Dodaj do ulubionych

nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!?!

13.11.04, 23:14
Czy któraś z Was uczy/uczyła swoje dziecko czytać sposobem opisanym w książce
Katarzyny Rojkowskiej "Naucz małe dziecko myśleć i czuć"
Ciekawią mnie efekty, ale też jak wyglądało samo uczenie w praktyce, co
sprawiało największe problemy, i jak wcześnie zaczynałyście naukę.
Pozdrawiam
Jagoda
Obserwuj wątek
    • verdana Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 13.11.04, 23:32
      A po co uczyć czytać dziecko, które nie rozumie co czyta?
    • groszek44 Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 14.11.04, 12:25
      Dlamnie to "idiotyzm" popieram poprzedniczke.Przecież maluch dobrze nas nie
      rozumie a już ma czytać.Idiotyzm.-w zerówce bedzię sie nudził.Pozdrawaim.
      • jagoda123451 Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 14.11.04, 12:37
        odsyłam do książki, bo w kilku zdaniach nie można wszystkiego opisać.
        Moim celem nie jest dyskusja o zasadności tej nauki - mnie książka przekonała,
        jedynie chce się skontaktować z osobami, które uczyły swoje dzieci tą metodą.
        informacje na ten temat można znaleźć na stronie www.leaderschool.com.pl
      • anatemka Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 17.11.04, 05:05
        skąd wiesz, że idiotyzm? czytałas książkę? wiesz o co w tej metodzie chodzi i
        jak wygląda? na podstawie swojej niewiedzy wydajesz takie sądy? to
        bardzo "nieidiotyczne" z twojej strony.
    • jagoda123451 Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 15.11.04, 09:17
      hej, czy na prawdę nikt nie próbował takiej nauki czytania, a może trochę w
      późniejszym wieku, tak do 5 roku życia?
      • antonina_74 Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 15.11.04, 10:17
        w późniejszym wieku mój syn się sam nauczył... mogę się najwyżej podzielić
        doświadczeniami smile
    • mmaja1 Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 15.11.04, 21:50
      ja uczyłam jesli chcesz szczegółów pisz na adres mmaja1@poczta.onet.pl
      ogólnie jestem za chociaż przerwalam juz bo czyta normalna metoda (ma 4 latka)
    • joako Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 17.11.04, 12:36
      Witam,
      Ja ucze od marca-i musze powiedziec daje to zadziwiajace efekty. Nie czytalam
      ksiazki Katarzyny Rojkowskiej, ale z tego co widze z ich stony www metoda ta
      opiera sie na metodzie glenna domana. Kiedy nie mialam dziecka tez wydawalo mi
      sie , ze nie ma to wiekszego sensu. Najpierw weszlam na strone
      nauka.2p.pl/czytanie. Potem na www.gentlerevolution.com i w ten oto
      sposob wkrecilo mnie to maksymalnie. Robie to dla zabawy i widze, ze moje
      dziecko bardzo to lubi. Jestem anglistka, wiec rownolegle zaczelam uczyc Filipa
      w ten sam sposob angielskiego. Razem z mezem robimy Filipkowi ksiazeczki do
      czytania, laminujemy je, a on bardzo chetnie je czyta. Sam bierze ksiazeczki z
      polki i lubi kiedy je czytamy. Zmotywowana pochwalami meza zaczelam robic "Bits
      of Intelligence Cards"-tak nazywa to Doman. Sa to wydrukowane przeze mnie np.
      instrumenty muzyczne czy obrazy zawsze po 10 kartek w pakiecie. Male dziecko tak
      szybko sie uczy, ze bez problemu rozroznia ktory instrument jak sie nazywa.
      Tematy kart biore ze strony gentlerevolution. Od niedawna zaczelam bawic sie z
      Filipem w nauke matematyki. Jest super.
      Nie interesuje mnie to, ze inni maja odmienne zdanie na temat wczesnego
      czytania. Jesli widze, ze moj synek jest zadowolony i wola "jeszcze!", wiem, ze
      na pewno go nie krzywdze.Wiem, ze dzieki temu rozwija sie mozg, na pewno
      swietnie wplywa to na cwiczenie pamieci. Mysle, ze jest to wiecej dobrego niz
      zlego. Glowna zasada jest-jesli widzisz, ze dziecko nie jest zainteresowane,
      albo Tobie taka zabawa nie sprawia przyjemnosci-nie rob tego.
      Oprocz takich zabaw bawimy sie ciastolina, wychodzimy na spacery, czasem na ryt-
      mike, na basen, czytamy. Duzo tez spiewamy i mowimy rozne wierszyki. Nie
      ogranicza to nas w wykonywaniu codziennych czynnosci.
      Ale sie rozpisalam.
      Pozdrawiam
      Asia, mama Filipka
      • mgosz Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 23.11.04, 13:48
        czesc,
        napisz w jakim wieku jest Filip.
        Ile mniej wiecej trwaly kolejne etapy w czytaniu.
        pozdrawiam
        Magda
    • buteta Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 18.11.04, 22:39
      Witam! Uczę moją córeczkę czytania tą metodą od 8 miesiaca życia ( w tej chwili
      ma 11miesiecy), czy przynosi efekty jeszcze nie wiem, ale wierze że sie uda. W
      tej chwili moja córeczka bardzo zywiołowo i radosnie reaguje na wszelkie
      zakonczenia filmów kiedy lecą napisy. Planuje rozpocząć naukę matematyki, ale
      na razie czytamy. Wierze rowniez w to ze nasze dzieci rodząc sie niczym nie
      roznią sie od potencjalnych geniuszy, a to czy rozwiniemy ich mozliwosci czy
      tez zaprzepascimy wygłaszając poglady niektórych z mam, które ostro
      skrytykowały te działania nie majac zielonego pojęcia jak funkcjonuje mózg
      dziecka, zalezy tylko od nas samych. Zatem jesli uczysz swoją pociechę czytania
      chętnie powymieniam sie z Toba doświadczeniami na buteta@gazeta.pl
    • joako Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 19.11.04, 13:53
      Hej,
      Coz, odnosnie ostatnich efektow-pokazalam mojemu prawie 2,5 latkowi kropki z
      matematyki i mowie-dwadziescia a on dokonczyl -jeden.Wczesniej bylo tak z dwiema
      kropkami, ale wtedy pomyslalam ze to kwestia przypadku. Te metody sa
      rewelacyjne. Wczoraj czytalismy sobie stara niezalaminowana ksiazeczke i Filipek
      czytal ostatnie slowa. To jest naprawde cos!
      Zycze udanej zabawy
      Ciekawa jestem jak to jest z nauka muzyki-u Domana nie ma info jak uczyc-jest
      jedynie wzmianka a dr Suzuki. Jagodo napisz prosze jak uczyc muzyki.
      Moj kontakt:joa.kowalska@interia.pl
    • grrrrw Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 19.11.04, 17:46
      Jedno z moich dzieci uczyłam czytac metoda globalną. Kilka miesiecy, ale
      wystarczyło,ze wyrobiła sobie nawyk zapamietywania całych słów, rozpoznawała
      bardzo duzo. Potem czytała sobie sama ksiazeczki dla dzieci zanim poszła do
      zerówki. Czytała metoda mieszaną, część słów rozpoznawała z wyglądu, a cześć
      głoskowała. Dzis czyta duzo, szybko, nie robi błędów, uczy się trzech jezyków
      (jest w gimnazjum) i w kazdym robi szybkie postepy.
    • mamaidy Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 23.11.04, 11:16
      Mam pytania do mam, które uczą czytać swoje pociechy.Czy na kartach z wyrazami
      tymi początkowymi dobrze jest umieścić rysunek lub zdjęcie np.napisać "kotek" i
      obok go namalować.Czy to pomoże w zapamiętaniu? Czy można uczyć dziecka
      czytania słowa którego nie zna? Wiem że wyrazy powinny być duże pisane grubą
      kreską ale mam techniczny problem bo dłuższe wyrazy nie mieszczą się na kartkę
      (drukuję na komputerze). W związku z tym czy litery mogą być mniejsze? Dziękuję
      za odpowiedzi Ania.
    • mgosz Re: nauka czytania od pierwszych miesięcy życia!? 23.11.04, 13:46
      czesc,
      strasznie sie ciesze, ze poruszylas ten temat. Z literatura zapoznalam sie juz
      jakies pol roku, i tak mi jakos zlecialo, nie mialam bodzca zeby zaczac.
      Poruszylam wtedy ten watek na tym forum i na innych ale nie odpisal nikt kto by
      bawil sie w czytanie. Po przeczytaniu twojego posta mysle ze na nowo narodzila
      sie u mnie chec (zwlaszcza, ze sa osoby ktore to robia i podzielily sie tym).
      Mam syna 16 mies. i postanowienie ze zaczynam, mam nadzieje ze co jakis czas
      podzielimy sie swoimi wrazeniami.
      Bardzo serdecznie pozdrawiam
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka