Dodaj do ulubionych

co na świecąca się, tłustą skórę???

20.01.04, 09:59
Dziewczyny, wiem, że było juz o tym sto razy, ale może od tego czasu ktos ma
jakieś nowe metody czy znalazł nowe kosmetyki.
Koszmarnie świeci mi się twarz.
I nawet nie chodzi tu o wypryski, ba takich nie mam za wiele, tylko o
rozszerzone pory i świcenie się twarzy po godzinie od zrobienia makijażu.
Wyglada to strasznie nieestetycznie:(((
Oczywiście używam kosmetyków matujących, lekko wysuszajacych, ale co z tego
kiedy to wszytsko nie radzi sobie z moja cerą.
Czy jest sens ma nadmierne świcenie sie używac kremu z kwasami?
Czy to coś pomoże?
Co sadzicie o Aveve Cleance K lub Cleance?

maga
Obserwuj wątek
    • Gość: irma Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.acn.pl 20.01.04, 12:05
      BIODERMINE próbowalaś??Z moją hipertłustą cerą radzi sobie znakomicie
      • maga102 Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 20.01.04, 12:50
        jasne, że próbowałam Biodermine. To jeden z lepszych kremów,ale u mnie tez nie
        działa. Ratunku! Co jeszcze mozna wyprówać? I jak jest z kwasami na taka cerę?

maga
    • Gość: J. Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.01.04, 14:30
      popieram

BIODERMINE
      • czerwony_84 Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 20.01.04, 21:11
        a co to za BIODERMINE i ile kosztuje?
        • Gość: jika Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 21.01.04, 01:14
          Poldanen, biorę od dwóch miesięcy doustnie, zlikwidował mi 75% tłuszczu na
          twarzy, co nie udawało się przez 14 lat, kiedy stosowałam najlepsze leki,
          kosmetyki i metody. Poldanen stosuje się przy kłopotach z prostatą (działanie
          antyandrogenne), ale jest to preparat naturalny, wyciąg z kory śliwy
          afrykańskiej, która zawiera beta sitosterol, blokujący androgenny, które jak
          wiadomo poprzez wpływ na produkcję łoju, mają olbrzymie znaczenie przy
          trądziku i nasilonym łojotoku. Stosuje się go przez kilka miesięcy w przypadku
          kobiet, nie ma żadnych przeciwskazań, chłopaki nie dłużej niż 6 miesięcy mogą
          go brać. Dawkowanie przez pierwsze 4 tygodnie 3 razy po dwie tabl. następnie
          dwa razy po dwie. Poldanen kosztuje ok. 20 zł i jest bez recepty.

Mi naprawdę pomógł. Możesz spróbować.
          • Gość: J. Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.04, 08:16
            a czy mo glabys zdradzic ile czasu musialas czekac chociaz na najmniejsza
            poprawe????? ja wiem o istnieniu takich tabletek ale czy sa bezpieczne itd?
          • Gość: J. Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.04, 08:21
            aha jaki bierzesz ten POLDANEN?

kapsułki twarde 30mg czy tabletki powlekane 0,006g????? (mozesz spr na
            opakowaniu?
    • Gość: Monika Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 21.01.04, 08:14
      Mada, ja mam podobny problem, na mnie nie dzialalo nic kompletnie, zadne
      kosmetyk - drogi czy tani.
      Kiedys wizazysta Diora powiedzial mi, z emoja cera bedzie produkowac jeszcze
      wiecej sebum gdy bede na nia nakladala tyle tych kosmetykow matujacych - to
      jest taka reakcja obronna organizmu. Od tego czasu uzywam lekkich preparatow do
      cery wrazliwej, bezalkoholowych, dla alergikow nawet.
      To dziala musze przyznac!
      teraz zmienial podklad z Ideal matte na Color Clone i moja cera mniej sie po
      nim swiecie, chociaz nie jest matujacy!
      Raz dziennie uzywam bibulek sciagajacych sebum i to wszystko - jestem
      zadowolona.
      A uwierz mi, ze cere mam naparwde tlusta.
      Po prostu sotsuj takiemnie agresywne kosmetyki...
      • maga102 Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 21.01.04, 14:49
        Cześć Monika
        Dzięki za odpowiedź.
        Czy stosuję agresywne kosmetyki?
        Sama nie wiem.
        Fakt, wszytskie które mam do twarzy są matujące, ale bez alkoholu (bardzo
        podrażnia mi cerę).
        W taki razie jakiego mam używac kremu? bo nie mam naprawdę żadnego pomysłu.
        Jestem nieźle wyszkolona we wszytskich matujących drogich i tanich, ale nie
        znam się na innych.
        Jakiego używaszkremu, toniku i żelu do demakijażu?
        A ten Color Clone to z jakiej firmy?

maga
        • Gość: Monika Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 21.01.04, 16:04
          No wiec ja uzywam kremu Avene nawilzajacego - jest bardzo delikatny i wchlania
          sie blyskawicznie, kupic mozna tylko w aptece, stosuje go zwykle tylko na
          wieczor, bo podklad wystrczy mi juz za nawilzanie na dzien.
          Poza tym zmywam twarz Kanebo - to sa te ich dwa kroki zmywania, mikijaz zmywam
          na mokro wlasnie (wg ich sposobu) bo mleczka to dopiero 'tluscily' moja twarz!
          A te ich zele do demakijazu sa bardzo lekkie, lekko nawilzaja i odswiezaja
          swietnie twarz!
          Tonik mam AA delikatny albo Dermiki z tej serii rozanej.

Color Clone jest Heleny Rubinstein.

Aha, jeszcze jedna rada dla ciebie Mada: ja co pol roku chodze na glebokie
          peelingi chemiczne do dermatologa, glownie easy peel i yello peel, one naprawde
          pomagaja takiej wlasnie tlustej skorze! Tylko, ze tutaj trzeba sie uzbroic w
          cierpliwosc :)

A poza ty, powiem ci, ze Wlosi mi mowia ze jestem swietlista, jak mi sie tak
          skora swieci :))) No ale wiesz, ich to wszystko podnieca :)
    • Gość: J. Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.04, 08:53
      Poldanen (Herbapol) - tabl. powl. 6 mg.

Tadenan (Fournier, Debat) - kaps. 25 i 50 mg.

SG: beta-sitosterol z kory Pygeum africanum Hook.

DL: antyandrogenne, estrogenne, zmniejszające stężenie cholesterolu i
      lipoprotein we krwi, stabilizujące błony komórkowe, regulujące wydzielanie
      łoju. Oficjalnie lek stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego i przy
      utrudnionym oddawaniu moczu podczas stanów zapalnych prostaty.

W: wszystkie rodzaje trądziku, nadmierny łojotok, zaskórniki.

SU: Poldanen - 2 tabl. 2 razy dz.; Tadenan - 50 mg 2 razy dz. Leki zażywać
      minimum dwa miesiące, potem należy przerwać zażywanie na 2 tygodnie i kurację
      powtórzyć.

K: Antyandrogeny sitosterolowe dają bardzo dobre efekty lecznicze przy
      skojarzeniu z odpowiednim leczeniem zewnętrznym (przeciwzapalnym, odkażającym i
      oczyszczającym). W przypadku trądziku o ciężkim przebiegu podawać wraz z
      chemioterapeutykami oraz lekami immunostymulującymi. Oczywiście można podawać
      mężczyznom.

• maga102 Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 21.01.04, 14:54
        Czy ktoś jeszcze stosował ten lek?
        Jakie było jego działaniei jak szybko twarz przestawała sie świecić?
        I najwazniejsze: czy jest on bezpieczny(tzn.czy bardzo obciąża watrobę)?

maga
        • pasikonna wyklad naukowy 21.01.04, 15:22
          Słowa kluczowe: Trądzik - acne, Propionibacterium acnes, pryszcz, zaskórniki
          (zaskórnik) – comedones (comedo), łojotok – seborrhoea, plamy potrądzikowe,
          acne vulgaris, acne inversa, acne rosacea = rosacea, dermatitis perioralis,
          teleangiektazje, acne phlegmonosa, acne iuvenilis (juvenilis), acne
          conglobata, acne indurata, acne keloidea, acne atrophicans, acne excoriee,
          acne steroidea, acne necrotica, acne picea, acne petrolea, acne papulosa, acne
          pustulosa, acne fulminans, folliculitis, kosmetyki przeciwtrądzikowe, leki
          przeciwtrądzikowe, profilaktyka trądziku, leczenie trądziku, dermatosis
          rosaceiformis, acne cosmetica, acne oleosa, acne chloracea = chloracne, acne
          neonatorum.

Trądzik sterydowy oraz trądzik androgenny u kobiet

Strona uzupełniająca

dla strony głównej:

http://strony.wp.pl/wp/luskiewnik/acnes2002.htm

oraz

http://www.luskiewnik.gower.pl/PRYSZCZE2002.htm

Henryk Różański

Receptury i dokument chronione prawami autorskimi.

Receptur nie wolno stosować do celów zarobkowych.

Wszelkie uwagi proszę kierować na adres:

henroz@pwsz.krosno.pl

Zanim zaczniesz czytać tę stronę, najpierw zapoznaj się ze stroną główną, aby
          dowiedzieć się o przyczynach, objawach i podstawowej oraz wstępnej terapii
          trądziku sterydowego
          i androgennego.

Podaję poniżej mieszanki ziołowe i mikstury antyandrogenne, czyli
          zmniejszające stężenie androgenów (testosteron, dehydroepiandrosteron) we krwi
          i w skórze. Zwiększają one stężenie estrogenów we krwi. Zmniejszają
          rogowacenie skóry i mieszków włosowych. Uszczelniają i wzmacniają naczynia
          krwionośne, zapobiegając teleangiektazjom i plamicom. Zwiększają nawodnienie
          skóry oraz syntezę elastyny i kolagenu. Zapobiegają cellulitis. Działają
          lipotropowo, regulując gospodarkę tłuszczową, węglowodanową i obniżając
          stężenie cholesterolu we krwi. Działają przeciwmiażdżycowo, silnie
          przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwalergicznie, przeciwwysiękowo. Wywierają
          wpływ przeciwstresowy i przeciwlękowy i wzmacniający ogólnie. Składniki czynne
          zawarte w preparatach zwiększają wydalanie szkodliwych produktów przemiany
          materii, regulują wypróżnienia i gospodarkę wodno-elektrolitową poprzez układ
          hormonalny. Regulują również cykl miesiączkowy. Wpływają na konsystencję na
          skład ilościowy i jakościowy łoju, zapobiegając jego zaleganiu w mieszkach
          włosowych.

Wskazania do stosowania poniższych preparatów: trądzik sterydowy, trądzik
          polekowy, trądzik naftowy, trądzik chlorowy, trądzik bromowy, trądzik
          fluorowy, trądzik pokosmetyczny, trądzik androgenny, zapalenie jajników i
          jajowodów, upławy, torbiele (cysty) jajników, nadżerki, nadmierne owłosienie,
          objawy zmężczyźnienia (maskulinizacji) u kobiet (wirylizm, hirsutyzm),
          łojotok, nadmierne rogowacenie mieszków włosowych, plamice, dermatozy,
          niedorozwój piersi, niedorozwój macicy i pochwy, zaburzenia miesiączkowania,
          zmiany skórne po stosowaniu środków antykoncepcyjnych, otyłość przy
          równoczesnej niedomodze narządów płciowych, obrzęki, bóle miesiączkowe,
          bladość powłok skórnych młodych dziewcząt przy równoczesnych zaburzeniach
          miesiączkowych (dawniej chloroza), niedokrwistość.

Niektóre zioła trzeba samemu zebrać ze stanu naturalnego lub z uprawy
          działkowej. Bliższe informacje o ziołach są na stronie
          http://strony.wp.pl/wp/luskiewnik/fitoterapia2002.htm Niestety to co
          najcenniejsze nie jest w oficjalnej sprzedaży.

Rp. 1.

Ziele przytulii Galium (obojętnie który gatunek) – 1 część

Liść chmielu – 1 cz.

Szyszka chmielu – 1 cz.

Ziele lub kwiat wiązówki – 1 cz.

Ziele lub korzeń wilżyny (obojętnie który gatunek) – 1 cz.

Kwiat lub młode gałązki śliwy tarniny – 1 cz.

Kwiat lub młode gałązki czeremchy – 1 cz.

Liść orzecha włoskiego – 1 cz.

Kwiat lub ziele mniszka – 3 cz.

Kwiat nagietka – 3 cz.

Korzeń lukrecji – 3 cz.

Ziele glistnika – 3 cz.

Ziele lub kłącze pięciornika kurzego ziela – 1 cz.

Ziele rdestu plamistego lub ostrogorzkiego – 1 cz.

Kwiat lub ziele stokrotki – 1 cz.

Liść ortosyfonu – 3 cz.

Ziele barwinka (obojętnie którego gatunku) – 2 cz.

Korzeń arcydzięgla – 1 cz.

S.P.: zioła zmieszać bardzo starannie po uprzednim wysuszeniu i zmieleniu w
          maszynce do mięsa. 2 łyżki mieszanki zalać 400 ml wody, zagotować, odstawić na
          20 minut pod przykryciem, przecedzić, dopełnić brakująca ilość wody do 400 ml.
          Pić 2 razy dz. po 200 ml. Stosować co 2 dzień na zmianę z mieszanką nr 2.

Rp. 2.

Ziele kwitnące koniczyny białej lub różowej – 2 cz.

Ziele lub korzeń wilżyny bezbronnej lub ciernistej – 3 cz.

Nasiona wiesiołka – pół części

Kwiat lub ziele mniszka – 2 cz.

Ziele lub liść szałwi – 1 cz.

Gałązki lub kwiat tarniny albo samej czeremchy – 1 cz.

Ziele kopytnika – 1 cz.

Ziele nawłoci – 1 cz.

Nasienie kozieradki – 2 cz.

Ziele lub strąki fasoli (obojętnie której) – 1 cz.

Korzeń imbiru mielony – 1 cz. lub imbir proszek – ½ cz.

Szafran - przyprawa – 1/3 cz.

Ga³ka muszkatolowa – ¼ cz.

Kwiat lub ziele jasnoty (obojętnie którego gatunku) – 1 cz.

Owoc jałowca – 1 cz.

Liść konwalii – 1 cz.

Korzeń żywokostu – 1 cz.

S.P.: zioła po uprzednim wysuszeniu i zmieleniu zmieszać starannie. 2 łyżki
          mieszanki zalać 400 ml wody, zagotować, odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić
          2 razy dz. po 200 ml na zmianę z mieszanką nr 1.

W południe lub po obiedzie należy stosować równocześnie mieszankę nr 3:

Rp. 3.

Owoc jałowca – 1 cz.

Owoc dzikiej róży – 2 cz.

Owoc jarzębiny lub kaliny – 1 cz.

Owoc borówki – 1 cz.

Owoc berberysu lub rokitnika – 1 cz.

Owoc śliwy (śliwki suszone) – 2 cz.

Rodzynki – 1 cz.

Owoc dzikiego bzu czarnego – 1 cz.

Kwiat (ziele) wrzosu – 1 cz.

Owoc głogu – 1 cz.

S.P.: owoce zmielić w maszynce po wysuszeniu. 2 łyżki mieszanki zalać 400 ml
          wody, zagotowac i odstawić na 30 minut, przecedzić, osłodzić miodem
          naturalnym. Pić po 200 ml 1-2 razy dz. równocześnie. Oczywiście po składzie
          chemicznym mieszanki widać, że jest ona wyjątkowo wartościowa dla całej
          rodziny (witaminy, biopierwiastki, glikozydy, cukry). Działa wybitnie
          wzmacniająco, odtruwająco, regulująco na metabolizm, przeciwzapalnie i
          przeciwalergicznie.

Spożywać jak najczęściej kompot z rabarbaru (+ miód) o silnym działaniu
          estrogennym i antyandrogennym. Podobnie działają potrawy z soi i kukurydzy. Do
          sałatek stosować olej sojowy, arachidowy, winogronowy i kukurydziany.

Doustnie zażywać: Vascocitrol (Jumer) – płyn do picia w ampułkach (1 ampułka 1
          raz dz. popić mieszanką nr 3) lub w zastępstwie Cemaflavone (Therica) – płyn
          do picia w ampułkach (1 ampułka 1 raz dz.). Ponadto zażywać preparat Sylimarol
          (Herbapol Poznań)– draż (2 draż. 35 mg lub 1 draż 70 mg 2 razy dz.), Methiovit
          (2 tabl. 2 razy dz.) i Lipostabil (Essentiale Forte) – 1 kaps. 2 razy dz. oraz
          Poldanen (Herbapol Poznań) – 2 tabl. 1 raz dz. Poldanen można zastąpić
          preparatem Tadenan (Debat) – 2 kap. 1 raz dz.

Kurację stosować 4 tygodnie, potem należy zrobić przerwę 2 tygodniową i
          leczenie powtórzyć.

Do wody kąpielowej dodawać nadmanganian potasu (woda ma być różowa), chlorek
          żelaza (woda ma być żółtawa). Kąpiele stosować co 3 dni. Ponadto polecam do
          kąpieli dodawać kostkę borowinową lub szlam ciechociński.

Skórę należy smarować i przemywać preparatami z dodatkiem olejków eterycznych:
          patrz strona http://strony.wp.pl/wp/henrozanski/fitofarmakologia2002.htm
          (rozdział: olejki eteryczne!).

W przypadku trądziku naftowego nie stosować preparatów na nafcie oraz
          parafinie. W leczeniu trądziku naftowego stosować tylko preparaty pudrowe,
          bez
          • Gość: jik Re: mi naprawdę pomógł IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 21.01.04, 17:00
            Poldanen, po dwóch miesiącach tłuszcz się zredukował. zadnych skutków
            ubocznych. Poszłam do pani pseudo-dermatolog, u której wcześniej chciałam
            zasięgnąć informacji. Nic nie wiedziała, czy to aby nie za mocne, a jak
            działa, a na żadnej konferencji o tym nie było... itd. Jak jej się pokazałam
            to otworzyła paszczę, no tak, no tak, to był cały jej komentarz, i w ogóle nie
            była zaiteresowana jak to się stosuje. Powiedziałam jej, chociaż nie było jej
            to na rękę, że beta-sitosterol opisany jest wnikliwie w każdej farmakognozji,
            i nie trzeba sympozjów, że wiedzieć, jak to działa. Obraziła się. No tak, bo
            łatwiej dać roaccutane, niż czytać po angielsku zagraniczne publikacje, a
            jeszcze ta cena, 20 zł, w porównaniu z zachwalanym roaccutane to przecież nic.
            A też pomaga.
            • Gość: J. Re: mi naprawdę pomógł IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.04, 17:03
              a czy znacznie sie zredukowal????? no 2 miesiace to troche trzeba czekac
    • Gość: stachenka Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 00:20
      Przez kilka lat stosowałam Cleanance z polecenia dermatologa. Potem
      przestawiłam się na matujący nawilżacz Clear+ Oriflame (obecnie Oil Control+),
      który jest dwukrotnie tańszy. W grudniu postanowiłam, że zużyję ostatnią tubkę
      Cleanance, bo niedługo mija termin przydatności, no i okazało się, że moja
      skóra wcale nie chce jej wchłaniać. To emulsja raczej do cery normalnej i
      wrażliwej (z akcentem na wrażliwą), dająca skórze jeść i bardzo łagodząca. Nie
      weszła mi nawet po Brevoxylu (b.dobry ale niesamowicie wysuszający odsyfiacz
      poniżej 20zł, po którym wchodzi mi 2x więcej Clear+ niż normalnie).

Cleanance K może wywoływać podrażnienia, zaczerwienienia. Szczypie nawet
      dobrych kilka godzin po posmarowaniu.

W ostatnich dniach wypróbowałam nową emulsję Oriflame Swedish Care dla cery
      tłustej. Zużyłam 2 próbki. Wrażenia: na początku skóra jest tłustawa, dzięki
      czemu łatwiej rozprowadzić korektor =) A po kilkunastu minutach jakimś cudem
      ten tłuszczyk znika i okulary zjeżdżają mi z nosa dopiero po 5 godzinach! To
      naprawdę dobrze matuje. Do tej pory rekordem było 2,5 godziny. Gorąco polecam.
      (Seria wchodzi w lutym)
      • maga102 Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 22.01.04, 08:50
        Masz jakis link do tej emulsji z Oriflame?

maga
        • stachenka Re: co na świecąca się, tłustą skórę??? 22.01.04, 23:07
          maga102 napisała:

> Masz jakis link do tej emulsji z Oriflame?
          >
          > maga

Tak. www.oriflame.pl > Produkty > Nowości > Luty

Jeśli chodzi o link do "żywego" produktu, to ja mogę nim być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka