czarny.motyl 28.11.06, 22:31 Dziewczyny poradzcie mi która z tych maszyn bedzie lepsza???????dla początkującej ????dzięki wielkie pozdraiwma Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludkowa Re: Która maszyna Brother czy Łucznik???? proszę 29.11.06, 11:23 Witam, jestem tutaj po raz pierwszy,jakis czas temu próbowałam kupic nowa maszynę do szycia. Dla mnie ważne było to, czy w moim mieście jest punkt serwisowy danej firmy, bo punkty sprzedaży wyrastają jak grzyby po deszzcu, tylko, co ja zrobię jak coś będzie nie tak, odsyłanie na drugi koniec Polski mnie nie urządza, Model ( husqwarny)który by mnie zadowolił, kosztuje 1.800 zł, poprzestałam na razie na swoim łuczniku 875, bez problemu naprawia mi go mąż ( 8 lat, drobne usterki). Podobno są jakieś podróbki Łucznika, logo pisane jest takim prostym krojem pisma, oryginalny łucznik jak w starych modelach- to informacja od Pana od maszyn dysponującego serwisem napraw, a wszystko i tak zależy od kwoty którą chcesz przezanczyc na zakup, jak i tego czego od maszyny oczekujesz, pozdrawiam Odpowiedz Link
magdalenabojan Re: Która maszyna Brother czy Łucznik???? proszę 07.02.07, 18:44 Brother po stokroć !!! Odpowiedz Link
mama.ja Re: Która maszyna Brother czy Łucznik???? proszę 07.02.07, 21:08 miałam Łucznika, mam brothera - i nie ma porównania. Nie ma maszyn dla początkujących - kupuj od razu bardzo dobrą i już !!! Mąż mi kupił w eti Brothera, nie zamieniłabym go na nic innego, ma on wiele dodatkowych funkcji, pięknie się odszywa dziurki (7 rodzai), ma wiele stopek i ściegów. Jak ma się coś zepsuć to i tak się zepsuje, ale uwierz mi, iż nowe łuczniki często są już zapsute nowe... Po co ci traktor ? Kupuj mercedesa ! Odpowiedz Link
magdalenabojan tak! choćby najprostszy Brother ! 07.02.07, 23:20 zamiast Lucznika. Lepiej dolozyc 1/3 ceny . Nie chcę sie rozpisywać - sprawdziłam na wlasnej skórze - swiadomie chcialam sprawdzic czy moze tania maszyna ze znaną w Polsce marka bedzie swoistym odkryciem - dobre bo polskie - niestety nie jest.... *********************************************** Odpowiedz Link
hazetta Re: tak! choćby najprostszy Brother ! 08.02.07, 23:42 a ja mam pytanko: co z cięższym szyciem u Brothera? 6 warstw dziinsu ujdzie? bo mnie zabawka nie jest potrzebna, tylko maszyna do szycia... btw, który konkretnie masz model, Magdo? sobie też czegoś szukam i jestem gotowa wydać do 2000 pln [ale im mniej tym - no wiecie, jak to jest...] pozdr Haz Odpowiedz Link
magdalenabojan do Hazetty! 09.02.07, 00:44 Witaj! Pierwsze pytanie wątku bylo Brother czy Łucznik - dlatego też w odpowiedzi pojawił sie Brother co oczywiscie nie znaczy ze to jest wybór typu " mniejsze zło ", są swietne .Wie darowałam sobie wymienianie Janome , Pfaff, Elna, Huskvarna, etc. TWOJE PYTANIE: 1.Mam 12 letniego Pfafa - ma pólmetalową obudowę (plecki i troche dołu )- jest mocny i bez trudu przeszywa grube warstwy. 2.Takie obudowy i metalowe częsci a nawet wygląd (kanciate ,cięższe niz Brothery, z duża przestrzenią pod łukiem)mają Janome (kupiłam bardzo prostą Janome 415 za 800 zł - troszke ja potestowałam w sklepie i sprawia wrazenie takiej mocnej jak Pfaff.To jest maszyna sterowana mechanicznie,prosta w obsludze)Bedę ja uzywac za 14 dni ,więc jak zechcesz poczekac bede wiedziala wtedy wszystko na 100%.(przypomnij mi mailem emaho@fr.pl) Nawet wygląd maja Janome surowy - Brothery ,Elny maja zaokraglony , słodki desing.A te maja proste pokretła ,malo napisów , przejrzystość , takie wlasnie warsztatowe.Sa cięzsze - płaszcz czy kotara nie sciągnie maszyny swoim ciężarem. Maja duzą raczkę i twardą walizkę .Bębenek wkladany od przodu (tradycyjnie) oraz pionowe dwa trzpienie na nici. Pracuja równo i lekko. Obiecuję za 14 dni zrecenzuję uczciwie Janome 514 . A najlepiej idz Hazetto do sklepu maszynowego z dzinsem i bez wstydu przeszyj na maszynach próbkę. 3.Owerlok mam Brother - 10 letni i nadal doskonały 4.Mysle ze nie wydasz wiecej niz 1000 zl :) Odpowiedz Link
balbi1 Re: do Hazetty! 09.02.07, 18:41 jeslichcesz szyc gruby jeans 6 warstw to mozelepiej kup przemysłówkę , co prawda szyje tylko stębnówką ale za to ekspresowo 5000 tyś uderzeń /na minutę (domowe mają około 650 - 800 )i ścieg jest równy, Juki , są ok, nowa kosztuje koło 1000. Ja mam Brathera PQ 1500 (1500 Uderzeń na minutę), obcina nitki , pozycjonowanie igły, dość fajna , grube rzeczy szyje, ale w miejscach wzgrubień często przepuszcza. najlepiej sprawdź w sklepie. Odpowiedz Link