Dodaj do ulubionych

Wybór szkoły - o co pytać?

16.01.05, 21:47
Przed nami wybór szkoły podstawowej. Na "oku" mamy cztery pobliskie szkoły.
Zbieram już opinie wśród rodziców ale chcę wybrać się także do każdej ze
szkół, porozmawiać z dyrektorem, przejść się szkolnym
korytarzem, "poprzeglądać kąty".
Chciałam Was prosić o radę, o co pytać dyrektora w czasie spotkania (chyba
trzeba się wcześniej umówić)???
Na co zwrócić szczególną uwagę, podczas takiej wizyty w szkole?
Obserwuj wątek
    • betucha1 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 11:09
      chetnie sie podłacze pod pytanie bo imnei to interesuje
      Pozdrawiam
      • agatka_s Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 12:30
        Z dyrekcją to będzie pewnie taka oficjalna rozmowa, czyli takie podstawowe
        rzeczy:

-ile klas
        -ile dzieci w klasach
        -jakie jest zaplecze (sala gimnastyczna, komputery itp)
        -ile zmian i jakie sa zasady co do zmianowości
        -jakie szkoła ma osiągnięcia, co Dyrekcjauważa za słabe strony
        -zajęcia dodatkowe, języki
        -bezpieczeństwo- co szkoła ronbi aby je zmaksymalizować

itp itd

Najważniejsze jednak moim zdaniem sa wszelkie informacje poza oficjalne-
        zaczepić dzieci i zapytac jak im się chodzi d tej szkoły, podpytać woźną (i
        zobaczyć jaka jest), pokręcić sie po budynku (dla mnie np estetyka, czystość
        szkoły ma duże znavczenie) i zobaczyć w czasie przerwy jak nauczyciele zwracają
        się do dzieci. Popytać rodziców (zawsze czekają po szkole w szatni), Dyrektor-
        zwracac uwage na komunikaty niewerbalne- czy miły uśmiechniety, serdeczny i
        otwarty czy odwrotnie taki typu "bez kija nie podchodzić"- no bo jak jest taki
        wobec dorosłych to co dopiero do dzieci...

No i ważne są pewne kryteria indywidualne, czy szkoła dalejko, jak jest z
        przejściem przez ulicę , czy będa dzieci z przedszkola, podworka,

Ja w kazdym razie tak robiłam
      • awe8 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 14:19
        Jeśli pracujesz to popytaj oświetlicę szkolną (gdzie jest-u nas w szkole na
        ostatnim piętrze i bardzo malutka klasa na poddaszusadokropnośc) ,o stołówkę
        szkolną-ceny posiłków,czas na spokojne zjedzenie,o zajęcia pozalekcyjne,języki
        obce czy są juz od 1 klasy?
        Pozdrawiam Ewa
    • janeausten1 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 13:15
      Czy do szkoły możesz swobodnie wejść i "poprzeglądać kąty"? Jeżeli tak, to może
      zrobić to każdy nietylko w dobrych zamiarach. A jeżeli ktoś z personelu Ciebie
      zatrzyma i zapyta co tu robisz, to chyba na plus.
      • agatka_s Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 14:40
        No szkoły jeszcze póki co nie są zamkniętymi, ogrodzonymi murami twierdzami.
        Nie mają tez póki co ksiąg wejść i wyjść...

Nasza szkoła, jest wyposażona w ochronę i kamery (sfinansowane przez rodziców
        oczywiscie), ale póki co wejść może każdy. Ochrona jest przy wejsciu ale nie
        legitymuje ani nie spowiada do kogo, po co się idzie. Ja jestem w szkole
        często bo akurat rodzice u nas dosyć aktywnie włączają się w życie szkolne (a
        to pomagamy przy dyskotece, a to przy jakiś kiermaszach, a to innych zawodach,
        więc okazji do wchodzenia do szkoły jest wiele). Ochrona/personel nie
        nauczycielski (jak brak ochrony) ma mieć oczy i uszy otwarte, intwerweniować
        jak potrzeba, a przede wszystkim odstraszać. No ale to szkoła, miejsce gdzie
        są dzieci, więc też ta ochrona nie moze być zbyt "ochroniarska". Nasi Panowie
        są mili i serdeczni, jak trzeba to obetrą dziecku nos a mamie bez długopisu do
        zanotowania, pożyczą. Póki co nie mieli chyba jakiś powodów aby poważniej
        interweniować i o to chyba chodzi.

W pierwszej szkole mojego dziecka (kiedy jeszcze było to na etapie wybierania),
        pan ochroniarz, pytał po co się idzie- ale zwykłe powiedzenie że chciałabym
        obejrzeć szkołę bo rozważam czy mój syn mógłby tu chodzić wystarczyło. No
        wiadomo że nie wsadzałam nosa w miejsca gdzie nie powinnam, ale przeszłam się
        do świetlicy (na podstawie tej wizyty podjełam decyzje że dziecko do swietlicy
        chodzic nie będzie). Obejrzałam toalety (akurat średni był to widok),
        zobaczyłam salę gimnastyczną (duża i dobrze wyposażona). Obejrzałam sobie
        różne gazetki ścienne, poszłam do szatni do pani woźnej, która powiedziała że
        szkoła jest OK, że dawniej było też gimnazjum i wtedy był dramat ale od czasu
        jak gimnazjum przeniesiono jest dobrze. Powiedziała mi też że Dyrektorka to
        taki "ludzki człowiek" itp itd. Ogólnie wyszłam zadowolona i spokojna że tu
        dziecku raczej krzywdy nie zrobią/

Były też szkoły do których nie mogłam wejść (słynna Szkoła Przymierza Rodzin),
        choć mówiłam że przyjechałam spod warszawy specjalnie aby szkołe obejrzeć bo we
        wrześniu się przeprowadzamy (najświętsza prawda)- Pani woźna jak cerber, obfitą
        piersią wejścia mi zabroniła, a telefoniczny kontakt z sekretariatem z
        portierni, skończył się komentarzem "nie ma sensu aby pani wchodziła, bo u nas
        na zapisy mają tylko szanse rodzeństwa naszych uczniów albo dzieci zapisane
        zanim sie jeszcze urodziły"- ta szkoła została bez względu na inne kryteria
        skreślona przeze mnie, właśnie za tzw "stosunek do petenta", bo nawet jeśli to
        prawda to można mnie było miło potraktować, nie trzeba było mnie od
        razu "stawiać do pionu".

• ewa2000 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 14:23
      Obejrzeć dosłownie wszystkie kąty. Zajrzeć do ubikacji - czy jest czysto -
      wbrew pozorom to ważne! Zainteresuj sie świetlicą, biblioteka, zapytaj czy jest
      psycholog, pedagog, lekarz. Czy szkoła prowadzi jakiś program ( a jeśli tak to
      jaki) profilaktyki uzależnień. Czy istnieje przemoc i fala. Kto dba o
      bezpieczeństwo uczniów.
      No i oczywiście pytania, które zadała już Agatka.
      Jeśli szkoła jest niepubliczna wypytaj bardzo dokładnie o opłaty, czy jest Rada
      Rodziców, jakie są jej uprawnienia. Zapoznaj się ze statutem szkoły.
      Dowiedz się o wycieczki, zajęcia pozalekcyjne, reedukację.
      Zabaw sie w policjanta.
      Być może część pytań nie dotyczy dziecka w czasie nauczania początkowego, ale
      pamiętaj, że zmiana szkoły jest rzeczą złą i należy stoswać ją w ostateczności.
      Aha, jeszcze sprawa religii - też dokładnie sprawdź czy jest alternatywa,
      zwlaszcza jeśli Cię to nie dotyczy. Jeśli i tak dziecko ma uczestniczyć w
      katechezie, będzie to jeszcze jeden test czy szkola jest tolerancyjna i
      otwarta. I sprawa ostatnia. JEŚLI DYREKTOR NA TYM ETAPIE KRĘCI, KLAMIE LUB ROBI
      ZŁE WRAŻENIE bardzo mocno zastanów sie nad wyborem tej szkoły, no, bo później
      będzie tylko gorzej.
      • verdana Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 14:32
        A przede wszystkim - jesli dyrektor w odpowiedzi na pytanie, jakie sa problemy
        odpowie, ze nie ma żadnych, w szkole jest stuprocentowo bezpiecznie, nie ma
        bójek, kradzieży itd - problem nie istnieje - natychmiast szukaj innej szkoły.
        Bo albo dyrektor kłamie, albo stara się nie dostrzegać istotnych problemów,
        albo nie jest to szkoła tylko wiezienie o zaostrzonym rygorze.
        • ewa2000 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 17.01.05, 16:59
          Tak, odpowiedzi dyrektora, że w jego szkole napewno nie ma narkotykw, żaden
          uczeń nigdy nie miał w ustach papierosów, koledzy się kochają i nawet o
          poszturchiwaniu mowy nie ma to znaczy, że kłamie. Miałam do czynienia z
          dyrektorem-kłamczuchem, dobrze, że to już przeszłość. Ale i na takie osoby
          trzeba uważać.
          • katkasia1 Re: Wybór szkoły - o co pytać? 18.01.05, 16:48
            Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Na pewno je wykorzystam w najbliższym
            czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka