Dodaj do ulubionych

roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków

08.10.05, 08:44
- i w Polsce corazcześciej mozna przeczytac , usłyszec od lat powszechny w
krajach rozwiniętych pogląd ,że nabiał nie jest niezastapionym źródłem wapnia

- oto co znalazłem- w kwartalniku dostępnym w aptekach"
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 08.10.05, 11:38
      Białko roślinne w nadmiarze także powoduje utratę wapnia. O ile o nadmiarze
      białka nie można mówić w przypadku mleka (100g dostarcza 6% dziennego
      zapotrzebowania na białko i 11% na wapń), o tyle na pewno w przypadku grochu
      czy fasoli (100g ugotowanej fasoli to aż 17% diennego zapotrzebowania na białko
      i jedynie 4% na wapń). 100g brokułów to 5% DV białka i 4% DV wapnia. Wskaźnik
      proporcji DV dla wapnia i białka wynosi zatem:
      dla szpinaku - 2,2
      dla mleka - 1,8
      dla kapusty - 1,5
      dla brokułów - 0,8
      dla fasoli - 0,24
      Jedynie szpinak ze wskaźnikiem 2,2 byłby pod tym względem lepszy od mleka,
      gdyby nie znacznie gorsza przyswajalność zawartego w nim wapnia i to, że
      znakomita większość dzieci nie jest w stanie go przełknąć.

-że sa znakomite roślinne żródła wapnia: fasola, kapusta, brokuły, szpinak,
      groch etc.
      - że warto też jeesć pełnoziarnisty chleb, kasze, płatki zbozowe,orzechy,
      rodzynki, owocw i pic wodę mineralną które dostarczją ważnych dla kosci
      minerałow
      • brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 09.10.05, 13:46
        isiu-1 napisał:

> Białko roślinne w nadmiarze także powoduje utratę wapnia.
        --ale mniej niż zwierzęce- patrz m,.inn tabele kwasowości produktów spozywczych
        także przykłady danych w wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=13755045&a=13755045.

+ przykład jadłospisu bez mleka dostarczjącego aż nadto wapnia
        • misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 09.10.05, 13:55
          Nie mniej niż zwierzęce. Wegusie sami usilnie dowodzą braku różnic między
          białkiem zwierzęcym i roślinnym. Jeżeli różnic nie ma, to także pod tym
          względem. O względny nadmiar białka roślinnego tym łatwiej, że ma inny, gorzej
          dopasowany do potrzeb człowieka skład aminokwasowy, przez co większy jego
          procent nie może być zużyty w celach budulcowych i musi zostać spalony ze
          wszystkimi tego konsekwencjami dla gospodarki wapniowej.
          • chihiro2 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 15.10.05, 18:07
            Zapomniales o zakwaszajacym dzialaniu bialka zwierzecego, co powoduje, ze wapn
            z mleka krowiego przyswaja sie jedynie w kilku procentach, podczas gdy wapn ze
            zrodel roslinnych niemal w 100% (przez dzialanie zasadowe, jakie na organizm
            maja produkty pochodzenia roslinnego). Aby zneutralizowac kwasowe dzialanie
            zwierzecych produktow organizm musi pobierac wapn z kosci, co oczywiscie
            przyczynia sie do powstania niedoborow. Nie bez powodu narody, ktorych
            obywatele jedza najwiecej nabialu - Amerykanie, Finowie - maja nawiecej
            przypadkow wystepowania osteoporozy. Eskimosi jedza ok. 2500mg wapnia dziennie
            i niemal nie ma wsrod nich ludzi nie cierpiacych na osteoporoze.
            Natomiast Japonczycy, Chinczycy i wiele plemion afrykanskich, w ogole nie
            spozywajacych nabialu, albo spozywajacych z bardzo nieiwelkich ilosciach moze
            sie poszczycic praktycznie zerowym wystepowaniem osteoporozy. O czyms to
            swiadczy.

To nie jest propaganda, takie sa fakty. Propagande rozpowszechniaja raczej
            lobbysci mleczarzy.
            • misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 15.10.05, 18:32
              Oczywista nieprawda. Wapń z mleka krowiego jest przyswajalny najłatwiej. Ze
              żródeł roślinnych znacznie gorzej, ze względu na utrudniający wchłanianie
              błonnik, fityniany, szczawiany, etc.
              Dlaczego wydaje Ci się, że białko zwierzęce zakwasza organizm a roślinne nie?
              Wegetarianie dużo wysiłku wkładają w wykazywanie braku różnic między jednym a
              drugim. Chcesz dowieść czegoś przeciwnego?
              Amerykanie mają więcej przypadków osteoporozy ze względu na olbrzymią ilość
              spożywanych słodyczy i napojów typu Coca-Cola, a nie z powodu spożycia nabiału.
              Plemiona afrykańskie żyją zbyt krótko, żeby dotykała je osteoporoza, a
              Chińczycy jedzą dużo ryb i skorupiaków (często łącznie ze szkieletem), prowadzą
              bardzo pracowity i ruchliwy tryb zycia, a to sprzyja mocnym kościom.
              • sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 17:29
                moge prosic o jakies wiarygodne zrodla? akurat ta tematyka mnie interesuje. mam
                dosc cienkie i slabe kosci, i zalecenie lekarskie, by spozywac produkty
                mleczne. natomiast niektorzy weganie uwazaja ze to bzdura, i wrecz przeciwnie,
                niezdrowo, patrzac sie na mnie jak na zbrodniarke :|
                • brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 19:33
                  sermina napisała:

> moge prosic o jakies wiarygodne zrodla? e. mam
                  > dosc cienkie i slabe kosci, i zalecenie lekarskie, by spozywac produkty
                  > mleczne. natomiast niektorzy weganie uwazaja ze to bzdura, i wrecz przeciwnie,
                  > niezdrowo, patrzac sie na mnie jak na zbrodniarke :|
                  ...............................................
                  .. dlaczego tak konfabulujesz , podaj kto cie tak nazwał;(nie chodzi o nazwisko
                  i adres ale o sytuację )

niepotrzebnie zmieniasz wątek wyłacznie "techniczny" w bardzo emocjonalny

rózne style odzywiania wewnątrz modelu wegetariańskiego to indywidualna sprawa
                  każdego - każdy sam robi to co uważa i sam siebie ocenia

rozmawiamy akurat w tym wątku o czysto dietetyczno-fizjologticznej sprawie
                  dostarczania wapnia do organizmu
                  --
                  -
                  • sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 21:00
                    co ci to da, ze opowiem w jakich sytuacjach?
                    pytanie zadalam czysto techniczne. a to ze wlaczylam watek emocjonalny to juz
                    inna sprawa, od tematu nie odbiegam. w kazdym razie, mowi cos dodatkowo o
                    sklonnosci niektorych wegan do skrajnych ocen i pogardy dla innych.
                    • brumbak Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 22:17
                      sermina napisała:

> pytanie zadalam czysto techniczne. a to ze wlaczylam watek emocjonalny to juz
                      > inna sprawa, od tematu nie odbiegam. w kazdym razie, mowi cos dodatkowo o
                      > sklonnosci niektorych wegan do skrajnych ocen i pogardy dla innych.
                      • sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 23:33
                        nigdzie nie napisalam ze jestem idealem :) nie jestem :) i o pogarde nie
                        oskarzam bezpodstawnie. zreszta wogole nie oskarzam, po prostu widze jak jest.
                        zreszta, niektore osobniki same jasno przedstawiaja swoje odczucia (np. wlasnie
                        pogarde) w stosunku do ludzi nie bedacych weganami. co gorsza, uwazaja zycie
                        czlowieka za mniej wartosciowe niz zwierzecia. pojawiaja sie wypowiedzi
                        nawolujace do zabijania ludzi i tym podobne klimaty. oczywiscie, pewnie na
                        pisaniu czy tez gdaniu sie konczy, ale fakt faktem, to chyba nie jest zdrowa
                        sytuacja. sorry, ale moim zdaniem to jest lekka przesada.
                • misiu-1 Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 21:40
                  Wiarygodnych informacji o wysokiej biodostępności wapnia zawartego w mleku, w
                  odróżnieniu od innych źródeł jest całkiem sporo. Kilka przykładów:
                  www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2002/01/08.php
                  www.borgis.pl/czytelnia/nowa_st/2002/03/02.php
                  www.resmedica.pl/zdart1005.html
                  tinyurl.com/9aq4d
                  tinyurl.com/baek7
                  Czemu tak długo Cię nie było :-) Jak się mają te przemiłe zwierzaki, dla
                  których zapewne przeznaczyłaś dwieście z tysiąca dwustu pięćdziesięciu trzech
                  uderzeń serca? ;-)
                  • sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 23:18
                    dzieki za info :)

czasem tu zagladam, ale generalnie nie chce mi sie zabierac glosu. wciaz to
                    samo, wszyscy sie zra jak zwykle, a ja nie lubie sie ostro klocic ;P znalazlam
                    sobie inne forum, bardziej wywazone. niezbyt agresywne i niezbyt przeslodzone.
                    milej tam :)
                    ale musze przyznac ze czasem tu wracam, zdarzaja sie interesujace watki.
                    niektore wiadomosci, i to z obu obozow tu wystepujacych, sie przydaja :)

a moj kotek ma sie dobrze :) najadl sie, a teraz wszedl mi na kolanka,
                    przytulil sie i ulozyl do spania :)
              • sermina Re: roślinne źródła wapnia w kuchni Polaków 16.10.05, 17:30
                wiem ze istnieja rozne strony za i przeciw. tylko co jest w tym prawda, czasem
                trudno stwierdzic z cala pewnoscia :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka