Dodaj do ulubionych

do mam ktore nosza soczewki kontaktowe

16.10.05, 21:33
Czy podczas noszenia soczewek trzeba robic przerwy w ich noszeniu?? nie
chodzi mi o zdejmowanie na noc tylko o przerwy np. kilkumiesieczne. Nosze
soczewki od 7 lat i ostatnio zauwazylam ze codziennie po kilku godzinach
szczypia mnie oczy. Wiecie cos na ten temat??

Magda
Obserwuj wątek
    • ruda270 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 21:38

Może zmieniłaś producenta? Ja tak miałam gdy, w ramach oszczędności, zamiast johnsona kupiłam "jakieśniewiadomojakie" które były w promocji.

p.s. już nigdy nie będę oszczędzać na "oczach"wink
      • meg241 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 21:47
        Nie, soczewki ktore mam nosze juz od kilku miesiecy. Problemy pojawily sie
        jakos 2 miesiace temu. Myslałam ze moze za dlugo nosze jedna pare ale jak
        zalozylam nowa to jest to samo. Zreszta mam soczewki renomowanej firmy.

Magda
        • ruda270 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 21:51

Hmmmm.... To może winne są środki antykoncepcyjne, oczywiście jeśli przyjmujesz takowe.
          Chyba najlepiej będzie śmignąć do okulistysmile
          ----------------------------
          mama Idy(9.10.2001)i Jasia(28.06.2004)
          • meg241 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 21:56
            Kurde, to tez odpada bo nie uzywam juz prawi od trzech lat. Jak uzywałam to nic
            mi nie było z oczami choc okulista ostrzegał ze antykoncepcja i miesiaczka moga
            miec wplyw. U mnie nie miały.
            Chyba jednak sie wybiore do okulity ale poki co moze ktos sie spotkał z czyms
            takim i podzieli sie doswiadczeniem.
            w kazdym razie dziekuje za zainteresowania i rady.

Magda
            • ruda270 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 22:08
              Może nie miały, nie miały ale mieć zaczeły. Okulista z pewnoscią rozwiej wszelkie wątpliwościwink

p.s. nie wiem w jakim jesteś wieku ale coś mi się jeszcze kojarzy, że po 30dziestce jest wiecej przeciwskazań bo częsciej występują objawy uboczne. Może wiek ma jakies znaczenie...?

Ale poczekajmy jeszcze na opinie innych mam.

Pozdrawiam Edyta

----------------------------
              mama Idy(9.10.2001)i Jasia(28.06.2004)
              • meg241 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 22:14
                wiek tez odpada bo do 30 jest mi kilku lat brakuje. gdzies mi sie kiedys obilo
                o uszy ze jakiejs znajomej lekarz kazał zrobic przerw i miała nosisc okulary
                dlatego pytam czy inne mamy tez tak miały.

Magda
                • marcysia51 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 22:35
                  Ja noszę szkła od 8 lat,mam zawsze szkła toryczne roczne,nigdy nie robiłam
                  żadnej przerwy,chodzę do jednego z najlepszych okulistów w Warszawie i niegdy
                  nie mówił nic o przerwie.
                  Ja os jakiegoś czasu zauważyłam że szczypia mnie oczy,jakbym miała piasek pod
                  powiekami,okazało się ze to od długiego gapienia sie w monitor
                  komputera.Okulista zaproponował do komupera zakładac okulary ze szkłami
                  antyrefleksy.Łatwo powiedzieć szkła kontaktowe kosztują 800 zł,okulary nastepne
                  500 zł,no ale cóż muszę je zrobić.
                  Zauwazyłam tez że jak umaluje rzęsy to też szczypia mnie oczy,muszę używać
                  hipoalergiczny.
                • asia_grzes Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 23:39
                  nie ma potrzeby przerywania uzywania soczewek.suche,piekace oczy moga byc
                  oznaka zmeczenia oczu,zbyt dlugim siedzeniem przed
                  monitorem;"przeterminowane"soczewki,niedokladne ich obmycie.
                  ja nosze szkla juz od9lat i jesli stosuje sie do zalecen mojego super okulisty
                  to nie mam problemu.
                  aha,podobno na komfort noszenia szkiel wplywa zazywanie srodkow
                  antykoncepcyjnych przez dluzszy czas
    • sloneczko_kn Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 22:53
      hej, ja noszę soczewki od ponad 10 lat i nigdy nie robiłam żadnych przerw, ten
      piasek pod oczami moze byc spowodowany np.: tym ze dlugo siedzisz przy komp, że
      przebywasz w zadymionym miejscu (wtedy soczewki chłoną dym i tracą "wodę"),
      masz zespół suchego oka i zbyt rzadko/lub wogóle nie używasz kropli
      nawilżajacych, jeżeli takich używasz może oko przestało go tolerować, następna
      przyczyną może być zmiana płynu do płukania soczewek...i tak mogłabym Ci
      jeszcze długo wymieniać, musiałabyś trochę więcej napisać. Najlepiej radzę udać
      się do okulisty - najpewniej. Ja nosze acuvue2, przeszłam przez kilka rodzajów
      soczewek, jednak te sa niezastąpione i jak dla mnie najlepsze, pozdrawiam
      • deja-vu Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 16.10.05, 23:31
        Dluga praca/siedzenie przed komputerem to faktycznie moze byc powod. Zauwazylam, ze zapominam
        mrugac, gdy pracuje przed monitorem.
        Od jakiegos czasu mam ten sam problem i zauwazylam, ze innym powodem jest lakier do wlosow!!!
    • meg241 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 17.10.05, 19:43
      Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Niestety u mnie sprawa wyglada tak ze zadna z
      przyczyn podanych przez was u mnie w gre nie wchodzi, przy kompie siedze bardzo
      rzadko. Chyba jednak wybiore sie do okulisty.
      Jeszcze raz dzieki

Magda
    • clk Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 17.10.05, 19:48
      mnie tez bolaly, poszlam do lekarza (okulistka), okazalo sie, ze oko jest
      przemeczona (soczewki nie byly przyczyna) dostalam kropelki (ale musialam
      przerwac noszenie na tydzien) i oczy byly jak nowe
      • pade jakie krople? 17.10.05, 22:40
        pomogą na pieczenie oczu od dłuugiego patrzenia w monitor?
        soczewki noszę juz tylko od przypadku do przypadku, ale widzę że nie one sa
        przyczyną tylko komputer. mam visine 2 ale jakoś nie ma efektu.
    • mamuska85 Re: do mam ktore nosza soczewki kontaktowe 17.10.05, 21:49
      Tak mnie się też coś takiego zrobiło i od tamtej pory nie mogłam nosić szkieł. Było to zapalenie spojówki i nie powiem żeby mnie to nie bolało. Oczy mialam przekrwione i miałam w nich "piasek".Udaj się najlepiej do okolisty po krople.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka