Dodaj do ulubionych

czy pijecie jakies zioła??

22.12.04, 15:03
Właśnie. Czy pijecie jakieś zioła i czy są tego efekty?
Ja piję mieszankę, która ponoć reguluje hormony. Na razie nic nie mogę
powiedzieć o rezultatach, bo to dopiero 24d pierwszego cyklu na ziołach.
Moim utrapieniem sa plamienia przed @. Jak na razie na plamienie się nie
zapowiada (przy 27 dniowych ostatnio cyklach). No ale zobaczymy. Opowiem po
świętach.wink
Obserwuj wątek
    • sabi35 Re: czy pijecie jakies zioła?? 22.12.04, 15:28
      Mam zamiar, ale raczej pojedyncze i dokładnie dopasowane do moich
      nieregularnych cykli. Wiem, że wiele dziewczyn pije mieszanki, ja też to
      dawniej robiłam i nic mi nie pomogły (miałam tylko problemy z żołądkiem). Wiem,
      że działanie podobne do estrogenow (np. przy braku owu) ma koniczyna łąkowa
      (Trifolium pratense). Powinno się ją pić 3 cykle x razy dziennie, po owu
      dodawać do niej 15 -20 kropli nalewki z przywrotnika. Plamenia powodowane są
      zbyt niskim poziomem progesterenou, co na to pomaga, mogę ci powiedzieć jutro.
      Pozdrowienia.
    • invicta1 SABI 22.12.04, 15:34
      interesuja mnie zioła do stosowania przy niskim progesteronie-proszę o info-
      poczekam cierpliwiesmile
      pozdrawiam
      • marynia30 Re: SABI 22.12.04, 19:48
        invicta, ja wprawdzie nie robiłam badania poziomu progesteronu, ale te
        plamienia wskazują na to, że jest on niski. Jeszcze kilka dni i napiszę Ci czy
        mnie zioła pomogły.
        Pozdrawiam
        • sabi35 Re: SABI 23.12.04, 10:02
          Dzisiaj po południu, mam taką kurację w której co innego się pije do owu, a co
          innego po owu. Wiem, że są też maści z progesteronem bardzo podobnym do
          naturalnego (lepiej się wchłania przez skórę i nie jest unicestwiany przez
          wątrobę jak w przypadku tabletek), ale nie wiem jeszcze jak się nazywa. Dzisiaj
          będę miała trochę czasu, to poszukam. Pozdrawiam
      • sabi35 Re: SABI 23.12.04, 12:12
        Alchemilla vulgaris = przywrotnik. Nalewka z tego zioła ma działanie bardzo
        zbliżone do progesteronu. Tylko nie wiem, czy można ją gdzieś kupić. Ja wiem,
        jak się ją robi wink Albo maść z 80g neutralnego mleczka do ciała plus 20g
        nalewki. Wmasowywać 2 razy dziennie szczególnie w drugiej fazie cyklu.
        Najlepiej stosować jak już pisałam gdzieś w tym wątku, z herbatką z koniczyny.
        Bo hormony są od siebie zależne. Za mało estradiolu = brak albo słabe owu =
        zbyt mało progesteronu. Ale reszta jak obiecałam, wkrótce (chyba zostanę jednak
        czarownicą wink
        • marynia30 Re: SABI 23.12.04, 12:16
          Sabi, właśnie w tej mieszance którą piję, jest przywrotnik. Ale jak robisz tą
          nalewkę? Jakie proporcje?
          • sabi35 Re: SABI 23.12.04, 12:34
            Muszę zajrzeć do archiwum wink
            Nalewka: 40g korzenia, 8g liści i kwiatów, 150-175g alkoholu 50-60% (ale zioła
            lepiej świeże). Zioła w kawałeczkach zalać alkoholem i macerować w półcieniu 28
            dni. Regularnie wstrząsać. W Niemczech są gotowe pod nazwą: CERES.
          • sabi35 Re: SABI 23.12.04, 12:51
            Jeszcze silniej działa korzeń pochrzynu (Dioscorea mexicana), też do nabycia
            jako maść albo kapsułki. Podobno świetnie reguluje niedobór progesteronu i PMS.
            Idealna kombinacja to wiesiołek przed owu (naturalne estrogeny) i dioscorea po,
            ale tylko do stwierdzenia ciąży!
    • paula08 Re: czy pijecie jakies zioła?? 22.12.04, 19:21
      Ja pije mieszanke ziolek, sklad byl w ktoryms watku na tym forum, zestaw z
      jasnota biala itd...smile Czy sa efekty -hmm... na razie wprost rewelacyjny
      sluzik, niech sie schowa Oeparolsmile)) A poza tym to nic nie moge powiedziec, bo
      sie rozchorowalam i starania zawieszonesad(( Do dobrych skutkow picia ziolek
      moge doliczyc dobra przemiane materii, czego nie moglam powiedziec wczesniej.
      Szkoda, ze glownego dzialania nie moge przetestowacsad ale wierze, ze bedzie
      dobrzesmile)) Pozdrawiam!!!
    • ma.dzia Re: czy pijecie jakies zioła?? 22.12.04, 20:10
      Ja tez pije mieszanke i dodatkowo biore castagnus. Poki co 10dc mijasmile 3
      tygodnie temu na usg lekarz stwierdzil "drobne torbielowate ogniska", ktore mam
      nadzieje,ze sie wchlona i bede miala w koncu owulacje. Jak bedzie zobaczymy za
      kilka dni. Pozdrowienia!
      • marynia30 Re: czy pijecie jakies zioła?? 23.12.04, 11:07
        Witam. 25 dc i zero plamienia. Tępy ból w podbrzuszu ale plamienia nie ma. Na 2
        dni przed @. A zwykle o tym czasie było dosyć obfite. Czekam dalej na rozwój
        wypadkówwink
        • marynia30 Re: czy pijecie jakies zioła?? 26.12.04, 16:59
          Witam na finiszu świąt! Dzisiaj 1 dc, trochę się rozczarowałam, bo przy braku
          plamienia miałam nadzieję na jakieś spektakularne działanie ziółek. Ale i tak
          uważam, że to spory sukces. Po pierwszym cyklu picia mieszanki nie miałam
          plamienia (po raz pierwszy od kilkunastu miesiecy chyba!). @ przyszła tak jak
          powinna, czyli w spodziewanym dniu i krwawienie jest normalne, bez żadnych
          niepokojących wstępów.
          Tak więc z wielką wiarą w dobroczynną moc ziół rozpoczynam 4 cykl starań.
          Pozdrawiam.
    • sabi35 Znalazłam (wiem ;-) 27.12.04, 15:07
      Mieszanka ziołowa na pierwszą fazę (składniki zawierające związki pobudzające
      organy odpowiedzialne za owu oraz zawierające roślinne estrogeny): liście
      maliny, rozmaryn, kwiaty bzu czarnego, szałwia, bylica pospolita po 40g (można
      też dodać koniczynę łąkową) po 40g. Do tego wiesiołek?
      Zioła na drugą fazę (wzmacniające prod. progesteronu): przywrotnik, pokrzywa,
      krwawnik po 40g
      łyżkę zaparzyć szklanką wrzątku, pić 3 razy dziennie (można na zapas w termosie)
      Smacznego wink
      • marynia30 Re: Znalazłam (wiem ;-) 27.12.04, 17:15
        Skończę tę mieszankę, którą mam - myślę, że na cały cykl mi wystarczy - i w
        razie czego w kolejnym podzielę sobie te zioła według faz, tak jak sugerujesz.
        Z jakiej literatury korzystasz Sabi?
        • sabi35 Re: Znalazłam (wiem ;-) 28.12.04, 10:17
          Mam świetną książkę o naturalnych metodach leczenia kobiet, znam pewnego
          lekarza, który jest krytycznie nastawiony do medycyny konwencjonalnej i mam
          kilka linków do świetnych stron homeopatycznych, znalazłam je szukając metod
          szybkiego powrotu do normalnego cyklu po tabletkach (miałam podejrzenie, że w
          pierwszych cyklach, choć były regularne, nie miałam owu). Ale to wszystko po
          niemiecku. Jak narazie biorę leki homeopatyczne, cykl się zrobił dłuższy, ale
          miałam już normalne objawy owu i brak plamenia przed . Dawniej słuchałam tego,
          co proponuje mi lekarz, wywoływanie okresu, clo (tylko raz i bez skutku),
          monitorowanie itd, a i tak dopiero wtedy zaszłam w ciążę, kiedy zaczęłam myśleć
          pozytywnie, wyzbyłam się złych myśli, zaczęłam stosować masaż brzucha
          specjalnymi olejkami eterycznymi. I na efekt nie trzeba było długo czekać smile
          Ale dobrze jest wykluczyć poważne problemy, jestem jak nabardziej za tym.
          Jeżeli wszystko jest OK, to jestem za naturalnymi środkami, choć nie działają
          tak szybko jak konwencjonalne.
          Nie wiem czy wiesz, ale jest świetna maść z progesteronem (identycznym z
          naturalnym), który wchłania się lepiej niż ten syntetyczny w tabletkach,
          powinno się ją wmasowywać w okolicach podbrzusza i pachwin (łyżeczkę) w drugiej
          fazie cyklu.
          • marynia30 Re: Znalazłam (wiem ;-) 28.12.04, 12:09
            Moja ginka na razie nie chce faszerować mnie farmaceutykami. Ciagle mi
            powtarza, że mam się wyluzować i przestać zamartwiać. Kontroluję tylko
            tarczycę, bo z nią mam największe problemy-jest nieobliczalnawink
            W mojej rodzinie od lat leczylismy się ziołami i stosowaliśmy odpowiednią dietę
            i tym sposobem leczyliśmy dolegliwości, wobec których lekarze byli bezradni.
            Czy możesz podesłać mi na adres mailowy te linki? Znam niemiecki i chętnie
            sobie przejrzę te wiadomości. A tą maść mozna nabyć w Polsce?
            • sabi35 Re: Znalazłam (wiem ;-) 29.12.04, 12:23
              Przeslalam ci linki na priva.
              Pozdrowienia
              Sabina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka