Dodaj do ulubionych

"Dostęp" do internetu w naszej okolicy?

02.02.06, 10:27
Witam!

Napiszcie, jak sobie radzicie z dostępem do internetu w naszej okolicy. W
dzisiejszych czasach jest to coraz ważniejsza sprawa. Myślę, że Wasze
doświadczenia będą bardzo pomocne dla nas wszystkich. Zwłaszcza dla nowych
Sąsiadów. Z moich doświadczeń wynika, że załatwienie tej sprawy to duuuuuże
wyzwanie. Jak prawie ze wszystkimi u nas „na wsi”. Do cywilizacji niestety
daleeeeeeeko…

Z jakimi firmami się kontaktowaliście?
Co sądzicie o ich ofertach (ceny, warianty, opcje)?
Z usług jakich firm korzystacie lub korzystaliście?
Jakie są Wasze opinie (jakość, pomoc techniczna)?
Obserwuj wątek
    • ostrodzka Neostrada TP 02.02.06, 11:36
      Już przed wprowadzeniem się szukałem providera, który podłączy nam internet.
      Wynikiem tych poszukiwań był (niestety) nasz krajowy monopolista, czyli TP SA i
      neostrada. W "pakiecie" otrzymałem też klasyczną linię telefoniczną.
      Długo by opowiadać, czego musiałem dokonywać przez kilka miesięcy zanim nam
      podłączono kabelek. Na początku powiedzieli mi, że "nie ma w chwili obecnej
      możliwości technicznych" na podłączenie telefonu, o neostradzie nie
      wspominając. Twierdzili, że w naszym rejonie nie ma po prostu żadnych kabli.
      Nie pomagały moje informacje, że przecież sąsiad ma i telefon i neostradę.
      Usłyszałem, że to absolutnie niemożliwe! Ależ mają tam bałagan.
      Walka z nimi była bardzo długa. Wspomnę np. o słupie, który koniecznie chcieli
      postawić na naszej działce. Nie chciałem się na to zgodzić, ponieważ żaden z
      okolicznych nie był tak ustawiony. W końcu „tepsa” postawiła ten słup w drodze.
      Następnego dnia przyjechało 2 panów. Ten, który wszedł na słup był pijany
      (powiedział, że na trzeźwo to ma lęk wysokości). Następnego dnia było święto w
      domu – telefon i neostrada działały.

Na początku miałem najtańszy wariant 128kbps (rzeczywiste 163kbps) za 59zł
      netto miesięcznie. Teraz mam 256kbps (rzeczywiste 327kbps) za tą samą kwotę.
      Podłączenie za 1zł.
      Problemem w „tepsie” jest to, że chcąc mieć takie ceny trzeba podpisać z nimi
      umowę na rok lub 2 lata.

Neostrada nie jest chyba najtańsza, ale poza może 3 sytuacjami działa OK.
      Czasem tylko widać, że chwilowo spada przepustowość.
      Trochę miałem problemów z błędami na rachunkach. Reklamacje były przyjmowane.
      Trzeba na to uważać.
    • zbogdanca Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 02.02.06, 12:10
      Sferia z braku TPSA, działa jak internet przez telefon.
      • ostrodzka Sferia 02.02.06, 15:37
        zbogdanca napisała:
        > Sferia z braku TPSA, działa jak internet przez telefon.

Czy to jest dostęp "wdzwaniany" (przez zwykły modem)?
        Ile kosztuje? Czy są różne wersje, pakiety?
        Jakie prędkości transmisji?
        Jak długo używasz Sferii? Jakie są Twoje doświadczenia? Jesteś zadowolona?
    • awloszczynski Wysokiej jakości internet - rozwiązanie 16.02.06, 00:03
      Ponad dwa lata temu po przeprowadzeniu się na Białołękę natrafiłem na problem
      prawie nie do przeskoczenia – instalacja stałego łącza internetowego o
      wysokiej jakości (zawodowo zajmuję się informatyką i potrzebuję do pracy).

Miałem mieć linię telefoniczną TP S.A. w listopadzie 2003r. ale do dnia
      dzisiejszego jakoś nie dociągnęli do mnie kabli. W desperacji testowałem
      Sferię – okazało się, że jest to rozwiązanie bardzo tandetne i po miesiącu
      wypowiedziałem umowę (może do dnia dzisiejszego jakoś się poprawili). Przy
      analizie oferty proponuję zwrócić uwagę na ceny i różne ograniczenia. Dwa lata
      temu ceny były nieproporcjonalnie wysokie w stosunku do jakości świadczonej
      usługi.

Długie poszukiwania zaowocowały znalezieniem firmy Atcom S.A., która chyba jako
      jedyna może zaoferować wysokiej jakości stałe łącza radiowe na terenie
      Białołęki. Korzystam z ich usług od lutego 2004r. i jestem bardzo zadowolony.
      Firma instaluje profesjonalne urządzenia pracujące w paśmie 5GHz. Obecnie mam
      łącze asymetryczne o szybkości 4Mb/1Mb i nie jest to jakaś deklaracja jedynie
      na papierze. Jeśli ściągam dane z dobrego serwera, to uzyskuję szybkości na
      poziomie 450KB/s. Opóźnienia transmisji są bardzo małe (jak na łączu kablowym,
      na poziomie 10-30ms). Dzięki temu można gadać za darmo przez Skype z całym
      światem i jakość rozmowy jest wyśmienita. Łącze jest bardzo stabilne, nie
      zrywa. Jeśli komuś potrzeba, to może mieć stały adres IP. W przypadku
      instalacji indywidualnej (dla pojedynczego domku) koszty są większe niż u
      monopolisty TP S.A. (bo raczej nie można liczyć na promocję za 1zł) ale do
      przełknięcia (500 zł netto). W stosunku do cen podanych w internecie możecie
      spróbować trochę ponegocjować. Jak zdecydujecie się podpisać cyrograf
      na 2 lata, to pewnie coś opuszczą (mnie trochę opuścili). Reklamują się, że
      robią też sieci osiedlowe, więc jak mieszkacie w jakimś skupisku domków lub
      wręcz na jakimś osiedlu, to może Wam wyjść bardzo przyzwoita cena. Tu jest
      ich strona internetowa: www.atcom.net.pl Jak ja mam jakąś sprawę, to
      dzwonię na numer 544 04 00 i rozmawiam z Iwoną Hajczewską. Na koniec jeszcze
      jedna uwaga. Żeby można było skorzystać z ich usług trzeba z dachu swojego
      domu widzieć najwyższy komin elektrociepłowni na Żeraniu – tam mają swoją
      antenę nadawczą. Można popatrzeć w nocy i sprawdzić czy widać mrugające
      czerwone światła.

Jeśli ktoś nie widzi komina to kiepska sprawa (mozna kombinować z masztem).
      Zostaje jeszcze NASK www.nask.pl Oni chwalą się, że zapewniają łączność
      bez konieczności widoczności anteny, ale ceny mają z kosmosu (tylko dla
      wyjątkowo zdesperowanych i bogatych). Nic nie wiem o jakości łącza z NASK’u.

Jak ktoś ma bardzo niewielkie wymagania w stosunku do internetu, to można
      próbować przez komórkę. W Plusie można mieć internet za 50 zł miesięcznie (bez
      ograniczeń czasowych, ale z limitem 2GB). Niestety na terenie Białołęki jest
      tylko GPRS (przynajmniej u mnie EDGE nie działa, a o UMTS to chyba na "wsi" nie
      ma co marzyć). Jakość łącza GPRS jest na poziomie starego modemu telefonicznego
      i komfort pracy (a w zasadzie jego brak) jest nieporównywalny do tego co
      oferuje Atcom.

Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych internautów
      Andrzej Włoszczyński
      ul. Ketlinga
    • mieszbia Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 09.03.06, 11:05
      Cześć.
      Mam internet radiowy z NSTI(nowe systemy teleinformatyczne).
      Koszt instalacji przy umowie 1 lub 2 letniej 100zł brutto,na nieokreślony 600zł.
      Prędkość 128 - 60-80pln (w zależności od długości umowy)
      256 - 70-90pln
      512 - 80-110pln (abonament miesięczny)
      1024- 130-170pln
      tel.kon. 9-17 843 18 88 ,0505 222 888
      ps.były ulotki o tej ofercie jakiś czas temu.
      • barwa1 Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 09.03.06, 12:37
        NSTI podłączyłam właśnie wczoraj. Oferta tej firmy była najrosądniejsza.
        Jeszcze doświadczeń z korzystania nie mam, ale "zeznam" za jakiś czas.
        A.
    • keetka Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 09.03.06, 15:32
      mieszkam na Echach 6 lat. Przez pierwsze 3 lata byl modem...(masakra)/ Od 3 lat
      mam neostrade (wczesniej nie chcieli podlaczyc neo). Z tego, co wiem w naszej
      okolicy byloby sporo chetnych, jednak nie jest to liczba zadowalajaca dla
      jakiegokolwiek providera. Tak samo z kablowka.
      Marze o UPC smile i na marzeniach sie konczy..niestety.
      Ale musze powiedziec, ze w ogole nie mam problemow z Neo. Wszystko dziala bez
      zarzutu! Oczywiscie oprocz ceny bo tani nie sa.
      Pozdrawiam
      • keetka Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 09.03.06, 15:36
        aha.. jesli chodzi o predkosc to jest to 384 kb/s, a cena miesieczna to 90zl za
        miesiac. Patrzac na na inne oferty nie jest zle, ale i tak internet w naszych
        okolicach jest za drogi. Np na ul. Kowalczyka, przy tarchominie koszt przesylu
        512kb/s to 30 zl miesiecznie...
    • nsti_internet_telefon Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 22.03.06, 12:26
      Witam. Pracuje w firmie NSTI o ktorej rozmawiacie i wiem od zaplecza, ze to
      dziala jak nalezy. Nie chwale tego by na tym zarobic datego nie podaje kontaktu
      do siebie tylko do firmy (na dole).
      Jest tani Internet, stabilny i co wazne bez limitow oraz jedna z lepszych i
      tanszych ofert na telefon stacjonarny.
      Firma dziala w Warszawie od dawna a od miesiaca na Bialolece, Markach, Zabkach,
      Zielonce i okolicach.
      Cena 512 kbit/sek jest dostepne od 40 zl dzieki temu,ze sa duze RABATY dla
      nowych i dotychczasowych Klientow. Mozna zaoszczedzic 50% znizki rocznie,
      dostac 12 miesiecy GRATIS lub skorzystac z innych ciekawych promocji.
      Najlepsza reklama jest to, ze trzeba poczekac kilka dni na instalacje poniewaz
      codziennie zglasza sie duzo osob zainteresowanych - szczegolnie rezugnujacych z
      innych firm.
      Dla zainteresowanych: (22) 843 1 888 lub 505 222 888
      • s0ze Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 22.03.06, 15:56
        No to chyba naprawdę macie za dużo klientów.
        Już tydzień czekam na odpowiedź i nic...
        Jedno to instalacja ale potem jeszcze trzeba obsłużyć klientów (reklamacje też).
        Jeśli na pytanie ofertowe odpowiadacie ponad tydzień to ile czeka się na
        usuniecie awarii????
        • nsti_internet_telefon Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 22.03.06, 19:34
          Hmmm...az mi glupio, ze czekasz! Chetnie Ci pomoge. Napisz mi prosze maila na
          konto gazetowe w czym moge byc pomocny i o jakiego rodzaju zapytanie ofertowe
          chodzi? Jesli nie chcesz pisac maila - poprostu zadzwon (22)8431888 lub
          505222888.Niezalenie kto odbierze z pewnoscia uzyskasz niezbedne informacje i pomoc.
          • diesel11 Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 27.03.06, 14:19
            nsti_internet_telefon napisał:

> Hmmm...az mi glupio, ze czekasz! Chetnie Ci pomoge. Napisz mi prosze maila na
            > konto gazetowe w czym moge byc pomocny i o jakiego rodzaju zapytanie ofertowe
            > chodzi? Jesli nie chcesz pisac maila - poprostu zadzwon (22)8431888 lub
            > 505222888.Niezalenie kto odbierze z pewnoscia uzyskasz niezbedne informacje i
            p
            > omoc.
            a próbowałeś dzwonić na te numery, ja próbowałem nawet znalazłem jeszcze numer
            (22) 853 3 583, życzę powodzenia jeśli ten internet też jest tak dostepny jak
            te telefony to ja dziękuję za takie łącze
      • mieszbia Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 24.03.06, 06:32
        nsti_internet_telefon napisał:

> Witam. Pracuje w firmie NSTI o ktorej rozmawiacie...
        > Cena 512 kbit/sek jest dostepne od 40 zl dzieki temu,ze sa duze RABATY dla
        > nowych i dotychczasowych Klientow. Mozna zaoszczedzic 50% znizki rocznie,
        > dostac 12 miesiecy GRATIS lub skorzystac z innych ciekawych promocji.

Tylko że te promocje podobno będą dostępne od kwietnia?!?
    • waldek_roszak Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 26.03.07, 23:23
      Czy jest jakiś nowy "dostawca internetu" na ZB?
      • podpalacz_stodol Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 27.03.07, 18:55
        a i owszem - SFERIA.

w opisywanej przeze mnie wczesniej lokalizacji (Berensona, okolice os. Derby)
        dziala bez zarzutu.
        może nie jest to super-hiper-wypas, ale opcja "środkowa" pozwala na naprawdę
        bardzo przyzwoite korzystanie z zasobow internetu, a i limity w transmisji
        danych dla przecietnego uzytkownika wystarczajace...

niewatpliwie dziala rowniez zdecydowanie lepiej niz rozwiazania 3G/HDSPA (Blue
        Connect/Business Everywhere), z ktorych korzystalismy wczesniej.
      • kimirsen1981 Re: "Dostęp" do internetu w naszej okolicy? 29.03.07, 21:37
        na Ruskowym Brodzie neostrada juz działa a z tego co wiem na sasiednich ulicach
        też wiec sporo sie zmieniło w tym temacie w ostatnim czasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka