Dodaj do ulubionych

Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika?

IP: 217.149.242.* 02.02.06, 23:11
To jest ulica o nazwie te Alternatywy (jak Nalewki) czy ulica o nazwie tej
Alternatywy (jak Wery Kostrzewy)?
Obserwuj wątek
    • hmmm Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 02.02.06, 23:15
      imho dopełniacz; w przypadku Nalewki też.
      • Gość: b.p. Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? IP: 217.149.242.* 02.02.06, 23:24
        Niby że Nalewki to dopełniacz? Ulica tej Nalewki? To dlaczego odmienia się na
        Nalewkach, na Stawkach?
    • oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:05
      cały myk z tą nazwą polega na tym, że to jest liczba mnoga (liczba mnoga od tego
      akurat rzeczownika nie istnieje!!!) po prostu na zebraniu mieli cztery
      alternatywy nazwania ulicy, nie mogli się zdecydować, więc zostało alternatywy 4
      • czekolada72 Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:45
        To raczej w dopełniaczu - kogo czego nie ma - alternatywy ,lp
        • oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 11:56
          no to odsyłam do pierwszego odcinka! zabieg ten miał na celu ośmieszenie
          ówczesnych "elit" intelektualnych. jako '72 powinnaś coś z tego kojarzyć czekolado!
          • ya_en Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 13:17
            To jest liczba pojedyncza: ulica czego - Alternatywy, numer 4. Specjalnie
            cofnęłam sobie tę scenę nadania imienia. nie jest to odcinek pierwszy, tylko
            trzeci albo czwarty. Jeden facet, ten co chciał, żeby dać nazwę Piłsudskiego,
            mówi: - Ale musimy mieć jakąś alternatywę! A przewodniczący zebrania
            podchwyca: - O, bardzo przyjemna nazwa! Ulica Alternatywy! I zaraz jest
            pokazane, jak przybijają tabliczkę.
            • oneka Re: Alternatywy 4 - jaka to forma rzeczownika? 03.02.06, 14:04
              w pierwszym odcinku są już pokazane te mechanizmy, o których piszę i do ktorych
              odsyłam, nie miałam na myśli sceny nadania nazwy ulicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka