Dodaj do ulubionych

PILNE: jak przygotować małego na szczepienie?

14.06.05, 07:40
NO właśnie, macie jakieś sprawdzone sposoby, jak przygotować roczniaka na
kłucie i ból?
Nie chciałabym, zeby miał traume i bał się lekarzy, co dotąd mi się udawało.
sprawa pilna na jutro!!!!
smile
Obserwuj wątek
    • kasia1302 Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 07:49
      Nie przesadzaj z bólem, to nie operacja, tylko szczepienie, które trwa sekunde.
      Może wystarczy czymś zająć podczas.Chyba to jest za małe dziecko, żeby do niego
      racjonalnie przemawiać.
      • kalina_p Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 07:52
        tez tak myslę...Ja za tydzień ide z małą i nie wiem, co bym mogla zrobic innego
        poza zbawianiem, przytuleniem itp. reszta ja nawet z nia nie wejdę - zawsze mąż
        chodzi na takie "operacje" i ma swoje sposobywink
    • iwles Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 08:02
      Czy to jest szczepionka: "świnka, odra, różyczka"? - ta szczepionka nie jest
      bolesna.
      Jeśli jednak boisz się - kup krem przeciwbólowy "Emla" (na receptę).
      I jeśli Cię stać - kupuj zawsze szczepionki skojarzone, żeby było jedno ukłucie.

Trauma po szczepionce ?....... eeeeeee........ chyba lekka przesada.
      • mapta Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 08:50
        no może z tą traumą przesadziłam, ale chodziło mi o to, że już nie karmię
        piersią i tym razem nie będzie cycusia na pocieszenie i co ja moge zrobic, jak
        go ktos bedzie meczyl smile
        Wiem, ze to trwa sekunde, wiem, ze robie dobrze i zle byloby nie zaszczepic,
        ale to zawsze stres dla mnie.
        Z tym zabawianiem to macie dobry pomysl, chyba rzeczywiscie wezme jakas nowa
        zabawke dla niego i sprobuje odwrocic uwage
        dzieki!!!
        • verdana Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 14.06.05, 16:46
          Ja - w przeciwieństwie do innych matek - zamiast odwracać uwagę wręcz
          zachęcałam, żeby patrzyło, jak pielęgniarka przygotowuje szczepionkę, jak
          wypuszcza powietrze z igły - i jak kłuje. Fascynujace było - a już pobieranie
          krwi - super!
          Możesz też pobawić się w szczepienie misia. Misia trochę zakłuło, powiedział
          "Au" a potem mama go przytula i bawi się dalej.
          A drugiego misia w ogóle nie bolało.
          A trzeci ryczał, ryczał, a na pytanie czy bolało powiedział - nie pamietam. A
          czemu ryczysz misiu? Bo jestem głodny - to jednak raczej zabawa dla starszego
          dziecka.
          • agulka04 Re: PILNE: jak przygotować małego na szczepienie? 15.06.05, 08:00
            moja Aga (16 m-c) to się awanturuje dlatego że się ją trzyma i nie może się
            ruszyć a nie dlatego że boli (dostała już kiedyś serię 10 zastrzyków i awantura
            zawsze kończyła się w momencie ukłucia - wiedziała że teraz już ją puszczę)
            a pobieranie krwi też się jej podobało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka