Dodaj do ulubionych

jade na dowod lub niewazn paszport prosze o opinie

IP: *.wifi-networks.pl 20.07.07, 06:43
w niedziele wyjezdzam albo podloze nieaktualny paszport albo dowod i
ubezpieczenie przedloze. trudno raz sie zyje a u nas woda w morzu ma 16
stopni.najwyzej pojedziemy na inne przejscie albo nad Balaton.piszcie jak
bylo na przejsciach do Chorwacji
Obserwuj wątek
    • Gość: smyk Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:39
      wydaje mi się że patrzyli tylko na zdjęcie, ale dziękuję za ten stres. Ja się
      trochę obawialam czy sie nie doczepią bo mialam paszport na nieaktalne
      nazwisko, ale w końcu gdzie by to sprawdzili??Powodzenia
      • Gość: Lipski Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:28
        > wydaje mi się że patrzyli tylko na zdjęcie

tak ci sie wydaje :-)))))

>Ja się
        > trochę obawialam czy sie nie doczepią bo mialam paszport na nieaktalne
        > nazwisko

normalnie to ich akurat najmniej interesuje :-)
    • Gość: Lipski Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:27
      > albo podloze nieaktualny paszport
      az tacy debile to na granicach nie siedza

> albo dowod
      jesli wazny to na jego podstawie spokojnie przekroczysz wszystkie granice z
      chorwacka wlacznie . Sa pewne ograniczenia na miejscu ale normalnie turysta
      tego nie zauwaza .

>a ubezpieczenie przedloze
      a po co jesli mozna spytac ?
    • Gość: minister Zero Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 13:42
      a jak Pana godność?
    • Gość: blue.berry Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:23
      no własnie. chorwacja podpisała ze wszytskimi krajami UE umowe na podstawie
      ktorej mozna granice przekraczac z dowodem osobistym. to teoria.
      a jak jest w praktyce. czy moze wypowiedzialby sie ktos kto na dowód granice
      chorwacka przekraczal? rzeczywiscie bezproblemowo?
      • Gość: Lipski Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:45
        chorwacja z nikim nie podpisala takich umow (UE)
        zniesienie obowiazku jest jednostronne

>rzeczywiscie bezproblemowo?

rzeczywiscie bezproblemowo
        • Gość: blue.berry Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 17:21
          a ty wiesz ze wlasnie tak informacje uzyskalam w ambasadzie chorwacji :)
          znaczy o tym podpisaniu umowy, zapewne jednostronnej ale obowiazujacej dla
          wszytskich krajow UE, tz kazdy z tych krajow moze bez paszportu wjechac do
          chorwacji ale oczywiscie nie znacyz to ze chorwat bez paszportu moze wiechac do
          kazdego z tych krajow.

pozdrawiam
          • Gość: Lipski Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 17:31

> nie znaczy to ze chorwat bez paszportu moze wiechac do
            >
            > kazdego z tych krajow.

troche im to nie wsmak
            ale oni sa ogolnie eurofobami

z europy wczesniej najbardziej kochali marki a teraz euro .
    • Gość: jajcek Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.07, 16:14
      W ubiegłym roku mieliśmy podobny dylemat: stary (2 miesiące)paszport czy nowy
      dowód? Na granicy Chorwat zauważył, że żona okazała nieaktualny paszport(za to
      im płacą). Kilkanaście minut strachu, samochody stojące za nami bokiem,
      konsultacje z przełożonym, i żądanie okazania innego dokumentu. Pokazała nowy
      dowód i zezwolono na przejazd :). Ale czekając na decyzję myśleliśmy, że wakacje
      skończymy nad Balatonem.
      • Gość: mozetka Re: jade na dowod lub niewazn paszport prosze o o IP: 195.117.179.* 20.07.07, 21:17
        Ja jechałam już po raz drugi na nieaktualnym paszporcie i nikt tam w niego nawet
        nie zaglądał, myślę że im na turystach bardzo zależy i puszczają jak leci,Miłego
        pobytu.
    • Gość: Vv zalezy czy lecisz czy jedziesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:07
      Tak naprawdę dowód w Hr zastępuje paszport oprócz jednego miejsca: lotnisko.
      W porcie między narodowym nie wpuszczą cię do strefy lotów mn bez paszportu.
      Natomiast nie ma problemu z dowodem i nieważne czy nowy czy stary przy wymianie
      kasy, przyjęciu do lekarza w trybie pilnym czy przy kontroli policji na drogach
      • Gość: i ..... Re: zalezy czy lecisz czy jedziesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:08
        Paszport jest potrzebny jeżeli jedziesz przez Bośnię. Ale nie przez ten kawałek
        koło Neum bo to tranzyt ale przez dowolny inny kawałek Bośni.
        Potrzeba jest też wtedy zielona karta na samochód
        • gringo68 Re: zalezy czy lecisz czy jedziesz 02.08.07, 08:13
          Z dowodem palbo cię wpuszczą, albo i nie(cosię zdarzyło znajomemu w Czrwcu),
          ale raczje wpuszczą.

Gorzej, jeśli na miejscu będą jakieś problemy - stłuczka samochodowa,
          konieczność interwencji lekarskiej, kradzież itp, wtedy dowód nie wystarczy, a
          napewno nie wystarczy polskim instytucjom i firmom ubezpieczeniowym, bo decyzja
          władz chorwackich o wpuszczaniu bez paszportu, jest decyzją jednostronną...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka