpadce biuro podrozy zamiast wystapic z inicjatywa i iprzeprosic poszkodowanych klientow, zaoferowac godziwa rekompensate probuje sie ratowac kazac swoim pracownikom podszywac sie pod klientow i falszowac pozytywne wpisy na forach internetowych, Zenada! Ta dyskusja otworzyla mi oczy, bede trzymac sie jak najdalej od Raibouw Tours. A pracownicy firmy powinni przestac udawac, ze to jest praca jak kazda inna - bierzecie aktywny i czynny udzial w oszukiwaniu i okradaniu ludzi!
      • bianka77 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 14.06.05, 11:47
        Niestety nie jestes wiarygodna. Moim zdaniem, albo pracujesz dla RT albo masz
        nie pokolei w głowie. Można zobaczyć zdjęcia, same mówią za siebie. A jeżeli
        jest w umowie, ze biuro gwarantuje poszczególne rzeczy, to one muszą być. To
        się nazywa OSZUSTWO. Andrzej - dzięki za ostrzeżenie. Z pewnością z RT nie
        pojade na wakacje. Dzięki takim danym przekazywanym sobie, może uda sie
        zlikwidować takich naciągaczy jak RT.
    • Gość: Mufff Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:45
      Jak czytam tego posta i inne na temat innych biur, to zastanawiam się co robić,
      skoro większośc biur notuje takie akcje? Bardzo podoba mi się spot TV, który
      teraz leci Federacji Konsumentów, kojarzycie kobietę, która mówi do
      rezydenta "dlaczego tylko Pan wygląda jak w katalogu" :), świetna robota, ale
      może należy pójść krok dalej, przeprowadzic jakąś ogólnonarodową kampanię?
      Muff
    • Gość: Jan N. Rybnik Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.05, 21:53
      Byłem na tej samej imprezie Rainbow Tours. Nic nie można dodać do tego, co już
      napisał Andrzej. Zdecydowanie odradzam tych wczasów ewentualnym kandydatom. Nie
      mam wątpliwości co do tego, że niby dobre biuro turystyczne w tym przypadku
      jest naciągaczem.
    • Gość: Marek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 80.50.60.* 02.06.05, 09:34
      Dzięki za ostrzeżenie!!! Już prawie się zdecydowałem na wyjazd na tę imprezę we
      wrześniu, a w takim przypadku mam poważne wątpliwości. Jeżeli chodzi o
      Rainbowtours, to akurat mam dosyć pozytywne doświadczenia sprzed 2 lat (pobyt w
      Portugalii), wszystko było dokładnie tak jak w ofercie. Przyczepić się można
      było jedynie do cen wycieczek fakultatywnych (Lizbona, Fatima, Sewilla) -
      wyższych o 50% od cen miejscowych biur.
      • anmanika Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 02.06.05, 14:23
        Imprezy kupowane w biurze podrozy generalnie sa drozsze niz kupowane u
        lokalnego touroperatora, tak od 50 do 100%.
        Ja generalnie przestalam jezdzic z biurami podrozy, sama zalatwiam przelot i
        hotel. Wtedy mozna miec pretensje tylko do siebie jak cos jest nie tak.
    • alibaba355 andrzej, troche lodu na glowe... 02.06.05, 15:01
      i przestanie boleć...

skad tyle jadu w ludziach ??

najlepszy kawałek - cytat z andrzeja: "dom starców co slychac, widac i czuć..."
      niezły burak jesteś andrzeju...
      masz jakis problem ze staruszakmi ?? miejsce w autobusie ci podsiadła ??
      • Gość: Gosia Re: andrzej, troche lodu na glowe... IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 02.06.05, 20:29
        Oj Ali Babo, pomieszkaj kilka tygodni w domu starców i wtedy się wypowiedz
        ponownie na forum.
        • alibaba355 gosiu co rozumek masz jak komar jaja 03.06.05, 14:00
          a zatem,

kto komu kazał mieszkac w domu starców??
          wg andrzeja tam kiedys był dom starców - chcoc nikt tego nie moze potwierdzić...

zanim cos napiszesz kochana to przeczytaj 3 razy...

ponadto jak widze maz duzy i jak sadze bezinteresowny zal do Rainbow Tours...
          piszesz tak bardzo ogolnikowo...
          setki niepochlebnych opinii... ja wrzucilem hasło Rainbow tours w wyszukiwarke
          i nie znalzlem poza andrzejem innych niepochlebnych...

fantazja ponosi ?? czy po prostu pracujesz w konkurencji i zal ci dupe sciska
          że tam kupuja a u ciebie nie ??
          • Gość: Gosia Zmień pseudonim na "komar". IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 08.06.05, 20:24
            A moje opisy dotyczące firmy Rainbow Tours są liczne i szczegółowe i wynikające
            z własnych turystycznych doświadczeń. Znajdź je sobie.
      • Gość: Jacek Re: andrzej, troche lodu na glowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:18
        Właściwie to juz nie chciałem pisać w tym wątku, ale jak czytam Twoje posty
        alibaba355 broniące tego biura to krew mnie zalewa.Nie wiem jak faktycznie było
        na wycieczce Andrzeja, ale wierze mu bo sam doświadczyłem w Chorwacji bardzo
        kiepskich warunków zakwaterowania (miał być luksusowy hotel) i kiepskiego
        wyzywienia.Jedynie program wycieczkowy odbył się jak w planie.
        Na inne broniące posty odpowiem tak - gdyby o mojej wycieczce w Chorwacji ktoś
        pisał, że tam był i był zadowolony to bym się śmiał i na pewno bym w to nie
        uwierzył, bo niezadowoleni z warunków jakie nam zaoferowano byli wszyscy mniej
        lub bardziej.Dodam, że ta oferta wycieczki objacdowej po Chorwacji jest cały
        czas ale hotel jest inny , wtedy kilka lat temu był "Reznik" lub podobnie.
        • Gość: Jussio Re: andrzej, troche lodu na glowe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 07:56
          Ja tez jak czytam niektore posty to mi szcena opada! Kantuja ich na potege, oni
          siedza cicho a jak ktos ma jaja zeby sie postawic to go inni zaczynaja uciszac.
          ale jaja! Wracam do Polski i zakladam biuro podrozy :-))) A tak powaznie, to
          wiekszosc tych postow "broniacych" biura podrozy jest pisanych przez-
          przyjrzyjcie sie adresom IP :-)Riura Rainbow Tours?
    • Gość: Gosia Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 02.06.05, 21:32
      O firmie tej napisano setki negatywnych opinii - bez efektu, nadal ma klientów.
      I nadal uprawia kpiny. Moje doświadczenia z objazdówki po Chorwacji i wczasów w
      Bułgarii: pchanie różnych autokarów, hotele o standardzie baraków, karaluchy,
      brak informacji, rezydenci-amatorzy, kierowcy z przypadku, bezczelność pilotów,
      brak list pasażerów, przejazdy trwajace dobę dłużej niż podaje katalog a w
      biurze firmy zwykłe chamstwo. I tak dalej. I jak widać nic się nie zmieniło. I
      nic się nie zmieni.
      • tatimati Re: Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! 03.06.05, 14:22
        LUDZIE!

O co chodzi?????
        Nie rozumiem was, widzieliście zdjęcia???????
        Albo nie, albo poprostu chcecie przysr.. człowiekowi i udajecie ślepych.
        Bo mam wrażenie, że chodzi tylko z zwyczajną netową pyskówkę, fakty
        zaprezentowane na zdjęciach są wystarczające, by mieć do biura pretensje i
        poinformować o tym innych.

Tak na marginesie:
        wiecie co? Moja kuzynka pracuje w biurze podróży, będąc kiedyś u niej byłam
        świadkiem takiej sytuacji: trzy panny siedziały przy swoich kompach, właśnie na
        turystycznym forum gazetowym i wychwalały hotele, biuro, podważając negatywne
        opinie, bawiąc się przy tym doskonale porównując "swoje" opinie na temat
        właśnie zakończonych pobytów . Cóż, wcale nie mówię, że to norma, ale...bywa i
        tak
        • Gość: kika Re: Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:19
          pod warunkiem ze zdjęcia są dobrze zrobione.... a te tutaj no ich jakość jest
          taka sobie, a co do nagonki na człowieka , sorry ale jak ktoś o kimś pisze
          np. "ciota, kłamca , oszust" a tak Andrzej pisał w blogu o rezydencie to
          powinien liczyć się z również niepochlebną opinią o sobie.
          • Gość: kibol Re: Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 15:44
            Ty, Kika, nawet prezydent Warszawy nie lubi ich :-)))
            • linn_linn Re: Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! 05.06.05, 12:24
              Nie wiem jak w Polsce. We Wloszech klient mialby zwrot wszystkich wydatkow PLUS
              odszkodowanie za zmarnowane wakacje / takie prawo obowiazuje w UE /. Moze sam
              mialby z tym duzo zachodu, ale znajac wloskie organizacje konsumentow pomoglyby
              bardzo chetnie.
              • anmanika Re: Ludzie nie czytają postów przed wyjazdem ! 06.06.05, 10:48
                Podobno mamy europejskie prawo konsumenckie:
                www.federacja-konsumentow.org.pl/
    • Gość: Alberto Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 06:26
      A czy ktos z pozostalych uczestnikow tej zalosnej wyprawy dostal te 150 zl;
      ktore mowili ze chca oddac? Bo ja nie , nikt nawet sie nie kontaktowal się ze
      mną w tej sprawie. Moze czekaja na podanie z zlacznikiem?
    • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:36
      Tez nie dostalem tych 150 zl :-)
    • mama75 tak sobie czytam... 10.06.05, 18:52
      wiecie co? tak sobie czytam i az przykro sie czlowiekowi robi. Pracowalam wiele
      lat w biurze podrozy. Zawsze staralam sie byc na bierzaco, robilam nadgodziny,
      po pracy i w nocy doksztalcalam sie z dodatkowych informacji. Staralam sie
      zawsze pomagac moim klientom. Nawet najlepsze biura maja czasami wpadki.

Czy Wy myslicie, ze ludzie pracujacy w turystyce nie maja nic innego do roboty,
      tylko naciagac na kase innych i smiac sie, ze udalo sie "kolejnych frajerow
      nabic w butelke"? Prosze nie uogolniac, ze kazdy pracownik w turystyce to
      zwykly dupek.

Przez te wszystie lata mialam ogromne rzesze zadowolonych klientow, ale byli
      tez tacy, ktorzy nie byli zadowoleni z wyjazdu i tym sama pomagalam pisac
      reklamacje, bo uwazalam ze maja racje. Czasami zdazalo sie, ze klienci
      wydzwaniali w nocy do mnie na prywatna kmorke, bo mieli problem z rezydentem,
      recepcjonista czy innym przedstawicielem biura na miejscu.
      Byli tez klienci, ktorzy zle obsluzeni przez innego pracownika potrafili
      uderzyc mnie w twarz pod wplywem emocji.

Dlatego bardzo prosze, nie uogolniajcie, ze kazde biuro to zdzierca i kazdy
      pracownik chce okantowac biednego turyste.

Ufff, no to mi teraz ulzylo, bo az mnie skrecilo jak przeczytalam, ze zalozenie
      biura podrozy to zloty interes, bo jego jedynym celem jest obrabowanie klienta
      z ostatniej zlotowki.

• Gość: Andrzej Re: tak sobie czytam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:48
        "Czy Wy myslicie, ze ludzie pracujacy w turystyce nie maja nic innego do
        roboty,
        tylko naciagac na kase innych i smiac sie, ze udalo sie "kolejnych frajerow
        nabic w butelke"? Prosze nie uogolniac, ze kazdy pracownik w turystyce to
        zwykly dupek. "

Oczywiscie, ze tutaj chodzi o wlascicieli i management, ktory chce zysku za
        wszelka cene po trupach, ale nabici w butelke czyli zwyczajnie mowiac okradzeni
        klienci wrzucaja pracownikow do jednego worka.

Byc moze jest to polityka firmy Rainbow Tours, bo o nich sie czyta najwiecej,
        zeby wcisnac kit, zgarnac jak najwiecej kasy i spalawic klienta, ktory ma
        pretensje.

Tam na miejscu to wygladalo dokladnie tak, ze to jest spojna strategia
        poczynajac od tego kto zdecydowal, zeby oszukac klientow a konczac na
        rezydencie, ktory rznal glupa i klamal albio ze zalatwil cos albo zapyatny
        dlaczego klient nie otrzymal posilku za ktory zaplacil twierdzil w zywe oczy ze
        sniadanie jest super.

Praktyki kilku kanciarzy rzutuja na cal branze, wlaczajac pracownikow, ktorzy
        staraja sie dobrze pracowac.

Nie wierze, ze pracownicy Rainbow Tours nie sa swiadomi tego ze oszukuja
        klientow juz na etapie sprzedazy. Uwazam, ze robia to z cala premedytacja i nie
        ma co sie nad nimi rozczulac.
    • Gość: Gosia Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.bsn1.pl / 212.244.184.* 14.06.05, 11:23
      cześć, byłam na sycylii przed sezozem tego roku. Jezeli wybieramy na urlop
      termin przed sesonem, trzeba się liczyć z tym, ze teren bedzie nie
      zagospodarowany, ze basen bedzie jeszcze przed czyszczeniem, ze ogolnie bedzie
      jeszcze skromnie. Porownując ceny sesonu i przed sezonem widac znaczną róznice,
      wlasnie dlatego, ze przed sezonem nie jest jeszcze przygotowany hotel w 100%
      Mieszkałam w tym hotelu, i wiem, ze zdięcia, ktore sa przedstawione w blogu, sa
      bardzo slabe, restauracje wygląda w rzeczywistosci tak jak przedstawiona jest w
      katalogu, a pokoje sa po remoncie i mam kilka ich zdięć, ktore moge
      przedstawic. Widok z pokoju po jednej stronie budynku jest na wulkan, (BZDURA
      JEST TO, ZE NIE MA TAM WIDOKU NA ETNE).

Przytocze pismo, które otrzymałam wraz z rekompensatą:

"Pragnę Państwa poinformować, iż hotel Atlantis Palace sprzedawany dotychczas
      jako obiekt kategorii **** spełnia wszystkie kryteria hotelu 4-gwiazdkowego
      (dostosowanie podczas niedawnego remontu), jednak wciąż czeka na decyzję
      administracyjną w tej sprawie i oficjalne przyznanie czwartej gwiazdki.
      Z tego powodu hotel Atlantis Palace będziemy od tej chwili sprzedawać jako
      obiekt kategorii ***+ po cenie hotelu Park Oasi***. Klienci, którzy zakupili do
      tej pory wczasy w hotelu Atlantis Palace będą mieli odpowiednio obniżoną cenę.
      Serdecznie przepraszamy za zaistniałe zmiany."
      • Gość: Autor Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:30
        Bzdury piszesz Gosiu, chocby dlatego, ze stolowka (bo nie restauracja)
        wygladala dokladnie tak jak na zdjeciach, ktore moga byc slabe, ale nawet gdyby
        byly lepsze to nie przybedzie na nich jedzenia ani elegancji. MOze bylas w
        innym terminie. A cena jaka my placilismy nie byla "przedsezonowa" tylko
        normalna i nikt nie uprzdzal ze to co jest opisane w ofercie nie dotyczy
        naszego wyjazdu tylko jakiegos innego terminu. Zamiast pisac bzdury, wracaj do
        pracy wciskac klientom wycieczki Rainbow Tours. Jedno co piszesz to prawda-
        byly 3 pokoje z widokiem na Etne reszta byla na budowe lub droge i podjazd pod
        hotel.
      • bianka77 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 14.06.05, 12:15
        Na szczęście Andrzej zamieścił zdjęcia, i takie uwagi jak Twoje świadczą tylko
        o tym, ze masz interes w bronieniu RT. Nie, to nie jest prawda, ze ceny poza
        sezonem są niższe, ponieważ sie przygotowują do sezonu! Po porstu jest poza
        sezonem. A co powiesz na brak obiecanego darmowego busa? Gdzie jest to centrum
        turystyczne? leżaki na plaży? Jak można być tak stronniczą???? Widze Andrzej ze
        rozsierdziłeś swoją antyreklamą RT i jeszce dalej zamiast przeprosić starają
        sie mydlić oczy ludziom. Najwyraźniej osiągasz sukces. Jestem zniesmaczona tym
        co przeczytałam w poście "Gosi".
    • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:24
      Zachowanie Rainbow Tours po imprezie nie odbiega od calosci uslugi a nawet jest
      gorsze. Gdyby to porownac do ich "czterogwiazkowych sniadan" to nawet nie ma 3
      podlej jakosci plasterkow - jest pusty talez.

Do dzis ani "przepraszam" , ani odpowiedzi na przeslane e-mailem zgloszenie
      reklamacji (nawet brak stadrdowego - przyjelismy reklamacje", ani na wyslany
      kurierem list z reklamacja. NIC. Glucha cisza.

Jezeli z jakichs masochistycznych powodow jewszcze w ogole bierzesz pod uwage
      wyjazd z nimi to najpierw przejdz szybki kurs czytania ich ofert na
      rainbowkant.blog.pl gdzie opisalem moj pobyt z nimi pare tygodni temu.
    • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 12:16
      Gosiu , pieprzysz glupstwa.
      Polecam artykul w Rzeczypospolitej:
      Prawo co dnia
      PRAWO CYWILNE Biuro turystycznie zwróci pieniądze za wycieczkę

Gwiazdki zobowiązują wszędzie

Biuro turystyczne Wezyr Holiday musi zwrócić czteroosobowej rodzinie dwie
      trzecie ceny wycieczki, gdyż standard hotelu nie odpowiadał ofercie

Warunki pobytu muszą być zgodne z tymi, które były przedstawione na zdjęciach w
      katalogu
      (c) JAKUB OSTAŁOWSKI
      Turyści przez dwa tygodnie korzystali ze wspaniałego tureckiego klimatu, ale
      nie tak, jak zaplanowali. Boleśnie przekonali się, że pięć gwiazdek w Turcji to
      nie to samo co w Europie. Dlatego sąd I instancji nakazał zwrot 100 proc.
      kosztów i pobytu, i przelotu. Wczoraj warszawski Sąd Apelacyjny ograniczył
      zwrot do dwóch trzecich ceny.

Zamiast katalogu kołowrót
      Państwo B. (on z zawodu bankowiec) z dwoma małymi synami chcieli mieć komfort i
      spokój podczas wakacji. Dlatego wybierając turecką riwierę (Alanya), wykupili w
      znanym biurze turystycznym miejsca w hotelu z pięcioma gwiazdkami.

Katalog ze zdjęciami typowego pokoju upewniał, że każdy gość ma widok na morze
      bądź ogród botaniczny, a obiekt jest przyjazny dzieciom. Na miejscu
      zobaczylijednak, że pokój jest znacznie mniejszy, ściany miejscami brudne (w
      łazience ślady zagrzybienia), a tapeta gdzieniegdzie odkleja się od ściany. Z
      okna zamiast ogrodu widzieli drogę i pojedyncze drzewo oraz rzucający się w
      oczy duży agregat klimatyzacyjny, który na dodatek głośno pracował. Jakkolwiek
      by sobie wyobrażać azjatyckie standardy, nie był to widok na ogród.

Gdy zgłosili zastrzeżenia rezydentowi, ten zaoferował inny pokój, ale nad
      restauracją na 1700 osób, więc odmówili. Trzeciego dnia dziecko doznało
      zatrucia pokarmowego (kilka dni było w szpitalu), niedługo potem zachorowało
      drugie. Państwo B. postanowili zmienić hotel nawet za dopłatą 300 dolarów, ale
      turecki kontrahent biura uzależnił zamianę od pisemnego oświadczenia, że nie
      mają żadnych zastrzeżeń. Chcieli przerwać urlop i wrócić do kraju, ale nie było
      miejsca w samolocie i musieliby płacić z własnej kieszeni. Wten sposób dotrwali
      do końca dwutygodniowego wyjazdu.

Zepsute wakacje
      Sąd Okręgowy zasądził całe żądane odszkodowanie, tj. zwrot całkowitej ceny
      wycieczki - 13,8 tys. zł. Nie zasądził natomiast zadośćuczynienia (po 5 tys. zł
      dla każdej osoby) za zmarnowany urlop i przykrości związane zwłaszcza z chorobą
      dzieci. Nie udowodniono bowiem, że nastąpiła ona z winy hotelu - dolegliwości
      ujawniły się po jakiejś wyjazdowej imprezie.

Sąd uznał natomiast, że wysoki standard gwarantował klientom, oprócz umowy,
      katalog, który zawierał zdjęcie eleganckiego czteroosobowego pokoju. Mieli więc
      podstawy oczekiwać, że zaprezentowany pokój z widokiem na błękitny basen jest
      taki sam jak ten, w którym przyjdzie im spędzić wakacje. To, że w Turcji
      gwiazdki znaczą nieco mniej, jest bez znaczenia - wysoki standard powinien być
      zapewniony.

- Tylko kilka hoteli na świecie ma więcej niż pięć gwiazdek - mówił przed Sądem
      Apelacyjnym Dariusz Skuza, pełnomocnik powodów. - Kupując tak drogą wycieczkę,
      mieli prawo oczekiwać, że zastaną warunki takie, jak w folderze, w każdym razie
      na najwyższym poziomie. Liczyli na spokój, a nie stres i kłopoty organizacyjne.

- To nie wina biura, że dzieci zachorowały, że rodzina ta prawie cały czas
      spędziła w hotelowym pokoju. Mimo tych perypetii skorzystali jednak w jakimś
      stopniu z wyjazdu do tego atrakcyjnego kurortu - replikowała pełnomocnik Wezyra
      Beata Szwedzik. - Poza tym nie zapłacili oni za pokój czteroosobowy, a taki był
      na zdjęciu, ale za dwójkę z dostawką.

Reklama nie oferta
      Sąd Apelacyjny to zauważył (dzień wcześniej oglądał kasetę o hotelu),nie
      zgodził się też z podstawowym argumentem pozwu (i sądu okręgowego), że katalog
      ów wiązał biuro. Zdaniem sądu nie miał on charakteru ofertowego, ale
      reklamowy. - Nie pokazywał pokoju, jaki akurat powodowie wykupili - powiedziała
      sędzia Anna Owczarek.

Jednak Sąd Apelacyjny nie miał wątpliwości, że standard na miejscu nie
      odpowiadał umowie turystycznej. Dlatego tylko w części uwzględnił argumentację
      biura i zwrot ceny wycieczki ograniczył do 9,2 tys. zł, czyli dwóch trzecich
      ceny (sygn. I Aca 941/04).

Wyrok jest ostateczny.

MAREK DOMAGALSKI

--------------------------------------------------------------------------------

Ochrona klienta
      Organizator turystyki odpowiada (art. 11a ustawy o usługach turystycznych) za
      niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy o świadczenie usług turystycznych,
      chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest spowodowane wyłącznie:
      > działaniem lub zaniechaniem klienta,
      > działaniem lub zaniechaniem osób trzecich, nieuczestniczących w wykonywaniu
      usług przewidzianych w umowie, jeżeli tych działań lub zaniechań nie można było
      przewidzieć ani uniknąć,
      > siłą wyższą.

Wyłączenie odpowiedzialności za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy
      wyżej wymienionych wypadkach nie zwalnia organizatora turystyki od obowiązku
      udzielenia w czasie trwania imprezy turystycznej pomocy poszkodowanemu
      klientowi.

Drukuj artykuł
      Wyślij artykuł

| Bez polskich znaków |
      | Rzeczpospolita | Z ostatniej chwili | Archiwum | Serwis Ekonomiczny | Serwis
      Prawny | Cennik | Regulamin | Serwis WAP | Prenumerata
      | Reklama | English/Deutsch | Klub Rzeczpospolitej | O nas | Kontakt |
      © Copyright by Presspublica Sp. z o.o.

• Gość: gość Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 17:17
      Ja co prawda byłam w innym miejscu z tym biurem,ale też zostałam oszukana i
      jestem niezadowolona.Odradzam to biuro.
      • abbon Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 27.06.05, 22:47
        Andrzeju,
        Wspominales w jednym z postow ze przedstawisz opinie na ten temat pracownikow z
        biur podrozy, chetnie je przeczytam :)
        Pozdrawiam
    • Gość: Śmiech przez płacz Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 62.244.146.* 28.06.05, 13:45
      Śmieszy mnie to wszystko i zarazem płakać się chce. POpieram działania takich
      osób jak Andrzej. Piewcom zachwytliwym dziękujemy. Jeśli ktoś kupije w salonie
      mercedesa S klasy i płaci za niego odpowiednio słono, a dostaje A klasę to jest
      to ok czy nie? Dziwię się tym którzy mówią że nie ma co narzekać chociaz nie
      wszystko było tak jak wyglądało przed wyjzdem. Umowa to umowa, a umów trzeba
      dotryzmywać. Ludzie czy nie widzicie że sami wpadacie we własną pułapkę>
      Masowość, powtarzam tylko masowość takich wystąpień jak ANdrzeja i zero,
      powtarzam zero toleracncji dla nadużywajacych i naciągajacyh podmiotów, nie
      tylko biur podrózy, wypleni takie praktyki z codzienności. Nierzetelnym
      dziękujemy, nie o taką Polskę walczyliśmy. Sam nie jeżdżę z biurami podróży,
      jeżdżę na własną rękę, ale nie mam jeszcze dzieci i rozumiem ludzi którzy je
      mają i nie mają takiego luksusu jak ja dotychczas. Dlatego popieram i
      przyklaskuję takim wsytąpieniom. Nawiasem mówiąc Andrzeju, jeśli potrafisz
      udowonić że piewcy są w rzeczywistiości pracownikami RT, poznając po adresie IP
      zapraszam do prokuratora, bo to jest świadome i celowe działanie zmierzajace do
      oszustwa. Jak są tacy hojracy to niech piszą swoje prawdziwe pochodzenie
      firmowe a nie podszywają sie pod XiY.Swoja drogą ludzi z południowej Polski
      korzystaja z biur podróży w Czechach, łatwo domyślić się dlaczego - są rzetelni
      egra omnes jak słyszałem z wielu naocznych relacji. Ma być 4 gwiazdki jest 4.
      Pozdrawiam i zyczę wytrwałości.
      • abbon Podobna sprawa - Gryf Travel z Katowic 29.06.05, 15:28
        Ja przezylem podobna historie w 2002 roku. Pojechalem z trojka znajomych na oboz
        mlodziezowy do Montenegro. W ofercie wszystko wygladalo swietnie - 14 dni
        pobytu, znany Kurort Bijela, hotel z klimatyzacja, balkonami i lazienkami.
        Piaszczysta plaza tuz przed hotelem, pelno ciekawych wycieczek.
        Rzeczywistosc:
        -Hotel ok 30 km od Bijeli, kompletna dziura
        -klimatyzaca sterowana centralnie (czyt - dzialala jeden dzien i ciekla z niej woda)
        -"balkony" to drzwi balkonowe zasloniete barierka
        -lazienki - woda byla ok 4-6 godzin dziennie, w toalecie stal baniak na wode
        zeby bylo czym spuszczac wode.
        -piaszczysta plaza - betonowe molo oklejone ostrymi jak brzytwa muszlami.
        -wycieczek nawet nie chce mi sie komentowac.
        -pod oknami hotelu byla dyskoteka na swiezym powietrzu gdzie zjezdzala sie
        lokalna mafia swoimi Audi TT
        -jedzenie bylo okropne, raz zdarzylo sie ze bylo splesniale.
        Moja matka zrobila awanture wlascicielowi biura i wszyscy zaczeli dostawac bony
        na pizze raz dziennie.
        Zrobilismy zdjecia, zlozylismy reklamacje oczywiscie biuro odmowilo, przesylajac
        nam jakies idiotyczne podziekowania od zakladow pracy z ktorych wyjechaly dzieci
        pracownikow i byly "zachwycone". Pewnie dlatego, ze pierwszy raz byly za granica.
        Podsumowujac ZDECYDOWANIE ODRADZAM BIURO GRYF TRAVEL Z KATOWIC
        • Gość: Andrzej Re: Podobna sprawa - Gryf Travel z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:54
          Abbon, jak chcesz to przeslij mi te zdjecia, uruchamiam strone www na ktorej
          bedzie kazdy mogl zamiescic zdjecia "folder" i "naprawde". Mozna bedzie nawet
          wysylac mms'ami bezposrednio z miejsca pobytu.

W ten sposob zrobimy masowa akcje 'zero tolerancji' dla kanciarzy. Jesli chodzi
          o informacje z pierwszej reki od pracownikow biur to jeszcze zbieram i wkrotce
          zamieszcze bezplatnie w formi e-booka na wspomnianej wyzej stronce oran na
          rainbowkant.blog.onet.pl
    • tszche Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 30.06.05, 18:08
      Hmm. Tak sobie czytam te wypowiedzi na tym forum i widzę, że stanowi ono
      głównie estradę dla popisów w rzucaniu kalumniami (ale to normalne u Polaków).
      Przeglądałem zdjęcia zamieszczone na Twoim blogu i czytałem Twoje żale.
      Zastanawia mnie tylko, czy zrobiłeś coś oprócz nagłośnienia "Twojego"
      postrzegania świadczonych usług przez RT. Czy wniosłeś jakieś formalne
      reklamacje? A jeśli tak to jakie przyniosły one skutek?
      Natomiast jeśli nie to Twoje wypowiedzi i Twój blog pozostaną tylko kalumniami.
      Przypomnę jeszcze, że podobnie jak Ty postępował niejaki Lech K. obrażając
      Mieczysława W., za co został skazany w procesie cywilnym i karnym w pierwszej
      instancji.

PS. Nie jestem pracownikiem żadnego biura podróży.
      • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 19:34
        Oczywiscie, ze oprocz tego zrobilem inne przewidziane w takiej sytuacji
        procedury, ktore na razie nie daly skutku. Poza tym to co pisze to nie sa
        moje 'zale" tylko ostrzezenie dla innych. "Kalumnie" - ladne slowo :-)>, ale
        jak Ci wcisna w sklepie zlezaly towar i nie beda chcieli oddqac kasy to pewnie
        nie bedziesz mial takich "poitycznych" \skojarzen jak te z "Lechem K." (pewnie
        bratem niejakiego Kaczyńskiego J. :-)?) Chodziło Ci o prezydenta Warszawy Lecha
        kaczyńskiego? NIe bój sie jeszcze nikogo nie aresztowali za napisanie pełnego
        nazwiska kandydata na prezydenta :-)Mieszkasz w jakims miescie strachów? Wierz
        mi wolno pisac nazwy firm, z ktorych towarow nie jestes zadowolony. Ochrona
        danych osobowych nie obejmuje np Coca C. :-) gdy np napiszesz, ze gaz z niej
        uszedł.
        • tszche Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 30.06.05, 20:54
          Ja po prostu staram się być poprawny "politycznie"?!
          Póki sprawa nie zostanie rozstrzygnięta formalnie, nie mogę stwierdzić kto ma
          racje: Ty czy RT. Natomiast nie podoba mi się sposób, jak to
          ująłeś, "reklamowania" kupionego przez Ciebie produktu (czy w tym przypadku
          usługi). Niech Twoją reklamację uwzględni odpowiedni do tego organ, a potem
          będziesz mógł się do woli chwalić, że wygrałeś spór z biurem podróży.
          Wyobraź sobie teraz taką sytuację: biuro podróży RT rozpoczyna kampanię wśród
          innych biur podróży, w której to szkaluje Twoje dobre imię, np. mówiąc, że pan
          Andrzej taki i taki to się awanturuje i wymyśla i na pewno będziecie mieli z
          nim problemy, więc nie sprzedawajcie mu żadnych wycieczek. Nie wiem czy
          oglądałeś taką głupawą komedię o rodzinie Bundy'ich, w którym to przewijał się
          gag iż tego pana (zdjęcie Alla Bundy-ego) nie obsługujemy. Może to i jest
          prawnie dozwolone ale, moim skromnym zdaniem etycznie naganne.
          • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:54
            Wyobrażam sobie taka kampanie :-) Problem polega na tym, ze takie biura licza
            na to ze nabrani klienci beda "grali w ich gre" czyli beda slac papierki do
            nich tam i zpowrotem, procesowac sie latami itp. ich prawnicy beda to
            przewlekac latami i sprawa zgasnie bo klientowi sie odechce albo znudzi albo
            straci cierpliwosc. A nawet jak jednemu czy nawet 10 na przestrzeni tych lat
            uda sie wygrac sprawe to 1000 innych machnie reka. To jest tak jak z firmami
            ubezpieczeniowymi - odmawiaja wyplaty odszkodowania niejako "z automatu" i
            dopiero jak jeden na 100 albo mniej poda sprawe do sadu to mu wyplacaja a
            reszta to "czysty" zarobek. Proponuje wszystkim, zeby przestac "grac w ich gre"
            tylko dodac wlasna, co dzieki internetowi nabiera nowego wymiaru. Na przyklad
            ja przestrzeglem prawie 28 000 osob przed korzystaniem z Rainbow Tours. Jak
            zrobi to 100 osob tak skutecznie to mamy 2 800 000 osob ostrzezonych (a ilu
            jest w Polsce ludzi korzystajacych z organizowanej turystyki wyjazdowej). Inne
            biura sie zastanowia dwa razy czy robic taki przekret. I oto chodzi.

Ty sie starasz byc "poprawny politycznie" a ja nie, mam to gdzies :-). W Twoim
            hipotetycznym scenariuszu inne biura "ostrzezone" przede mna nie beda
            mnie "obslugiwaly" (jak u Barei)? To jest na odwrot, to ja (my setki tysiecy
            klientow biur) mam pieniadze, na ktore biura poluja, jedne dajac dobry towar
            wart pieniedzy, a inne naciagaja na tandete (jak te niedzialajace aparaty od
            cyganow, ostatnio). Ja juz kolejny wyjazd w te wakacje kupilem za granica,
            korzystajac z Yahoo, bo zawsze wczesniej wszystko sie sprawdzalo w 100% a
            czasem nawet lepiej. Odwale 2.5 godziny dluzej w samolocie lecac przez Londyn,
            ale dalej wszystko jest na 100% OK i za podobne pieniadze.

Niestety, jak widac po niektorych postach, zawsze sie znajda ludzie, ktorzy
            kupia w takich biurach z roznych powodow, wiec do konca nie da ich sie
            wyeliminowac z rynku, ale mozna troche przykrocic naciagactwo.

Nie wiem o jakiej etyce piszesz. czy wedlug Ciebie etyczne jest siedzenie cicho
            do czasu wygrania procesu, a nieetyczne jest powiedzenie glosno, ze Cie
            oszukano lub okradziono? Wedlug mnie jak sprzedawca rezygnuje z etycznego
            handlu tylko wybiera kantowanie to automatycznie traci prawo do bycia
            traktowanym wedlug miar "etyki" cokolwiek to znaczy. Inaczej to bedzie tak jak
            z bandytami, ktorzy sie wlamuja do twojego domu ale jak im zrobisz krzywde np
            wbijajac widelec w tylek lub lamiac noge to podaja Cie do sadu o odszkodowanie
            za utrate zdrowia. Troche to jest postawione naglowie. Zlodziej powienien miec
            jano powiedziane - kradniesz w czyims domu to nie ochrona prawna Cie przestaje
            dotyczyc. Tak jak w USA bandzior zlapany w domu moze zostac odstrzelony i to
            jest "obrona". Jak rainbow Tours zdecydowalo sie na oszukiwanie klientow to ma
            swiadomosc, ze rekawice ida w kat. Chyba,ze jestes za karaniem tych co
            uszkadzaja zlodziei broniac swoijego zycia, dobytku lub zdrowia?
            • tszche Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 01.07.05, 11:19
              Po pierwsze: bardzo uogólniasz swoją sytuację. To, że Ty zostałeś może oszukany
              przez RT nie oznacza, że RT oszukuje wszystkich (a niestety bardzo często w
              swoich wypowiedziach tak piszesz, z reszta nie tylko Ty)
              Po drugie: Póki nie zostanie formalnie orzeczona wina (lub niewinniość) jednej
              ze stron to należy domniemywać niewinność. Dlatego ja, jako osoba postronna
              jestem raczej skłonny sądzić iż Twoje słowa są, jak to nazwałem "kalumniami"
              Po trzecie: To, że Twoja stronę odwiedziło ponad 28 000 osób (a dokładnie
              mówiąc "odnotowałeś 28 000 wejść" - ja wchodziłem na nią minimum 5 razy) nie
              oznacza, że wszyscy podzielają teraz Twój punkt widzenia - ja, podobnie jak
              kilka osób na tym forum go nie podzielam.
              Po czwarte: Metafora z bandziorami i widelcem tu nie ma zastosowania, bo
              absolutnie nie ma tu mowy o obronie koniecznej, a raczej próbie wykonania
              samosądu przy wątpliwych dowodach winy. Jak lubisz porównania do Stanów
              Zjednoczonych to raczej rzuciłbym przykład z Dzikim Zachodem i zwalaniem winy
              na Indian za np. napady na dyliżanse.
              • Gość: inoza Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 20:10
                Jestes prawnikiem z RT?
                • Gość: kasandra Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:46
                  ludzie, macie jakąś obsesję...??? czytam te forum i zastanawiam sie kto na nim
                  pisze?
                  no coments

• tszche Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 02.07.05, 09:38
                  Nie jestem prawnikiem, nie pracuje w RT, nie mam znajomych którzy tam pracują i
                  nic mnie nie łączy z tą firmą (ani z Sycylią ;).
                  Po prostu nie spodobało mi się to, co jest tu wypisywane na tym forum.
                  • Gość: Turysta Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: 81.219.21.* 02.07.05, 15:06
                    Przez przypadek trafiłem na to forum..... zobaczyłem zdjęcia na blogu.
                    Dziękuję za informację.
                    Z RT napewno nie pojadę na żadne wakacje.
                    Apropo obrońców RT proszę o zamieszczenie waszych zdjęć z tego hotelu.
                    • izabela73 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 05.07.05, 14:29
                      Jeszcze mała przysługa dla Ciebie, z OPEN TRAVEL też nie jedź. Miałam z nimi
                      prawieże kopię historii Andrzeja.
                      • mk55 tramp travel 05.07.05, 16:21
                        bylam z nimi w Grecji, to byl hotel 3 gwaizdkowy, jedzenie: dokładnie takie jak
                        opisywał Andrzej, juz nawet sie zastanawialam czy to przypadkiem nie wczasy
                        odchudzające?niesety,lepiej dolozyc troche kasy i miec lepsze wawrunki oraz
                        spokojne wakacje bez zbednego marnowania czasu na wyprostowanie "niedociągniec"
                        biura, pozdrawiam i zycze udanych wakacji
                        • Gość: andrzejain Re: tramp travel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 22:28
                          Dolozyc jeszcze troche kasy? Do 2500 juz wydanych!? Przed sezonem to mozna
                          odjac troche kasy i pojechac na jakies uczciwe ** zamiast z Rainbow Tours na te
                          ich pseudo ****.
                  • Gość: Jacek Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:11
                    Nie przesadzaj tszche z tą Twoją "poprawnością polityczną".Andrzej wykupił
                    wycieczkę w biurze Rainbow Tours, które nie wywiązało się ze swoich zobowiązań
                    czy wobec tego aby coś powiedzieć ma czekać na prawomocny wyrok sądu ? A swoją
                    drogą to skoro biuro RT wypłaca jakieś rekompensaty za niewywiązanie się ze
                    swoich obietnic wobec uczestników wycieczki to jednoznacznie przyznaje, że było
                    coś nie tak.

"Po pierwsze: bardzo uogólniasz swoją sytuację. To, że Ty zostałeś może
                    oszukany
                    przez RT nie oznacza, że RT oszukuje wszystkich (a niestety bardzo często w
                    swoich wypowiedziach tak piszesz, z reszta nie tylko Ty)"
                    Jeśli nie jesteś związany z biurem RT nie rozumiem Twojego stanowiska.W tym
                    wątku wiele osób opisało swoje niezadowolenie z biura RT między innymi ja w
                    swoich postach na początku wątku.Czułem się oszukany tak samo jak Andrzej.Biuro
                    nie wywiązało się ze swoich zobowiazań.Nie bierz dosłownie
                    stwierdzenia "oszukuje wszystkich" jeśli takowe padło z ust Andrzeja bo na
                    pewno były też imprezy udane i uczestnicy zadowoleni.Jestem też ciekaw jak Ty
                    byś się zachował gdybyś nie otrzymał tego za co zapłaciłeś i czego oczekiwałeś.
                    Aspekt finansowy to jedno, a frustracja spowodowana nieudanymi wakacjami na
                    które się czekało to drugie.Nie wiem co bardziej boli ?
                    • tszche Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 03.07.05, 13:52
                      Ja nie zabraniam nikomu walki o swoje prawa. Jeśli ktoś czuje sie oszukany to
                      ma w pełni prawo domagać się zadośćuczynienia. Może tez odczuwać złość czy
                      frustrację, ale wyładowywanie jej w taki sposób uważam za niestosowne. Jest to
                      działanie w moim odczuciu według praw Hammurabiego "oko za oko...". Pod
                      względem finansowym roszczenia są skierowane przeciwko osobie prawnej, czyli
                      RT, podczas gdy przyczyną frustracji są osoby fizyczne - pilot wycieczki i
                      właściciel hotelu (ewentualnie zatrudniona tam obsługa odpowiedzialna za
                      sprzątanie i kuchnię). Nie widzę więc powodu, by się "odgrywać" na całym
                      biurze, a także psuć humor innym klientom RT.
                      Osobiście uważam, że relacja Andrzeja i innych jest grubo przesadzona (jedynie
                      kwestia gwiazdek jest bezsprzecznie "kłamstwem" ze strony RT) (przejrzałem
                      dostępne w interrnecie materiały o miejscowości)
                      • izabela73 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 05.07.05, 14:26
                        Po moich "przeżyciach" z OPEN TRAVEL w Bułgarii, w zeszłym roku, wierzę święcie
                        w to co napisali Andrzej i Jacek. OPEN TRAVEL kłamie i oszukuje tak samo. Poza
                        tym, to biuro odpowiada za pracowników, których zatrudnia, za rezydentów,
                        pilotów itd, więc to również ich obciąża zachowanie źle dobranej, słabo lub w
                        ogóle niewykwalifikowanej kadry. Klient nie może ponosić odpowiedzialności za
                        błędy decyzyjne zarządu biura. Klient wybiera ofertę, płaci i żąda wykonania
                        umowy zgodnie z ofertą. Koniec i kropka.
                  • izabela73 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 05.07.05, 14:31
                    Jeszcze bardziej by Ci się nie spodobało, gdybyś zapłacił kupę kasy za super
                    wakacje a zamiast tego miałbyś stres przez 2 tygodnie. Jeśli nie miałeś
                    przykrych doświadczeń z biurami podróży, to zazdroszczę Ci, ale w takim razie
                    nie zabieraj głosu w tej sprawie.
                    • Gość: Marianna Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:32
                      Szokujące.
                      • linn_linn Re: katalog 01.08.05, 15:50
                        Dot. postu Andrzeja z 14 czerwca:

"Reklama nie oferta
                        Sąd Apelacyjny to zauważył (dzień wcześniej oglądał kasetę o hotelu),nie
                        zgodził się też z podstawowym argumentem pozwu (i sądu okręgowego), że katalog
                        ów wiązał biuro. Zdaniem sądu nie miał on charakteru ofertowego, ale
                        reklamowy. - Nie pokazywał pokoju, jaki akurat powodowie wykupili - powiedziała
                        sędzia Anna Owczarek."

Sad Okregowy orzekl prawidlowo: katalog jest integralna czescia umowy, a nie
                        reklama / nawet jesli to jest ulotka wreczana klientowi biura razem z
                        egzemplarzem umowy /. Ma byc tak jak w katalogu: jesli nie, umowa musi jasno o
                        tym mowic.
    • rain_tours2005 Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours 04.08.05, 10:54
      Podobnie w Bułgari - tak tylko podbijam wątek
      • rain_tours2005 I znowu do góry ;) n/t 11.08.05, 13:01
        • rain_tours2005 Re: I znowu do góry ;) n/t 17.08.05, 09:22
          • rupert500 Re: I znowu do góry ;) n/t 19.08.05, 19:05
            Dzieki za ostrzezenie, nie pojechalem z nimi, zmieniajac zdanie w ostatniej
            chwili-znajomi polecieli i mowili, ze syf!
    • Gość: M. Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:10
      Panie Andrzeju!Prosze o kontakt-golebiewska@poczta.fm.
      Mam dla Pana wazne informacje...
      • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 10:07
        Wyslalem Panu maila na podany adres.
        Pozdrawiam
        Andrzej
    • Gość: ja Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 20:56
      moja mama sie z nimi procesowala o te sama wycieczke i wygrala
      • rain_tours2005 Mozna prosić o szczegóły????? 07.08.05, 11:23
        • Gość: elisa1974 reasumujac IP: 213.230.155.* 19.08.05, 21:03
          toz to powiesc powstala, dzisiaj tak z ciekawosci zaczelam ja czytac, w zwiazku
          z tym ze wrocilam z sycylii, zainteresowalo to mnie.
          Czyli wniosek taki: wszystkie biura oszukuja, nas biednych polakow,
          a my za 2500PLN powinnismy rezydowac razem z najlepszymi vipami,ale nik z nas
          nie zastanawial sie jak takie biura otrzymuja oferty wczasow od operatorow,
          przeciez biuro rowniez moglo zostac oklamane przez sysylijskiego opertaora,
          zapewnione o pewnych standartach a potem po wyslaniu pierwszych turnusow w maju,
          okazuje sie ze ludzi sa niezadowoleni. Zgadzam sie ze jezeli biuro nie spelnia
          oferty przedstawionej w katalogu klient ma pelne prawa roszczenia swoich racji,
          poniewaz biuro potwm na pewno bedzie roscilo swoich praw co do operatora.
          Ale po co tyle tej nienawisci, oczerniania przy okazji niewinnych ludzi,
          zalatwiajcie takie sprawy w cywilizowany sposob a nie jak na targu na Kaukazie.
          ok. autorze tej dysputy zrobiles strone ze zdjeciami, piszesz namietnie, teraz
          wystarczy, sadz sie-masz swoje racje, ale nie trac przy tym czlowieczenstwa,
          ciao tutti
          a poza tym sycylia nie ma rozwinietej bazy turystycznej i z tym sie musisz
          pogodzic, za duzo oczekiwales za taka kase (wlochy sa bardzo drogie), na
          przyszlosc bedziesz wiedziec ze jak ci obiecuja cos luksusowego za mala kase to
          na pewno kant.
          • Gość: Rupert Re: reasumujac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:26
            2500 w maju to ie jest tanio, w tym czasie bylem w lepszym hotelu za 1400 i byl
            duzy wybor w ofertach. POpieram autora watku, tu nie chodzi o nienawisc tylko o
            samoobrone przed chciwymi i pozbawionymi skrupulow biurami. Ja tez przeczytalem
            ten caly watek, chyba uwazniej bo doczytalem sie ze biuro mialo pelna wiedze
            przd i w trakcie. Nie poczuwalo sie do zadnych rekompensat i klienci w sadzie
            dochdza swoich roszczen. A powinno przeprosic i zrekompensowac - tak sie to
            robi w sposob cywilizowany. I ten watek w jakims stopniu pomaga nam wszystkim
            egzekwowac uczciwe uslugi. Dziwi mnie to co piszesz, i niektorzy inni
            postowicze, czepiajacy sie autora. Czy to jakas epidemia "mentalnosci ofiary" w
            tym kraju czy mutacja psychologicznego zjawiska "identyfikacji z terrorysta"
            tyle ze tym razem to jest "identyfikacja z naciagaczem".
            Zycze udanych wakacji :-) Ja jade jeszc
          • Gość: Rupert Re: reasumujac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:28
            2500 w maju to ie jest tanio, w tym czasie bylem w lepszym hotelu za 1400 i byl
            duzy wybor w ofertach. POpieram autora watku, tu nie chodzi o nienawisc tylko o
            samoobrone przed chciwymi i pozbawionymi skrupulow biurami. Ja tez przeczytalem
            ten caly watek, chyba uwazniej bo doczytalem sie ze biuro mialo pelna wiedze
            przd i w trakcie. Nie poczuwalo sie do zadnych rekompensat i klienci w sadzie
            dochdza swoich roszczen. A powinno przeprosic i zrekompensowac - tak sie to
            robi w sposob cywilizowany. I ten watek w jakims stopniu pomaga nam wszystkim
            egzekwowac uczciwe uslugi. Dziwi mnie to co piszesz, i niektorzy inni
            postowicze, czepiajacy sie autora. Czy to jakas epidemia "mentalnosci ofiary" w
            tym kraju czy mutacja psychologicznego zjawiska "identyfikacji z terrorysta"
            tyle ze tym razem to jest "identyfikacja z naciagaczem".
            Zycze udanych wakacji :-) Ja jade jeszcze raz na 2 tyg ale tym razem kupilem za
            granica - tez przez internet,ale jestem jakos spokojniejszy. Moze dlatego ze
            kupilem za granica? :-)
    • Gość: Andrzej Re: Sycylijskie oszustwo Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:46
      A to zeby odzsiewyc temat!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka