brumbak 08.10.05, 08:44 - i w Polsce corazcześciej mozna przeczytac , usłyszec od lat powszechny w krajach rozwiniętych pogląd ,że nabiał nie jest niezastapionym źródłem wapnia - oto co znalazłem- w kwartalniku dostępnym w aptekach" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 08.10.05, 11:38 Białko roślinne w nadmiarze także powoduje utratę wapnia. O ile o nadmiarze białka nie można mówić w przypadku mleka (100g dostarcza 6% dziennego zapotrzebowania na białko i 11% na wapń), o tyle na pewno w przypadku grochu czy fasoli (100g ugotowanej fasoli to aż 17% diennego zapotrzebowania na białko i jedynie 4% na wapń). 100g brokułów to 5% DV białka i 4% DV wapnia. Wskaźnik proporcji DV dla wapnia i białka wynosi zatem: dla szpinaku - 2,2 dla mleka - 1,8 dla kapusty - 1,5 dla brokułów - 0,8 dla fasoli - 0,24 Jedynie szpinak ze wskaźnikiem 2,2 byłby pod tym względem lepszy od mleka, gdyby nie znacznie gorsza przyswajalność zawartego w nim wapnia i to, że znakomita większość dzieci nie jest w stanie go przełknąć. -że sa znakomite roślinne żródła wapnia: fasola, kapusta, brokuły, szpinak, groch etc. - że warto też jeesć pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki zbozowe,orzechy, rodzynki, owocw i pic wodę mineralną które dostarczją ważnych dla kosci minerałow Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 09.10.05, 13:46 isiu-1 napisał: > Białko roślinne w nadmiarze także powoduje utratę wapnia. --ale mniej niż zwierzęce- patrz m,.inn tabele kwasowości produktów spozywczych także przykłady danych w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=13755045&a=13755045. + przykład jadłospisu bez mleka dostarczjącego aż nadto wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 09.10.05, 13:55 Nie mniej niż zwierzęce. Wegusie sami usilnie dowodzą braku różnic między białkiem zwierzęcym i roślinnym. Jeżeli różnic nie ma, to także pod tym względem. O względny nadmiar białka roślinnego tym łatwiej, że ma inny, gorzej dopasowany do potrzeb człowieka skład aminokwasowy, przez co większy jego procent nie może być zużyty w celach budulcowych i musi zostać spalony ze wszystkimi tego konsekwencjami dla gospodarki wapniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 15.10.05, 18:07 Zapomniales o zakwaszajacym dzialaniu bialka zwierzecego, co powoduje, ze wapn z mleka krowiego przyswaja sie jedynie w kilku procentach, podczas gdy wapn ze zrodel roslinnych niemal w 100% (przez dzialanie zasadowe, jakie na organizm maja produkty pochodzenia roslinnego). Aby zneutralizowac kwasowe dzialanie zwierzecych produktow organizm musi pobierac wapn z kosci, co oczywiscie przyczynia sie do powstania niedoborow. Nie bez powodu narody, ktorych obywatele jedza najwiecej nabialu - Amerykanie, Finowie - maja nawiecej przypadkow wystepowania osteoporozy. Eskimosi jedza ok. 2500mg wapnia dziennie i niemal nie ma wsrod nich ludzi nie cierpiacych na osteoporoze. Natomiast Japonczycy, Chinczycy i wiele plemion afrykanskich, w ogole nie spozywajacych nabialu, albo spozywajacych z bardzo nieiwelkich ilosciach moze sie poszczycic praktycznie zerowym wystepowaniem osteoporozy. O czyms to swiadczy. To nie jest propaganda, takie sa fakty. Propagande rozpowszechniaja raczej lobbysci mleczarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 15.10.05, 18:32 Oczywista nieprawda. Wapń z mleka krowiego jest przyswajalny najłatwiej. Ze żródeł roślinnych znacznie gorzej, ze względu na utrudniający wchłanianie błonnik, fityniany, szczawiany, etc. Dlaczego wydaje Ci się, że białko zwierzęce zakwasza organizm a roślinne nie? Wegetarianie dużo wysiłku wkładają w wykazywanie braku różnic między jednym a drugim. Chcesz dowieść czegoś przeciwnego? Amerykanie mają więcej przypadków osteoporozy ze względu na olbrzymią ilość spożywanych słodyczy i napojów typu Coca-Cola, a nie z powodu spożycia nabiału. Plemiona afrykańskie żyją zbyt krótko, żeby dotykała je osteoporoza, a Chińczycy jedzą dużo ryb i skorupiaków (często łącznie ze szkieletem), prowadzą bardzo pracowity i ruchliwy tryb zycia, a to sprzyja mocnym kościom. Odpowiedz Link Zgłoś
sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 17:29 moge prosic o jakies wiarygodne zrodla? akurat ta tematyka mnie interesuje. mam dosc cienkie i slabe kosci, i zalecenie lekarskie, by spozywac produkty mleczne. natomiast niektorzy weganie uwazaja ze to bzdura, i wrecz przeciwnie, niezdrowo, patrzac sie na mnie jak na zbrodniarke :| Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 19:33 sermina napisała: > moge prosic o jakies wiarygodne zrodla? e. mam > dosc cienkie i slabe kosci, i zalecenie lekarskie, by spozywac produkty > mleczne. natomiast niektorzy weganie uwazaja ze to bzdura, i wrecz przeciwnie, > niezdrowo, patrzac sie na mnie jak na zbrodniarke :| ............................................... .. dlaczego tak konfabulujesz , podaj kto cie tak nazwał;(nie chodzi o nazwisko i adres ale o sytuację ) niepotrzebnie zmieniasz wątek wyłacznie "techniczny" w bardzo emocjonalny rózne style odzywiania wewnątrz modelu wegetariańskiego to indywidualna sprawa każdego - każdy sam robi to co uważa i sam siebie ocenia rozmawiamy akurat w tym wątku o czysto dietetyczno-fizjologticznej sprawie dostarczania wapnia do organizmu -- - Odpowiedz Link Zgłoś
sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 21:00 co ci to da, ze opowiem w jakich sytuacjach? pytanie zadalam czysto techniczne. a to ze wlaczylam watek emocjonalny to juz inna sprawa, od tematu nie odbiegam. w kazdym razie, mowi cos dodatkowo o sklonnosci niektorych wegan do skrajnych ocen i pogardy dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 22:17 sermina napisała: > pytanie zadalam czysto techniczne. a to ze wlaczylam watek emocjonalny to juz > inna sprawa, od tematu nie odbiegam. w kazdym razie, mowi cos dodatkowo o > sklonnosci niektorych wegan do skrajnych ocen i pogardy dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 23:33 nigdzie nie napisalam ze jestem idealem :) nie jestem :) i o pogarde nie oskarzam bezpodstawnie. zreszta wogole nie oskarzam, po prostu widze jak jest. zreszta, niektore osobniki same jasno przedstawiaja swoje odczucia (np. wlasnie pogarde) w stosunku do ludzi nie bedacych weganami. co gorsza, uwazaja zycie czlowieka za mniej wartosciowe niz zwierzecia. pojawiaja sie wypowiedzi nawolujace do zabijania ludzi i tym podobne klimaty. oczywiscie, pewnie na pisaniu czy tez gdaniu sie konczy, ale fakt faktem, to chyba nie jest zdrowa sytuacja. sorry, ale moim zdaniem to jest lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 21:40 Wiarygodnych informacji o wysokiej biodostępności wapnia zawartego w mleku, w odróżnieniu od innych źródeł jest całkiem sporo. Kilka przykładów: www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2002/01/08.php www.borgis.pl/czytelnia/nowa_st/2002/03/02.php www.resmedica.pl/zdart1005.html tinyurl.com/9aq4d tinyurl.com/baek7 Czemu tak długo Cię nie było :-) Jak się mają te przemiłe zwierzaki, dla których zapewne przeznaczyłaś dwieście z tysiąca dwustu pięćdziesięciu trzech uderzeń serca? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 23:18 dzieki za info :) czasem tu zagladam, ale generalnie nie chce mi sie zabierac glosu. wciaz to samo, wszyscy sie zra jak zwykle, a ja nie lubie sie ostro klocic ;P znalazlam sobie inne forum, bardziej wywazone. niezbyt agresywne i niezbyt przeslodzone. milej tam :) ale musze przyznac ze czasem tu wracam, zdarzaja sie interesujace watki. niektore wiadomosci, i to z obu obozow tu wystepujacych, sie przydaja :) a moj kotek ma sie dobrze :) najadl sie, a teraz wszedl mi na kolanka, przytulil sie i ulozyl do spania :) Odpowiedz Link Zgłoś
sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 17:30 wiem ze istnieja rozne strony za i przeciw. tylko co jest w tym prawda, czasem trudno stwierdzic z cala pewnoscia :| Odpowiedz Link Zgłoś