Dodaj do ulubionych

!!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ???????

24.02.04, 16:16
czy jest jakiś test na wrażliwość psa na KSYLAZYNĘ ??? Mój 8-mio miesięczny
piesek zaczął umierać po podaniu narkozy dozylnej przed zabiegiem.
Miał objaw obrzęku płuc, z nosa toczył pianę + wszelkie objawy wstrząsu;
oddech mu zanikał lub był b. przyspieszony. Do zabiegu nie doszło.
został sztucznie wybudzony.
Podano poza tym : -aminofilinę 2ml.
hydrokortyzon 100mg,
antisedan 0,2 ml.
po ca 30 min obrzek płucny zaczął się cofać.
CZY MOŻNA PRZETESTOWAĆ ewentualną NADWRAŻLIWOŚĆ NA ATROPINĘ I KSYLAZYNĘ
zanim się zacznie anestezję ???? proszę o jaknajszybszą poradę.
Obserwuj wątek
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: !!!! PILNE !!! bardzo pilnewięc podnoszę 24.02.04, 18:51
      proszę o odp. Czas jest ważny w tej sytuacji.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 24.02.04, 21:09
      podnoszę jeszcze raz - moze ktoś wie, czy są jakieś testy na uczulenie
      wykluczające stosowanie Xylazyny do krótkiej anestezji???
      • bolton4 Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 24.02.04, 21:59
        Hm nie mam pojecia czy to moze byc ten wstrzas, jesli mieszkasz w duzym miescie
        to proponuje Ci zadzwonic do calodobowej lecznicy i zapytac o to. Jesli chodzi
        o narkoze to z nia roznie bywa. Podobno jest juz w wielu lecznicach mozliowsc
        narkozy podawanej po zaintubowaniu, nazywa sie chyba wziewna. Jak mi tlumaczyla
        wet z lecznicy w kotrej leczylismy kota to jest narkoza na zasadzie
        usypiajacego gazu. Po jego zakreceniu i odkreceniu tlenu zwierze odrazu sie
        wybudza.
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 24.02.04, 22:57
          bolton4 napisała:

> Hm nie mam pojecia czy to moze byc ten wstrzas, jesli mieszkasz w duzym
          miescie
          >
          > to proponuje Ci zadzwonic do calodobowej lecznicy i zapytac o to. Jesli
          chodzi
          > o narkoze to z nia roznie bywa. Podobno jest juz w wielu lecznicach mozliowsc
          > narkozy podawanej po zaintubowaniu, nazywa sie chyba wziewna. Jak mi
          tlumaczyla
          >
          > wet z. lecznicy w kotrej leczylismy kota to jest narkoza na zasadzie
          > usypiajacego gazu. Po jego zakreceniu i odkreceniu tlenu zwierze odrazu sie
          > wybudza.

Dzieki, BOLTON! Ja także uważam, że narkoza wziewna jest bezpieczna - lub
          raczej BEZPIECZNIEJSZA.
          Nadal podnoszę watek - w nadziei na odpowiedź eksperta - czyli " naszego "
          nieocenionego dr A.P.
    • soczewica Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 25.02.04, 17:05
      trzymam kciuki za gurnika!!!
      bardzo doświadczony ten piesek przez życie :( ale mam nadzieję że będzie
      lepiej? niestety nie znam się zupełnie na tym, mogę tylko mieć współ_nadzieję
      razem z tobą.
      • mojanoga Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 26.02.04, 13:53
        Z tego co wiem to jedyny "test" to podanie ksylazyny i przy ew.problemach -wpis
        w książeczkę.
        Poza narkozą wziewną jest możliwość zastosowania innych leków znieczulających.
        Czy robiłaś psu badania krwi(kompleksowe)?Może nietolerancja na narkozę
        związana jest z chorobą wątroby lub innymi dolegliwościami?
        Niestety podczas każdej narkozy istnieje ryzyko zgonu(dotyczy to również ludzi).
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a proszę Eksperta A.P. o kilka słów... 26.02.04, 16:54
    • adam.pietron Re: !!!! PILNE !!! wstrząs anafilaktyczny ??????? 27.02.04, 16:56
      Wstrząs anafilaktyczny jest uogólnioną ostrą reakcją alergiczną często
      wystepującą bez wcześniejszego uczulenia - czyli kontaktu z substancją
      alergizująca.
      Nie da się przewidzieć jego wystąpienia ( czy twój pies wcześniej dostawał już
      ksylazynę), a pojawić sie on może nie tylko po tak silnym leku uspokajającym
      jakim jest ksylazyna ale także po zjedzeniu nowej karmy , połknięciu tabletki
      choćby przeciwbólowej - u ludzi , czy wypiciu nowego napoju.
      Czy można przetestowac ewentualną nadwrazliwość ? - jedyny sposobem by
      sprawdzić czy zwierzę nie zareaguje źlke na podawaną substancję jest jej
      podanie - nie zawsze próby śródskórne dają efekt, szczególnie gdy zwierzę czy
      człowiek kontaktuje się z substancją pierwszy raz.
      WSTRZĄS ANAFILAKTYCZNY jest nieprzewidywalny.
      Choć nalezy wiedziec ze może wystąpić po wszystkich substancjach leczniczych i
      farmakologicznych które podajemy zwierzęciu lub przyjmujemy sami - wiedzieć po
      to by odpowiednio wcześnie zareagować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka