Dodaj do ulubionych

Dieta po ciąży?

13.11.05, 11:36
Witam,
3mc temu urodziłam synka w wyniku cesarskiego cięcia.
Obecnie nie karmięgo juz piersią. Zaczęłam chodzić na siłownię oraz saunę i
chciałabym schudnąć. Ważę 78kg przy wzroście 164cm. Przed ciążą ważyłam 70kg
i już wówczas chciałam schudnąć.
Poprosze o poradę jaką dietę powinnam zacząć stosować aby wrócić do wagi z
roku 2004 tj 64kg.
Z bólem serca przyznaję sie, że bardzo lubię porzekąski tylu paluszki :( oraz
mam dużo stresujących sytuacji w chwili obecnej, które powodują apetyt.
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: Dieta po ciąży? 17.11.05, 13:34
      Problem powrotu do masy ciała sprzed ciąży dotyczy wielu mam. Piszesz, że nie
      karmisz już swojego synka co znacznie ułatwia zastosowanie diety odchudzającej
      (aczkolwiek piersią powinno się karmić dziecko minimum 6 miesięcy). W Twoim
      przypadku jedynym wyjściem jest racjonalna dieta redukująca masę ciała oparta o
      różnorodne produkty i potrawy. Nie bez znaczenia są tu także pory jedzenia
      posiłków oraz ich liczba (zaleca się 5 posiłków dziennie).Życie młodych mam bywa
      zazwyczaj bardzo intensywne, często brak im czasu na gotowanie skomplikowanych
      potraw, dlatego jadłospis powinien być oparty o potrawy szybie i łatwe w
      przygotowaniu. Inspiracją mogą tu być liczne serwisy kulinarne dostępne w
      internecie. Silny stres nie jest tu także bez znaczenia, gdyż nieprzyjemne
      sytuacje często powodują napady „wilczego” głodu(uwaga na wspomniane przez
      Ciebie przekąski) co nie sprzyja racjonalnemu odchudzaniu. Niestety nie istnieje
      jeden sprawdzony sposób na relaks, każdy powinien poszukać metody odpowiedniej
      dla siebie. Warto odnaleźć taką metodę aktywności fizycznej, która jednocześnie
      pozwoli się odprężyć.
      Czeka Cię ciężka praca nie tylko nad dietą, także nad motywacją, ale przyszłe
      efekty (zdrowie, witalność, wymarzona figura) są tego warte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka