Dodaj do ulubionych

Czy wybieram PO czy PIS ???

21.06.05, 17:56
Czy wybieram PO czy PIS ?

Moja odpowiedź wybieram: PIS, choc dotychczas byłem za PO.

Dlaczego: Nie mogę umieścić żadanej "niezgodnej z linią" wypowiedzi w księdze
gości na stronie Platformy. Panuje tam mocna cenzura. Normalnie paranoja
głoszą jedno, ich ludzie robią drugie.
www.po.org.pl/?sub=ksiega
Tak samo będzie z podatkami. Kiedyś Suchocka z UW głosiła spadek podatków, a
jako pierwsi zamrozili progi podatkowe i podnieśli w ten sposób podatki.

Platforma chce podatku liniowego 15%. Zniesienie progów dotyczy stosunkowo
wąskiej grupy, za to zapłaci reszta. Bo jak się obniża w 1 miejscu podatki to
w 2 podnosi, a przynajmniej nie obniżą:

1) grozi wzrost vatu na żywność
2) pewnie zniknie kwota wolna od podatku !!!
3) nastąpią zmiany w podatku związane z prawami autorskimi
4) zus dla małych przedsiębiorców zostanie ten sam i będzie dalej rósł, każdy
kto chce prowadzić drobną działalność, dorobić, dalej będzie działał w szarej
strefie.
A najważniejsze jest obniżenie kosztów pracy i zus, które blokują
przedsiębiorczość, a nie zniesienie progów podatkowych.
Obserwuj wątek
    • bladatwarz Dodam od siebie, jeszcze nie wiem na kogo 21.06.05, 18:06
      bede glosowac, ale po sobotnim otwarciu wyborow, wiem na kogo nie bede glosowac.
      PO jest partia, wbrew temu co mowi, partia PO czyli ,,Prawie Odpowiedzialna''
      1.Nic nie wiadomo na temat polityki zagranicznej jaka ma zamiar realizowac PO;
      ani slowa nie wspomnieli na temat rosnacej fali roszczen niemieckich, planowanej
      wspolpracy Rosjan i Niemcow w zakresie energetyki i przesylu surowcow, dalszej
      obecnosc Polski w UE i zasadach wspolpracy z UE (chocby sprawa cukru, rybolostwa
      itp.itd). Jak dak dalej pojdzie, to wkrotce staniemy sie platnikami netto.
      2.Pomysl likwidacji skladki rentowej jest chory. Byc moze rodzice przywodcow PO
      juz nie zyja, ale wiekszosc z nas ma rodzicow, ktorych pieniadze na emeryture
      najpierw zdefraudowala komuna, a teraz z naszych skladek placone sa emerytury
      naszych rodzicow. Nie uslyszalam jak pan Rokita wyobraza sobie funkcjonowanie
      rynku bez podstawowej skladki emerytalnej.
      • katonazizm-stop PiS daje dowody kumoterstwa i nieudolnosci 21.06.05, 18:19
        To co sioe dzieje w UM Warszawa i to coi sie dzialo za szefowania NIK przez
        Kaczora jest najlepszym dowodem jego nieudolnosci gospodarczej. Bzdurne
        obiednice podatkowe mmoze dawac kazdy glupi, w tym PO, LPR i PiS. Faktem
        jest,ze podatkow nikt nie onbnizy, bo nikt nie ma ani rozeznania ani odwagi
        przyjrzenia sie wydatkom budzetu i ich obciecia tam gdzie trzeba (
        np.KK !).Normalne jest,ze emerytury placa pracujacy. Skad wzielabys,madralo na
        to pieniadze ?
        • bladatwarz Czy mozesz zamilnac prowokatorze, jak nie masz nic 21.06.05, 18:23
          do powiedzenia.
          Belkoczesz antypolonosemito!
          • kropekuk Telegraf, FOZZ, Bagsik i dwoch Ukraincow z J&S ;) 21.06.05, 18:56
            Tyle z najciezszego kalibru. A poza tym - przewaly w Warszawie - od
            mieszkaniowych i uzytkowych dla kolesi, po wymuszanie sponsoratu partii od
            przemyslowcow...
            • mmkkll Ale są moralni ;) /nt 21.06.05, 18:58
            • pandada Re: Telegraf, FOZZ, Bagsik i dwoch Ukraincow z J& 28.06.05, 23:55
              Warto się też przyjrzeć tej Fundacji Prasowej Solidarność i tworom pokrewnym, które miały związek z Kaczorami. Na www.raportnowaka.pl jest artykuł z Faktów i mitów. Nie żebym był miłośnikiem prawicowego rozmuchiwania afer i czynienia z nich centrum polityki, ale przy takich zarzutach, jak opisane w FiM, naprawdę trzeba rzetelnego sprawdzenia.

A do afer można przecież zaliczyć też przestępstwo związane z pomówieniem Wachowskiego oraz sprawę o łamanie praw konstytucyjnych wobec uczestników Parady Równości.

Mnie jednak najbardziej zniesmaczyła zapowiedź Kaczora L., że po przejęciu władzy zbada właściwość przebywaniu w pierdlu Zalewskiego (wspólnika Kaczora J. z Telegrafu, który m.in. wyłudzał pieniądze na kampanię Porozumienia Centrum). Kaczor L. uznał, że Zalewski prawdopodobnie siedzi z powodów politycznych - jest to atak na jego bliźniaka.
            • lortea Niezastąpiony kropekuk jask zawsze o tym samym. 30.06.05, 19:48
              Po raz kolejny ci przypominam o rzezi Kartaginy i podpaleniu Artemizjonu w
              Efezie- to sprawki PIsu tak samo jak i Fozz.
        • polonic Jasna sprawa, zlikwidować ZUS a emerytury 27.06.05, 23:05
          składac na prywatnych i oprocentowanych kontach!!! Czyli pełna kasa do ręki i
          sam decydujesz ile chcesz "wydać" na emeryturę!
          • z-zgrzyt Re: Jasna sprawa, zlikwidować ZUS a emerytury 30.06.05, 22:03
            ZUS do reformy
    • oszolom.z.radia.maryja ja wybieram LPR 21.06.05, 18:57
      • chilum Re: ja wybieram LPR 27.06.05, 23:07
        Proszę na temat :-).
        PiS czy PO,a nie jakieś LPR...;-)

Nie uciekaj od niewygodnych pytań,tak jak to lewacy czynią :-)).
        • pandada Re: ja wybieram LPR 29.06.05, 00:00
          Jak wy: PiS czy PO?
          To ja wam: próchnica czy łuszczyca?

Prawie Odpowiedzialni (copyright by bladatwarz) czy Prawie Sprawiedliwi?
    • synu Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 21.06.05, 19:08
      > Moja odpowiedź wybieram: PIS, choc dotychczas byłem za PO.

Z tego co czytam to w ogole jestem zdziwiony, ze byles kiedykolwiek za PO.

> Tak samo będzie z podatkami. Kiedyś Suchocka z UW głosiła spadek podatków, a
      > jako pierwsi zamrozili progi podatkowe i podnieśli w ten sposób podatki.

ROTFL. Argument pierwsza klasa. Skoro ktos kiedys nie dotrzymal obietnicy to
      akurat ktos z PO zrobi tak samo.

> Platforma chce podatku liniowego 15%. Zniesienie progów dotyczy stosunkowo
      > wąskiej grupy, za to zapłaci reszta. Bo jak się obniża w 1 miejscu podatki to
      > w 2 podnosi, a przynajmniej nie obniżą:
      >
      > 1) grozi wzrost vatu na żywność

Tak. Czy to spowoduje wzrost cen zywnosci? Niekoniecznie.

> 2) pewnie zniknie kwota wolna od podatku !!!

Tak. I dobrze.

> 3) nastąpią zmiany w podatku związane z prawami autorskimi

Podatki beda prostsze. Co w tym zlego?

> 4) zus dla małych przedsiębiorców zostanie ten sam i będzie dalej rósł, każdy
      > kto chce prowadzić drobną działalność, dorobić, dalej będzie działał w szarej
      > strefie.

A co to ma do podatku liniowego? Zreszta PO zaproponowala zwolnienie z ZUS dla
      absolwentow.

> A najważniejsze jest obniżenie kosztów pracy i zus, które blokują
      > przedsiębiorczość, a nie zniesienie progów podatkowych.

Tez, ale uproszczenie systemu podatkowego nie jest bez znaczenia.

Ale za to wybierasz PiS, ktory:
      - glosowal za podatkiem 50%,
      - chce zwiekszac wydatki socjalne (a to sie rowna podwyzce podatkow),
      - nie ma zadnego pomyslu na obnizenie bezrobocia,
      - po prostu na gospodarce sie nie zna.

K
      R
      • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 21.06.05, 19:37
        Bez większego entuzjazmu odpowiadam komuś kto zaczyna od "dziwię się ...", no
        może młody jesteś i naiwny, albo jeszcze co gorzej ;)

Pominąłeś kwestię cenzury na stronie PO, która jest podstawą tematu i pokazania
        zakłamania.

Pokazałem miejsca, gdzie wzrosną podatki - ty skwitowałeś to "To dobrze", dla
        ciebie dobrze to głosuj. Mnie i wielu ludzi to dotyczy, dlatego tłumaczę
        dlaczego JA nie wybieram PO (choć dotychczas to był dla mnie pewniak, i to też
        jest istotne, pokazuję dlaczego ludzie przechodzą do PIS, a może ty podasz
        swoją odpowiedź "To dobrze" :)))) ). Dla mnie propozycje PO to realny wzrost
        podatków. Wzrost vatu na żywność, co oczywiste, oznacz wzrost ich cen, a to
        poważny wzrost kosztów dla większości obywateli, i samobój PO.

Natomiast twoje argumenty odnośnie PISu to hasła typu "nie znają się", zero
        argumentów, i zero przykładów, żebym mógł odpowiedzieć "To dobrze" ;)
        Jedyny przykład z 50% to typowa polityczna zagrywka, która miała na celu
        zdobycie głósów, co się udało "To dobrze", co mnie obchodzi wąska grupa, ja
        mówię, że propozycje PO, uderza w WIĘKSZOŚĆ. Czy jesteś w stanie to zrozumieć ?
        • synu Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 22:58
          > Bez większego entuzjazmu odpowiadam komuś kto zaczyna od "dziwię się ...", no
          > może młody jesteś i naiwny, albo jeszcze co gorzej ;)

Bylem zdziwiony tym, ze kiedykolwiek byles za PO zwazywszy na fakt, ze masz
          male pojecie o wolnym rynku.

> Pokazałem miejsca, gdzie wzrosną podatki - ty skwitowałeś to "To dobrze", dla
          > ciebie dobrze to głosuj.

Problem w tym, ze wybierasz miejsca gdzie moga wzrosnac podatki a kompletnie
          olewasz miejsca w ktorych spadna. W konsekwencji moze sie okazac, ze mimo
          wyzszego VAT'u zywnosc nie zdrozeje.

> Natomiast twoje argumenty odnośnie PISu to hasła typu "nie znają się", zero
          > argumentów, i zero przykładów, żebym mógł odpowiedzieć "To dobrze" ;)

A niby dlaczego mam sie rospisywac na temat PiSu skoro sam nie raczyles
          przedstawic argumentow ZA nimi. W skrocie: PiS to socjalistyczne podejscie do
          gospodarki. "To nie jest dobrze"

K
          R
          • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 22:31
            Myślisz jak żółtodziób, więcej nie jestem dziwiony ;), że masz problemy ze
            zrozumieniem słowa pisanego. Łykasz hasła, myślisz schematami, wierzysz jakiejś
            partii. Chcesz to łykaj kiełbasę wyborczą, nawet tą od platformy.

Nie jesteś w stanie zrozumieć, że piszę o podatkach, które właśnie mnie
            dotyczą, bo nie wystarczą mi hasła "niższe podatki". Jeżeli jestem sam, to
            pewnie "To dobrze" i tyle. Ale jak widać PIS rośnie w siłę, a PO na odwrót.
            Więc pokazuję, gdzie wg mnie popełniają błędy. Pokazuję innym, by nie wierzyli
            w same hasła. To nie jest Polska jakiejś wąskiej grupy, tylko by rządzić trzeba
            zdobyć większość.

Także wybieram PIS, bo o to pytają politycy PO, gdyż pomysły PO mnie
            rozczarowują, a poza tym co najważniejsze spodziewam się, że w mojm przypadku
            podatki wzrosną.
            • synu Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 23:59
              > Myślisz jak żółtodziób, więcej nie jestem dziwiony ;), że masz problemy ze
              > zrozumieniem słowa pisanego. Łykasz hasła, myślisz schematami, wierzysz
              jakiejś partii. Chcesz to łykaj kiełbasę wyborczą, nawet tą od platformy.

Oooo. Co za WSPANIALY opis mojej osoby. Musisz miec konkretne informacje o mnie
              skoro sie bierzesz za tak konkretne okreslenia: "lykasz hasla", "myslisz
              schematami" czy tez "wierzysz jakiejs partii". Traci troche ograniczeniem. Czyz
              nie?

> Nie jesteś w stanie zrozumieć, że piszę o podatkach, które właśnie mnie
              > dotyczą, bo nie wystarczą mi hasła "niższe podatki".

Wybacz, ze ja pisze o podatkach, ktore mnie ZUPELNIE nie dotycza.

> Więc pokazuję, gdzie wg mnie popełniają błędy. Pokazuję innym, by nie
              wierzyli w same hasła.

Eeee, no stary. Zostan moim pasterzem.

> Także wybieram PIS, bo o to pytają politycy PO, gdyż pomysły PO mnie
              > rozczarowują, a poza tym co najważniejsze spodziewam się, że w mojm przypadku
              > podatki wzrosną.

Czy czytasz czasami swoje wypociny przed wyslaniem?

K
              R
              • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 20:08
                od początku byłem pod wrażeniem argumentow, które przytaczasz, starałem się
                później dorownać poziomem

K
                R
                A

K
                R
                A
                ;)
    • busho Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 22.06.05, 19:26
      niestety polityką rządzą emocje, hasla, pobożne życzenia, oraz naciąganie
      kolejnych młodych na obietnice, choć kiełbasę wyborczą można sprzedać
      wszystkim, także supermarkety zapraszają
      • busho Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 20:05
        co atrakcyjnego ma PO w swojej ofercie, poza ludźmi dobrze zarabiającymi ?
        • pandada Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 00:28
          Atrakcyjna jest Gronkiewicz-Waltz i Śledzińska-Katarasińska ;).
          Naturalna baza PO to 10% narodu. Resztę uwiódł złotousty Rokita i jego pseudointeligencka flegma połączona z rewolucyjnymi hasłami. Rokita to światowy lider wśród kolekcjonerów legitymacji partyjnych. Do tego Tusk - człowiek guma o zjednującej serca wadzie wymowy.
          Atrakcją są też zabawy w rosyjską ruletkę z liderami partii. Na razie pełną komorę wylosowali: Płażyński, Olechowski, Gilowska.
          Niektórzy zaś dostali zdrowego kopa za przekręty i nieudolność, że aż znaleźli się w Brukseli (Buzek, Piskorski).

W PiS atrakcją są rozpolitykowane bliźniaki (ciekawostka przyrodniczo-politologiczna), agresywny choć tępy wymoczek Zbigniew "Zero" Ziobro oraz najpoczytniejszy bajkopisarz Sejmu - Ludwiś Dorn.
          Nie można pominąć świątobliwego Marka Jurka (czyż nie kojarzy się z Janem Pawłem?), który czci tak Jezusa jak i Pinocheta - odwiedza obydwu. Ciekawostką jest też trybun Wassermann - specjalista z kolei od czytania bajek (tak na komisji śledczej jak i podczas amatorskiego występu teatralnego). Swe bajki kończy nie stwierdzenie "i żyli długo i szczęśliwie", lecz pytaniem "czy to prawda?". No i na koniec wicemarszałek z wariackimi papierami - Ujazdowski.

Atrakcji zatem co nie miara. Istny park atrakcji. Tylko gdzie jest kobieta z brodą?
    • kamilius10 Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 20:09
      Co do PIS: Kaczyński obiecał w kampani prezydenckiej (na prez. Warszawy)
      ogromne liczby mieszkań dla najbiedniejszych.
      Wiecie ile udało mu się zbudować ?
      Strzelacjei - ale dla ulatwienia podam, że to liczba dwucyfrowa (i to i tak po
      naciągnięciu)
      Ale za to na zasobach komunalnych uwłaszczyli się liczni działacze PIS i LPR
      (patrz ponado 100metrowe mieszkanko pana Marii Jackoiwskiego)
      • rolotomasi Re: co wybrać: Po czy Pis 27.06.05, 22:18
        Mi to^^przypomina klasyczne pytanie z pogranicza medycyny i polityki>>
        Co Pan/i wybiera:
        - ospę czy cholerę ?

obecna odpo brzmi>>
        - Trzecią drogę, tzn
        Być zdrowym! po prostu.

czego^^ Państwu i sobie życzy>>
        <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=28&w=14927517&a=15154658&s=1 " target="_blank">KrajowyWajchowyForumowy</a >

Czas na reklamę>>
        ! Głosuj na Zbigniewa !
        • bladatwarz Re: co wybrać: Po czy Pis 27.06.05, 22:23
          > obecna odpo brzmi>>
          > - Trzecią drogę, tzn
          > Być zdrowym! po prostu.

To znaczy?
          • rolotomasi Re: co wybrać: Po czy Pis 27.06.05, 22:38
            było>> 'to znaczy? '
            Na tę chwilę odpowiem przykładami sąsiednich' krajów: Gruzja,Kirgistan, Ukraina.
            -Nawet zawodowi Politole nie mają wypracowanej teori na temat zmian zachodzących
            w społecznościach, którym narzuca się Demokrację okazującą się być w praniu
            głupszą i gorszą niż Nieboszczka Komuna.

Byliśmy w czołówce, a zostali.śmy z tyłu za w.wymienionymi. To jest jedyna
            pewna konkluzja na ten moment dziejowy, w jakim obecnie jesteśmy.Reszta to speku
            cdn ,
            bo MUSI.
            KrajowyWajchowyForumowy
            Czas na reklamę>>
            ! Głosuj na Zbigniewa !
        • rolotomasi Re: co wybrać: Po czy Pis ? <<NiC ! 27.06.05, 22:24
          że powtórzę,co się zakryłło>>
          KrajowyWajchowyForumowy
          • z-zgrzyt Re: co wybrać: Po czy Pis ? <<NiC ! 30.06.05, 19:48
            czyli tylko sld ? nie uważasz, że oni co najmniej zawalili swoją szanse,
            • ozeip Tak, ale SLD to nie lewica... 01.07.05, 11:26
              I zresztą lepsza taka "lewica" jak SLD niż prawica w wydaniu PiS, LPR...
              PO sprzyja ludziom zamożnym - pozostali to dla PO takie "śmieci", które same są
              sobie winne,że nie odniosły sukcesu.
              Pan Korwin Mikke też miał zbliżoną partię - ale dla niej liczyło się tylko
              pochodzenie (szlacheckie). Dla PO liczy się obecne uposażenie.

• z-zgrzyt Re: Tak, ale SLD to nie lewica... 01.07.05, 20:51
                nie moge zrozumieć tego umiłowania komuchów, którzy tylko o siebie się
                troszczyli
            • ozeip SLD było złę. Od prawicy naród dostanie po dupie! 01.07.05, 11:27
    • wielokrotny_recydywista Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 22:28
      napisałeś dlaczego nie zagłosujesz na PO,a nie napisałeś dlaczego
      zagłosujesz na kurdupli
      • m.rycho Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 22:46
        Jednak Po,socjalizmu mam dosyć,przeżyłem w nim świadomie 30lat,a PIS śmierdzi
        mi tym gównem.
      • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 22:37
        Polityka to najczęściej wybór mniejszego zła, poza PO i PIS reszta to wybory
        skrajne (skrajnie nieodpowiedzialne). Ofertę PO właśnie policzyłem i dla mnie
        wychodzi ujemna, i to znacznie, PIS jest zagadką, ale małych firm nie gnębi. A
        w nich jest największa szansa, wyzwolenie przedsiębiorczości. Poza tym
        bezrobocie, tylko zmniejszenie kosztów pracy jest szansą na jego zmniejszenie.
        • pandada Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 00:33
          Nie gnębi małych firm? Nie rządzi, więc nic nie robi poza gadulstwem.

PS. Ciekawe że europosłem PO jest Tadeusz Zwiefka - jeden z najbardziej czułych na biedotę dziennikarzy. Częsty orędownik interwencji państwa.
          • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 19:47
            Ty głosowałaś na sLD i jesteś zadowolona ?
    • borbali Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 27.06.05, 22:57
      Napisałeś Zgrzyt bardzo słabe wypracowanie.Wiele wniosków wysnułeś z
      niedorzeczności.
      A szczyt zakłamania to stwierdzenie,że kiedyś byłeś za PO.
      W sumie nie zdałeś egzaminu dojrzałości.Weż się zaraz do nauki.Może za rok
      zdasz egzamin poprawkowy.
      • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 22:38
        widzę, że ty teraz jesteś wzorem w PO :))))))))

• polonic Wybierz LPR. 27.06.05, 23:02

• z-zgrzyt absolutnie nie 28.06.05, 22:41
        nigdy, to jest wybór skrajny, oni będą w opozycji, aktualnie istnieje wybór PO
        lub PIS, głosowanie na inne opcje spowoduje bałagan w sejmie i w kraju. PIS
        umiejętnie zabierze głosy LPR, a PO z drugiej strony. Trzeba tylko dokonać
        wyboru PO czy PIS, i ja dałem swoją odpwoiedź, zwolennicy PO okazuje się nie
        mają żadnych argumentów, choć hasła opanowali.
        • polonic LPR i tak moze liczyc na 15-20 wiec nie mów hop. 30.06.05, 09:58

• z-zgrzyt Re: LPR i tak moze liczyc na 15-20 wiec nie mów h 30.06.05, 19:26
            wg sondaży mają sporo mniej, a błąd to najwyżej kilka pkt. %, więc najbardziej
            prawdopodobny przedział 10-12%, i z kim stworzą koalicję ?
            • polonic Nie muszą tworzyc teraz, poczekamy 4 lata. 30.06.05, 22:57
              bedzie 30%.
              • z-zgrzyt Re: Nie muszą tworzyc teraz, poczekamy 4 lata. 30.06.05, 23:04
                no dobrze będą mieli wtedy 30%, czy będzie Tobie odpowiadała koalicja z
                Samoobroną ?
    • mn7 Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 22:39
      z-zgrzyt napisał:

> Czy wybieram PO czy PIS ?
      >
      > Moja odpowiedź wybieram: PIS, choc dotychczas byłem za PO.
      >
      > Dlaczego: Nie mogę umieścić żadanej "niezgodnej z linią" wypowiedzi w księdze
      > gości na stronie Platformy. Panuje tam mocna cenzura. Normalnie paranoja
      > głoszą jedno, ich ludzie robią drugie.
      > www.po.org.pl/?sub=ksiega
      > Tak samo będzie z podatkami. Kiedyś Suchocka z UW głosiła spadek podatków, a
      > jako pierwsi zamrozili progi podatkowe i podnieśli w ten sposób podatki.
      >
      > Platforma chce podatku liniowego 15%. Zniesienie progów dotyczy stosunkowo
      > wąskiej grupy, za to zapłaci reszta. Bo jak się obniża w 1 miejscu podatki to
      > w 2 podnosi, a przynajmniej nie obniżą:
      >
      > 1) grozi wzrost vatu na żywność
      > 2) pewnie zniknie kwota wolna od podatku !!!
      > 3) nastąpią zmiany w podatku związane z prawami autorskimi
      > 4) zus dla małych przedsiębiorców zostanie ten sam i będzie dalej rósł, każdy
      > kto chce prowadzić drobną działalność, dorobić, dalej będzie działał w szarej
      > strefie.
      > A najważniejsze jest obniżenie kosztów pracy i zus, które blokują
      > przedsiębiorczość, a nie zniesienie progów podatkowych.

I to wszystko prowadzi Cię do wniosku, że trzeba głosowac na populistyczną
      partię wodzowską o jawnie socjalistycznym programie?
      To miała być taka prowokacja, co?

• z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 22:43
        przeczytaj to co napisałem w innych postach ze zrozumieniem, politycy PO
        pytają - ja odpowiadam, jeżeli chcesz dyskutować, to poza hasłami zaproponuj
        coś więcej, nie jestem z pokolenia sms :)))
        • m.rycho Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 23:23
          Ja wybieram PO.Prędzej uda się zrobić mniej państwa Platformie niż wprowadzić
          sprawiedliwość PIS-owi.
          Tusk i Rokita sprawiają wrażenie zdecydowanych a Kaczorki uważają by
          przypadkiem nie zrazić sobie elektoratu(np.umizgi do radia maryja).
          W sumie uważam,że koalicja tak ale z przewagą PO.
          • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 28.06.05, 23:36
            ok, ja nie stałem się przeciwnikiem PO, tylko dokonałem wyboru, gdy politycy PO
            zapytali,

ale jest jedna sprawa, bądź realistą nie myśl hasłami, że Rokita jest lepszy od
            Kaczyńskiego, tylko opowiedz, które konkretnie propozycje PO dadzą TOBIE
            korzyść, jeżeli jesteś ponad progiem podatkowym, to rozumiem i wszystko jasne,
            ale jak nie, to PO nie przyniesie Tobie osobiście korzyści. Po prostu dokonaj
            rachunku. Oferta zniesienia progów podatkowych jako oferta nr 1 jest błedem. Nr
            1 powinna byż walka z bezrobociem i koszty pracy. Ale PO słabo kombinuje po
            przegrywa z PIS.
            • m.rycho Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 00:04
              Staram się nie myśleć krótkowzrocznie o własnym interesie bo mam duże
              wątpliwości co do obiecanek kierowanych do konkretnych grup ludzi.Nie wiem też
              czy w planie PO jest likwidacja kwoty wolnej od podatku,bo tylko wtedy najniżej
              zarabiający zapłacą więcej mimo,że stopa niższa.Najważniejsza jest
              konkurencyjność gospodarki bo tylko wtedy można myśleć o wzroście miejsc
              pracy,z socjalizmem Kaczyńskich nie ma na to szans.
              >Nr1 powinna byż walka z bezrobociem i koszty pracy. Ale PO słabo kombinuje po
              > przegrywa z PIS.<
              Przegrywa w sondażach ale nie w konkretach(o ile o konkretach w ogóle można
              mówić słuchając haseł przedwyborczych).PO mówi o zabraniu dotacji dla partii a
              PIS konsekwentnie chce tych dotacji(wiem,że w skali kraju te dotacje są bez
              znaczenia ale nie można mówić ludziom że brak pieniędzy a samemu brać co
              popadnie).Co takiego PIS proponuje co spowoduje spadek bezrobocia bo jakoś nie
              mogę tego sam zauważyć?Likwidacja RPP to dobry pomysł-mam poważne wątpliwości.
              • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 20:42
                No nie wiem, ale w przypadku takiego wyboru jak PO czy PIS należy przede
                wszystkim pomyśleć z własnego punktu widzenia, bo to jest mój głos. Jeżeli masz
                czas na wiarę, że będzie lepiej, to wtedy kupujesz hasła. Ja patrzę bardziej
                realistycznie, po prostu policzyłem dla seibie skutki zmian podatkowych.

Zauważ, że nie możliwa jest tylko kolaicja PO+PIS, więc i tak zrealizowane będą
                pomysły obu opcji, nie ma innego wyjścia. Idzie tylko o to kto będzie mial
                przewagę. Podatek liniowy pewnie i tak wejdzie, ale dzięki PIS vat na żywność
                na pewno nie wzrośnie. Nie głosujesz na PO, tylko na PO+PIS, i na to będzie
                miał więcej do powiedzenia. Ja też jestem za konkurencyjnością gospodarek, ale
                to nie zależy od PO, ani tym bardziej od haseł nawet najlepszych. Tylko od
                realnych poczynań.

Polska gospodarka może być konkurencyjna tylko dzięki obniżeniu kosztów pracy i
                rozwojowi MSP - małych iśrednich przedsiębiorstw, a nie dzięki podatkowi
                liniowemu, to oferta dla zamożniejszych. Najbardziej mobilni, ci co wyjeżdżają
                do Anglii, to nie ci najbogatsi, ale wręcz na odwrót. I dla nich PO oferuje za
                mało. Podatek liniowy to nie może być sztandar PO.

Dotacje dla partii, obojętnie co mówi PO, wątpie by polski sejm chciał uchwalić
                takie prawo, i nie zmieni to parę milionów głosów w tą czy w drugą stronę.

Powiem, że w kwestii gospodarczej, to będzie i tak dominować PO, jak zdecyduje
                się wejść do koalicji, a niekoniecznie ich pomysły muszą być najlepsze, bo na
                to nie ma nikt monopolu. I ja myślę o tym przed wyborami, a nie po. A kwestie
                gospodarcze to jest to o czym mogę rozmawiać, inne są zbyt abstrakcyjne i nikt
                do końca nie wie co będzie.
    • dankowalski Za PIS będą zasiłki 29.06.05, 07:59
      Za PIS bezroboscie może i nie spadnie ale ludzie dostaną przynajmniej zasiłki.
      • kropekuk Kaczor wycignie szmal, skrecony przy aferze 29.06.05, 20:11
        Telegrafu, Fundacji Prasowej S i jeszcze paru i z tego do zasilkow dolozy???
      • malaszaramysz Co za idiotyczny powód do głosowania na PiS :-)) 29.06.05, 20:14

Potrzebny jest wzrost gospodarczy,reforma systemu podatkowego i ubezpieczeń
        społecznych a nie ZASIŁKI.
        • z-zgrzyt Re: Co za idiotyczny powód do głosowania na PiS : 30.06.05, 19:46
          nikt zasiłków nie będzie mnożyl, bo zwyczajnie nie ma z czego, najważniejsze są
          koszty pracy i walka z bezrobociem, możliwość podjęcia działalność dla każdego
          obywatela, teraz tak nie ma, dzięki głupocie sld
    • olo1033 Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 08:05
      Dla mnie program obu parti jest zbyt wygórowany i utopijny -dochodzę do
      wniosku że to jest POPIS (PO czy PIS) przedwyborczy do zamydlenie oczu
      wyborcą ..nie ze mną te numery ......
    • malaszaramysz PO - jeżeli mam tylko taki wybór . n/t 29.06.05, 20:10
      • z-zgrzyt Re: PO - jeżeli mam tylko taki wybór . n/t 30.06.05, 19:45
        rozumiem, ale czy mógłbyś wymienić co Tobie najbardziej podoba się w ich
        propozycjach, a czego brakuje, i co Tobie ich propozycje dadzą osobiście
    • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 20:20
      Kto bardzo nie lubi PO i PIS, to w zasadzie nie ma dyskusji, każdy wybiera to
      co uważa. Ale niech pamięta, że w Polsce musi być wyłoniony jakiś rząd. Więc
      czekam na propozycję jaka inna koalicja jest realna. A jak chcecie głosować z
      założenia na opozycję, to kierujecie się egoizmem, bo może okazać się, że w
      Polsce nie da się wyłonić żadnej większości i będzie pat polityczny.

Jeżeli jesteście tak koło LPR to głosujcie na PIS, bo tylko wtedy PIS zdobędzie
      przewagę nad PO.

Jeżeli jesteście wolicie by Kaczyńscy nie rządzili krajem, bo są zbyt
      konserwatywni, to głosujcie na PO, inaczej nie płaczcie, że jak Wam jest źle.
      Głosując na inne partie najprawdopodobniej przewagę w koalcji będzie miało PIS
      i to oni będą rozdawać karty.
    • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 20:29
      Ci którzy żyją tylko emocjami zastanawiali sie jak mogłem być w ogóle za PO.
      Jakby trochę myyśleli, a nie tylko łykali hasła, zauważyliby, że nie głoszę, że
      PIS jest nadzwyczajny, ale że to PO ma złą propozycję, dla mnie i wielu innych,
      więc oczekuję, by więcej myśleli nad swymi propozycjami zmian. Poza tymstarałem
      się wypowiedzieć na stronie internetowej PO i spotkła mnie cenzura, co
      spowodowało frustrację i uświadomiłem sobie, ze tak samo mnie oszukają z
      podatkami. Co jak napisałem w historii już się zdarzyło innym "liberalnym"
      rządom. Poza tym jak można wyczytać lepiej znam propozycje PO.

Mogę zagłosować jeszcze i na PO i na PIS, to jeszcze nie jest ostateczny wybor.
      Rozważam sobie za i przeciw. Co mnie zaskoczyło, niektórzy zwolennicy PO w
      ogóle nie mają żadnych arguemntów, same emocje, chcą głsować na liberalną
      partię w kwestii gospodarczej, a zachowują się jak by byli na wiecu, tylko
      hasła, może yto jakaś młodzieżówka, łykająca świeże hasła, tym można wszystko
      wcisnąć, oni wierzą. :)

I jeszcze jedno zwolennicy partii zachowują się jak wyznawcy wiary, nie mogą
      uwierzyć, że ktoś może mieć INNY punkt widzenia, INNE poglądy niż oni. Takie
      zachowania są tylko w wypadku WIARY.
    • piezo1 PiS: w "programie" poza masową lustracją - NIC 29.06.05, 20:48
      Weźmy sobie PiS: Kaczyński ma w d... konstytucję (to on stanowi prawo)i z lekka
      faszyzuje (słynny "kaczyzm"). Niestety, ale tak to się zaczyna: reguły gry,
      których chce Lech Kaczyński są identyczne z tymi wprowadzonymi na początku lat
      30. przez NSDAP - i przerażające, że tak mała część Polaków to dostrzega!
      Rządy PiS, zwłaszcza a'la Kaczyńscy, odbiją nam się mocną czkawką.
      A lustracja jest niezgodna z:
      1. Konstytucją RP
      2. prawem unijnym
      Pozdrawiam
      • z-zgrzyt Re: PiS: w "programie" poza masową lustracją - NI 29.06.05, 20:54
        no dobrze i na kogo Ty głosujesz, bo jeżeli na SDPL, to potem nie płacz, że w
        układzie PO+PIS, więcej ma do powiedzenia PIS. Jeżeli głosujesz na opozycję, to
        pogorszysz jeszcze swoją sprawę.
        • piezo1 Zagłosowałbym na lewicę, ale ona nie kandyduje! 30.06.05, 10:07
          To, że ma się "lewica" w nazwie to nie znaczy, że działa się jak lewica i że
          wciela się w życie lewicowe standardy.
          Kontynuując tę myśl: Borowski (prawy człowiek lewicy) jest tak mało lewicowy,
          że powinien się zwać "praicowym człowiekiem 'lewicy' ".
          SLD już dla mnie przeminął - nie spełnił pokładanych w nim nadziei: olał
          obietnice przedwyborcze, a tym samym cały swój elektorat. Ja zaś nie lubię być
          olewany przez tych, na których pensje idą moje podatki.
          • z-zgrzyt Re: Zagłosowałbym na lewicę, ale ona nie kandyduj 30.06.05, 19:36
            popatrz, gdyby Tobie zależało na Twojej sprawie to byś głosował na PO, jednak
            Ty wybierasz swoje żale i będziesz głosował na kogoś mocno z lewa, i wtedy PIS
            zdominuje rząd, ale wtedy będziesz miał zajęcie na forum, by wylewać żale, więc
            nie rozumiem liczy się sprawa, czy własne emocje, nikt nie może mieć jednej
            partii tylko dla siebie i jednego kraju tylko dla siebie, zawsze jest jakaś
            wypadkowa
      • piezo1 PiS: w "programie" poza masową lustracją - NIC 30.06.05, 09:43
        Wszystkie wyroki wydane przez sądy lustracyjne po 31.12.1999 roku są
        bezprawne i skazani w tych procesach mają absolutnie pewną wygraną przed
        Trybunałem Sprawiedliwości w Strasburgu!
        Władze polskie nie mają pojęcia o obowiązujących Polskę międzynarodowych
        standardach i przepisach. Dlatego sugeruje się, iż Rzecznik Interesu
        Publicznego winien natychmiast podać się do dymisji, zaś ustawa lustracyjna
        wylądować na śmietniku.
        Ustawę lustracyjną dyskwalifikują co najmniej 2 akty prawa międzynarodowego,
        które Polskę bezwzględnie obowiązują…
        1. Raport nr 7568 Komisji Zagadnień Prawnych i Praw Człowieka Zgromadzenia
        Parlamentarnego Rady Europy (03.06.1996) w sprawie metod likwidacji spuścizny
        po byłych totalitarnych systemach komunistycznych
        2. Rezolucja nr 1096 Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy
        (27.06.1996), która dotyczy środków demontażu dziedzictwa po byłych
        totalitarnych ustrojach komunistycznych
        Ekspert Kancelarii Sejmu, dyrektor Centrum Ekspertyz Prawnych przy Europejskiej
        Wyższej Szkole Prawa i Administracji w Warszawie, redaktor naczelny
        prestiżowej „Gazety Sądowej”, doktor W. Gontarski opublikował już sensacyjny
        dokument w tej sprawie. Ukazuje on, jak widać, przerażający brak kompetencji
        polskiej władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej, bo żadna z nich nie
        zorientowała się, iż działa wbrew obowiązującemu prawu!
        W Raporcie nr 7568 (pkt.16 lit. g) jest napisane: proces lustracyjny powinien
        zakończyć się nie później niż 31.12.1999 roku, ponieważ nowo powstały system
        demokratyczny winien do tego czasu utrwalić się we wszystkich byłych krajach
        reżimu komunistycznego. Ponadto (pkt.16 lit. j) lustracja powinna dotyczyć
        wyłącznie służby, pracy lub współpracy, mającej miejsce w okresie od 01.01.1980
        r. do chwili upadku dyktatury komunistycznej.
        Powaga tej sprawy wynika nie tylko ze ściśle określonych terminów, ale także i
        z tego, że ustawa lustracyjna musi być zgodna z wymogami nowego demokratycznego
        państwa prawa. Wyroki skazujące w procesach lustracyjnych mają charakter
        niewątpliwie represyjny ( Podanie do publicznej wiadomości w dzienniku o
        wielkim nakładzie jest niewątpliwie karą trwałego napiętnowania, infamii. Stąd
        wynika niesporność tego, że ustawa lustracyjna ma charakter represyjny –
        zauważa sędzia Trybunału Konstytucyjnego B. Zdziennicki)
        Dlatego postępowanie lustracyjne bezwzględnie powinno opierać się na zasadach
        prawa karnego, w szczególności:
        - rygorystycznie pojętej zasadzie domniemania niewinności;
        - uwzględnieniu społecznej szkodliwości czynu;
        - stosowaniu zasady przedawnienia.
        Oczywiście obecna ustawa lustracyjna nie przewiduje żadnego z wymienionych tu
        punktów! Mamy więc w Polsce kolejną chorą sytuację… Nieuchwytny morderca może
        bezkarnie (przedawnienie) przyznać się po 30 latach do kilkunastu morderstw.
        Jednak nawet drobny donosik poczyniony na rzecz komunistycznych władz PRL
        będzie powodem ścigania podejrzanego do końca jego dni!
        Raport 7568 ostrzega, że (pkt.16 lit. k) lustracja świadomych współpracowników
        jest dopuszczalna tylko i wyłącznie w odniesieniu do osób, które faktycznie
        uczestniczyły wraz z instytucjami rządowymi (jak służby specjalne) w poważnym
        naruszaniu praw człowieka wyrządzającym krzywdę osobom trzecim, a które to
        osoby wiedziały lub powinny były wiedzieć, że ich zachowanie może wyrządzić
        krzywdę. Tymczasem w żadnym zakończonym publicznym pohańbieniem ‘winnego’
        procesie lustracyjnym nie pofatygowano się o ustalenie komu i jak wielką
        krzywdę wyrządził oskarżony!
        Jak to możliwe, że od ponad 5 lat stosuje się w Polsce nielegalną ustawę
        lustracyjną!?
        Po pierwsze okłamuje i ogłupia się obywateli… Na przykład mówi się im, że na
        wniosek samego prezydenta zasadność ustawy badał już Trybunał Konstytucyjny i
        stwierdził, że ustawa jest w porządku. Otóż Trybunał Konstytucyjny nigdy nie
        podjął się badania zgodności ustawy lustracyjnej (z 1997 r.) ze standardami
        Rady Europy (z 1996 r.) i standardami Organizacji Narodów Zjednoczonych (z 1966
        r.). Dlaczego Trybunał nie badał? Bo jednak nikt go nie zapytał, czy ustawa
        jest zgodna z europejskim prawem międzynarodowym, zaś Trybunał nie może
        wyrokować o konstytucyjności przepisów, których nie wskaże jakikolwiek
        wnioskodawca! Ponadto Rzecznik Interesu Publicznego Bogusław Nizieński
        wprowadził społeczeństwo w błąd, gdy oficjalnie przemawiał:
        Trybunał zapewnił, że ustawa lustracyjna nie niesie żadnych zagrożeń dla
        fundamentalnych praw człowieka ani też dla procesu demokracji w Polsce, że jest
        zgodna z Konstytucją RP i nie budzi żadnych wątpliwości z punktu widzenia
        zgodności ze standardami międzynarodowymi. Czyli Nizieński SKŁAMAŁ. (Między
        innymi to pisały "FiM" bodaj w marcu!)
        Zatem Polsce grozi kompromitacja na arenie międzynarodowej wywołana
        niekompetencją władz. Grozi także znaczne powiększenie dziury budżetowej, bo
        skazani mają absolutnie pewne odszkodowania od Państwa.

Serdecznie pozdrawiam - piezo1
    • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 20:52
      Prośba - jak ktoś wypowiada się w tym temacie, to niech z łaski swojej napisz
      na kogo głosuje (niekoniecznie PO lub PIS) i dlaczego, inaczej dyskusja ma mały
      sens.
      • piezo1 Ja ani na to ani na to 29.06.05, 20:54
      • borbali Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 29.06.05, 21:34
        Marny z ciebie Zgrzycie propagandzista PIS-u.Poważne luki edukacyjne,prostackie
        wywody, braki logiczne i naiwność argumentacji.
        PIS umizguje się do Solidarności,o.Rydzyka,a ostatnio do Samoobrony.Wszysko to
        dla handlowania głosami wyborców.Ich problemy ma tam gdzie słońce niedochodzi,
        bo jak można pogodzić ich wzajamne interesy i interesy przedsiębiorców o
        których mówi,że zadba.Jednym słowem PIS to polityczna prostytutka,która na
        wszystko obecnie się zgodzi za cenę kartki wyborczej.Po wyborach wypnie się na
        obecnych poplecznikówi.Mutacja Millerowskich gruszek na wierzbie.
        • piezo1 Rozważmy: czym jest "kaczyzm" i czy go chcemy? 30.06.05, 10:14
          Według prof. Senyszyn kaczyzm to polski faszyzm początku XXI w. - przynajmniej
          tak się to zaczyna. To znaczy faszyzm we Włoszech i w Niemczech zaczął się od
          identycznych poglądów i działań, jak te, kórym chce raczyć nas Lech Kaczyński.
          Chcemy kaczyzmu?
          • cheetah15 Re: Rozważmy: czym jest "kaczyzm" i czy go chcemy 30.06.05, 10:16
            NIE - KACZYZMOWI NIE!!!
            • piezo1 Małoludzi na tym forum... 30.06.05, 10:29
              Ja też nie mam dużo czasu - zaglądam tu codzień, ale sporadycznie
    • jestemzewsi Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 11:48
      W ostateczności (mimo J.M.W. Rokity) wybrałbym PO, ale nie zrobię tego, bo PO
      chce wejść w koalicję z PiS-em.
      • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 19:38
        więc zagłosujesz na SLD :))
        • pandada Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 02.07.05, 01:14
          Są jeszcze demokraci.pl :)
    • z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 19:38

przewagę nad PO.

• z-zgrzyt Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 19:42
      coraz więcej fanów lewicy w wątku, a co powiecie, że sldowcy nie uchwalili
      prawa, które by dawalo dostęp do usług prawnych obywatelom, jeżeli cokolwiek o
      tym wiecie, wielu Polaków nie stać na takie usługi, świadomość prawna jest
      niska, więc odpowiedźcie czemu sld nie obchodziły problemy niezamożnych
      obywateli, dlaczego troszczyli się o o kancelarie, adwokatów i ich wypasione
      posadki,

okazało się, że projekt PISu zyskał poparcie także innych partii i zdobył
      większość, a więc nie będzie tak źle z PISem
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2795778.html
      • lortea Pozdrawiam kolejnego pisowca na tym wrogim terenie 30.06.05, 19:49

• ozeip To idzie KACZYZM, KACZYZM, KACZYZM... 01.07.05, 11:17
          Jaki program gospodarczo - polityczny ma PiS (to piss - co to oznacza z
          angielskiego?)
          Czy oprócz totalnej, masowej lustracji społeczeństwa i - nomen omen -
          oszczywania wschodnich sąsiadów Polski, PiS ma coś w swoim "programie"?
          Proszę o konkrety.
          • z-zgrzyt Re: To idzie KACZYZM, KACZYZM, KACZYZM... 01.07.05, 20:54
            jak widzisz ma, projekt "prawniczy" PISu wygrał, a komuszy premier już biega,
            bo boi się o kabzę swoich kolesi, w imię "wspólnego dobra", cwaniak ten minister
            • pandada Re: To idzie KACZYZM, KACZYZM, KACZYZM... 02.07.05, 01:20
              Belka komuchem? Zapytaj Marksa i Lenina - no burżuj i pasożyt!
          • kwasfun To idzie CIMOSZENKO! CIMOSZENKO! CIMOSZENKO! CIPOS 01.07.05, 23:05
            wedlug Centralnego Instytutu Planowania
            i Obiektywnej Statystyki (CIPOS)

wygra Cimoszenka !!!

.....

na swojej fujarce ...
      • paul_78 Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 30.06.05, 20:02
        Brawo SLD. Nareszcie mądra decyzja, szkoda, że tak późno.
      • pandada Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 02.07.05, 01:18
        Zauważ, że skorzystali na tym osobiście Ujazdowski, Gosiewski, Ziobro. I czy nie będzie tak, że będzie mnóstwo tanich, ale miernych prawników?
        Ja bym za darmo nie korzystał z porad prawnych wymienionych wyżej pisowskich gwiazd.
    • monte83 ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 12:32
      na litosc boska, nigdy po ani pis. dlaczego? nie mam zwyczaju wierzyc kolesiom, ktorzy jak ich partie spadaja w sondarzach, uciekaja i zakladaja cos nowego. przeciez w tych partiach to starzy ludzie siedza.
      probuje dostrzec jakies plusy w tych partiach? i co? nic.
      osobiscie bede glosowal za religa jesli chodzi o wybory prezedenckie. a parlamentarne? nie wiem.
      • bac1 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 12:43
        Ja też się skłaniam ku Relidze, choć bardzo mało wiem o jego zapleczu. No, ale
        jeszcze troche czasu zostało. A w wyborach parlamentarnych naprawdę nie ma
        partii, na którą można zagłosować. Jest tak fatalnnie, że nawet
        przysłowiowe "mniejsze zło" jest ooogrooomnyyym złem.
        • ozeip Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 13:07
          Religa doprowadził do bankructwa 2 szpitale, którymi miał okazję, kolejno,
          zarządzać. Czy to samo zrobi jako prezydent Polski?
          Jest (był?) wspaniałym chirurgiem, ale jakim polytykiem?

Muszę kończyć i to chyba do jutra...
          • monte83 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 13:11
            religa jest swietnym lekarzem i polska potrzebuje wreszcie kogos takiego, bez ukladow i partyjniactwa. bo po co nam drugi kwasniewski i nastepne komisje sledcze?
            tylko religa zbyszek.
            • borbali Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 13:42
              Zastanawiam się do kogo ten apel o spaniu.Z treści absurdalnych propozycji
              wynika,że to wniokodawca apelu obudził się z ręką w nocniku.
              Sam start w wyborach prezydenckich jest wejściem w politykę,a kandydat który
              oświadcza,że jest ponad polityką to już na starcie kłamie.Ja kłamców omijam
              daleko nie tylko w polityce,ale w życiu codziennym i nieżle na tym
              wychodzę.Podtawą wszelkiego powodzenia jest zaufanie.Kłamcy nie można ufać.
              Ludzie są różni,zarówno dobrzy jak żli.Podobnie z partiami.Mówienie o
              partyjnactwie jak o jakiejś dżumie to dowód nierozumienia zasad demokracji.We
              wszystkich cywilizowanych demokracjach są partie i one biorą udział w
              rywalizacji o władzę,która umożliwia im realizację swoich celów.Prezydent musi
              wywodzić się z jakiejś partii,aby mieć zaplecze dla swoich zamierzeń.Tak jest w
              USA,Anglii,Niemczech czy Francji.Prezydent bez zaplecza partyjnego to błazen
              udający Herosa.Czy taki prezydent marzy się wrogom partii?.Zamiast likwidacji
              partii zaproponujcie monarchię.Będzie to logiczniejsze.
              ==============
              Będę głosował na PO i Tuska,bo tu znajduję najwięcej odpowiedzialnych
              polityków,którym warto zaufać.
              • monte83 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 21:03
                z tego co wiem to w anglii jest ktolowa wszechmadry kolego.
                czemu nie zaglosuje na tuska? bo wlasnie takich kolesi mam dosc- osobiscie nie lubie osob, ktore do niemal kazdych wyborow ida pod innym sztandarem. bo wiecie co, mysle sobie, ze jakby zrobic sondaz, ze po ma zero poparcia a partia kretynow ma 70 proc. to po juz by z nimi byla.
                a co do tego wielkiego politykowania- prezydent moze byc madry i wolny od polityki, prezedent powinnien taki byc bo potrzebujemy swego rodzaju porzadkow. osobiscie nie lubie kwasniewskich i krytykuje ich jesli jest za co ale to co zrobila prawicowa komisja sledcza to wstyd dla nas, pamietajmy o tym, ze jednak i po i pis yto ta prawica.
                wreszcie czemu nie zaglosuje na tuska- bo sprzedal wg mnie miejsce gilowskiej palikotowi- oczywiscie w cudzyslowie- bo nikt jakos nie dowiodl gilowskiej, ze ona placila bardzo wiele kasy swojemu synowi za jakies glupoty. zreszta z tego co pamietam-= tutaj uklon dla mieszkancow starogardu gdanskiego, swego czasu w po byla pani paturalksa, dzis lokomotywa psl.
        • bac1 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 13:10
          bac1 napisała:

> Ja też się skłaniam ku Relidze, choć bardzo mało wiem o jego zapleczu. No,
          ale
          > jeszcze troche czasu zostało.

No i wzięłam się do roboty - jednak nie zagłosuę na prof. Religę. Za nim stoi
          Partia Centrum, a w niej są, m.in., Marek Markiewicz i Andrzej Anusz. I jestem
          w kropce.
          • monte83 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 21:04
            czy andrzej anusz to ten kles co jakiegos tam plagiatu narobil?
            z tego co wiem to partia centrum troche odciela sie od swego bylego lidera.
            tylko religa.
            • bac1 Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 21:13
              Ten sam, niestety.
              • busho Re: ludzie obudzcie sie. 01.07.05, 23:12
                Religa to wielka zagadka, i zbyt kocha budżetówkę
        • pandada Re: ludzie obudzcie sie. 02.07.05, 01:23
          Zaplecze Religi? Umywalka, mydło, lateksowe rękawiczki, zwierciadełko i piersióweczka dla kurażu.
          • mmkkll Re: ludzie obudzcie sie. 02.07.05, 01:24
            W takim razie kardioholik i tak tu wygrywa z zapleczem Cimoszenki.
    • z-zgrzyt Kto bardzo nie lubi PO i PIS 01.07.05, 20:55

przewagę nad PO.

• monte83 Re: Kto bardzo nie lubi PO i PIS 01.07.05, 21:10
        osobiscie jestem tego zdania, ze nalezy glosowac po swojemu a nie pod przymusem, ze potem niby jakies mniejsze zlo wybieram.
        przecz z po, pis, lpr, samoobrona, psl, sld, sdpl.
        precz z ukladami.
        czemu nie lpr? moze komus sie podoba ta ich narodowosc ale mnie wkurza ta ich nienawisc i kult niemalze z faszystowkich targow wziety.
        czemu nie po? bo to przechrzty.
        czemu nie pis? bo gubia sie- zamiast walczyc o elektorat srodka , sklaniaja sie ku prawicy i to takiej ostrej- cos w stylu- geje do komor, wszyscy obroze na szyje i codziennie do kosciola.
        czemu nie psl? skoro ktos bierze pania paturalska na swojego lidera to dajcie spokoj, sam pawlak tez nie jest czysty wg mnie, to moje subiektywne zdania, a komorowski tez im chluby nie niesie.
        czemu nie sld? bo oni juz pokazali jak nas niszczyc.
        czemu nie sdpl? bo nie:). to tez przechrzty.
        czemu nie pd? nie pasuje mi pan belka z frasyniukiem i hausnerem, choc wladek jest chyba z nich najbardziej wporzo.
        dlatego potrzeba nam jednomandatowych okregow wyborczych. czas na komitety obywatelskie.
    • olsen.egon Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 02.07.05, 09:23
      Zdecydowanie PiS - zachęcam do odświeżenia pamięci filmem "Nocna zmiana" www.radiopoloniatoronto.com/Connections/nocna.zmiana.avi (~ 250 MB). Czasy się zmieniły, ludzie pozostali.

Pozdr.
    • dziejas Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 02.07.05, 10:29
      po. program gospodarczy pis-u to wielka kicha, a polityczne zatargi i pomysly
      mnie nie interesuja.
      pozdr.
      • piezo1 Oj Polacy nie uczą się historii 02.07.05, 12:19
        i nie wyciągają wniosków...
        Jeszcze raz spytam: chcemy kaczyzmu-faszyzmu? Chcemy państwa wyznaniowego-
        katolickiego? Chcemy konstytucji sdiełanej przez Giertychów, według której
        Polska nie ma prawa NICZEGO wymagać od Kościoła, odrzucić konkordatu?!...
        Ja nie chcę. To zbyt przerażająca wizja.
        • olsen.egon Re: Oj Polacy nie uczą się historii 02.07.05, 18:01
          Czy chcemy? Od wielu juz lat wybory w Polsce odbywają się pod ciśnieniem tego czego NIE CHCĄ wyborcy (nie chcieliśmy AWS - mamy SLD, nie chcieliśmy Wałęsy - mamy Kwaśniewskiego). Przeczuwam, że podczes najbliższych wyborów zadziała ten sam mechanizm, zagłosujemy zdecydowanie PRZECIW dzisiejszemu 'status quo', a nie ZA jakimkolwiek programem. Wygrać z SLD, Ordynacką i Kwaśniewskimi - dzisiaj ma szansę tylko PiS (największy kontrast).

Pozdr.
        • piezo1 Latamy skrajnie:prawo-lewo; jak pijany narodek 02.07.05, 18:38
          A że dziś nie wypada przyznawać się do lewicowych poglądów to znak czasów:
          uważa się, że każda dziedzina w PRL była zła. Teraz jest lepiej - w każdej, bez
          wyjątku, dziedzinie. A w IV RP to będzie już w ogóle raj!
          • olsen.egon Re: Latamy skrajnie:prawo-lewo; jak pijany narod 03.07.05, 15:38
            Lewica (cokolwiek by to znaczyć miało) w Polsce dzieli się na niepobożną (SLD)i pobożną (PO, Samoobrona,...). Osobiście z jedną jak i drugą mi nie po drodze (za PRL również nie tęsknię), ot taki dziwak ze mnie...

Pozdr.
    • filomena102 Re: Czy wybieram PO czy PIS ??? 02.07.05, 14:28
      chcemy piezo, bo Polacy pamiętają z historii rosyjską dominację.

Kaczyński na prezydenta.

kacza fanka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka