Dodaj do ulubionych

15 miesięcy i nie chodzi sama

20.10.05, 15:04
Moja córcia ma 15 miesięcy i nie chodzi sama, tylko za rączkę. Z samodzielnym staniem też ma problem. Wstać sama też nie da rady. Czy powinnam zacząć się martwić?
Obserwuj wątek
    • ikaes Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 20.10.05, 15:07

mój zaczął chodzić jak miał 15 miesięcy, dopóki nie chodził, też miał trudności
      ze staniem. Podobno należy się martwić, jak nie chodzi w wieku 18 miesięcy, ale
      może zgłoś swoje obawy lekarzowi.
    • osmag Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 20.10.05, 15:24
      Przede wszystkim sami go prawdopodobnie hamujecie prowadzając za raczkę. Jak ma
      się nauczyć sam chodzić jeżeli nie ma okazji poćwiczyć wstawanie. Powinnaś
      zostawić go na podłodze i niech tam ćwiczy samodzielne wstawanie chodzenie do
      boczku przy meblach a na koniec samodzielne chodzenie.
      • verdana Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 20.10.05, 17:03
        Mój syn zaczął chodzić, jak miał rok. Moja córka - ponad 15 miesiecy.
        Zagadka - które z nich jest sprawne i uprawia sport, a u którego zdiagnozowano
        tzw "debilizm ruchowy".
        Zgadłyście. Sport uprawia córka.
    • aniapz1 Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 09:38
      Dzięki za odpowiedzi. Poczekam jeszcze trochę z tym martwieniem.
      Nie sądzę żebyśmy ją hamowali. Na podłodze oczywiście dziecko zostawiam bardzo często, przy meblach chodzi jak stara, ale jak meble się kończą, to wyciąga rękę, żeby ją prowadzać. Jak ręki nie dostanie, to przechodzi na raczkowanie. Wstaje tylko jak ma się czego złapać. No i chodzi za rączkę na spacerze, bo w parku nie ma mebli. Kiedy próbujemy zabrać rękę od razu płacze i opada na kolana.
      • mara_76 Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 09:57
        Moja córa robiła dokładnie tak samo. Zaczęła chodzić sama w 16 miesiącu.
        Wstała, zrobiła dwa kroki i zapytała "mam bach?". Powiedziałam -nie nie zrobisz
        bach. No to poszła znów dwa kroki i znów to samo pytanie. Potem przestała
        pytać. Zaczęła "śmigać" smile
        • mamaemmy Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 11:58
          przezcież ma czas do 18 miesiąca.Póki co-ciesz się spokojemsmile
          Bo jak zacznie chodzić to....smile
          • margarettka Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 11:59
            moj mial 16,5 mca, wiec spokojnie, skoro chodzi za raczke, to znaczy, ze
            potrafi, pewnie sie boi tak jak moj smile
    • ikaes Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 12:00

zapomniałam dodać, że mój poszedł w ciągu tygodnia, jak założyłam mu kapcie,
      dotąd łaził w abs-kach i się trochę bał, bo mimo wszystko było ślisko. A w
      kapciach czuł się bezpiecznie.
    • aniapz1 Re: 15 miesięcy i nie chodzi sama 21.10.05, 14:30
      Dzięki, dzieki! Baaaardzo mnie pocieszyłyście. Do tej pory wszyscy mówili tylko: "Jeszcze nie chodzi? To chyba coś z nią nie tak"
      Podniosłyście mnie na duchu. Spokojnie poczekam, a jak Mała ruszy sama, dam Wam znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka