Gość: bzykacz polny IP: 217.149.242.* 02.02.06, 23:11 To jest ulica o nazwie te Alternatywy (jak Nalewki) czy ulica o nazwie tej Alternatywy (jak Wery Kostrzewy)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hmmm Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 02.02.06, 23:15 imho dopełniacz; w przypadku Nalewki też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.p. Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? IP: 217.149.242.* 02.02.06, 23:24 Niby że Nalewki to dopełniacz? Ulica tej Nalewki? To dlaczego odmienia się na Nalewkach, na Stawkach? Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:05 cały myk z tą nazwą polega na tym, że to jest liczba mnoga (liczba mnoga od tego akurat rzeczownika nie istnieje!!!) po prostu na zebraniu mieli cztery alternatywy nazwania ulicy, nie mogli się zdecydować, więc zostało alternatywy 4 Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:45 To raczej w dopełniaczu - kogo czego nie ma - alternatywy ,lp Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:56 no to odsyłam do pierwszego odcinka! zabieg ten miał na celu ośmieszenie ówczesnych "elit" intelektualnych. jako '72 powinnaś coś z tego kojarzyć czekolado! Odpowiedz Link Zgłoś
ya_en Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 13:17 To jest liczba pojedyncza: ulica czego - Alternatywy, numer 4. Specjalnie cofnęłam sobie tę scenę nadania imienia. nie jest to odcinek pierwszy, tylko trzeci albo czwarty. Jeden facet, ten co chciał, żeby dać nazwę Piłsudskiego, mówi: - Ale musimy mieć jakąś alternatywę! A przewodniczący zebrania podchwyca: - O, bardzo przyjemna nazwa! Ulica Alternatywy! I zaraz jest pokazane, jak przybijają tabliczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 14:04 w pierwszym odcinku są już pokazane te mechanizmy, o których piszę i do ktorych odsyłam, nie miałam na myśli sceny nadania nazwy ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś