Dodaj do ulubionych

POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ????

IP: *.kalisz.mm.pl 16.07.04, 17:15
Witam
Zakladam dzialanosc gospodarcza z malymi srodkami,oszczedzam kazdy grosz a
poza tym,ze musze zaplacic czyns z gory to 10 - tego przyjdzie mi zaplacic
700zl ZUS-u !! Jak zrobic,zeby na poczatek placic chociaz troche mniej? Czy
jedenym rozwiazaniem jest praca na pol etatu???
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: seba Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.atg / 81.210.16.* 16.07.04, 17:22
      W działalności gospodarczej nie ma pół etatu, płacisz 100% Zus
      Jak byś miał spółke z o.o. to byś to obleciał.
      i nie musiał byś płacić zusu na początku.
      czyli byś zię rozwinął.

A podobno Zus się płaci wtedy jak wystawisz pierwszą fakturę, czy rachunek,Ale
      to było w zeszłym roku .
      A co teraz to nie wiem.
      • Gość: Rafał Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.kalisz.mm.pl 16.07.04, 17:49
        Jestes tego pewien,ze placi sie 100% ZUS ???:(
        Zus placi sie 10tego,bez wzgledu na to czy mialo sie jakiegos klienta czy nie...
        Tak mi powiedzieli przynjamniej w ZUSie.
        Czyli nie mamozliwosci obejscia ZUSu??
        Pozdrawiam
        • Gość: seba Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.atg / 81.210.16.* 16.07.04, 17:55
          Osoba fizyczna płaci 100% ZUS.
          musisz się dowiedziec w jakimś biurze rachunkowym odnośnie tej zapłaty zusu.
          w zeszłym roku było tak że dopóki nie wytawisz faktury nie płaciłeś.
          Ale w zeszłym roku.
          A teraz nie wiem,.
          pewnie będziesz sie rozliczał przychód-rozchód..
    • Gość: wowa Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.am.put.poznan.pl 16.07.04, 20:15
      Jest taki sposób z umową zleceniem zawartą w określonym trybie, ale to wymaga
      uzasadnienia o braku znamion stałego zatrudnienia. Poza tym (patrz mój głos
      niżej o wykańczaniu małych) już to chcą zlikwidować, więc nie zawracaj sobie
      głowy takimi sprawami. W tym kraju zbyt mało ludzi tworzy dochód (działa
      produktywnie), a zbyt dużo chce i niestety może żyć z niego.
      Wracając do tematu, nie bedziesz płacił od dzialalności, jeżeli zatrudnisz się
      z uposażeniem nie mniejszym niż 844 zł i to niezależnie na jaką część etatu.
      Powodzenia!
      • Gość: Rafał Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.kalisz.mm.pl 16.07.04, 20:35
        Wracając do tematu, nie bedziesz płacił od dzialalności, jeżeli zatrudnisz się
        > z uposażeniem nie mniejszym niż 844 zł i to niezależnie na jaką część etatu.
        > Powodzenia!

Ok,ale to bedzie jednoosobowa dzialalnosc.
        Sam siebie zatrudnic chyba nie moge?
        Jestem dosyc zielony w przepisach stad moje pytania...
        Przez pierwsze miesiace moj obrot nie bedzie wiekszy niz 1.000,wiec skad te
        700zl:/
        Pozdrawiam
        • Gość: wowa Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.am.put.poznan.pl 16.07.04, 21:59
          No oczywiście sugerowałem równoczesne podjęcie pracy u kogoś innego, bo chyba
          sam wspominałeś o półetacie ...
          W międzyczasie dotarłem jednak do artkułu komentującego planowane zmiany ustawy
          o ZUS:

W projekcie ustawy znalazła się zapowiadana propozycja, aby składki na ZUS były
          niższe dla rozpoczynających prowadzenie działalności gospodarczej.

Przez pierwsze dwa lata mogą oni opłacać składki od podstawy wynoszącej połowę
          minimalnego wynagrodzenia, a więc od 412 złotych. Miesięczna składka płacona
          przez nowego przedsiębiorcę będzie więc wynosiła niespełna 145 zł.

Ale uwaga - aby ograniczyć płacenie składek przez już prowadzących firmę,
          wprowadzono ograniczenia. Z opcji niższej składki nie będą mogły skorzystać
          osoby, które wykonywały działalność gospodarczą w ostatnich 5 latach lub będą
          wykonywały usługi na rzecz swojego byłego pracodawcy. Jest to sposób na
          ograniczenie tzw. samozatrudnienia, a więc wykonywania pracy na rzecz swojego
          pracodawcy, ale jako podmiot gospodarczy.

Poprobuję zasięgnąć informacji w ZUS, bo to był projekt
          Pozdrawiam!

• Gość: vtr Zaklad Usmiercania Spoleczenstwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.04, 01:09
        jesli chcesz przechytrzyc ZUS to lepiej wyjedz za granice i tam sprobuj sie
        zainstalowac. ZUS to zlodzieje. Wiekszego zlodzieja w swietle prawa w tym kraju
        nie zauwazylem.Dostaja kase za friko ktora redystrybuuja emerytom (co jeszcze
        rozumiem ) a reszte przerzucaja na striptizy dla pracownikow w ramach
        dofinansowan i szkolenia oraz piekne palace/nie mowie o innej kasie i lapowkach.
        Wiekszosc urzedasow ZUS nawet nie potrafi poslugiwac sie Platnikiem.Wielu z
        nich nie wie jak sie wlacza komputer.Za to wiedza jak zadusic przedsiebiorce.
        Prowadze fime wiele lat i co chwile mam z nimi jakies przepaly.NIe mam kasy na
        prowadzenie dzialalnosci a dzieki ZUS i ich frycowe 700 zl prawie - nie moge
        nawet wziac kredytu na komputer podczas gdy oni dniami i nocami wykorzystuja
        linie sluzbowe dla celow prywatnych,buduja sobie "inteligentne budynki"-
        siedziby,gdy jednonogiego kaleke odsylaja na powtorna komisje celem
        weryfikacji, czy nie symuluje braku nogi etc etc.
        Na szczescie w innych krajach europejskich instytucje-odpowiedniki ZUS to nie
        sa panstwa w panstwie, nie maja struktury familijno-towarzyskiej.Dla mnie ZUS
        to mafia popierana przez mafie. Ja bede powiekszal PKB innego (juz bogatego)
        kraju Unii Europejskiej gdzie czlowiek jest dla urzedu czlowiekeim a nie
        szmatą.A urzędas nie jest tępy tylko...normalny.Zamykam dzialalnosc w tym kraju
        bo jak tak dalej pojdzie, nie dozyje nawet czterdziestki dzieki naszemu
        kochanemu panstwu i programowi wspierania prywatnych malych przedsiebiorcow.
        • Gość: JK Re: Zaklad Usmiercania Spoleczenstwa IP: *.ipt.aol.com 11.02.05, 00:34
          Cos pieknego !jestem pelen podziwu za celnosc wypowiedzi !Ja tez mam zamiar tak
          zrobic bo mam juz dosyc lupienia mnie i dyletanctwa.Pozdrawiam JK
    • Gość: jaczylija Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 15:04
      A ja zarejestrowałem działalność na ojca emeryta i płace tylko 150zł. Hehe!
      • yashoo Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? 19.07.04, 15:48
        Gość portalu: jaczylija napisał(a):

(...) A ja zarejestrowałem działalność na ojca emeryta i płace tylko 150zł.
        Hehe!

To ciekawe ile ci się odkłada na emeryturę...
        • koobra Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? 20.07.04, 17:33
          jeśli liczysz na emeryturę ,to wszystkiego najlepszego Ci życzę w biznesie
          • Gość: kazuya Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.bmj.net.pl 02.10.04, 20:34
            rachunek jest prosty 700-150=550
            tyle miesięcznie może zainwestować w III filar
    • Gość: tete Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 24.08.04, 12:33
      Jeśłi taka umowa ma charakter ciągły i 1.samodzielnej działalności lub 2.pracy
      pracowniczej i ZUS Cię dopadnie to bekniesz. Zależy od tego co robisz
    • Gość: Edyta Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.lunet.eu.org 08.11.04, 21:18
      płaci musisz zus, bo takie sa przepisy, a płaca wszyscy
      proponowane zatrudnienie na etacie gdzieś nie za bardzo Ci sie opłaca bo z
      ekonomicznego punktu widzenia kładki cho wydają się niższe nie stanowią
      kosztów, więc nie możesz ich odliczy od podatku
      poza tym w momencie choroby otrzymasz ok 600zł, zaś płacąc składki z tytułu
      prowadzenia własnej działalności dużo więcej
      umowa zlecenie odpada, bo raz, że jesteś narażony na kontrole z zus-u (pracuje
      w biurze rachunkowymm, więc miałam już kilka razy do czynienia ze sprawdzaniem
      takich działań) dwa, że juz tak nie za bardzo można o czym pisali przedmówcy
      ale myśle tak: mi jako pracownikowi zabiorą zus od każdej złotówki ekstra
      pramii czy nagrody a Ty i tak masz lepiej bo sam ustanawiasz kwotę max od
      której naliczają Ci składki i jeszcze podatek pomniejszasz, więc nie marudz!
      • popruty Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? 11.11.04, 09:08
        Witam,
        Czy pracując na etacie, po założeniu firmy będę musiał płacić ZUS? Jako
        pracownika zatrudniłbym ojca na emeryturze?
        Proszę o uwagi.
        • Gość: Edyta Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.lunet.eu.org 11.11.04, 21:33
          pracując na etacie nie płacisz zus-u przy prowadzeniu własnej działalności
          tylko składkę zdrowotną obecnie ok 148zł
          za ojca- zus pełny, bez znaczenia, że jest on emerytem
          korzyś dla niego, że wzrośnie jemu emerytura
    • Gość: Maga Re: POMOZCIE !! Jak obejsc ZUS ???? IP: *.man.poznan.pl 09.02.05, 17:36
      Mąż pracuje na etacie, ja jestem bezrobotna i chcę założyć sklep. Czy gdybym
      zarejestrowała go na męża i pracowała w nim na czarno, nie musiałabym
      odprowadzać żadnej kasy do ZUSu?
      • alotkaszalot * * * JA WIEM JAK OBEJŚĆ ZUS !!! * * * 11.02.05, 08:46
        Nie wiem jak jest u was, ale u mnie to trzeba obrać kierunek zegara. Za
        pierwszym rogiem jest trochę krzaków, ale do przejścia. Potem idzie się
        normalnie a dalej to jest już przechlapane - trzeba uważać bo portier ma swoją
        bacówkę. Jak się nie schyli to cię wyłapie swym skorumpowanym wzrokiem i puści
        za tobą psy. Więc trzeba się liczyć że część drogi będziesz musiał obiegnąć.
        Ale trzymam kciuki. Jeszcze nikomu nie udało się obejść zusu...

Alot Kaszalot

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka