Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to...

29.09.03, 19:38
W związku z integracją forumowiczów Zagłębia Dąbrowskiego ogłaszam nowy
plebiscyt na najpiękniejsze miejsce Zagłębia Dąbrowskiego. Proszę o oddawanie
swoich głosów w tym wątku.
W podobnej sondzie dotyczącej niestety tylko Sosnowca głosowano na:
- wschodni Sosnowiec
- stary Par Sielecki
- park w Kazimierzu
- Stawiki
- Park Sielecki
- Pogoń
- las zagórski
- osiedle przy ul.Kilińskiego

Jeszcze raz zapraszam wszystkich zagłębiowskich forumowiczów do udziału w
plebiscycie.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 11:48
      Bagry na Piekle w Dąbrowie. Maleńkie jeziorko pomiędzy Pogorią I i Pogorią
      III. Czasem zwane przez dyletantów Pogorią II. Prawie całe już zarośnięte
      nenufarami z kolonią wszelakiego ptactwa. Warto przyjechać tu na rowerze,
      potem wjechać w las i na Antoniów. Wrócić, wypić piwo na tarasie knajpki na
      starej Pogorii przy starym osiedlu górników kopalni piasku. Ech.
      • Gość: pelengajew Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: 212.160.211.* 16.10.03, 10:54
        Jestem zdecydowanie za!!!
        Pozdrawiam.
    • Gość: sandwich Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 12:49
      Okradzionów i Białka.
      Szkoda, że spuszczają tam ścieki z Olkusza.
      Pamiętam, jak Białka była czyściutka, a nad kapliczką przy wjeździe do
      nieistniejącego dworu był miedziany hełm.
      PZDRW
      • Gość: olo Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 06:25
        I z Okradzionowa wąwozem przy Przemszy do Sławkowa. Wspaniała traska rowerowa.
        Od starego młyna do starej karczmy.
      • Gość: Krawiec Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 10:24
        Witam wszystkich !
        Przychodzą mi do głowy 3 miejsca nieprzeciętnej urody :
        1. Wzgórze zamkowe i zamek,
        zamki.res.pl/foto/bedzin-c.jpg
        2. Park Schoena i pałac,
        www.um.sosnowiec.pl/pl/miasto/wizytowka_miasta/galeria_zdjec/Pałac_Schoena_Siedziba_Muzeum.asp
        3. Park Hallera
        ttp://dabrowa.pl/dabrowa/DG_FOTO_20/19991103_01_pldg_centrum_park-hallera_z-
        kosciuszki-19+.jpg
        4. Ośrodek "Leśna", Kazimierzu G.
        www.um.sosnowiec.pl/pl/miasto/wizytowka_miasta/galeria_zdjec/ośrodek_rekreacyjny_leśna_w_kazimierzu_górniczym.asp

Pozdrawiam
        • Gość: Krawiec Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.03, 10:29
          ...no i wyszły 4 , i bez obrazka z Dąbrowy :
          dabrowa.pl/dabrowa/DG_FOTO_20/19991103_01_pldg_centrum_park-hallera_z-kosciuszki-19+.jpg
      • Gość: Gość Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.visp.energis.pl 16.09.04, 23:58
        Przełom Białej Przemszy w Okradzionowie nazywany Szwajcarią Zagłębiowską
        • cover_wielki Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 25.02.05, 22:28
          Kilka miejsc sie uzbierało, odwiedzacie je ?

P.S stary temat ale aktualny
          • Gość: tomek Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 00:06
            Zagłębie jest piękne. Trzeba je jednak odkryć!
    • kelo Re: No ruszcie paluchy 03.10.03, 18:11
      Czy w Sosnowcu, nie ma już pięknych miejsc.
      • michaelus Re: No ruszcie paluchy 03.10.03, 19:12
        No nie tylko w Sosnowcu. To wątek o najpiękniejszym miejscu całego Zagłębia.
        Zatem forumowicze Zagłębia, przedstawcie najpiękniejsze miejsca Zagłębia, bo
        nie wiem, gdzie mam w weekend jechać na rowerze!
    • Gość: Cover Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: 80.48.246.* 03.10.03, 19:44
      Pałac Schoena z okolicą, Park Sielecki.
    • hugon Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 08.10.03, 13:04
      Strzała ------> Krawiec
      Tak zdecydowanie na pierwszy plan wysówa sie Wzgórze Zamkowe z Kościołem i
      Zamkiem i Kirkutem
      Ale jest też uroczy cmentarz przy ulicy Grota Roweckiego
      pozd hugon
      • Gość: sandwich Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 14:44
        Chodzi Ci o cmentarz przy ul.Smutnej w Sosnowcu. Najpiękniejszy jest
        prawosławny jesienią. A na Wsz.Św. nigdzie nie ma takiego spokoju. Tam mam
        dziadków.
        PZDRW
    • Gość: Krawiec Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 14:09
      Cześć
      Dzięki Hugon, że w końcu oderwałeś się od będzińskioego forum um - przyznam, że
      fajnie rozkręconego .
      Pozdrawiam
    • Gość: Danielek Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: 80.48.113.* 10.10.03, 07:25
      Pogoń Naturlich :)
      • kelo Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 16.10.03, 16:06
        Pogoń jest duża, objaśnij konkrety Dabrowiakowi. Bardzo lubię rowerkować w
        okolicy Schoena i Dietla.
    • Gość: stulatek Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.03, 20:25
      mnie osobiscie najbardziej podoba sie widok z dorotki
      a miejsca pojedyncze to:
      park schoena
      kosiolek na golonogu
      zamek w bedzinie
    • bobi15 Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 25.10.03, 21:25
      Oczywiście,że park w Kazimierzu
      • Gość: Jerry Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.karo.punkt.pl / *.gazeta.pl 03.11.03, 23:44
        Sorry, to może brutalne co napiszę, ale w Zagłębiu nie ma pięknych miejsc a
        nawet jeśli są to przytłacza je ogrom BRZYDOTY, więc są prawie niezauważalne.
        Podobnie jest w śląskich miastach,niech więc mnie nikt nie posądza o to,że
        jestem Ślązakiem i uwziąłem się na Zagłębie.

J.
        • Gość: Marcin Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.one.pl 04.11.03, 21:58
          Polecam przede wszystkim Wzgórze Gołonowskie zwłaszcza jesienią. Widok samego
          wzgórza i kościółka Św. Antoniego oraz widok w stronę Pogorii i Huty Katowice
          ze wspomnianego wzgórza.
    • Gość: sosn Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: phoenix:* / 192.168.5.* 05.11.03, 12:36
      Najpiękniejszym miejscem, do tego miejscem, które można pokazać jest wnętrze
      Katedry w Sosnowcu. Jest trochę innych obiektów, które mają może wymiar więcej
      historyczny, ale ustępują Katedrze pod każdym względem. Miejsca związane z
      przyrodą powinny być klasyfikowane oddzielnie, bo nadają sie najwyżej na
      wycieczki rowerowe i nie można ich porównywać z obiektami budowlanymi. Są one
      bardziej urokliwe ( jest wiele takich zakątków), niż mogą świadczyć o pięknie
      regionu.
      • wasniewski Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 10.06.04, 20:01
        Napewno najciekawszym miejscem historycznie jest dolina Czarnej Przemszy, była
        to kiedyś rzeka graniczna między Księstwem Siewierskim, a Ziemią Krakowską.
        Właściwie to była granica międzypaństwowa, bo Księstwo Siewieskie było
        oddzielnym państwem. W czasach gdy było pod panowaniem książąt śląskich, stało
        się miejscem gdzie królowało bezprawie, miejscem istnienia zbrojnych band
        napadających na kupców i okoliczne tereny. Aby ochronić przed grabieżami
        Ziemię Krakowska powstał zamek w Będzinie i późniejszy w Sielcu. Właśnie te
        zamki i pałace Mieroszewskich, Schoenów z ostatnim pałacem zamczyskiem (budynek
        sądu w Sosnowcu) wybudowanym jako rezydencja cara na czas podróży powinny się
        stać wizytówką Zagłębia Dąbrowskiego. Do tego można by dołączyć ruiny zamku
        siewierskiego biskupów krakowskich i uczynić pod wspólnym kierownictwem trasą
        wycieczkowo-edukacyjną. Historia tych ziem arcyciekawa i prawie większości
        nieznana stała by się główną atrakcją turystyczną. Trzeba dodać, że dramatyczne
        wydarzenia dotyczą nawet samego opisania tej historii. Kantor Mirski opisanie
        historii tych ziem przepłacił życiem w Oświęcimiu. Jan Zięba matematyk-
        społecznik tak się zdenerwował głupimi zarzutami wobec Kantora Mirskiego, że
        skończył życie zawałem serca. Fałszerstwa dotyczące historii zamków w Będzinie
        i Sielcu trwają do dnia dzisiejszego.
    • lena.es Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 10.06.04, 22:49
      no pewnie, że jest takie jedno, specjalne miejsce...ale nie powiem;) bo to jest
      tylko moje miejsce. Takie magiczne i fajnie można z niego obserwować gwiazdy;)
      Pozdrawiam miłośników astronomii...astrologii też;)
      • Gość: iza Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:20
        Piękny jest park w centrum Dabrowy Górniczej!
    • Gość: sos Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 19:12
      Baraki!!!
    • Gość: karol Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:24
      A tworzący się zbiornik wodny Kuźnica Warężyńska? Będzie 4x większy od Pogorii
      III.
      • cover_wielki Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 02.09.05, 23:38
        pięknych miejsc przybywa... jakieś nowe propozycje ?
        • cover_wielki Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 25.10.05, 21:53
          Nowe miejsce, czy będzie piękne ... ?
          Środa 26 października o godz. 14.00 odbędzie się uroczyste przekazanie do
          użytku przebudowanego placu przy ul. Dęblińskiej.
          • Gość: aluh Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 22:23
            wątpię!
            • Gość: sosn Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... IP: *.smstv.pl 25.10.05, 22:41
              Gość portalu: aluh napisał(a):

> wątpię!

A ja nie:) Już jakiś czas fontanna bije a jakoś inauguracji i fety nie było..
              • cover_wielki Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 20.07.06, 19:31
                Więcej fontann !
                • cover_wielki Re: Najpiękniejsze miejsce Zagłębia to... 20.04.07, 19:05
                  Ciekawe kiedy zostanie zagospodarowany targ za plazą ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka