Dodaj do ulubionych

Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczech?

17.05.08, 20:14
Bardzo prosze o pomoc. Czy moze ktos sie orientuje jakie swiadczenia
przysluguja posiadaczowi europejskiej karty zdrowia? Obecnie przebywam w
Niemczech moj marz tu pracuje ale jest zatrudniony i ubezpieczony w Polsce.
Lekarz dal naszemu synowi skierowanie do szpitala gdzie orzekli ze trzeba mu
pobrac wycinek wezla chlonnego do histologii. Nie wiem czy posiadaczowi
europejskiej karty zdrowia przysluguje prawo do takich zabiegow? Na stronie
NFZ nie ma tego typu informacji a my boimy sie z jednej strony zwlekac a z
drugiej boimy sie ze szpital wystawi nam rachunek.
Obserwuj wątek
    • aelithe Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 17.05.08, 22:05
      jak wielokrotnie tu pisano

w ramach europejskiej karty zdrowia można wykonać diangostykę stanów
      zagrożenia życia, wypadków i ostrych zachorowań w zakresie
      podstawowego pakietu ubezpieczenieniowego przewidzianego przez kraj
      członkowski dla własnych obywateli;
      nie można wykonac planowej diangostyki medycznej tj, planowego
      pobrania wezłów chłonnych
    • extorris Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 18.05.08, 01:20
      firma zatrudniajaca legalnie pracownika powinna zapewniac mu dostep do opieki
      medycznej w miejscu pobytu
      sprobuj dowiedziec sie w firmie meza, czy ma odpowiednie ubezpieczenie na
      terenie niemiec
      • alltyt Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 18.05.08, 15:13
        Dziekuje bardzo za informacje. Bedziemy wiec musieli zrezygnowac z zabiegu. Problem polega na tym ze marz pracuje tu legalnie ale jest zatrudniony w Polsce a w Niemczech przebywa jakby na "przedluzonej delegacjii". Planujemy powrot dopiero za rok. Powinnam wiec teoretycznie pojechac na ten zabieg do Polski, zdaje sobie jednak sprawe ze zapewne nie zalatwie tego z dnia na dzien. Nieraz czeka sie dlugo na termin a syn sie tutaj uczy nie jestesmy w stanie wyjechac na dluzej. Teraz po prostu nie wiem co robic dalej.
        • barabara6 Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 27.05.08, 00:02
          A po co ten wycinek?? Jakiegoś chłoniaka podejrzewa czy co??
          Jesli tak to za rok możesz przyjechac do syna. 1 listopada, grób mu umyć
          • alltyt Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 27.05.08, 22:48
            Ja lekarzem nie jestem ale biologiem i blade pojecie mam do czego wezly chlonne
            sluza. Lekarze sami nie wiedza co to dlatego chca sprawdzic zamiast ladowac
            natepne antybiotyki. Juz w Polsce przed wyjazdem mielismy ten problem i
            czekalismy na zabieg dlugo (prawie kilka miesiecy) az w kocu mie doszedl do
            skutku. Myslalam ze zrobie to tutaj a tu sie okazalo ze sie nie da no i badz tu
            madry i pisz wiersze. Nikt ze sluzby zdrowia mi nic nie mowil ze taki zabieg nie
            bedzie mozliwe do przeprowadzenia tutaj. Slyszalam tego typu zabiegi mozna
            wykonywac za granica za specjalna zgoda NFZ. Musze to jeszcze sprawdzic w AOK
            mam nadzieje ze sie uda, jesli ktokolwiek mial podobne doswiadczenia bede bardzo
            wdzieczna za informacje.
            • pia.ed Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 29.05.08, 00:34
              To skierowanie na histologie jest od lekarza w Polsce???
              • alltyt Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 29.05.08, 21:20
                nie od lekarza niemieckiego.
    • dradam121 jak to wyglada za oceanem 29.05.08, 23:00
      czyli w Kanadzie gdzie ( jak wiadomo ) praktycznie kazdy ma ubezpieczenie
      placone przez podatki.

Co sie dzieje, gdy Kanadyjczyk wyjedzie za granice i tam ma zabieg operacyjny ?
      Planowy, zreszta ...

A no musi za niego zaplacic z wlasnej kieszeni. A potem, czasami moze sie
      obiegac o zwrot, od wladz prowincji .

Nieco to inaczej wyglada o ile zalatwi on sobie , przed wyjazdem, oplacenie
      procedury, przez wladze "kanadyjskie". Pewnych zabiegow w Kanadzie sie nie
      wykonuje, albo czas oczekiwania przekracza granice przyzwoitosci. Zgodnie z
      decyzja Sadu Najwyzszego kanadyjczykom , w takich przypadkach, przysluguje zwrot
      kosztow leczenia.

Nieco to inaczej wyglada jak sie wyjezdza do kraju, gdzie koszta leczenia sa
      wyzsze niz w Kanadzie. Na przyklad do Stanow. Wtedy wladze Kanady zwracaja
      tylko do wysokosci kwoty, jaka by za leczenie zlamanej nogo, na przyklad,
      szpitalowi i lekarzom kanadyjskim.

Reszta spada na pacjenta , wiec sie ludziska przed wyjazdem do USA , ubezpieczaja .

Tak przy okazji warto chyba napisac jak to wyglada w przypadku osob
      podrozujacych do Kanady z Polski. Zasada jest prosta. "pieniazki na stol".

Mozna sobie pluca wygadac powolujac sie na posiadane ubezpieczenie. Jak to nie
      jest ubezpieczenie z miejscowej firmy, to szpital zada (podobnie jak i lekarz)
      pieniedzy . Oczywiscie nie zada sie pieniedzy jak pacjent ma udar lub zawal.

Ale i tutaj jest czasem problem. Pamietam sytuacje sprzed 20 lat,kiedy babcia
      odwiedzajaca rodzine w Kanadzie dostala udaru. Wyczerpala ona kwote
      ubezpieczenia no i co dalej ? Szpital dal do podpisania promissory note (lacznie
      bylo to $70k). I rodzina zostala z tym dlugiem do splacenia. Polskie wladze
      oczywiscie sie wypiely, kanadyjskie takoz.

Co niniejszym zapodaje pod uwage

dradam 121
    • nurek99 Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 04.06.08, 20:10
      Aby otrzymywać świadczenia w innym kraju, w którym obecnie mieszkasz
      potrzebujesz innej karty, nie E111 (służy tylko do uzyskania opieki
      w przypadku zagrożenia życia) a E106 (służy do uzyskania opeki
      medycznej jeśli pracujesz w innym kraju, niż mieszkasz). Masz prawo
      pracować w jednym kraju, mieszkać w innym (tam mieć też lekarza
      rodzinnego), potrzebujesz tylko innej karty. W NFZ wystąp o kartę
      E106. W sumie dziwię się, że wyprowadzając się do innego kraju
      zrobiłaś sobie tylko kartę przyznającą przywileje turystom. Wy
      turystami nie jesteście. Pozdrawiam N
      • alltyt Re: Jakie operacje mozna przeprowadzac w Niemczec 18.06.08, 14:34
        dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi mam nadzieje ze niedlugo uda mi sie
        wyjechac do Polski i dopelnic wszystkich formalnosci. Swoja droga zatanawiam sie
        dlaczego nikt nie poinformowal nas w NFZ ze istnieje drugi rodzaj ubezpieczenia,
        choc maz wyrabiajac ta karte podawal cel wyjazdu. Wszyscy jego koledzy ktorzy sa
        w tej samej sytuacji rowniez maja wyrobiona tylko europejska karte zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka