mapta 14.06.05, 07:40 NO właśnie, macie jakieś sprawdzone sposoby, jak przygotować roczniaka na kłucie i ból? Nie chciałabym, zeby miał traume i bał się lekarzy, co dotąd mi się udawało. sprawa pilna na jutro!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia1302 Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 07:49 Nie przesadzaj z bólem, to nie operacja, tylko szczepienie, które trwa sekunde. Może wystarczy czymś zająć podczas.Chyba to jest za małe dziecko, żeby do niego racjonalnie przemawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 07:52 tez tak myslę...Ja za tydzień ide z małą i nie wiem, co bym mogla zrobic innego poza zbawianiem, przytuleniem itp. reszta ja nawet z nia nie wejdę - zawsze mąż chodzi na takie "operacje" i ma swoje sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 08:02 Czy to jest szczepionka: "świnka, odra, różyczka"? - ta szczepionka nie jest bolesna. Jeśli jednak boisz się - kup krem przeciwbólowy "Emla" (na receptę). I jeśli Cię stać - kupuj zawsze szczepionki skojarzone, żeby było jedno ukłucie. Trauma po szczepionce ?....... eeeeeee........ chyba lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
mapta Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 08:50 no może z tą traumą przesadziłam, ale chodziło mi o to, że już nie karmię piersią i tym razem nie będzie cycusia na pocieszenie i co ja moge zrobic, jak go ktos bedzie meczyl Wiem, ze to trwa sekunde, wiem, ze robie dobrze i zle byloby nie zaszczepic, ale to zawsze stres dla mnie. Z tym zabawianiem to macie dobry pomysl, chyba rzeczywiscie wezme jakas nowa zabawke dla niego i sprobuje odwrocic uwage dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 16:46 Ja - w przeciwieństwie do innych matek - zamiast odwracać uwagę wręcz zachęcałam, żeby patrzyło, jak pielęgniarka przygotowuje szczepionkę, jak wypuszcza powietrze z igły - i jak kłuje. Fascynujace było - a już pobieranie krwi - super! Możesz też pobawić się w szczepienie misia. Misia trochę zakłuło, powiedział "Au" a potem mama go przytula i bawi się dalej. A drugiego misia w ogóle nie bolało. A trzeci ryczał, ryczał, a na pytanie czy bolało powiedział - nie pamietam. A czemu ryczysz misiu? Bo jestem głodny - to jednak raczej zabawa dla starszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 15.06.05, 08:00 moja Aga (16 m-c) to się awanturuje dlatego że się ją trzyma i nie może się ruszyć a nie dlatego że boli (dostała już kiedyś serię 10 zastrzyków i awantura zawsze kończyła się w momencie ukłucia - wiedziała że teraz już ją puszczę) a pobieranie krwi też się jej podobało Odpowiedz Link Zgłoś