Dodaj do ulubionych

Wystawa "Paweł Althamer zachęca"

09.03.05, 10:30
Do 28 marca w Galerii "Zachęta" czynna jest wystawa "Paweł Althamer zachęca".
Do jej współtworzenia artysta z Bródna zaprosił nastolatków, którzy według
własnych pomysłów zamalowali ściany Sali Narutowicza. W Sali Matejkowskiej
na kilku ekranach jednocześnie emitowane są wideofilmy, pokazujące artystę
pod wpływem hipnozy i substancji halucynogennych. Można także zobaczyć wcześ-
niejsze prace Pawła Althamera, m.in. jego autoportret - pracę dyplomową na
Wydziale Rzeźby ASP oraz sobowtóry - autoportrety bez ciała.
Podczas wystawy powstał film z udziałem m.in. Mirosława Baki, Agnieszki Gro-
chowskiej i Jacka Braciaka. Od 10 czerwca mogą oglądać go widzowie. 21 marca
przed Centrum Handlowym Wileńska będzie reklama artystycznej akcji, której
szczegóły pozostają tajemnicą.
Obserwuj wątek
    • palker Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 09.03.05, 11:31
      o wystawie Althamera słyszałem duzo dobrego. Spróbuję się moze załapać na nią
      przed koncertem w FN w sobotę. Oprócz tego są podobnmo w "Zachęcie" jeszcze
      dwie interesujace wystawy.
      • lelu Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 09.03.05, 14:57
        Nie wiem, czy pamiętasz, ale Althamer miał stałą wystawę w witrynie sklepu z
        zabawkami przy Freta róg Mostowej. Sądziłem, że jest lalkarzem. Jednym z dzieł
        było pokazanie życia wnętrza komienicy praskiej. Robił to tak zabawnie, z taką
        dbałoscią o szczegół, że moja firma zleciła mu wykonanie dwóch prac, wnętrze
        jednej z sal w krzyżackim zamku w Malborku i pracowni Jana Matejki. Dzieła
        trafiają jednak pod strzechy. Potem poznałem i "ciemną" stronę artysty- twórcy
        instalacji (wzięło mu się to pewnie od jego profesora Grzegorza Kowalskiego).
        Na wystawie w Zachęcie z okazji 100- lecia ASP prezentowana była jego praca
        dyplomowa. Polecam ją paniom. Artysta, jak sądzę bez przesady, odwzorował
        szczególnie udanie z papieru, gipsu i kleju, swojego fallusa- całą resztę też.
        Na długie, jeszcze ciągle zimowe wieczory, umiejętnosc jak znalazł.
        Mieszka (-ł?) na Bródnie na Malborskiej. Znany był ze swojego roku 2000
        utworzonego ze światel zapalonych tylko w niektórych oknach jego bloku-
        pierwszy i ostatni wypadek zintegrowania mieszkańców wokół jednej sprawy.
        Na wystawę pójdę, chociaż za bilety w Zachęcie, biorą sukinkoty, zniechecająco
        wiele.
        • palker Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 10.03.05, 08:36
          w "Newsweek'u" jest dziennikarska próba spojrzenia na dzieło, życie i osobę
          Pawła Althamera
          newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=11639
          Kult falliczny jest jednym z najstarszych w dziejach cywilizacji nic zatem
          dziwnego, ze inspiruje artystów. Za najbardziej zainspirowaną uważam kolezanke
          Althamera ze studiów, Joannę Rajkowską, która zafundowała Warszawie National
          Phallus Galery of Art na francuskim rondzie, przy okazji znacznie przesadzając
          w rozmiarach instrumentu:-)
          • lelu Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 11.03.05, 07:40
            Na szczęście artyści mają tez przewód polarmowy i inne podroby swoje i swojej
            rodziny. Jest więc konieczność wspomagania chociażby ruchu robaczkowego jelit.
            Ja poznałem Althamera od tej prozaicznej strony, a więc osoby troszczącej sie o
            bilogiczne przetrwanie. jest to sympatyczny facet, który jeśli nie odwołuje się
            innego pojmowania sztuk plastycznych, niż przez zmysł wzroku- frapuje mnie i
            wówczas podziwiam Go.
            Płaci mu się też normalnie, grafikami- niestety odbijanymi w tysiącach milionów
            egzemplarzy. Galerię tej grafiki prowadzi NBP.
            • beata_ Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 11.03.05, 07:57
              Ja tam nie wiem... ale jakoś mi się ten pan z Altzheimerem (tak się pisze?)
              kojarzy i żadna siła tego ze mnie nie wykorzeni... może jak wystawę obejrzę...
              ale jakoś się na to oglądanie nie zanosi...

Cześć, Lelu! :-)
              • lelu Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 11.03.05, 09:20
                Zachętę możesz sobie darować. Jeśli nie pamiętasz jego lalek z Nowego Miasta,
                to w maju (wtedy otwieramy po przenosinach) nasz Gabinet Numizmatyczny, wtedy
                przyjdź obejrzeć jego dwie prace, ktore wystawiamy. Są zabawne. W jednej z nich
                nawet ja robiłem za medela (bez fallicznych aluzji).
                • beata_ Re: Wystawa "Paweł Althamer zachęca" 11.03.05, 09:35
                  Do Zachęty mnie zniechęciłeś, za to "model" zabrzmiał zachęcająco - nawet bez
                  tych tam podtekstów:-)

ps
                  lalek niestety nie pamiętam :(
    • palker Happening Pawła Althamera przed centrum handlowym 22.03.05, 10:07
      Wszyscy przyglądali się wszystkim

Mirosław Baka zagrał główną rolę w "Filmie", którego akcja toczyła się wczoraj
      po południu przed wejściem do Galerii Wileńska. Statystami byli przypadkowi
      przechodnie. Wszystkiemu z dystansu, z uśmiechem, przyglądał się reżyser
      widowiska, Paweł Althamer.

"Film" to kolejne, zrealizowane przez artystę w przestrzeni miejskiej,
      przedsięwzięcie angażujące osoby, które na co dzień nie mają raczej do
      czynienia ze sztuką. Około godziny 17 przed wejściem do centrum handlowego
      zaczęli zbierać się ludzie - niektórzy zachęceni zapewne filmowymi zwiastunami
      prezentowanymi od 9 marca w kinach Silver Screen, inni - zaproszeni przez
      artystę. Ale sporą część zgromadzonych stanowili zaciekawieni klienci centrum
      handlowego. Wszyscy przyglądali się wszystkim, czekając na rozwój wypadków.

I co się stało? Wyszedł akordeonista, zagrał kilka melodii. Jacyś chłopcy
      wrzucili mu do puszki trochę drobnych. Przebiegły dwie dziewczyny, z których
      jedna zgubiła szalik. A znany aktor Mirosław Baka, zmęczony być może ciężkim
      dniem, wyszedł zapalić papierosa...

Kto z nich został zaangażowany przez Pawła Althamera, a kto zjawił się tam
      przypadkiem? Trudno wyznaczyć granicę między aktorem a widzem.

To rzeczywistość, w której żyjemy, jest niepowtarzalnym filmem, a my sami
      piszemy jego scenariusz. Trzeba tylko na chwilę zatrzymać się i popatrzeć na
      nią z boku.

J.LU.
      • lelu Re: Happening Pawła Althamera przed centrum handl 22.03.05, 12:11
        O rany, jak szkoda, że mnie tam nie było. Mógłbym zagrac, zamist Baki. Nie palę
        już 12 lat, a zakurzyłbym sobie, że hej....
      • Gość: sztompel Re: Happening Pawła Althamera przed centrum handl IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 14:31
        Też tam byłem i naprawdę tam była jakaś taka niecodzienna atmosfera, trochę
        podobna jak na flashmob ale nie do końca. Wszscy stali i się patrzyli na
        siebie, coś się działo - nie wiadomo czy było to zaplanowane czy nie... A co by
        było gdybym nagle wszedł i przeciął drogę tym dziewczynom, z których jedna
        zgubiła szalik, a gdybym nagle niezauważając że coś dzieje wokół mnie podszedł
        i wyrzucił coś do śmietnika przy którym palił Baka. Właśnie to mnie kręci w
        tego typu akcjach artystycznych. Mam świadomość, że każdy może mieć jakiś wpływ
        na kształt dzieła.
        PS. Bródno 2000 też miało podobną atmosferę :)
    • palker nasz ci On - prasko-bródnowski 05.05.05, 07:51
      tym razem za sprawą Pawła Althamera o mało co nie spadłem z roweru:-)
      Jadę sobie Inżynierską i patrzę, że na gmachu domów składowych Wróblewskiego
      wisi nowa tablica pamiątkowa. Juz z daleka było widać, że wykonana jest z
      czarnego granitu, w manierze płyt nagrobkowych występujacych często na naszym
      Cmentarzu Bródnowskim. Podjeżdżam bliżej i... zaczynam ryczeć ze smiechu:-)))
      Zobaczcie sami:
      Cześć Jego pamięci!
      • postkeeper Re: nasz ci On - prasko-bródnowski 05.05.05, 09:32
        palker napisał:

> Zobaczcie sami:
        > Cześć Jego pamięci!

:-)))))

Wśród warszawskich newsów "Rzeczpospolitej" znalazłem i taki:

Fizyka okiem artysty
        Jak uczyć fizyki? Na to pytanie spróbuje odpowiedzieć artysta Paweł Althamer.
        Jego projekt to element obchodów roku poświęconego Albertowi Einsteinowi.

-Wraz z innymi artystami zostałem zaproszony przez władze Niemiec do
        zagospodarowania przestrzeni, w której tworzył i mieszkał Einstein - mówi Paweł
        Althamer, artysta słynący z niekonwencjonalnych akcji społecznych i
        kulturalnych. - Chcemy we wrześniu w Berlinie zaprezentować program nauczania
        fizyki zupełnie inny od szkolnego. Roboczo nazwaliśmy go Klasą Einsteina.

Projekt powstanie na Pradze Północ. Siedzibą Klasy będzie prawdopodobnie lokal
        przy ul. Białostockiej 22. Wysokie osiemdziesięciometrowe pomieszczenie
        doskonale nadaje się na laboratorium.

-Przez dwa, może trzy miesiące będziemy wspólnie, w sposób niekonwencjonalny,
        uczyć się fizyki. A właściwie poznawania świata i patrzenia na zjawiska
        fizyczne okiem nie naukowca, tylko artysty -mówi Althamer.

Projekt będzie filmowany, a we wrześniu gotowy materiał zostanie pokazany w
        Muzeum Astronomii w Berlinie wraz z prezentacją działalności Klasy Einsteina.

Na przedsięwzięcie są pieniądze z funduszy europejskich (ok. 25 tys. euro na
        pensje dla nauczycieli i wyposażenie laboratorium).

- Staramy się też o fundusze na stałą działalność Klasy Einsteina na Pradze.
        Prowadzimy rozmowy m.in. z Centrum Handlowym Wileńska - dodaje Althamer.

Dziś odbędzie się pierwsze spotkanie zainteresowanych projektem nauczycieli,
        studentów i praskich dzieciaków.

Monika Górecka-Czuryłło

--------------------------------------------------------------------------------

Inne akcje artysty
        >rok 2000 namawia sąsiadów z bloku przy ul. Krasnobrodzkiej na Bródnie, by tak
        pozapalali i pogasili światła, aby na fasadzie budynku pojawił się napis 2000.

>rok 2002 zamiast wystawy organizuje w Centrum Sztuki Współczesnej bal
        karnawałowy dla dzieci.

>rok 2004 oddaje do dyspozycji chłopcom z Bródna jedną z sal wystawowych w
        Maastricht mogą w niej działać po swojemu: malować, skrobać, wlepiać.

>rok2005 pod Centrum Handlowym Wileńska organizuje pokaz filmowy, który "dzieje
        się" w tłumie oczekujących na prezentację.

Brawo Althamer!
      • skiela1 Re: nasz ci On - prasko-bródnowski 05.05.05, 13:46
        palker napisał:

> tym razem za sprawą Pawła Althamera o mało co nie spadłem z roweru:-)
        > Jadę sobie Inżynierską i patrzę, że na gmachu domów składowych Wróblewskiego
        > wisi nowa tablica pamiątkowa. Juz z daleka było widać, że wykonana jest z
        > czarnego granitu, w manierze płyt nagrobkowych występujacych często na naszym
        > Cmentarzu Bródnowskim. Podjeżdżam bliżej i... zaczynam ryczeć ze smiechu:-)))
        > Zobaczcie sami:
        > Cześć Jegopamięci!
        >

Pan artysta ma poczucie humoru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka