Dodaj do ulubionych

jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelki?

20.12.06, 13:36
mam problem mój synek ponad 7 miesięczny nie chce jeść z butelki. Do tej pory
karmię go piersią. Gryzie smoczek, nie chce ssać i krzywi się na smak mleka -
NAN 2 HA. jak go przekonać i przyzwyczaić poradźcie proszę. niedługo muszę
wrócić do pracy i butelka jest niezbędna.
Obserwuj wątek
    • mongolia4 Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 16:11
      Wiesz co, moze powinnas isc na inne forum np:Karmienie butelka
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
      albo Karmienie piersia:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
      • mongolia4 Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 16:26
        Upss... cos mi sie nie udalo ale teraz jest dobrze to jest forum:Karmienie
        butelka forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=632
    • dorpyp Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 16:16
      mój synek też skończył 7 m-cy. od jakiegoś czasu starałam się go przyzwyczaic
      do jedzenia i picia z butelki. nie chciał nic ani mleka ani soczków ani
      herbatek. zaczęłam kupowac kaszki mleczno-ryżowe smakowe (np. bananowe albo
      malinowe) i robię na gęsto i je ładnie z łyżeczki. mówią, że lepiej jak nie je
      z butelki. będzie miał ładniejszy zgryz i później nie będzie problemu
      odzwyczaic i przyzwyczaic do łyżeczki. jednak od jakiegoś tygodnia tak ciągnie
      z butelki soczki i herbatki, że aż miło. kaszkę (kupuję NAN) czasami też
      wypije. tak myślę, że przychodzi na wszystko czas. musisz tylko próbowac co
      chwila. pozdrawiam i życzę powodzenia

www.dorpyp.fotosik.pl
    • rotera Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 17:22
      nie mialam co prawda takich problemow, ale przestawialam z jednego mleka na
      drugie.
      Jak jeszcze bylam w ciazy naczytalam sie o problemach odstawiania od piersi i
      przechodzenia na butelke wiec i jedne i potem drugi syn od poczatku jeden
      posilek, jedne raz na dzien dostawali butelke. Bylo to moje mleko, sciagniete
      tyle ze z butelki, no i przyzwyczaili sie od poczatku do 2 roznych typow
      karmienia. I nie zepsulo to karmienia piersia. Potem przestawialam strszego
      syna z jednego mleka na drugie. Ze smacznego nan na obrzydliwe w smaku
      nutramigen. I moze to Ci pomoze. Plul, nie chcial jesc. Metoda z mlekiem jest
      taka- jedna miarka niedobra, plus 3 np dobre. Potem 2 niedobre, 2 dobre, potem
      3 itp. Zwiekszasz niedobre, zmniejszasz dobre. przy ostatniej zmianie
      syn 'glodowal 8' h, pil tylko wode, mleko lul i plakal, a ja nosilam i nosilam,
      poniewaz byl uczulony okropnie, bylam pod murem i muisalam probowac, w koncu
      postanowilam ze jak nie da rady to trudno dostanie dobre, ale przy ostatniej
      probie zalapal i potem juz nastepne karmienie bez problemow o przepisowej
      porze, zjadl calosc spokojnie.
      moze z piersia tak samo sprobuj. Najpierw swoje mleko, potem pomieszaj troche,
      np 100ml twoje, a 30- jedna miarka nun, itd. moze sie uda. Ale na zmiany
      potrzeba czasu i konsekwencji, bo jak Ty sie zlamiesz to beda z tego nici, a i
      chyba najwazniejsze, przy odstawianiu powienien karmic ktos inny, zeby dziecko
      bedac na rekach nie czulo Twojego zapachu, bo kazdy pachnie inaczej, a jak maly
      pluje, TY sie derwujesz, mleko byc moze zaczyna Ci sponmtanicznie wyciekac (ja
      tam mialam) to bedzie ciezko. A tak zobaczy np tate, nie poczuje 'zapachu mamy,
      zapachu mleka mamy' i jakos to powoli pojdzie.
    • elza78 Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 17:32
      a musi to bc nan akurat, moj plul tym mlekiem na kilometr, moze sprobuj bebilon
      pepti np
    • quinny76 Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelki 20.12.06, 18:59
      dziękuję za wszelkie rady. probowałam NUN HA bo mały ma atopowe zapalenie
      skóry, ale mam już receptę na Bebilon Pepti tylko słyszałam że ma jeszcze
      gorszy smak. problem tkwi w tym że mały poprostu nie chce butelki (Avent)
      spróbóję może innej z innym smoczkiem? chętnie bym spróbowała kaszek ale
      przecież są na mleku nie dla alergików, ewentualnie ryżowa pomieszana z Pepti?
      głownie chodzi mi o to żeby wieczorem już go karmić z butelki na noc, bo często
      w ostatnim czasie mi się budzi, myślę że z głodu, bo wcina bardzo chętnie.
      • elza78 Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 19:09
        wiesz budzic sie moze i z glodu i z powodu ze cos mu sie sni, a mleko
        modyfikowane na noc moze problemu nie rozwiazac, bedziesz musiala wstawac
        mieszac wyparzac i tak dalej wszystko w nocy...
        a ze smoczkami aventu tak jest, ja moje dziecko czasem musialam poic z butelki
        a wlasciwie moja mama kiedy mnie nie bylo mlody smokow aventa nie tolerowal bo
        byly za twarde w ogole nie tolerowal zadnych silikonowych smoczkow, moze
        sprobuj jakis lateksowy nuk np, tylko musisz dobrac odpowiedni do wieku i tego
        co chcesz przez niego dawac dziecku nasz misiek nuka tolerowal bo on ma chyba
        bardziej anatomiczny ksztalt niz avent...
      • rotera Re: jak przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butelk 20.12.06, 23:00
        wszystkie kaszki, nawet te od 4 mies maja 2 wersje - do robienia na wodzie i na
        mleku. latwo to zobaczyc juz na opakowaniu. na jednej jest dzbanek narysowany
        w prawym dolnym rogu o ma(mleko), a na drugiej czajnik. Te z czajnikiem są dla
        alergikow, nie zawieraja mleka, dorabia sie z woda. mozna tez dorabiac z
        mlekiem modyfikowanym, tak jak mleko na 30ml jedna miarka mleka.
        co do bebilonu, to ma lekko slonawy smak podobno dzieci go lubia, ale... mleko
        dla alergikow o ile dobrze pamietam przysluguje do 12mz, albo do 9 (nie
        pamietam) potem jak chcesz refundowane to musisz miec najpierw skierowanie do
        alergologa i papieru od niego ze jest potrzebne, bo jaknie to nfz nie refunduje
        i mozesz sobie kupic ale pelnoplatnie. swoja droga nie myslalas o wprowadzaniu
        juz na powaznie lyzeczki, tzn wygodnie mleko z butelki, a potem z butelki latwo
        na niekapka, czy cos w podobie smoczka, produkuje takie nuk,potem koncowka na
        kubeczku i kubeczek ale to wszystko raczej w kierunku picia idzie, a jedzenie
        to im wczesniej zacznie sie lyzeczka choc minimalne ilosci tym potem latwiej
        idzie, bo dziecko sie uczy polykac. oczywiscie bedzie tego wiecej dookola niz w
        buzi, ale jakos sie nauczyc musi. najlatwiej wykorzystac ciekawosc dziecka i
        dac mu lyzeczke druga do reki, niech sobie stuka nia o blacik.
        a co do budzenia w nocy, moj starszy synek tez sie budzi w nocy, generalnie bo
        tak ma i chce zeby go nakryc kolderka i chwilke posiedziec przy nim, ale jak
        zaczelismy grzac to zdaza mu sie obudzic na lyka wody i dalej zasypia. Jesli
        Twoje dziecko sie budzi i tylko pije na poczatku lapczywie, a potem zasypia to
        moze wlasnie pragnienie, bo przeciez najpierw leci z piersi'woda' potem pokarm.
        jesli nie butelka sprobuj na lyzeczce wode. oczywiscie wszystkie obcie
        oznaczaja totalne umeczenie przez okolo tydzien jesli bedziesz konsekwentna.
        Jestem swiezo po przestawianiu starszego na samodzielne zasypianie i naczytalam
        sie conieco i tak m.in, ze wiekszosc dzieci po 6 mz budzi sie z
        przyzwyczajenia, rodzic podaje mleko, piers, cieplutko i przyzwyczajenie sie
        utrwala i sytuacja trwa coraz dluzej, ale to pewnie wiesz bo jest w kazdej
        niemal ksiazce. Ja swojego strszego przestawilam w nocy najpierw na herbatke,
        po 2 tyg na czysta wode i przestal sie budzic, chyba ze cos mu sie sni, albo
        przemiekl pampers. jak chcesz moge podeslas info o spaniu mam w wersji elektr.
        po lekturze z 2 synkiem madrzejsza, ustawiam go od razu, ma 2 mies. jak karmie
        pirsia pilnuje zeby przy niej nie zasnal i budze w trakceie. efekty widac,je o
        22, a potem o 4 rano.
        Powodzenia zycze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka